Cairnterrieri

021902945_r
Cairnterrieri
019379531_r
Cairnterrieri
018915342_r
Cairnterrieri
020001319_r
Cairnterrieri

Cairnterrieriä kutsutaan maailman parhaaksi pikkukaveriksi, eikä syyttä. Se on iloinen, peloton, ystävällinen, seurallinen, itsevarma mutta ei riidanhaluinen joten rohkean ja avoimen luonteensa takia mainio seurakoira.

Tervetulohaukku vieraan saapuessa kuuluu, mutta pian tulija saa lipaisun poskelleen (yksilön luonteesta riippuen). Cairn on myös innokas leikkikaveri lapsille, usein kyltymätön pallonpelaaja (paremmin sanottuna hullu pallonpelaaja).

Terrierimäiseen tapaan useimmilla yksilöillä on vahva itsetunto ja rutkasti omaa tahtoa. Jos siis etsit sylissä viihtyvää, rauhallista koiraa, joka toimii kuin ajatus, palvoo maata jolla kävelet ja tekee kaikkensa vain miellyttääkseen sinua, Cairnterrieri tuskin on sinun rotusi. Jos taas etsit elämääsi iloista piristysruisketta, väsymätöntä pikkutouhuajaa, joka haluaa olla kaikessa mukana ja joka ihastuttaa persoonallisuudellaan, Cairnterrieri on erinomainen valinta!

Cairnit elävät keskimäärin 12-15 vuotiaaksi, ja säilyttävät leikkisän luonteensa usein vanhuusikään asti.

Cairnterrieri ei ole vaikea rotu, mutta omistajalta vaaditaan huumorintajua, kärsivällisyyttä ja tiettyä napakkuutta. Cairnit ovat älykkäitä ja huomaavat nopeasti ne keinot,joilla saavat omistajansa toimimaan tahtonsa mukaan.

Älä siis anna suloisen ulkomuodon hämätä. Kaiken sen pörröisyyden ja viattoman katseen takana on iso koira pienessä paketissa. Se tietää mitä tahtoo ja tarttuu tilaisuuteen jos se hänelle tarjotaan. Johtajuuden pitää siis olla selvä. Cairnin kanssa pärjää hienosti, kun omistaja tekee koiralle alusta asti selväksi mikä on sallittua ja mikä ei. Parhaiten cairn oppii asioita palkitsemisen ja leikin avulla. Kun palkkiot ja koulutustuokiot ovat koiralle mieluisia, oppiminen on yleensä varsin nopeaa.

Aktiivisena pikkukoirana Cairn tarvitsee runsaasti toimintaa, ulkoilua ja leikkiä - mutta ainahan nuori koira keksii ikävystyessään puuhaa itsekin, mutta sen touhut eivät välttämättä aina isäntää miellytä.

Seuralliset Cairnit viihtyvät useamman koiran laumassa. Hyvin usein käykin niin, että perheeseen tulee pian toinen koirakaveri.

Cairni on oivallinen agilitykoira, joskin terrierien tapaan vahvan oman tahdon omaavaa koiraa on hieman vaikeampi kouluttaa. Sopivassa ohjauksessa Cairn menestyy kyllä tottelevaisuuskehissäkin. Metsästysvaisto on useimmilla yksilöillä tallella, myyrien ja hiirien metsästys sujuu taidolla. Luolakoirana cairn on suhteellisen harvinainen.

Cairnin turkki voi olla monen värinen vehnänvaaleasta melkein mustaan - brindleväriset (tummat) koirat vielä tummuvat iän myötä.

Rakenteeltaan turkki on kaksikerroksinen: karkea peitinkarva ja pehmeä pohjavilla. Tällaisen turkin perushoitoon kuuluu viikottainen harjaus, pesua ei suositella kuin pari kertaa vuodessa, ellei koira ole todella likainen.

Kotikoirankin turkki vaatii trimmausta 2-3 kertaa vuodessa. Trimmaus tehdään sormin nyppimällä (toisin sanootuna strippaamalla). Koiran oppii siistimään itsekin, mutta näyttelytrimmaus on ainakin aluksi syytä antaa asiantuntijan tehtäväksi. Hoidetusta turkista ei juuri lähde karvaa.

Lähteina: http://www.cairnterrieri.fi/?id=6D66F53E-AE1A4B2DA942-F7F049E57D4A

By: Ada

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti