Coton de Tuléar

022208647_r
Coton de Tuléar
020762811_r
Coton de Tuléar
022259276_r
Coton de Tuléar
020594068_r
Coton de Tuléar

Turkin hoito. Turkin väri on valkoinen. Tosin on aika harvinaista jos siinä ei ole minkäänlaisia haaleita värimerkkejä. Väri vaalenee ja syntyjään vaalea väri lähtee iän myötä melkein pois. Juureen asti ulottuva musta väri muualla turkissa kuin päässä on värivirhe. Turkin hoito vaatii säännöllisyyttä. Koira on pestävä 1-2 viikon välein, jolloin turkki föönataan kuivaksi ja selvitetään juurta myöten, niin ettei siihen jää edes alkavia takkuja. Täysikasvuisen koiran turkki on helppohoitoisempi kuin nuoren koiran turkki. Hoito kuitenkin pysyy kohtalaisen työläänä koko koiran eliniän ajan. Cottonin turkkia ei trimmata. Lisätietoja pesusta saa kasvattajalta.

Luonne

Iloinen ja tasapainoinen, hyvin seurallinen ihmisten ja toisten koirien parissa, sopeutuu erinomaisesti kaikenlaisiin eläinmuotoihin. Coton de tulearin luonne on rodun tärkeimpiä yksityiskohtia.

Käyttötarkoitus

Coton de tulear on hyvätuulinen seurakoira, joka on tuttu näky näyttelykehissä. Suomalaiset rodun edustajat ovat ulkomuodoltaan varsin tasoikkaita. Cottonit ovat erityisen ihmisrakkaita, joten vahtikoiriksi niistä ei ole. Koko ja paino Nartun säkä on 23-25cm. Uroksilla 26-28 cm. Sallittu vaihtelu on +2- 1cm. Nartut painavat 3,5-5 kg. Urokset 4-6kg. Käytännössä cotonit suurimmaksi osaksi (myös näyttelytasoiset) ovat rotumääritelmää hieman suurempia.

Historia

Madagaskarin saarelta,Tulearin kaupungista kotoisin oleva Coton de tulear on vanha rotu: pienikokoisia, valkoisia kääpiökoiria on esiintynyt Välimeren seuduilla jo yli 2000 vuoden ajan. Rodun rantautumisesta saarelle ei ole tarkkaa tietoa. Mutta yhden teorian mukaan cotonin esi-isiä ovat bichonin kaltaiset laivakoirat, jotka mitä todennäköisimmin ovat peräisin Teneriffalta. Rantautumisen jälkeen 1700-luvulla rotua alettiin kutsua kuninkaankoiraksi. Suomeen tämä rotu saapui vasta 1980-luvun lopussa.

Terveys

Rotu on varsin terve. Sillä on kuitenkin esiintynyt jonkin verran perinnöllisiä silmäsairauksia. Lisäksi rotu on altis polvilumpioluksaatiolle. (vuonna 1997-3/2003 tutkitusta 438 yksilöstä sairaus ilmeni 13,24%:lla.)

Harrastukset

Koiran kanssa kannattaa harrastaa näyttelyitä. Myös agility ja toko ovat hyviä harrastus tämän energisen rodun kanssa. Coton on tavallisesti nopeaoppinen ja "miellyttämishaluinen". Koiratanssissa coton on mainio kaveri.


Kirjoittanut: Emilia Miettinen. Nimimerkki: Olivia Muokannut 26.1.2011: Satu Evilampi Lemmikki: Hippu

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti