Angora

020336723_r
Angora
019995703_r
Angora
019847366_r
Angora
022705454_r
Angora

Angora kuuluu poikkeavakarvaisiin rotuihin ja sen vähimmäispaino on 3,5 kiloa.

Oma kuvaukseni angorasta:

Angora on muhkea ja pehmeä karvakasa, joka kuuluu poikkeavan karvanrakenteen omaaviin rotuihin. Turkin hoito vaatii enemmän kuin normaalikarvaisilla kaneilla. Siltikin angoran turkinhoito pelätään usein liikaa. Monet kuvittelevat harjaamisen vievän useita tunteja päivässä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Angoran turkki pyritään pitämään takuttomana toki harjauksella, mutta kerinnän jälkeen turkki on lyhyt ja vaatii vähemmän hoitoa; se pysyy selvänä helpommin. Angora keritään noin kolmen kuukauden välein. Kerintä onnistuu useimpien angoroiden kohdalla melko mukavasti, koska rotu on jalostettu helposti käsiteltäväksi. Toki poikkeuksiakin löytyy, kuten kaikista roduista.

Rodun oletetaan olevan peräisin nykyisen Ankaran (ent. Angora) alueelta Turkista. Alueen mukaan rotu on myöskin saanut nimensä. 1700-luvulla englantilaiset merimiehet toivat sitä Ranskaan ja vuosisadan vaihteeseen mennessä rotu oli levinnyt Eurooppaan. 1900-luvun alkuun mennessä angoraa kasvatettiin myös Amerikassa. Suurimpia tuorrajamaita nykyisellään ovat Saksa, Ranska ja Englanti Euroopassa, Aasiassa Kiina ja Japani sekä Etelä-Amerikassa Peru ja Bolivia. Suomessa rotua on nykyisin melko vähän.

Angoran häkin tulee olla ilmanvaihdoltaan hyvä. Angora on kova kaivamaan, joten jos kani on ulkotarhassa, tulee myös tällä rodulla olla maan alle upotettu verkko. Uteliaana kanina angora monesti myös kurottelee ylöspäin mielellään. Angora on siinä suhteessa poikkeuksellinen rotu, että tarpeeksi suuressa tilassa naaraat tulevat jopa melko suurissakin laumoissa toimeen.

Kuten kaikkien kanien kohdalla, myös angoran pääravintoa on laadukas kuiva heinä (vältä ruohoheinää! Se ei ole kaninruokaa). Juomana aina vettä. Lisäksi tarjotaan säännöllisesti tuoreruokaa. Parhaana pidän porkkanaa, siinä on ravintoarvot kohdallaan ja mukavasti hampaille töitä! Laadukas pelletti on hyvä olla aina tarjolla. Mikäli pellettiä tarjotaan säännöstellysti, tulee huomioida, että angora tarvitsee sitä n. 15% enemmän kuin muut rodut. Lisäenergiansa se käyttää villan kasvattamiseen. Villa kasvaa koko ajan, ympäri vuoden. Lisäksi pureskeltavaksi voi tarjota puhtaita oksia, esim. haapa soveltuu kanille.

Angora on mukavan leppoisa ja monesti hyvin ihmisrakas rotu. Siitä saa mukavan lemmikin ja vieläpä askartelu- tai käyttövillat kaupan päälle!

Kerintä on simppeliä: tarvitset hyvät sakset ja karstan (ja kamman). Harjaa takut auki ja poista roskat, heinät ja mahdolliset jumittuneet takut (ne saksilla). Tekee jakaus angoran selkään (päästä häntää kohti). Ota nippu karvaa käteesi ja leikkaa se irti. Voit jättää turkin parisenttiseksi tai leikata ihan lyhyeksi. Se riippuu sinusta ja kanin elinpaikasta (ulkokanille on jätettävä villaa). Päätä ja häntää ei keritä (takut toki pois). Monesti myös maha- ja tassukarvat voi jättää pidemmiksi. Korvatupsuihin ei kosketa lainkaan, toki takut otetaan pois varovasti. Angora vilkastuu kerinnän jälkeen. Viileämmällä turkilla on helpompi tutkia taas maailmaa. Älä suotta kokeile hiustenleikkuukoneita tai koirien trimmauskoneita. Saat ne vain hajalle, koska angoran karva on erittäin hienoa.

Teksti: Annu Sorell

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti