Bostoninterrieri

022578429_r
Bostoninterrieri
019371303_r
Bostoninterrieri
020148839_r
Bostoninterrieri
020246241_r
Bostoninterrieri

ULKONÄKÖ

Bostoninterrieri on tiivisrakenteinen, sopusuhtainen, lyhytkalloinen, -karvainen ja -häntäinen koira. Häntä on luonnostaan töpö. Rodun korvat saatetaan typistää kotimaassa Yhdysvalloissa, mutta Suomessa typistäminen on kiellettyä. Silmät sijaitsevat kaukana toisistaan ja ovat pyöreähköt ja hieman ulkonevat. Ilme osoittaa älykkyyttä ja ystävällisyyttä.

Väriltään bostoninterrieri on juovikas, niin kutsuttu seal tai musta valkoisin merkein. Valkoinen kuononympärys, valkoinen juova silmien välissä ja valkoinen rinta ovat toivottavia ominaisuuksia. Karvapeite on lyhyt, sileä, kiiltävä ja hienolaatuinen. Karvapeite on helppohoitoinen sen lyhyyden takia eikä siitä lähde juuri ollenkaan karvaa. Päivittäinen harjaaminen ja pyyhkiminen säämiskällä riittää. Painon on pysyttävä alle 11,5 kilogrammassa.

LUONNE

Bostoninterrieri on luonteeltaan vilkas, ystävällinen, hyväluonteinen ja erittäin älykäs koira, joka rakastaa lapsia. Näiden ominaisuuksien tähden se sopii hyvin seurakoiraksi, mutta myös itsepäisyyttä löytyy tarpeen tullen. Se on hyvin päättäväinen ja toimelias koira, joten se tarvitsee toimintaa ja virikkeitä elämäänsä. Bostoninterrieri on hyvä oppimaan ja johdonmukaisella koulutuksella se voi osallistua tokoon ja agilityyn. Eniten sitä tavataan kuitenkin koiranäyttelyissä.

Rodun ominaisuuksiin kuuluu myös ilmiömäinen kyky tottua uusiin tilanteisiin eli rotu on hyvä vaihtoehto paljon matkustavalle. Se on aina valmis leikkiin ja lenkille. Bostoninterrieri on valpas vahti, mutta se ei kuitenkaan turhia hauku. Rotu ei pidä kylmästä säästä, joten pitkiä lenkkejä pakkasella on syytä välttää. Lämpöä koira rakastaa yli kaiken.

HISTORIAA

Vaikka bostoninterrierin alkuperämaa onkin Yhdysvallat, sen juuret ovat alun perin Englannissa. Koiratappelut olivat muodissa Englannissa 1800-luvulla. Tätä varten haluttiin saada niihin sopivia koiria. Kokeiltiin monia eri risteytyksiä, joissa yhtenä osana oli bulldoggi. Sen ja nyttemmin jo hävinneen old english terrier -rodun risteytys osoittautui 1800-luvun alussa onnistuneeksi, ja siitä saivat alkunsa bostoninterrierin esi-isät. Koiratappeluiden suosio kasvoi myös Yhdysvalloissa, varsinkin Bostonissa ja sen ympäristössä. Vuonna 1865 sinne vietiin edellä kuvatun taustan omaava koira, josta bostoninterrieri sai alkunsa. Esi-isissä on myös ranskanbulldoggia ja bokseria

TERVEYS

Bostoninterrieri tunnetaan yleisesti melko terveenä rotuna. Bostoninterrierin silmät ovat suuret ja ulkonevat ja näin ollen alttiit kolhuille ja tapaturmille. Tästä huolimatta vakavia onnettomuuksia, jotka päätyvät silmän menettämiseen, sattuu hyvin harvoin. Vaikka bostoni on "lyttykuonoinen" rotu, ei hengitysvaikeuksia yleensä esiinny. Niin kutsuttua käänteistä hengitystä (reverse sneezing) voi esiintyä jollain yksilöillä, mutta se ei ole vaarallista. Tosin on hyvä varmistua, ettei kyseessä ole helposti tarttuva ja kiusallinen vaiva, nenäpunkki. Häntä, joka ei ole ulkoinen ollenkaan, voi jossain tapauksessa aiheuttaa harmeja ja sen takia ei ole toivottu. Bostoninterrieri on luonteeltaan ikinuori koira ja sen keskimääräinen elinikä on 10 - 14 vuotta. Polvi- ja silmäviat ovat rodussa toistaiseksi harvinaisia, mutta ennaltaehkäisevää työtä ja tutkimusta tehdään. Bostoninterrieri synnyttää yleensä luonnollisesti, mutta viime aikoina ovat nartuille tehtävät keisarinleikkaukset yleistyneet. Pentue koot ovat myös keskiarvioltaan pieniä noin 2 - 3 pentua

Lähde: Wikipedia

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti