Englanninspringerspanieli

019631208_r
Englanninspringerspanieli
021026803_r
Englanninspringerspanieli
022272262_r
Englanninspringerspanieli
019982875_r
Englanninspringerspanieli

Englanninspringerspanieli on työ- ja käyttökoiraksi kehitetty, Britanniasta kotoisin oleva keskikokoinen koirarotu. Alun perin lintukoirana käytetty rotu on nykyään jakautunut käyttö- ja näyttelylinjoihin.

Ulkonäkö

Näyttelykoiriksi kasvatetut urokset ovat keskimäärin 47–55 cm korkeita, ja niiden paino on 23–25 kg. Nartut ovat tavallisesti kevyempiä, painoltaan noin 20-23kg. Käyttölinjaiseksi kasvatetetut koirat ovat yleensä pienempiä ja kevyempiluisia. Käyttö- ja työkoirilla on usein myös lyhyempi ja karkeampi turkki kuin näyttelykoirilla. Niiden korvat ovat lyhyemmät. Näyttelykoirilla on yleensä pitempi, sileämpi turkki ja ne ovat usein tummempia.

Englanninspringerspanielin turkin värinä voi olla neljä eri värivaihtoehtoa: mustavalkoinen, maksavalkoinen ja kumpi tahansa edellä mainituista yhdistelmistä vaaleanruskein tan-merkein (tavallisesti poskissa sekä silmien yläpuolella ja hännän tyvessä peräaukon yllä). Näyttelykoirat ovat usein turkiltaan värikkäämpiä, kun taas käyttökoirilla on yleensä enemmän valkoista turkissaan, jotta metsästäjä erottaisi ne helpommin heinikossa.

Luonne ja Käyttäytyminen

Englanninspringerspanieli on hyvin ystävällinen perhekoira, ja sen tarkkaavaisuus ja valppaus tekevät siitä ihanteellisen metsästyskoiran. Tyypillinen englanninspringerspanieli on ystävällinen, innokas miellyttämään, oppivainen ja yhteistyöhaluinen. Arkuutta ja aggressiivisuutta ei saa esiintyä. Älykkäänä ja miellyttämishaluisena koirana rotu sopeutuu helposti perhe-elämään. Korkeajalkainen rakenne tekee rodusta nopeimman kaikista spanieleista. Koiralla on loppumaton kestokyky, joten se tarvitsee paljon toimintaa. Englanninspringerspanieli tulee hyvin toimeen lasten kanssa, kunhan se totutetaan lapsiin.

Alkuperä

Englanninspringerspanieli on hyvin vanha rotu. Se esiintyy maalauksissa niinkin varhain kuin 1600-luvulla. Se on mahdollisesti useimpien nykyisten spanielirotujen edeltäjä; englanninspringerspanieli ja cockerspanieli tunnustettiin eri roduiksi vasta 1800-luvulla. Spanielirotujen varsinainen jalostustyö on tapahtunut Britteinsaarilla lukuun ottamatta amerikancockerspanielia. Joidenkin lähteiden mukaan kantaisät olisivat kulkeutuneet sinne Manner-Euroopasta jo muinaisten roomalaisten mukana. Suomeen rotu tuli jo 1920-luvun alulla, mutta oli 1950–1960-lukujen vaihteeseen saakka sangen pieni.

Vaikka springer ja springing spaniel -nimitystä käytettiin kauan ylösajavista koirista, rotua nimitettiin ensin norfolksin spanieliksi. Norfolkin alueella ei kuitenkaan ollut sanottavammin kasvatusta, vaan nimi oli tullut kreivi Norfolkin mukaan, joka itse asiassa asui Sussexissa. Nimi muutettiin virallisesti springerspanieliksi vuonna 1902, jolloin jo tunnustettiin kaksi muunnosta: englannin- ja walesinspringerspanielit.

Käyttötarkoitus

Englanninspringerspanieli on käyttöominaisuuksiltaan lähinnä ylösajava lintukoira, jota metsästäjät käyttävät edelleenkin vaikka harvemmin kuin ennen. Nykyään englanninspringerspanieli on myös näyttelykoira.

Rodun kanta

Englanninspringerspanieli on levinnyt ympäri maailman. Etenkin Yhdysvalloissa vuotuiset rekisteröintiluvut ovat viisinumeroisia. Rotu on levinnyt kautta maan ja kasvattajia on niin etelässä kuin pohjoisessakin.

Suomessa rotu on kohtalaisen suosittu. Nykyinen Suomen kanta on 10 585 yksilöä ja pentueita rekisteröidään vuosittain noin 50.

Terveys

Lonkkaviat ja etenevä silmän verkkokalvon surkastuma (PRA) ovat kaksi englanninspringerspanielin yleistä sairautta, joista eläinlääkärit tutkivat geneettisiä merkkejä löytääkseen taudinkantajat. Englanninspringerspanieli sairastuu herkästi korvatulehduksiin. Korvatulehduksiin taipuvaiset koirat vaativat viikoittaisen korvakäytävien puhdistuksen, joka estää bakteerien kasvun. Koska springeri on trimmattava rotu, ei vain ulkonäön takia, vaan myös terveyden takia (karvainen ahdas korvakäytävä, ei hengitä, jolloin tulee korvatulehduksia) täytyy turkista pitää huolta. Muita tämän rodun vaivoja ovat allergiat ja muut herkkyydet ympäristölle.

Lähde: Wikipedia

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti