Cynops Orientalis (Tulilisko)

022566909_r
Cynops Orientalis (Tulilisko)
019865878_r
Cynops Orientalis (Tulilisko)
020781575_r
Cynops Orientalis (Tulilisko)
019904097_r
Cynops Orientalis (Tulilisko)

Tuliliskot ovat ehkä yleisimpiä Suomessa myytäviä terraarioeläimiä. Niitä on saatavana niin eläinliikkeistä kuin akvaariokaupoistakin useita eri lajeja. Vaikka tulilisko on helppo hankkia eikä se maksa kovin paljoa, tarvitsee se samalla tavalla hyvää ja osaavaa hoitoa kuin mikä tahansa muukin eläin. Hyvää hoitamista ei valitettavasti ainakaan helpota se, etteivät eläinkauppiaatkaan aina tiedä mitä ovat myymässä tai miten sitä pitäisi oikeaoppisesti hoitaa. Valitettavasti. Näillä sivuilla tutustutaan tuliliskojen hoitoon kotioloissa. Sivut pohjautuvat niin uusimpaan tutkimustietoon, kuin omaan yli 15 vuoden kokemukseeni salamanterien parista.

Vaikka sana tulilisko viittaakin liskoihin, ei tulilisko ole matelija vaan sammakkoeläimiin kuuluva salamanterieläin. Se on siis läheisempää sukua sammakolle kuin vaikka sisiliskolle. Eräs sammakkoeläinmäinen piirre on se, että tuliskot viettävät merkittävän osan ajastaan vedessä.

Useimmiten salamanteri jonka akvaariokauppias myy nimellä tulilisko on kiinankääpiötuilisko (Cynops orientalis). Tuliliskojen suvussa Cynops on myös muita lajeja joita joskus myydään eläinkaupoissa. Näiden varsinaisten tuliliskojen nimellä myydään toisinaan myös muita salamantereita. Usein akvaariokauppiaalle riittää, että eläin on päältä ruskehtava, alta puna-mustakuvioinen ja elää vedessä. Niinpä Suomessa on myyty tulilisko-nimellä myös Paramesotriton ja Pachytriton sukujen lajeja. Koska kaikille lajeille ei edes ole olemassa vakiintuneita suomenkielisiä nimiä, kutsuu kukin eläinkauppias myymiään eläimiä millä nimellä sattuu haluamaan. Usein kauppias menee helpoimman mukaan ja kutsuu otusta vain tuliliskoksi. Niinpä selvyyden vuoksi onkin viisainta kysyä kauppiaalta eläimen tieteellistä nimeä aina ostamisen yhteydessä. Vain sillä tavalla voi olla varma mitä tarkalleen ottaen on ostamassa.

Tällä sivustolla puhuessani tuliliskoista viittaan nimenomaan Cynops-suvun eläimiin. Selvyyden vuoksi käytän suvusta myös paikoin myös nimeä varsinaiset tuliliskot. Suurin osa tämän sivun yleisistä hoito-ohjeista on kirjoitettu lajeista yleisintä, kiinankääpiötuliliskoa varten. Ohjeet pätevät kuitenkin sellaisenaan myös muille Cynops-lajeille sekä valtaosin myös Paramesotriton ja Pachytriton sukujen eläimille. Jos sivuilla on ohjeita jotka pätevät vain tiettyihin lajeihin tai sukuihin, on tästä maininta ohjeen yhteydessä.

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti