Bichon frisé

020738467_r
Bichon frisé
017502113_r
Bichon frisé
020816763_r
Bichon frisé
020273428_r
Bichon frisé

Bichon Frisé on iloinen, energinen ja suloisen pumpulisella ulkonäöllään hurmaava seurakoira.

Bichonin alkuperäinen tehtävä oli toimia omistajiensa vuoteenlämmittäjänä, kuninkaallisten sylikoirina. Ranskan kuninkaalliset halusivat pienen, valkoisen ja ulkomuodoltaan erittäin kauniin koiran vuoteitaan koristamaan, ja niin alettiin Barbetista, mustasta vesikoirasta jalostaa pienempää ja vaaleampaa yksilöä. Näin luotiin Bichonit. Bichon toimi pitkään ranskan hovin seurakoirana, jonka jälkeen sen arvo aleni ja Bichoneita alettiin käyttää sirkuskoirina. Molemmat koiran alkuperät näkyvät hyvin sen tämänpäiväisessä luonteessa. Kuninkaallisten sylikoiraajat ovat jättäneet Bichoniin mukavan ja iloisen, kaikille ystävällisen seurakoiran luonteen, mutta sirkuskoira-aikojen jälkeen on Bichoniin jäänyt nopea ja iloinen tapa oppia uusia asioita.

Nykypäivän Bichon Frisét hurmaavat kauniin ulkonäönsä lisäksi myös miellyttävän luonteensa ansiosta. Valtaosa Bichoneista rakastaa huomiota ja ihmisiä, tykkäävät tehdä paljon asioita ja ennenkaikkea ovat mukavia seurakoiria!

Vaikka Bichonit ovat mainioita seurakoiria, voi niiden kanssa myös harrastaa paljon. Bichonit ovat erittäin mainioita agilitykoiria, ne nauttivat kiitäessään kentällä ja ovat nopeita ja ketteriä. Bichon ei todellakaan ole harvinainen näky agikentällä,ja bichon frisé Nappi omistajansa Hanna Mäenpään kanssa voittikin Pohjoismaiden mestaruuden vuonna 2005! Tokokoiraksikin Bichonista on, mutta jos Bichonin kanssa lähtee harrastamaan tokoa suurilla tavoitteilla, on hyvä muistaa ottaa aina hiukan huumoria koulutuskentälle mukaan. Monilla tuntemillani Bichoneilla on niinsanotusti "valikoiva kuulo", ja varsinkin omalla nartullani sattuu usein hetkiä jolloin häntä ei vaan voisi vähempää kiinnostaa totella, ja silloin saakin seurata Nellyn suloista kiukkukohtausta :-)

Haluan ehdottomasti myös mainita Bichonin _vaativasta_ turkinhoidosta. Liian, aivan liian usein näkee takkuisia, likaisia ja puliksi vedettyjä Bichoneita. Silloin sitä pudistaa päätään surullisena ja miettii, että miksi nuo ihmiset ovat bichonin ottaaneet jos turkihoito yksinkertaisesti ei kiinnosta. Bichonin turkki on oikeasti vaativa, ja jos haluaa että se näyttää nätiltä, on sen eteen tehtävä myös töitä. SÖPÖJÄ KAIKIN PUOLIN <3 Turkki on harjattava vähintään muutamaan kertaan viikossa takkujen poissapitämiseksi. Jos harjauksen muistaa tehdä riittävän usein, ei takkuja synny ja harjaus sujuu suhteellisen nopeasti. Jos taas takkuja ehtii syntyä, niiden setvimiseen menee aikaa. Pesu tulisi suorittaa suunnilleen kerran viikkoon, mielestäni ihan korkeintaan kerran kahdessa viikossa. Pesuun menee noin 15 - 30 min riippuen bichonin turkin paksuudesta / piitudesta / laadusta. Pesun jälkeen turkki on _aina_ föönattava!! Monilla useamman Bichonin omistajalla on ammattikuivaimet joilla kuivaus sujuu nopeasti ja kivuttomasti eikä karstaa tarvitse, mutta itse föönailen koiraa ihan tavallisella ihmisten hiusföönilla ja karstaan samalla. Jos Bichonin turkkia ei föönaa ja karstaa pesun jälkeen, se menee todelliseen kiharaan, josta sitä ei sitten ihan heti oiotakkaan. Turkki myös kasvaa nopeaan tahtiin, joten trimmaus olisi hyvä tehdä noin kerran kuukauteen. Itse olen sitä mieltä, että Bichonin on oikeus näyttää rotuiseltaan, joten oma koirani trimmataan aina vain ja ainoastaan rodunomaiseen trimmiin, joko käytetään mukavalla, tutulla kasvattajallamme trimmaajalla, tai sitten trimmikurssin käynyt ystäväni sen trimmaa. Itse en ala turkkiin koskea ennen kuin olen käynyt trimmikurssin.

Monet kysyvät aina, aiheuttaako Bichon allergiaa. Sitä ei voi sanoa. Tunnen monia, joilla on Bichon vaikka joku perheenjäsenistä on allerginen koiralle, mutta jokainen ihminen on kuitenkin täysin yksilöllinen. Totuusthan on, että koska Bichonilla ei ole alusvillaa, siitä ei lähde karvaa, eikä tavanomaista hilsettä mikä koirista lähtee. Mutta silti koiran sylki ja muut eritteet aiheuttavat joillekkin allergisia oireita. Paras keino kokeilla aiheuttaako Bichon allergiaa, on saada kyseisen rodun edustaja vaikkapa vain päiväksi kotiin. Kun pääsee elämään koiran kanssa normaalia elämää ja tekemään tavanomaisia juttuja, huomaa parhaiten aiheutuuko itselleen allergiaa.

Yleisesti ottaen Bichon on iloinen seurakoira, josta saa mukavan kaverin agilityyn, tokoon, lenkille, mätsäreihin, näyttelyihin, mutta se ei silti tuskastu jos se joutuu yhtenä päivänä tyytymään vain 15 minuutin lenkkiin tunnin sijasta. Bichon Frisé sopii huumorintajuisille ja iloisille ihmisille joilla on aikaa ja jaksamusta hoitaa koiransa turkkia. :-)

© Heidi Piiroinen

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti