Dalmatiankoira

017921797_r
Dalmatiankoira
018442284_r
Dalmatiankoira
022573145_r
Dalmatiankoira
022378446_r
Dalmatiankoira

Dalmatiankoira (puhekielessä usein "dalmis" tai "dallu") on vanha koirarotu, jonka tarkkaa synnyinaluetta ei varmuudella tiedetä. Rodun oletetaan syntyneen Välimeren alueella ja rotu onkin nimetty Kroatiaan kuuluvan Dalmatian alueen mukaan.

Dalmatiankoira on keskikokoinen, voimakas ja kestävätyyppinen koira. Sen säkäkorkeus on 54-61cm ja ihanteellinen paino noin 24-32kg. Turkki on lyhyt ja helppohoitoinen, varsinaista karvanlähtöaikaa ei dalmatiankoirilla ole, vaan karvaa lähtee ympäri vuoden. Väritykseltään dalmatiankoirat ovat valkoisia joko mustilla tai maksanruskeilla täplillä, jotka ihanteellisessa rodun edustajassa ovat pyöreät, selvästi erottuvat ja jakautuneet tasaisesti eri puolille turkkia. Dalmatiankoiran pennut syntyvät täysin valkoisina ja pilkut alkavat ilmaantumaan turkkiin 2 viikon iästä lähtien.

Luonteeltaan dalmatiankoirat ovat kilttejä ja uskollisia kumppaneita. Ne ovat älykkäitä sekä todella aktiivisia, jonka vuoksi dalmatiankoira ei ole aivan jokaihmisen seurakoira, sillä se tarvitsee paljon liikuntaa ja aivotyötä pysyäkseen tyytyväisenä. Vieraita kohtaan dalmatiankoira on usein todella innostunut, mutta käyttäytyy silti ystävällisesti.

Dalmatiankoiraa on aikanaan käytetty moniin eri käyttötarkoituksiin, muun muassa Yhdysvalloissa palokunta käytti niitä vaunukoirina, sillä paloautot olivat tuolloin hevosvetoisia. Dalmatiankoira toimi palokunnalla myös vahtikoirana, sillä niiden hevoset olivat nopeutensa ja voimakkuutensa vuoksi arvokkaita sekä sen vuoksi pitkäkyntisten suosiossa.

Nykyään dalmatiankoirat ovat ainoastaan seurakoiria eikä roulla enää ole metsästysominaisuuksia. Kaiken kansan tietoon dalmatiankoira nousi Dodie Smithin julkaiseman kirjan 101 dalmatialaista myötä sekä uudemman kerran Disneyn tehdessä kirjasta elokuvaversionsa, jolloin dalmatiankoirien määrä nousi ympäri maailmaa huimasti.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti