Degu

021439034_r
Degu
022554653_r
Degu
020188330_r
Degu

Yleistä

Degu (Octodon degus) on kotoisin Andien vuoristosta Chilestä. Degu on vilkas ja utelias lemmikki. Se elää oikealla hoidolla noin 6-8 vuotta, mutta esim. väärällä ruokavaliolla degu saattaa elää vain 3-5 vuotta. Degu painaa n. 200-280 grammaa täysikasvuisena ja sukupuolet ovat hyvin saman kokoisia. Degu on pituudeltaan 20–30 cm. Hännän pituus on noin puolet degun pituudesta. Degu on väriltään ruskea, jossa on mustia karvoja seassa, eli oikealta nimeltään agouti. Degu pystyy vaaran uhatessa pudottamaan häntänsä nahan, ja turvaan päästyään kaluaa itse poikki jäljelle jääneen rangan. Entisen hännän tilalle ei kasva uutta häntää.Degulla on hyvin laaja äänivarasto. Terävä, lyhyt ja korkea tsik: on varoitusääni, ilmeisesti uroksille myös jonkinlainen reviirinilmoitusääni. Tyytyväinen degu kujertaa matalasti, varsinkin kun laumatoverit rapsuttelevat toisiaan. Hermostuneena degu narskuttelee hampaitaan ja vihaisena se vinkuu.

Lemmikkinä

Ensimmäiset lemmikkidegut olivat 1970-luvulla Eurooppaan diabetestutkimuksen koe-eläimiksi tuotujen yksilöiden jälkeläisiä. Degut ovat laumaeläimiä, joten niitä on siksi hyvä olla kaksi tai useampi. Degut ovat lemmikkinä hyvin vilkkaita ja touhuavat paljon. Ne ovat myös hyvin uteliaita. Koska degut touhuavat paljon, ne tarvitsevat suuren häkin kokoonsa nähden. Häkin olisi hyvä olla korkea, sillä degut pitävät kiipeilystä. Degut ovat päiväeläimiä, mutta vilkkaimmillaan aamulla ja illalla. Degut oppivat myös tuntemaan omistajansa. Degut pitävät kylpemisestä chinchillan kylpyhiekassa, joten kylpyhiekka-astia olisi hyvä antaa niille 1-2 kertaa viikossa. Kylpyhiekassa kylpeminen pitää degun turkin puhtaana ja kunnossa, sillä sen turkki rasvoittuisi muuten.

Ruokinta

Degujen ruokavaliolla on hyvin paljon merkitystä degun elinikään. Degun ruokavalion tulee sisältää vähän rasvaa, mahdollisimman vähän sokeria ja paljon kuituja. Degun pääasiallinen ruoka on heinä ja marsun- tai chinchillan pelletit. Herkkuina deguille voi antaa kuivattuja kasveja, kuten nokkosta, apilaa ja voikukkaa. Eläinkaupoissa myydään joitain herkkuja deguille, joissa on degun kuva pakkauksessa. Se ei silti merkitse sitä, että herkku soveltuisi degulle. Kannattaa aina tarkistaa, mitä tuote sisältää, sillä siellä voi olla joitain ainesosia, jotka eivät sovellu degulle (esim. hunaja).

Lisääntyminen

Degun tulee olla yli vuoden ikäinen, ennen kuin sillä aikoo teettää poikaset. Etenkin astutettavan naaraan. Tiineenä oleva naarasdegu kantaa poikasiaan noin 87-93 vrk. Poikasia syntyy yleensä 4-8, joskus jopa 10. Poikaset syntyvät hyvin kehittyneinä; niillä on jo syntyessään karvapeite ja niiden silmät avautuvat 0-3 vrk. ikäisenä. Emo imettää poikasia noin 4 viikkoa. Poikaset vieroitetaan emosta 6 viikon ikäisinä. 8 viikoisina poikaset ovat luovutusiässä ja valmiita muuttamaan uuteen kotiin.

Sairaudet

Degut ovat melko terveitä lemmikkejä. Sairauksina niillä silti esiintyy sokeritautia ja vanhemmiten harmaakaihia. Molempien sairauksien epäillään johtuvan vääränlaisesta ruokavaliosta. Myös hammasongelmia on tavattu joillain degiulla.

Lähteet: Wikipedia ja Tiikerililjan degut

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti