Belgianjänis

022021281_r
Belgianjänis
021730653_r
Belgianjänis
022706444_r
Belgianjänis
021534754_r
Belgianjänis

Yleistä

Belgianjänis kasvatettiin alunperin lihan ja turkkinsa vuoksi Belgiassa. 1900-luvun puolivälissä niitä tuotiin Englantiin. Belgianjänis kuuluu keskisuuriin kanirotuihin, ihannepaino on 3,01-4,0kg. Eläin on rakenteeltaan erittäin hoikka, vinttikoiramainen. Luonteeltaan tämä on yksi älykkäimmistä kaniroduista ja muistuttaakin paljon koiraa. Ne ovat seurallisia ja oppivaisia, haluavat olla päivän tapahtumissa mukana ja ovat usein ennakkoluulottomia ja rohkeita. Aloittelijalle jänistä ei kuitenkaan suositella, sillä se on erittäin voimakas vaatien napakat ja oikeanlaiset otteet. Uroksia kehutaan monesti mainioiksi lemmikeiksi. Naaraat saattavat vartioida tiukasti reviiriään.

Hankinta

Yleisistä harhaluuloista poiketen belgianjänis sopii myös ulkokaniksi. Tämä rotu vaatii runsaasti liikuntaa ja parasta olisikin pitää "belggaria" jatkuvasti vapaana asunnossa. Fiksuna rotuna se voi oppia käyttämään WC-laatikkoa. Belgianjänis on suhteellisen harvinainen Suomessa ja voit joutua odottelemaan pitemmänkin aikaa mikäli haluat oman yksilön.

Ruokinta

Belgianjäniksellä tulee olla aina kuivattua heinää ja raikasta vettä. Lisäksi kuivaruokaan kannattaa panostaa ja hankkia kunnon kanipellettiä! Kasvavalla jäniksellä kannattaa pitää jatkuvasti saatavilla hyvänlaatuista kanipellettiä. Eläin on liikunnallinen ja kuluttaa paljon energiaa tutkiessaan paikkoja. Silloin tällöin voit antaa pupullesi mm. kuivaa leipää, näkkäriä ja puun oksia. Päivittäin kannattaa tarjoilla tuoreruokaa (esim. porkkana, omena, salaatti, kurkku). Älä anna niille ihmisten ruokaa, karkkeja tai sitrushedelmiä.

Hoito

Belgianjäniksen kynnet on leikattava säännöllisin väliajoin. Kynnet kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä ja voit leikata niitä vaikka kerran/pari kuukaudessa. Pidä huolta siitä, että jänikselläsi on jatkuvasti saatavilla heinän ja veden lisäksi kovaa purtavaa etteivät sen hampaat kasva liian pitkiksi. Jäniksellesi tuskin riittää pelkkä vapaana palloilu. Se vaatii älykkäänä eläimenä myös pientä aivotyöskentelyä. Jos et aktivoi pupuasi, se saattaa ruveta tuhoamaan paikkoja. Tarjoa pelletit ruokakupin sijasta joskus vaikka aktivointipallosta. Piilota herkkuja ympäri huonetta tai pahvilaatikoihin, kokeile kanien estehyppyä tai päästä kanisi valjaissa tutkimaan niittyä/metsää. Käytä mielikuvitustasi. Kanit eivät ole häkkieläimiä, etenkään tämä rotu. Tukikohtana on hyvä tietenkin pitää häkkiä mihin kani tekee tarpeensa, käy syömässä ja nukkumassakin. Häkki siivotaan tarpeen mukaan, noin 1-2 kertaa viikossa.

Katso www.kaniyhdistys.com :)

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti