Cockerspanieli

021859943_r
Cockerspanieli
021640608_r
Cockerspanieli
022516291_r
Cockerspanieli
021703868_r
Cockerspanieli

Cockerspanieli

Cockerspanieli on rohkea, pienikokoinen, kestävä ja sopusuhtainen metsästyskoira. Runko on tiivis, mutta ei raskasrakenteinen. Koiran silmien tulisi olla tumman väriset ja luppakorvien pitäisi yltää kuonon päähän kun ne työnnetään eteenpäin. Rotu on melko löysänahkainen, ja höyhenmäisen turkin ansiosta se selviää pienistä tappeluista vahingoittumatta. Höyhenmäinen turkki vaatii kuitenkin huolellista hoitoa. Cockerspanielin häntä on perinteisesti typistetty, mutta Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa häntien typistäminen on nykyisin kielletty eläinsuojelulainsäädännöllisistä syistä. Leuat ovat vahvat ja purenta on leikkaava. Tassut ovat ns. "kissankäpälät".

Oleellista cockereissa on se, että värien suhteen niissä on paljon valinnanvaraa. Yksiväriset cockerspanielit voivat olla joko punaisia (sävyt ja värin syvyys vaihtelee), goldeneita ("vaaleapigmenttinen punainen"), mustia tai livereitä (maksanruskea). Yksivärisillä sallitaan vain pieni valkoinen merkki rinnassa. Yksivärisiin kuuluvat myös tan-merkkejä kantavat cockerit. Black & tanilla on musta turkki punaisin merkein ja liver tanilla ruskea turkki punaisin merkein. Myös kirjavuutta esiintyy: mustavalkoinen, punavalkoinen, keltavalkoinen, blue roan, orange roan, lemon roan, liver roan & tan, blue roan & tan ja tricolor ovat sallittuja värejä. Kirsun tulisi olla musta, mutta tietyissä värimuodoissa myös maksanvärinen sallitaan.

"Kokkerin" luonteenpiirteisiin kuuluu älykkyys ja valppaus, ja ne näkyvät kasvojen ilmeissä. Rodusta pidetään sen energisen, ystävällisen, iloisen, rakastettavan, uskollisen, leikkisän ja hellän luonteen ansiosta, ja ne ovat loistavia seurakoiria. Cockerspanieli tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja nauttii ulkoilusta, ja se tulee ulkoiluttaa vähintään kerran päivässä. Koirat ovat helppoja kouluttaa, koska ne ovat miellyttämishaluisia ja kunnioittavat isäntäänsä. Ne ovat kuitenkin herkkiä, älykkäitä ja itsenäisiä, joten kouluttajan täytyy olla hellä, mutta samalla päättäväinen ja järkähtämätön. Naaraspuoliset koirat voivat olla melko hallitsevia. Cockerit ovat hyviä keskikokoisia koko perheen lemmikkejä, mutta herkkänä rotuna cockeri ei siedä minkäänlaista ärsyttämistä tai kiusaamista. Hyvin harvoilla cockereilla on luonnevikoja; vuonna 2002 tehdyssä 487 koiran tutkimuksessa vain prosentti koirista oli aggressiivisia ihmisille ja kaksi prosenttia oli aggressiivisia muille koirille. Kuvauksesta poikkeavia koiria on hyvin vähän. Sana "rohkea" kuvaa cockereita todella hyvin, sillä sitä ne ovat. Ilon näkee cockerspanielin katseesta, mutta yleensä silmät ovat surumieliset (kuuluisa "spanielinkatse").

Onko rotu terve? Yleensä ottaen on, mutta melko yleisiä sairauksia ovat etenevä silmän verkkokalvon surkastuma, munuaissairaudet ja lonkkaniveldysplasia ("lonkkavika"). Ne ovat usein myös alttiita sairastumaan korvatulehduksiin luppakorviensa takia. Korvat tuleekin hoitaa hyvin, tai koira voi pahimmassa tapauksessa kuuroutua. Rodun keskimääräinen elinikä on 12–15 vuotta.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti