Chinchilla

022170980_r
Chinchilla
020857152_r
Chinchilla
019802701_r
Chinchilla
021457625_r
Chinchilla

Chinchilla

Chinchilla on pitkäikäinen lemmikki, se voi elää jopa 20-vuotiaaksi (oikealla hoidolla). Chinchillan hoitoon on siis sitouduttava moneksi vuodeksi, kun sellaisen päättää itselleen ottaa. Hetken mielijohteesta ei siis tätäkään eläintä tule itselleen ottaa. Mieti siis tarkkaan, oletko valmis kantamaan siitä vastuun jopa sen 20 vuotta.

Eläin painaa yleensä 500-800g. Sen ruumiin pituus on noin 35–40 senttimetriä. Naaraschinchillat ovat uroksia suurempia.

Häkin on oltava tilava, väh. 0,4 m2 per eläin ja korkeutta väh. 70cm. Pohjalla käytetään purua, haapahaketta tms. Häkki siivotaan kerran viikossa. Chinchilla on hajuton eläin, eikä sen virtsa haise. Häkki tulisi sijoittaa vedottomaan paikkaan, johon aurinko ei pääse paistamaan. Chinchilla ei osaa hikoilla, eli ei siis patterin viereen! Lämpötilan tulee olla +15 - +20 astetta. Chinchillaa ei voi pitää ulkona.

Chinchillalle ei saa syöttää mitään tuoretta ruokaa! Sen ruokavalioon kuuluu kuiva, hyvälaatuinen heinä, chinchillan oma pelletti (esim. Altromin, Teurlings) ja vesi. Herkuksi voi antaa pienen palan näkkäriä, kuivattua voikukkaa tai eläinkaupoissa myytäviä chinchilloille tarkoitettuja kuivattuja myrkyttömiä kukkia tmv. Eläimelle tulee antaa siporex-kivi, jota jyrsimällä se pitää hampaansa sopivan mittaisina, koska jyrsijänä sen hampaat kasvavat koko ajan. Ellei siporex-kiveä ole saatavilla, kuivattu omenapuunoksa ajaa saman asian.

Chinchilla on luonteeltaan utelias ja vilkas eläin. Ne hyppivät todella korkealle, joten kannattaa olla varovainen juoksuttaessaan niitä vapaana. Jokainen paikka tulee varmasti tutkittua. Chinchilla on virkeimmillään hämärällä, joten ilta, yö ja aikainen aamu ovat parasta aikaa seurustella sen kanssa.

Chinchilla hoitaa turkkiaan pyörimällä chinchilla-hiekassa. Hiekkaa voi ostaa eläinkaupoista. Eläintä kylvetetään noin 3-6 kertaa viikossa. Hiekka poistaa turkista rasvan ja lian, joita esim. ihmisen käsistä tarttuu turkkiin. Hiekka pitää turkin myös ilmavana. Chinchillaa ei saa pestä vedellä! Jos eläin vahingossa kastuu, kuivaa se esim. hiustenkuivaajalla, mutta pidä kuivain kaukana eläimestä, jottei se polta ihoa. Chinchillan kynsiä ei leikata. Käsittele chinchillaa aina rauhallisesti ja hellävaraisesti. Chinchillan puolustautumiskeinoihin kuuluu karvatuppojen pudottaminen, joten taitamaton käsittely on eläimelle ikävää sekä huonontaa myös turkkia. Chinchillaa käsitellään niin, että eläin on toisen käden kämmenellä ja toisella kädellä pidetään hännän tyvestä kiinni. Älä pidä hännästä muualta kiinni kuin ainoastaan tyvestä, ettei häntä vahingoitu.

Chinchillat ovat yksiavioisia ja elävät pareittain. Toisaalta lemmikkinä samaa sukupuolta olevat voivat elää sopuisasti yhdessä (tätä ei suositella aikuisilla eläimillä! Eikä suositella, että kokematon harrastaja edes yrittäisi yhdistää aikuisia, samaa sukupuolta olevia eläimiä keskenään.) ja uroksella voi olla useampikin naaras. Yleensä uros+naaras-pari on ainoa vaihtoehto, jos haluaa pysyvän pariskunnan. Uroksen on oltava kastroitu tai vaihtoehtoisesti naaraan steriloitu. Muutoin naaras on tiineenä liian usein, joka ei ole sen terveydelle hyvä vaihtoehto.

Chinchilla tulee sukukypsäksi 3-7kk:n ikäisenä. Naraan aikaisin astutusikä on 10-12kk, suositeltavaa on odottaa 12kk asti. Kiima-aika on n. 30 vrk välein. Chinchillan tiineys kestää n.111vrk. Poikasten syntymäpaino on n.30–60 grammaa. Naaras tulee synnytyksen jälkeen kiimaan 3-15 vrk:n ajaksi, jolloin urosta ei tule pitää samassa häkissä naaraan kanssa. Yleensä syntyy 1-3 poikasta, jotka vieroitetaan emosta omaan häkkiin noin 60 vrk ikäisinä. Poikaset tulee aina vieroittaa, jotta emon maidontuotanto saadaan loppumaan ajallaan ja poikaset oppivat elämään itsenäisesti. Luovutusikäisiä poikaset ovat aikaisintaan 3 kk ikäisinä.

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti