Bordeauxindoggi

021719089_r
Bordeauxindoggi
022118591_r
Bordeauxindoggi
021978354_r
Bordeauxindoggi
022687642_r
Bordeauxindoggi

Bordeaux'ndoggi on Ranskasta kotoisin oleva arvostettu vahti- ja seurakoira. Rodulla on pitkä historia. Aikoinaan se oli taistelukoirarotu, josta sittemmin kehittyi vahtikoira. Sitä on käytetty myös karhunmetsästyksessä. Nykyään koiraa käytetään pääasiassa seurakoirana. Keski-Euroopan ulkopuolella rotu on melko harvinainen.

Ulkonäkö

Bordeaux'ndoggi on hyvin voimakasrakenteinen, tasapainoinen, melko matalaraajainen ja lihaksikas koira. Pää on hyvin suuri verrattuna muuhun ruumiiseen. Väriltään rotu on kokonaan mahonginruskea tai erisävyinen kellertävä. Pienet valkoiset merkit rinnassa ja käpälissä sallitaan. Maski on musta tai kastanjanruskea. Huulet ovat paksut ja roikkuvat. Säkäkorkeudeltaan urokset ovat 60–68 cm ja nartut 58–66 cm. Uros painaa vähintään 50 kg ja narttu 45 kg. Karvapeite on lyhyttä, hienolaatuista ja pehmeän tuntuista. Kaulassa nahka roikkuu.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan bordeaux'ndoggi on vahtivainen, valpas ja erittäin rohkea. Aggressiivisuutta ei kuitenkaan esiinny. Rotu on hyvin ystävällinen, isäntäänsä kiintyvä ja lapsirakas. Koirat ovat rauhallisia ja tasapainoisia, ja niillä on korkea ärsytyskynnys. Vaikka koirasta on saatu jalostuksella sosiaalinen ja hyvin käyttäytyvä koira, on kuitenkin otettava huomioon sen alkuperäinen käyttö taistelukoirana. Tarpeeksi ärsytettäessä koirasta voi löytyä piileviä taisteluviettejä. On siis varottava ettei se joudu hyökkäyksen kohteeksi. Bordeaux'ndoggi tarvitsee määrätietoisen ja kärsivällisen kasvattajan. Bordeaux'ndoggit loukkaantuvat hyvin helposti ja niillä on todellakin norsun muisti. On vältettävä huutamista, sillä niillä on todella hyvä kuulo. Rotu haluaa olla mukana siellä missä ihmisetkin, joten se ei sovellu tarhakoiraksi. Se osoittaa kiintymystään ihmiseen monin eri tavoin. Se osaa olla myös hyvin persoonallinen. Bordeaux'ndoggi ei tuhlaa aikaansa haukkumiseen ja turhaan pyörimiseen vaan on pikemminkin hiljainen sivustakatsoja. Rotua ei voi pakottaa tottelemaan, koska se on hyvin itsevarma ja vahvaluonteinen. Se oppii kuitenkin mielellään asioita, jos se palkitaan siitä.

Alkuperä

Bordeaux'ndoggin kotimaana pidetään Lounais-Ranskaa, vaikka sen alkuperästä ei olekaan varmaa tietoa. Sen historiasta löytyy vahvoja koirarotuja kuten bulldoggia ja bullmastiffia. Bordeaux'ndoggia on käytetty taistelijana, vahtina ja suurriistan kuten villisian metsästäjänä. Myös karjan paimennus ja isäntäväen omaisuuden suojeleminen kuuluivat rodun tehtäviin. Se on ollut mukana myös ensimmäisessä maailmansodassa, jossa sen tehtävänä oli vetää haavoittuneita turvaan. Maailmansotien jälkeen koirakannat romahtivat, ja bordeaux'ndoggeja jäi henkiin vain puolisen sataa. Näistä koirista nykyinen kanta muodostuu.

Terveystilanne

Bordeaux'ndoggi on vanha taistelukoira, joten sille on jalostettu pienet silmät syvälle ryppyjen suojaan, minkä vuoksi sillä voi esiintyä luomen asentovirheitä. Rotu kuuluu suuriin, massiivisiin ja nopeasti kasvaviin rotuihin, joilla on taipumus sairastua kasvukautena erilaisiin luuston kasvuhäiriöihin ja lonkkaniveldysplasiaan. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää paneutua koiran ruokintaan ja liikuntaan sen kasvukautena. Rodulla voi myös esiintyä iho-ongelmia kesäaikaan.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti