Cavalier kingcharlesinspanieli

020119357_r
Cavalier kingcharlesinspanieli
019563255_r
Cavalier kingcharlesinspanieli
022696849_r
Cavalier kingcharlesinspanieli
018774660_r
Cavalier kingcharlesinspanieli

Cavalier king charlesin spanieli Cavalierkingcharlesinspanieli eli cavalier on Britanniasta kotoisin oleva pieni, reipas ja iloinen seurakoirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Se on suosittu perhekoira, jota käytetään myös monenlaisessa harrastustoiminnassa. Sukulaisrotu kingcharlesinspanieli on hieman pienempi, pyöreäpäisempi ja lyhytkuonoisempi koira. Cavalierkingcharlesinspanielin värit: blenheim, tricolour, black & tan ja ruby

Luonteeltaan cavalierkingcharlesinspanielit ovat yleensä iloisia, ystävällisiä ja seurallisia. Ne eivät ole aggressiivisia eivätkä ne hermostu tai hauku helposti. Ne pitävät liikkumisesta, siksi ne ovat mainioita lenkkikavereita. Cavalierkingcharlesinspanielin sanotaan olevan sopiva ensimmäinen koira tai sopiva koira lapsiperheeseen.

Cavalierkingcharlesinspanieli on sopiva harrastuskaveri esimerkiksi tokoon, jossa tuloksia on kertynyt kohtalaisen hyvin. Tällä hetkellä tokossa pisimmälle pärjänneet cavalierkingcharlesinspanielit kisaavat voittajaluokassa. Rotu sopii hyvin myös agilityyn, jossa kilpailevat ovat parhaimmillaan saavuttaneet Suomen agilityvalion arvon. FIN AVA:n tittelin saavuttaneita rodun edustajia on Suomessa kymmenkunta, pari on menestynyt jopa kansallisella tasolla erinomaisesti.

Cavalierkingcharlesinspanieleita on myös luonnetestattu. Luonnetestattuja koiria oli 30 kappaletta vuoden 2006 syyskuuhun mennessä. Tulokset ovat hyvin vaihtelevia. Alin saavutettu pistemäärä oli -16 (Jablen Azzarro) ja korkein 240 (Jablen Xebastian).[2]

Arkoja yksilöitä esiintyy joskus.

Alkuperä

Rotu on nimetty Englannin kuningas Kaarle II:n mukaan. * 5 vuotta tai nuorempi: 19 prosenttia

   * 6–10 vuotta: 63 prosenttia
   * 11–12 vuotta: 18 prosenttia
   * 13 vuotta tai vanhempi: 11 koiraa.

Uroksien elinikä on keskimäärin vuosia lyhyempi kuin nartuilla.

Cavalierkingcharlesinspanieli polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joita on ollut jo 1400-luvulla. Cavalierkingcharlesinspanielin näköisiä koiria on kuvattu lemmikkeinä maalauksissa jo 1400- ja 1500-luvuilla, vaikka alun perin spanielit olivat metsästyskoiria. Johdonmukainen jalostustyö aloitettiin Englannissa kuitenkin vasta 1600-luvulla. Rotu oli pitkään Ison-Britannian kuningashuoneen suosiossa, mutta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa alettiin suosia lyhytkuonoisempia koiria, ja cavalierkingcharlesinspanieli hävisi lähes kokonaan. Uudelleen rotua alettiin elvyttää 1920-luvulla, jolloin kirjoitettiin myös ensimmäinen rotumääritelmä.[3]

Suomeen ensimmäiset cavalierkingcharlesinspanielit saapuivat vuonna 1952. Cavalierkingcharlesinspanieli on nykyään erittäin suosittu seurakoira, se on Suomessa Kennelliiton vuoden 2006 rekisteröintitilastoissa yhdeksännellä sijalla.

Nykytilanne suomessa

Cavalierkingcharlesinspanieli on yleinen perhekoira. Sen sanotaan olevan sopiva lapsiperheisiin ja vanhuksille iloisen luonteensa takia ja siksi, että se ei välttämättä vaadi todella pitkiä lenkkejä ja erityisen paljon aktivointia. Pentuajan tottumukset tietenkin osaltaan vaikuttavat siihen, kuinka paljon aktiviteetteja koira aikuisena tarvitsee.

Rotu on säilyttänyt suositun asemansa niin seurakoiria kuin koko rotukirjoa vertaillessa. Vuonna 2006, kuten edellisvuonnakin, se ylsi 100 suosituimman rodun listassa yhdeksänneksi. Rekisteröintejä vuonna 2005 oli 846, kun taas 2006 rekisteröitiin 867 koiraa. Aiempien vuosien rekisteröintitiedot kertovat rodun suosion olevan edelleen kasvussa.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti