Affenpinseri

020764744_r
Affenpinseri
021727833_r
Affenpinseri
022314570_r
Affenpinseri
021720424_r
Affenpinseri

Yleistä

Affenpinseri on lyhyt, tuuheakarvainen koirarotu. Suomessa affenpinsereiden määrä on melko pieni, satakunta yksilöä. Vuosittain Suomessa rekisteröidään keskimäärin 20 affenpinseriä. Vuonna 1998 Suomeen perustettiin affenpinserien oma rotukerho, Suomen affenpinserit ry.

Luonne

Koira on valpas, peloton, eloisa, aktiivinen, leikkisä, itsenäinen ja uskollinen. Rotu sopii mm. kotikoiraksi, johon tarkoitukseen se on alun perin luotu. Se on myös lapsiystävällinen. Affenpinseri on hyvin aktiivinen, joten harrastuksina myös agility ja toko ovat lisääntyneet.

Affenpinseri tyytyy melko vähään, mutta sitä on vaikea motivoida, joten se saattaa olla melko hankala koulutettava.

Ulkonäkö

Affenpinserin säkäkorkeus on 25–30 cm. Se painaa n. 4-6 kg. Ulkomuodoltaan rotu on pieni ja neliömäinen. Pää on pyöreähkö ja kallo kaareutuu voimakkaasti. Koiran kuono on lyhyt, muttei yhtä lyhyt kuin esimerkiksi griffoneilla. Kuono ei ole ylöspäinvetäytynyt. Häntä on lyhyehkö ja korkealle kiinnittynyt, asennoltaan yläviisto. Karvapeite on karkeaa. Väriltään affenpinseri on usein ruskeaan tai harmaaseen vivahtavan musta. Affenpinserillä on suora selkä ja niukat kulmaukset. Päälaella karva sojottaa eri suuntiin. Se antaa affenpinserille apinamaisen ilmeen, josta rodun nimikin johtuu.

ffenpinserin karva on karkeaa ja tiivistä. Alun perin affenpinserin väreinä ovat olleet myös mm. keltainen, punainen, harmaanvalkoinen, tummanharmaa, harmaanmusta ja puhtaanmusta. Vielä nykyäänkin affenpinseripentueisiin saattaa syntyä värillisiä pentuja. Affenpinserin sanotaan muistuttavan snautseria ja griffon bruxelloisea. Koiran askeleet ovat hieman tipsuttavat.

Terveys

Affenpinseri on Suomessa vielä melko uusi rotu, joten sen terveyttä ja tarkkaa elinikää on vaikeaa arvioida.

Alusta lähtien on pyritty tutkimaan affenpinserin silmiä, polvia ja lonkkia. Affenpinserillä on esiintynyt jonkin verran patellauksaatiota eli polvilumpion sijoiltaanmenoa. Silmien osalta ei ole todettu perinnöllisiä sairauksia. Lonkkakuvauksissa on ilmennyt yksi Legg-Perthes -tapaus (lonkkanivelen kasvuhäiriö). Affenpinserillä on myös jonkin verran sydänvikoja.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti