Chihuahua

020527939_r
Chihuahua
022356204_r
Chihuahua
022427732_r
Chihuahua
022630659_r
Chihuahua

Historia

Chihuahuan alkuperää ei varmasti tiedetä, mutta uskotaan, että rotu olisi lähtöisin Meksikosta tai Maltalta mistä on löydetty hieman chihuahuaa muistuttavia saviveistoksia. 1850-luvulla Meksikosta, Chihuahua nimiseltä paikkakunnalta, löydettiin ensimmäinen lyhytkarvainen chihuahua (alkuperäismuoto) ja sen jälkeen amerikkalaiset jalostivat tästä lyhytkarvaisesta chihuahuasta pitkäkarvaisen muodon. Ensimmäiset lyhytkarvaiset chihuahuat saapuivat suomeen 1964 ja ensimmäinen pitkäkarvainen chihuahua saapui suomeen vuonna 1968.

Ulkonäkö

Chihuista on kahdenlaista muunnosta: lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen muunnos, joissa kaikki värit ovat sallittuja. Chihuahua on virallisesti maailmanpienin koirarotu ja rotumääritelmän mukaan chihun painon tulisi olla 0,5 - 3 kg. Chihuahualla on omenanmuotoinen, pyöreä pää. Chihuahualle on tyypillistä, jos sillä on vielä aikuisenakin päässään aukile. Rodulla on myös lyhyt kuono ja suuret, leveät korvat. Rodun erityispiirteeksi voisi lukea rubiininpunaiset silmät. Rubiini silmiä ei kuitenkaan ole kaikilla chihuilla. Chihuahuan runko on hieman säkäkorkeuttaan pidempi ja selkä suora. Koiran häntä on korkealle kiinnittynyt ”majava-häntä”, eli litteä ja hännänkeskiosan tulisi olla tyveä leveämpi.

Lyhytkarvaisen (lk) chihuahuan turkki on pehmeä ja kokorungon peittävä. Pitkäkarvaisen (pk) chihuahuan turkin tulisi olla taas silkkinen, suora tai vähän laineikas. Pitkäkarvaisella chihuahualla ei saa olla kiharaa turkkia eikä pitkää karvaa korvien kärjissä. Pk chihun kasvoissa on kuitenkin lyhyt karva. Chihuahualla ei saisi olla luppakorvia (vaikka se tekeekin näistä haukuista todella söpöjä) tai töpöhäntää.

Luonne

Chihuahuat ovat erittäin rohkeita ja usein kuvittelevat olevansa paljon isompia kuin ovatkaan! Chihuahuat ovat uteliaita ja hyvin eloisia, energisiä pikku koiria. Chihu on hyvä hälyttäjä, voisi olla vaikka hyvä vahtikoira jos olisi isompi. Usein uskotaan, että chihuahuat ovat turhanhaukkujia ns räksyjä. Oikealla koulutuksella chihustakaan ei tule turhan haukkujaa. Lyhyesti sanottuna chihuahua on iso koira pienessä koossa.

Hoito

Lyhytkarvaisen chihuahuan turkin hoito on helppoa. Turkkia voi harjata pehmoisella harjalla tai säämiskällä. Chihut myös ovat aika puhtaita koiria joten (lyhytkarvaista) ei tarvitse pestä muutakuin tarvittaessa. Pitkäkarvaisen chihun turkkia joutuu harjaamaan useasti, jotta se ei takkuuntuisi. Pitkä turkki myös likaantuu helpommin kuin lyhyt, mutta siltikään se ei tarvitse mitään erityisiä kommervenkkejä pysyäkseen kunnossa. Joidenkin chihuahuoiden silmät saattavat vuotaa, mutta se ei ole vaarallista, ellei sitten erite ole vihreää tai keltaista.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti