American Miniature Horse

021622170_r
American Miniature Horse
021601964_r
American Miniature Horse
021622092_r
American Miniature Horse
020918040_r
American Miniature Horse

(C) Rita Peltola Northern Sky Miniatures

Amerikan minihevonen on nimensä mukaan lähtöisin Yhdysvalloista. Se on elegantti "kutistettu" versio isosta hevosesta sopusuhtaisine mittasuhteineen. Säkäkorkeus saa olla max. 86,5 cm. Amerikan minihevoset rekisteröidään aina American Miniature Horse Associationiin (AMHA) Yhdysvaltoihin, huolimatta maasta jossa ne ovat syntyneet.

Historiaa

Minihevosten historian voi ajatella alkaneen Euroopassa 1650-luvulla, jolloin King Louis XIV hallitsi Versaillen palatsissa Ranskassa. Erikoisista eläimistä kiinnostunut kuningas oli kerännyt itselleen eläintarhan, jossa asusti harvinaisempia eläimiä - muunmuassa pieniä hevosia. Minihevosia kasvatettiin lahjoiksi ja lemmikeiksi aatelisille ja kuninkaallisille. Työläisten keskuudessa taas pieniä hevosia ja poneja käytettiin kaivostyössä. Rotuna voi mainita shetlanninponin, jolla on merkittävä osa minihevosten jalostuksessa.

Ensimmäinen maininta pienten hevosten, tai oikeammin niiden esi-isien, maahantuonnista Yhdysvaltoihin on peräisin vuodelta 1888. Pieniä, vahvoja kaivosponeja tuotiin maahan Englannista ja Hollannista. Ne työskentelivät ankarissa olosuhteissa Appalakkien hiilikaivoksilla aina 1950-luvulle asti. Näistä sisupusseista polveutuu alunperin tämän päivän Amerikan minihevonen.

Alunperin minihevosten jalostus pohjautui lähinnä luonnon omiin metodeihin. Vahvimmat selviytyivät raskaassa työssä, ankarissa sääolosuhteissa niukalla ravinnolla. Sittemmin inhimillisemmät olot, sekä lisääntynyt tieto geeniperimästä teki mahdolliseksi keskittyä tulevan rodun, Amerikan minihevosen ulkoiseen olemukseen.

Kun kaivoksia suljettiin, muutamat kasvattajat ostivat itselleen siitoseläimiksi sieltä jääneet ponit. Näitä risteytettiin eri hevosrotujen pienimpien yksilöiden kanssa. Käytettiin mm. arabianhevosta, morganhevosta, amerikkalaista shetlanninponia, joka eroaa rakenteellisesti huomattavasti Euroopassa tutuksi tulleesta shetlanninponista, sekä jonkin verran myös falabelloja.

Ulkonäkö ja luonne

Minihevosvarsa painaa syntyessään keskimäärin 8 kiloa ja on n. 50 cm korkea. Kolmivuotiaana se luetaan täysikasvuiseksi. Aikuinen Amerikan minihevonen voi olla n.70-86,4 cm korkea. Tätä pienemmät, rakenteellisesti terveet minihevoset ovat harvinaisempia. Painoa aikuisella minihevosella on keskimäärin 70-100 kiloa.

Millään muulla rodulla ei ilmene yhtä paljon erilaisia värityksiä kuin näillä pikkuhevosilla. Jokainen värimuoto on rotumääritelmän puitteissa sallittu, myös siniset "herasilmät".

Kuten isommatkin lajitoverinsa, myös minit ovat kaikki omia persooniaan omine luonteenpiirteineen. Myös suloiset, hellyyttävät pikkuhevoset tarvitsevat opastusta pienestä pitäen kasvaakseen mukaviksi ja luotettaviksi hoitaa ja käsitellä. Yleisesti minihevoset ovat rauhallisia, uteliaita ja koiramaisen seurallisia. Ne rakastavat yhdessä touhuamista ja rapsutuksia! Juuri näiden ominaisuuksien sekä pienen kokonsa vuoksi minit ovat ihanteellisia koko perheen lemmikkejä, vauvasta vaariin.

Terveys

Amerikan minihevosten pieni koko, siro rakenne ja järjestelmällinen jalostustyö saa monet ihmiset luulemaan, että rodulla on paljon perinnöllisiä vikoja ja että se on isoja rotuja alttimpi sairauksille. VÄÄRIN!

Minihevoset ovat sitkeitä ja sopeutuvaisia. Ne pärjäävät mainiosti pihatto-olosuhteissa Suomessakin ympäri vuoden. Niillä ei ole todettu esim. suurempaa alttiutta sairastua kaviokuumeeseen (vrt. shetlanninponit). Ne voivat laiduntaa vapaasti, sekä syödä säilöheinää siinä kuin kuivanakin paalattua.Tietysti ne voivat sairastua ähkyyn tai muuhun hevosilla esiintyvään sairauteen siinä missä muidenkin rotujen edustajat, mutta eivät ole sen alttiimpia niille kuin isommatkaan hevoset.

Hyvässä hoidossa minihevonen voi elää terveenä yli 30-vuotiaaksi. Siksi on tärkeää huolehtia tasapainoisesta ruokinnasta, liikunnasta, kavioiden hoidosta, sekä säännöllisistä madotuksista ja rokotuksista.

Minihevonen lemmikkinä

Minihevoset sopivat jokaiselle hevosten ystävälle, ikään tai kokoon katsomatta. Ne hurmaavat paitsi pienellä koollaan, myös koiramaisen seurallisella luonteellaan. Niiden kanssa on aloittelijankin helppo tutustua hevosten maailmaan. Minihevonen on erinomainen lemmikki myös vanhuksille ja liikuntarajoitteisille, jotka eivät enää pystyisi isosta hevosesta huolehtimaan.

Mitä minihevosten kanssa sitten voi tehdä ja harrastaa?


Niillä voivat pienet lapset ratsastaa, painoraja ministä riippuen 20-30kg. Kärryillä yksi minihevonen jaksaa vetää n.80 kg. Minihevosten kanssa voi harrastaa näyttelyitä (Suomessa tällä hetkellä Match Show:t, muualla Euroopassa rotunäyttelyitä), poniagilityä, ohjas-ajoa, valjakko-ajoa ja maasta käsin työskentelyä. Niitä voi irtohypyttää, juoksuttaa ja uittaa. Ne oppivat nopeasti temppuja, ovat mainioita "pihankoristeita", ruohonleikkureita, seuraeläimiä tai tallimaskotteja. Minihevosia käytetään myös terapiatyössä, ja Yhdysvalloissa muutama on koulutettu sokean oppaaksi.

Pienestä hevosesta on moneksi, mutta ennen kaikkea siitä saa mahtavan kaverin josta on iloa moniksi, moniksi vuosiksi eteenpäin!


Laji
Intro_horse
Mainos
Logo-labyrintti