Bolognese

021849153_r
Bolognese
020780657_r
Bolognese
022199860_r
Bolognese
022422290_r
Bolognese

Bolognese on historialtaan hyvin vanha, bichon-sukuun kuuluva italialainen kääpiökoira. Se on peräisin Italiasta, josta se on levinnyt muualle Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Bolognese on kuitenkin koko Euroopassa suhteellisen harvinainen koirarotu. Bologneset olivat aikoinaan suosittuja lemmikkejä ylhäisön keskuudessa ja niitä pidettiin hyvin arvostettuina lahjoina, joita aateliset lahjoittivat toisilleen. Suomeen ensimmäiset bologneset saapuivat vuonna 1989 ja suosio on kasvanut melko hitaanlaisesti. Muut bichon-sukuun kuuluvat koirat ovat kasvattaneet suosiotaan huomattavasti nopeammin kuin bolognese.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Bolognese on pieni, valkoinen ja pitkän, pörröisen turkin omaava kääpiökoira. Urosten säkäkorkeus on 27 - 30 cm ja narttujen 25 - 28 cm. Bolognesen tulee olla väriltään puhtaan valkoinen. Karva on kauttaaltaan pitkää. Sen kuuluu olla pöyheää ja kiehkuraista. Bolognesesta ei lähde laisinkaan karvaa, muutoin kuin kammatessa. Turkinhoitoon kuuluu oleellisena osana säännöllinen kampaus ja pesu. Turkkia ei ole suositeltavaa kuivata föönaamalla, varsinkaan näyttelykoiraa, sillä se avaa turkin kiharat. Bolognesen turkkia ei trimmata.

Luonne ja käyttäytyminen

Bolognese on tyypillinen bichon-perheen koira; iloisen optimistinen, älykäs, oppivainen ja ystävällinen. Kuten muutkin bichon-koirat, se rakastaa olla ihmisten lähellä ja kiintyy omistajiinsa voimakkaasti. Muihin bichoneihin nähden bolognese on suhteellisen rauhallinen. Mukautuvainen pikkukoira, josta saa kaverin pitkillekin kävelyille, mutta joka ei välttämättä vaadi erityisen paljon liikuntaa. Bolognese on reipas, mutta ilman ylimääräistä höseltämistä.

Harrastukset

Bolognese soveltuu niin seuraksi kuin harrastuksiinkin. Näyttelyiden lisäksi sen kanssa voi harrastaa kaikkea sellaista, mitä tämän kokoisen koiran kanssa muutenkin voi. Bolognese tosin kelpaa vallan mainiosti ihan seurakoiraksikin.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti