Archispirostreptus gigas (Jättiläistuhatjalkainen)

019114717_r
Archispirostreptus gigas (J...
020856208_r
Archispirostreptus gigas (J...
021760911_r
Archispirostreptus gigas (J...
022033304_r
Archispirostreptus gigas (J...

Monia eri tuhatjalkaisia voi kasvattaa terraario-olosuhteissa. Ne jaetaan kaksoisjalkaisiin ja juoksujalkaisiin. Terraariolajeista yksi yleisimmistä lajeista on jättiläistuhatjalkainen. Se on suuri, kiiltävän musta ja sen jalat ovat punaisen ruskeat. Jättiläistuhatjalkaiset ovat harmittomia, ne eivät pure, pistä eivätkä ole muutenkaan vaarallisia. Kerälle mennessään ne saattavat erittää lievästi myrkyllistä nestettä, jota ei tulisi hieroa silmiin eikä se sitä saisi mennä suuhun.

Jättikset tarvitsevat terraarioin jonka pisin sivu on kaksi kertaa jättiksen pituus, esim. täysikasvuinen Archispirostreptus gigas on parhaimmillaan 30cm joten terraarion olisi hyvä olla minimissään 60x40x40, tämän kokoiseen terraarioon mahtuu jo useampikin jättis. Terraarion korkeus ei ole tärkeä mutta sitä tulee olla tarpeeksi että pohjalle saa reilun (>10cm) kerroksen pohjamateriaalia, jättikset kaivelevat paljon ja mielellään. Pohjamateriaaliksi käy esim. lannoittamaton turve. Jättikset eivät tarvitse erillistä valoa ja pärjäävät huoneenlämmössä. Tärkeintä jättituhatjalkaisen terraariossa on kosteus, kosteuden olisi hyvä olla n.75%. Muista tarkkailla ettei terraarioon ala tulla hometta.

Terraarion sisustukseksi riittää periaatteessa piilo johon jättis juuri mahtuu kerälle, ruokakuppi esim. kukkaruukun aluslautanen. Näiden lisäksi terraarioon voi laittaa esim. jonkin matalan kannon kiipeilyä varten ja oikean (myrkyttömän) tai muovikasvin.

Jättiläistuhatjalkaiset ovat kotoisin Ghanasta. Ihanteellinen terraarion lämpötila on 24 ja 30 asteen välillä. Jättis on kasvissyöjä. Kasviksia kannattaa tarjota mahdollisimman monipuolisesti. Riittävän mineraalimäärän ja vitamiinien saavuttamiseksi kannattaa välillä ruokavalioon lisätä kostutettua koiran/kissan muonaa. Terraarion sumuttelu on tärkeää, koska jättikset juovat mieluiten veden pisaroina.

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti