Belgianpaimenkoira

022642160_r
Belgianpaimenkoira
022184791_r
Belgianpaimenkoira
022381188_r
Belgianpaimenkoira
019965683_r
Belgianpaimenkoira

Ulkonäkö:

Belgianpaimenkoira on keskikokoinen (toivottu säkäkorkeus uroksella 62 cm, nartulla 58 cm; sallitut poikkeamat alle 2 cm ja yli 4 cm ihanne koon), neliömäinen sekä pystyryhtinen koira. Kallo on pitkä ja kapea, kuono saattaa olla pitempi kuin kallo. Silmät ovat muodoltaan hieman mantelinmuotoiset ja mahdollisimman tummat. Häntä on ylettyy vähintään kintereisiin, mieluiten alemmaksi. Levossa häntä riippuu ja liikkeessä häntä nousee, ylittämättä suinkaan vaakatasoa. Hännänpää on lievästi taaksepäin kaartunut levossa ja kaartuu voimmakkaammin liikkeessä. Groenendaelin erityispiirre on pitkä kokomusta turkki.

Luonne ja Käyttäytyminen:

Belgianpaimenkoirat ovat valppaita ja aktiivisia. Ne ovat erittäin energisiä ja aina valmiita toimintaan. Belgianpaimenkoirilla on kaikki paimen-, suojelu-, vahti- ja palveluskoiran ominaisuudet. Ne ovat eloisia, tarkkaavaisia ja varmaluonteisia, ilman pienintäkään aggressiivisuutta tai pelkoa. Koirissa tosin esiintyy myös vähän heikkohermoisuutta. Jotkut ovat myös pehmeitä ja muistavat kärsimänsä vääryydet pitkään. Koiran oppivaisuus on kuitenkin huippuluokkaa. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa, sekä aktiviteetteja,mikä omistajan on syytä ottaa huomioon.

Alkuperä:

Belgianpaimenkoirat ovat alkujaan lammaskoiria. Groenendaelmuuunnos on saanut nimensä lähellä Brysseliä sijaitsevan Château de Groenendael -hotellin mukaan, hotellin omisti mustien belgianpaimenkoirien kasvattaja, herra Nicolas Rose (k. 1898). Groenendael-muunnoksen kantakoiria ovat narttu Petite ja uros Picard d'Uccle, jonka Rose osti eräältä lammaspaimenelta.

Terveystilanne:

Rodulla on havaittu perinnöllisiä silmäsairauksia, kaihia ja verkkokalvon rappeumaa (silmäsairausprosentti 1994-2003 tutkituissa koirissa oli 2,2[2]). Epilepsiaa esiintyy jonkin verran, mutta ei keskimääräisesti enempää kuin muillakaan roduilla. Lonkkanivel- ja kyynärniveldysplasiaa rodussa on suhteellisen vähän; vuosina 1994-2003 tutkituista koirista vain 8,1 prosenttia oli lonkkavikaisia ja 11,4 prosentilla todettiin kyynärniveldysplasia, tosin 2-3 asteen muutoksia kyynärpäissä oli vain 1,1 prosentilla tutkituista koirista.

Lähde: wikipedia.org

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti