Eestinhevonen

022315114_r
Eestinhevonen
019351032_r
Eestinhevonen
021773254_r
Eestinhevonen
020668244_r
Eestinhevonen

Eestinhevonen (viroksi eesti hobune tai eesti tõugu hobune, engl. Estonian native horse) on Virosta kotoisin oleva hevosrotu. Eestinhevonen on tyypiltään kylmäverinen maatiaisrotu, joka muistuttaa suomenhevosta. Eestinhevonen on viimeisiä säilyneitä rotuja, jotka polveutuvat suoraan pohjoisen tyypin hevosesta. Rotu on suhteellisen puhdas, sillä siihen ei ole risteytynyt paljoakaan muuta verta.

Eestinhevonen oli sukupuuton partaalla teollistumisen aikaan, kun koneet korvasivat hevoset. Vaikka kanta on elpymässä Virossa, eestinhevonen kuuluu siellä edelleen suojeltaviin lajeihin. Puhtaita eestinhevosia on nykyään Virossa yli 600 ja uusia varsoja syntyy kymmeniä vuodessa. Eestinhevosia kasvatetaan lähinnä Viron saarissa, kuten Saarenmaalla.

Nykyään eestinhevosia käytetään lähinnä ratsuina ja työhevosina. Väriltään eestinhevonen on yleensä yksivärinen (vaikkakin sabinogeeniä esiintyy), ja yleisimpiä ovat perusvärit (ruunikko, rautias ja musta) sekä kimot; rodussa kuitenkin esiintyy melko runsaasti voikko- ja hopeavärejä. Säkäkorkeudeltaan eestinhevonen sijoittuu noin 135–150 cm välille, minkä vuoksi sitä on toisinaan kutsuttu eestinponiksi.

Suomeen on tuotu suoraan Virosta melko runsaasti eestinhevosia varsinkin ratsastuskoulukäyttöön 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Ne rekisteröidään kuitenkin toistaiseksi vain yleisesti kylmäverirotuisiksi, eikä mainittavaa omaa kasvatusta meillä harrasteta.

Lähde: [http://fi.wikipedia.org/wiki/Eestinhevonen]

Laji
Intro_horse
Mainos
Logo-labyrintti