Basenji

022371009_r
Basenji
018832903_r
Basenji
021039338_r
Basenji
019292282_r
Basenji

Historia

Basenji (afr.) tarkoittaa ”pensaikon asukasta” ja on eräs vanhimmista puhtaana säilyneistä koiraroduista. Rotu on kotoisin Kongosta, jossa alkuasukkaat käyttivät basenjia yli kymmenkiloisen rämerotan ja myös leijonan metsästykseen. Basenjin kuvia on löytynyt myös Egyptin hautakammioista. Ensimmäinen basenji tuotiin näyttelyyn Englantiin vuonna 1937 ja Suomeen ensimmäinen basenji tuli vuonna 1964.

Ulkonäkö

Gasellimaisella Basenjilla on neliömäinen runko ja pitkä kauniisti kaartuva kaula. Ihannekorkeus on 40 - 43 cm ja ihannepaino 9,5 - 11 kg. Kallo on keskileveä, otsapenger vähäinen ja päälaki ryppyinen. Silmät ovat tummat ja mantelinmuotoiset, katse on etäinen ja salaperäinen. Korvat ovat pienet, pystyt ja teräväkärkiset. Basenjin häntä on tiukalla kiepillä. Karvapeite on hieno, lyhyt ja silkkinen. Nahka on poikkeuksellisen joustava. Väriltään koira on kirkkaanpunainen, musta, brindle tai parkinruskea. Käpälät, rinta ja hännänpää ovat aina valkoiset.

Luonne ja käyttö

Basenji on haukkumaton koirarotu. Se ääntelee jodlauksen ja naurun sekoitusta muistuttavalla äänellä sekä murisemalla. Se on avoin, älykäs, itsenäinen, valpas, omistajaansa kiintyvä mutta toisinaan vieraita kohtaan varautunut koira. Rodulta puuttuu palveluskoiramainen miellyttämishalu mutta silti se oppii helposti uusia temppuja. Nykyisin basenjia käytetään lähinnä seurakoirana. Rodulla on vahva metsästys- ja reviirivietti. Se on nopea koira joka on sallittu maastokisoihin ja radalle vinttikoirien kanssa. Basenjit saattavat välillä ravata kuin hevoset.

Hoito

Haukkumattomana koirana basenji soveltuu erittäin hyvin vaikka kerrostaloasuntoon. Huomioithan kuitenkin että äänekäs jodlaus voi hiertää naapurisopua, sillä monet basenjit aloittavat jodlauksen heti omistajan kadottua ovesta ja lopettavat vasta omistajan palatessa. Basenji tarvitsee paljon säännöllistä liikuntaa ja se nauttii vauhdista, jossa vain 100m pikajuoksia voisi pysyä mukana. Rotu on erittäin siisti ja puhdas, edes märkänäkään koira ei haise tavalliselle koiralle ja se saattaakin pestä itseään joskus kissan tavoin. Basenji ei myöskään ole innokas kastuja: uimaan sitä ei saa ja sateella ovesta ulos astuminen ei aina ole helppoa. Koira ei sovellu ihmiselle joka odottaa koiraltaan miellyttämishalua. Basenji on itsenäinen ja itsepäinen rotu. Se ei siis välttämättä tottele jokaista käskyä joka sille annetaan. Voimakas reviirivietti vaikeuttaa basenjin suhtautumista toisiin koiriin ja vieraisiin ihmisiin. Metsästysvietin takia basenjia ei tulisi laskea irti kuin aidatulla alueella tai ainakin vähintään kilometrin päässä autotiestä (tällöinkin vaara lähteä eri eläinten perään). Historiastaan johtuen tämä koira on myös parantumaton ruokavaras, mikä johtaa helposti lihomiseen ellei koira saa kunnollista liikuntaa. Rotua ei saisi suositella vähän liikkuville ihmisille, etenkään jos koiralla ei ole mahdollisuuksia isoon pihaan ja vapaana juoksemiseen.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti