Belgianjätti

020361070_r
Belgianjätti
022110470_r
Belgianjätti
022561721_r
Belgianjätti
020979157_r
Belgianjätti

Belgianjätti

Belgianjätti on massiivinen, korkea ja pitkärunkoinen kani isoilla korvilla. Se on suurin kanirotu maailmassa, jolle on aikuispainoksi Pohjoismaisessa kanistandardissa määritelty 7,01 kiloa ja enemmän. Sallitut värit ovat(standardiin haettu) luonnonharmaa, tummanharmaa, luonnonmusta, luonnonkeltainen, luonnonsininen, raudanharmaa, chinchilla, ruskea, musta, sininen, valkoinen punasilmäinen ja valkoinen sinisilmäinen. Yleisimmät värit ovat luonnonväreistä luonnonharmaa ja raudanharmaa, chinchillat ovat harvinaisia ja useinmiten pienikokoisia Pohjoismaissa(alle standardipainon). Toisinaan tavataan yksivärisistä mustia (sekä tietenkin luonnonmustia) ja sinisiä, mutta yleisin on ehdottomasti valkoinen punasilmäinen jota löytyy lähes kaikista kotimaisista belgianjättilinjoista.

Rotu on kotoisin Belgiasta, ja on tunnettu vuodesta 1825. Belgianjättien painot ovat tavallisesti välillä 7-9 kiloa, mutta yli 10 kiloiset belgianjätit eivät ole harvinaisia. Kokonsa takia jätit vaativat paljon tilaa ja niitä on totuttu pitämään talli-/ulkokaneina niiden koon ja karvanvaihtojen vuoksi. Jätit sietävät hyvin kylmää, mutta muiden kanien tavoin ovat myös jossain määrin vedonarkoja. Luonteeltaan belgianjätti on mitä mainioin lemmikki ja kasvatettava, se on tavallisimmin lempeä ja sosiaalinen, joskin urokset voivat olla hyvin vilkkaita.

Belgianjätti on vaativa harrastekani kokonsa takia, mutta myös erittäin palkitseva jättimäisen mukavalla luonteellaan ja olemuksellaan. Jätit ovat hyvin lihaksikkaita ja vaativat varmat sekä tukevat otteet käsittelyyn, ja sen vuoksi belgianjättiä ei suositella ensimmäiseki kaniksi.

Muuta: Belgianjättien ruokinnassa kasvattajat suosivat viljaa ja Primo II-täysrehua käytettäväksi heinän ja veden ohella. Kysy lisätietoja rotuun erikoistuneilta kasvattajilta www.kaniyhdistys.com .

Päivitetty 2008-04-16

Lisätietoja

Valkoinen väri on jalostettu Saksassa ja tunnettu vuodesta 1912. Uroksilla ei saa olla leukapussia, naaraille sallitaan pieni leukapussi. Vanhemmilla naarailla leukapussi tulee jonkin verran isommaksi(ei virhe, mutta ei saa vaikutaa esiintymiseen). Uroksilla on massiivisempi pää naaraisiin verrattuna.


Painoskaala

NUORET KANIT ikä kuukausina / ideaalipaino 4-5 kk / 4,6 kg 5-6 kk / 5,3 kg 6-7 kk / 6,0 kg 7-8 kk / 6,5 kg

AIKUISET ideaalipaino 7,01 kg ja enemmän

Lähde: Pohjoismainen kanistandardi, ruotsinkielinen, kuudes painos.

Takapellon mietteitä rodusta Suomessa - Olemme lähestymässä sitä pistettä että 9 kiloiset esiintyvät belgianjätit alkavat käydä vähiin. Pyrin tietenkin kasvatustyössäni siihen että nämä isot otukset eivät häiviäisi kokonaan Suomesta ja Pohjoismaista, mutta on kovin ikävää havaita että isoja jättejä ei kovin montaa enää tämän päivän Suomessa ole jäljellä. Rotutyypillisiä esiintyviä belgianjättejä tulemme jatkossa näkemään varmasti, mutta isot eläimet ovat kohta pelkkää historiaa ellei asialle tehdä jotain.

Lisätiedot ja mietteet päivitti 12.4.2009 Takapellon

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti