Australianpaimenkoira

020810989_r
Australianpaimenkoira
022533712_r
Australianpaimenkoira
021332409_r
Australianpaimenkoira
022682297_r
Australianpaimenkoira

Historia

Australianpaimenkoiralla on hieman hämärä historia, mutta niiden oletetaan tulleen USA:n mantereelle Australiasta lammasfarmareiden mukana. Australianpaimenkoirat ovat alusta alkaen olleet lammaspaimenten apulaisia eikä niiden työ ole ollut helppoa; ne eivät ainoastaan paimentaneet lampaita, vaan ne myös vartioivat ja puolustivat laumaa. Jo näiltä ajoilta australianpaimenkoiran vahva vahtimis- ja paimennusvietti on peräisin.

Suomeen ensimmäinen australianpaimenkoira rekisteröitiin vuonna 1994, kuitenkaan tämä ei ollut ensimmäinen aussie, sitä ennen on ollut ainakin yksi australianpaimenkoira, jota ei koskaan rekisteröity Suomeen. Ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1995 Dancing Skies kennelnimen alle. Rodun suosio on noussut siitä melkoisella vauhdilla.

Ulkonäkö

Australianpaimenkoira on keskikokoinen, sopusuhtainen koira. Se on rakenteeltaan tasapainoinen ja liikkeet ovat sulavat, vaivattomat ja kevyet. Turkki on karkeahkoa ja keskipitkää, värejä on sallittu 16 erilaista muunnosta, pääväreinä punainen, musta, punamerle ja sinimerle. Värit ovat rikkaat ja selvät. Australianpaimenkoira voi syntyä luonnontöpönä, puolipitkähäntäisenä tai pitkähäntäisenä. Rodun kotimaassa USA:ssa aussiet typistetään töpöhäntäisiksi. Silmät ovat mantelin muotoiset ja voivat väriltään olla siniset, ruskeat tai meripihkan väriset; silmät voivat olla keskenään eriväriset tai/ja yhdessä silmässä voi olla kahta väriä. Sukupuolileima on erittäin selkeä, nartut ovat narttumaisia ja urokset urosmaisia.

Luonne ja käyttö

Australianpaimenkoira eli "Aussie" on luonteeltaan vietikäs, omistajaansa syvästi kiintyvä, älykäs ja miellyttämisenhaluinen koira. Sillä on vahva vartioimisvietti, joka kannattaa ottaa huomioon rotua harkitessa. Aussie ei ole jokaiselle sopiva rotu, se vaatii omistajaltaan paljon aktiviteettejä (remmilenkit eivät riitä tyydyttämään tekemisen tarvetta) eli aivotyöskentelyä ja rutkasti aikaa omistajaltaan. Aussie on erittäin monipuolinen rotu, sen kanssa voi harrastaa melkeinpä mitä vain. Monipuolisella aktivoinnilla ja oikeanlaisella koulutuksella aussie on erittäin miellyttävä seuralainen jonka voi ottaa melkeinpä minne tahansa mukaan ja niinhän ne usein tekevätkin osallistuen päivittäisiin askareihin kotona.

Jos australianpaimenkoira kiinnostaa, suosittelen tutustumaan rotuun harrastajien / kasvattajien luona. Suomessa toimii Australianpaimenkoirat ry jonka nettisivut löytyy osoitteessa www.australianpaimenkoirat.net. Sitä kautta on helppo löytää harrastajia & kasvattajia ja saada lisää tietoa rodusta.

Teksti Elina Koponen, www.aussiet.net

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti