Englanninvinttikoira

021660544_r
Englanninvinttikoira
022291113_r
Englanninvinttikoira
020096190_r
Englanninvinttikoira
021743675_r
Englanninvinttikoira

Maailman nopeimmat koirat ja jännittävin harrastus

Greyhound, maailman nopein koira, saattaa yllättää monet todellisella luonteellaan. Se on radalla täynnä tulta ja tappuraa oleva kilpuri, kotioloissa taas lempeäluonteinen nautiskelija. Siksi ei ole ihme, että greyhound on vallannut paikkansa jo niin monen suomalaisen sydämestä - ja sohvalta! Ilman näitä tuulennopeita koiria ei olisi harrastusta nimeltä Greyhound Racing. Sen johtavia maita ovat Irlanti, Englanti, USA ja Australia sekä kovaa vauhtia Greyhound Racing -maana kasvamassa oleva Suomi.

GREYHOUND - "kaksi koiraa" yhden hinnalla

Mitä Sinä vaadit koiralta, kun olet valitsemassa rotua? Haluatko saada uskollisen ystävän ja innokkaan lenkkikaverin? Entä haluatko harrastaa koirasi kanssa? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, greyhound on jo korkealla valintalistallasi. Greyhound on luonteeltaan hyvin sopeutuvainen ja kiltti. Se tulee mainiosti toimeen myös lapsiperheissä. Radalle vietäessä se muuttuu aivan toiseksi koiraksi: kiihkeäksi urheilijaksi, jonka päähän ei mahdu muuta kuin edessä oleva kilpailustartti. Greyllä on lyhyt, helppohoitoinen turkki ja mikä parasta: se on puhdas monia muita rotuja vaivaavista perinnöllisistä sairauksista! Urokset kasvavat säkäkorkeudeltaan noin 70-75 cm korkeiksi ja painoa kertyy n. 30-38 kg. Nartut jäävät hieman pienemmiksi, strategiset mitat ovat noin 65-70 cm ja 25-30 kg. Nopeus, terve pää ja terve kroppa ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia juoksijoille, joten jalostukseen pääsevät vain nämä edellä mainitut kriteerit täyttävät koirat. Sinun kannattaa muistaa, että greyhoundit (englanninvinttikoirat) jakautuvat hyvin voimakkaasti kahteen eri linjaan: näyttely- ja juoksulinjaan. Eli jos olet kiinnostunut kilpailemaan koirasi kanssa juoksuradalla, ota pentu juoksijalinjaisista vanhemmista. Normaalisti greyhound ei vaadi enempää liikuntaa kuin mikä tahansa saman kokoinen koira. Kilpailukuntoon treenattaessa liikunnan määrä lisääntyy hiukan ja ruokinnan merkitys korostuu. Vaikka ruoan on oltava korkeaproteiinista, näitä urheilevan koiran ruokia saa aivan tavallisista lemmikkieläinliikkeistä. Greyhoundit ovat niin kutsuttuja "näkömetsästäjiä". Ne ajavat riistaa niin kauan kuin niillä on siihen näköyhteys. Ennen greyhoundeja käytettiin mm. Englannissa nummilla metsästykseen, mutta nykyään ne toteuttavat viettiään varta vasten tarkoitukseen suunnitelluilla radoilla.

GREYHOUND RACING - laji, joka vie mukanaan

GRL:n kilpailuissa juoksee kaksi vinttikoirarotua: maailman nopeimmat koirat greyhoundit ja kooltaan pienemmät koiraurheilijat whippetit. Radalla ne pääsevät toteuttamaan alkukantaista viettiään, saalistamista. Greyhoundeilla on voimakas luontainen ajamis- ja saalistamisvietti, joten nuoren koiran opettaminen rata-juoksijaksi käy helposti - se on tavallaan vain luontaisen vietin vahvistamista. Radat ovat ovaalin muotoisia, noin 500 m pitkiä ja pintana niissä on hiekka. Yhdessä kilpailulähdössä juoksee kerrallaan max 6 koiraa, jotka lähtevät samaan aikaan aukeavista lähtökopeista. Edellä kulkee moottorilla toimiva jänis eli viehe. Voittajakoira ylittää ensimmäisenä maalilinjan ja voitosta todella taistellaan - juoksemalla. Kilpailtavat matkat ovat n. 300 m (sprinttimatka), n. 500 m (keskimatka) ja n. 700 m (pitkämatka). Koira saa aloittaa kilpailemisen sinä kuukautena, kun se täyttää 15 kk. Sitä ennen sen on juostava yksi soolokoejuoksu ja kaksi ryhmäkoejuoksua, joissa seurataan sen fyysista ja henkistä valmiutta kilpailla. Koirilla on juostessa yllään kuonokopat ja eriväriset numeromanttelit. Jännittäväksi lajin tekee se, miten koira on treenattu ja onko sen kunto saatu ajoitettua oikein. Valmentamiseen voi osallistua koko perhe. Mikään ei vastaa sitä jännityksen tunnetta, kun ensi kertaa kopittaa kilpastarttiin oman, itse treenaamansa koiran! Lajin valtamaissa Irlannissa, Englannissa, USA:ssa ja Australiassa Greyhound Racing on vedonlyönteineen iso business, todellinen suurien yleisöjen suosikki. Esim. Englannissa Greyhound Racing tulee katsojamääriltään heti hyvänä kakkosena kuningas-jalkapallon jälkeen.

TIESITKÖ TÄMÄN GREYHOUNDISTA:

- MAKSIMINOPEUS N. 70 KM/H - LOIKAN PITUUS KESKIMÄÄRIN 5,06 M - GREYHOUND OTTAA KESKIMÄÄRIN 94 LOIKKAA 480 METRIN KISASSA - SYDÄMEN KOKO JOPA 1,75 % RUUMIINPAINOSTA (muilla 0,5%) - MILLÄÄN MUULLA RODULLA EI OLE NIIN LAAJAA VÄRIEN KIRJOA KUIN GREYHOUNDILLA Greyhound Racing Liitto ry

Suomessa greyhound racing -urheilua kehittää itsenäinen Greyhound Racing Liitto ry, GRL. Ratoja on tällä hetkellä Hyvinkäällä, Haukiputaalla, Tampereella ja Turussa, jossa on kansainväliset mitat täyttävä rata Metsämäen ravira-dan keskellä. GRL on lajin valtakunnallinen kattojärjestö, joka toimii aktiivisten jäsenkerhojensa kautta. Kerhoja on pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Hyvinkäällä, Turussa, ja Oulussa. Greyhound Racing Liiton tehtävänä on kehittää greyhoundien ja whippettien juoksu-urheilua, ratoja sekä kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden kanssa. Mm. kesällä 2000 Turun Metsämäen Greyhound Stadionilla järjestetään EM-kilpailut. GRL julkaisee 4 kertaa vuodessa ilmestyvää Greyhound Racing -lehteä ja tulokset kilpailuista... Kiinnostaako?

Jos haluat lisätietoja, tartu rohkeasti puhelimeen ja soita tai lähetä sähköpostia yhteyshenkilöllemme Elina Kailalle, puh. +358 40 5363109, email: kaila.elina (ät) gmail.com. Tähän vauhdikkaaseen lajiin voit tulla mukaan joko koiran kanssa tai ilman. Tule katsomaan kilpailuitamme ja haistelemaan ilmapiiriä. Jos olet kiinnostunut kilpailupäivistä ja -paikoista tai GRL:n suosittelemista pennuista, kuulet myös niistä yhteyshenkilöltämme.

Greyhound Racing Liiton lajiesitteestä, www.grl.fi

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti