Miten opettaa koiralle käsky hae? (Koirat > Koirien koulutus)

06.07.2010 21.44
022165653_r
Viestejä: 20
Kuopio

Eli miten opetetaan hae käsky?

vinkkejä kaipailisin:) voi lähettää myös hyvän linkin jossa kerrotaan miten se opetetaan:)

07.07.2010 01.04
022644852_r
Viestejä: 4119
Mynämäki
Ite alkaisin varmaa opettaa niin että on joku pallo/keppi/joku muu lelu jonka heitän tai laitan koiran lähelle. Kun se koskee siihen, kehuja ja palkkausta. Pikkuhiljaa vaaditaan enemmän, kun edellinen asia sujuu. Vaaditaan sen ottamista suuhun ja liikkumista se suussa omistajaa kohti. Leikkisän koiran kanssa tietenkin helpompaa. Sit kun koira tajuaa idean, siirretään lelua kauemmas.

Näin mä varmaa lähtisin kokeilemaan mut varmaa on joku parempikin keino? Mul ei toimi pää enkä oo hyvä neuvomaan tällasissa :D
"Koirasi voi elää ihmisten kanssa ihmisten maailmassa, mutta sen vaistot kuuluvat silti koiralle" -Victoria Stilwell
07.07.2010 01.16

Me lähdettiin Lulun tekemään niin, että ensin leikittiin jollain mieluisalla lelulla ja sitten heitin sen ihan pienen matkan päähän minusta ja koirasta. Tässä vaiheessa melkein joka koira, ainakin pentuna juoksee lelun perään. Sitten vaan aloin rohkaista sitä ottamaan lelua suuhun ja tulemaan lähemmäs mua sen kanssa ja kun koira tuli edes vähän lähemmäs lelun kanssa niin bileet pystyyn :D Sitten kun sujui hyvin tuo lähelle tuleminen niin aloin pikkuhiljaa vaatia sitä, että se tulisi entistä lähemmäksi ja luovuttaisi lelun mulle. Mutta niinkuin monessakin asiassa koirien kanssa, maltti on valttia. :)

Sanokaa, jos joku ei ymmärtäny tästä mitään, mullakaan ei toimi pää nyt ollenkaan :'D

07.07.2010 01.26
022644852_r
Viestejä: 4119
Mynämäki

Femma kun on automaattisesti aina tuonut tavarat ihmiselle, nii ei ole tarvinnu opettaa. Ehkä siksikään en osaa yhtää ajatella et mitä sit tekis :D Tino kai on ollu samanlainen. Ranasta ei puhuta ja sitä ei edes opeteta tuomaa mtn, vinttarit ku juoksee ennemmi ku noutaa yhtää mitää xD

"Koirasi voi elää ihmisten kanssa ihmisten maailmassa, mutta sen vaistot kuuluvat silti koiralle" -Victoria Stilwell
07.07.2010 09.58
022710665_r
Viestejä: 3626
Eura
Meillä opetettiin niin, että ensin palkattiin kun Ira katsoi tavaraa jonka halusin sen ottavan suuhun. Kun tämä sujui, pitikin sitä koskea kuonolla palkan saadakseen, ja seuraavaksi pitikin jo ottaa tavara suuhun. Siihen meidän koulutus jäikin, tuo osaa ottaa suuhunsa mitä vain jos käsken, mutta ylienerginen ja kärsimätön kun on, menee tavara suussa makaamaan ja huitoo tassuilla palkan saadakseen :D
Ehkä tuosta vielä joskus jatketaan, eli aletaan pidentämään aikaa jonka tavaraa pidetään suussa ja jossain vaiheessa opetetan tuon antamaan tavaran mulle. Ja sitten pidentämään matkaa, josta hakee sen.
Jos joku ei onnistu, kokeile jotakin toista tapaa - ehkä sekään ei onnistu.
07.07.2010 14.54
021665746_r
Viestejä: 412
Oulunsalo

Kannatta lähteä opettamaan hae-käsky käänteisessä järjestyksessä, eli aloittaa siitä palautuksesta. En suosittele sitä että heitetään pallo ja odotetaan että koira toisi sen takaisin. Jotkut koirat pitävät sen paljon mieluummin itsellään. Kirjoitan tähän yhden tavan vaiheittain, yritä ymmärtää en välttämättä kovin selkeästi osaa kirjoittaa. Etene seuraavaan vaiheeseen vasta kun edellinen on hallussa.

1. Ota herkkuja ja koiralle mieluinen lelu. Härnää koiraa lelulla, mutta älä anna sen vielä saada siitä otetta vaan odota että koiran mielenkiinto todella herää ja se tavoittelee lelua. Kun koira on kiinnostunut, anna sen ottaa lelusta kiinni mutta älä päästä siitä itse irti. Heti kun koiralla on ote lelusta tarjoa sille herkkua ja hurjasti kehuja. Kun koira on tajunnut mistä palkka tulee, liitä siihen esim hae-käsky. Tässä vaiheessa siis koira oppii ottamaan lelusta kiinni ja luovttamaan sen sinulle herkkua vastaan.

2. Pikkuhiljaa ala vaatimaan koiraa pitämään lelua kauemmin suussa ennen kuin sanot irti-käskyn ja palkkaat. Älä palkkaa, jos koira tiputtaa lelun. Jos alkaa paljonkin tiputtelemaan, palaa taaksepäin ja lyhennä aikaa. Kannattaa pitää herkut piilossa vaikka taskussa, jos ne ovat kädessä kiusaus tiputtaa lelu ja tavoitella herkkua on muuten isompi. Kun koira osaa jo vähän aikaa pitää lelua tiputtamatta sitä ala ottaa askelia taaksepäin niin että koira on kokoajan edessäsi ja kävelee mukana lelu suussaan. Pysähdy, irti-käsky ja palkka.

3. Laita lelu maahan eteesi, sinun ja koiran väliin. Anna käsky hae, ja kun koira ottaa lelun maasta kehu paljon ja anna irti-käsky. Palkkaa hyvin. Kun tämä alkaa onnistua jo hyvin, ota koiraa pannasta kiinni ja heitä lelu n. metrin päästä sinusta. Anna hae-käsky ja päästä koira hakemaan se, ja heti kun se ottaa lelun suuhun ala kävellä taaksepäin ja houkuttele koira tulemaan mukaasi. Kun koira tulee luokse, anna irti-käsky ja palkkaa. Pikkuhiljaa kasvata matkaa, ei kannata ahnehtia ettei mene pilalle koko iso työ minkä on tehnyt sillä, että koira lähteekin lelu suussa livohkaan.

äääh, miksi en osaa kirjottaa tiivistetysti ja selkeästi??

07.07.2010 14.57
Konna,mä ainakin ymmärsin.Juuri tuota samaa (ehkä vähän lyhempänä) olin tulossa kirjoittamaan.Hyvin kirjoitit ja selkeät ohjeet. :)
07.07.2010 15.00
022567194_r
Viestejä: 820
Espoo
Tuntuu että me ei edetä Masin kanssa tossa Hakemisessa yhtään. ollaan päästy siihen tulokseen, että Masi ottaa kepin suuhun, mutta laskee sen heti. Vaikka yritän vaatia siltä pidempiä aikoja se ei vaan pidä sitä kapulaa pidempää suussa. :S
07.07.2010 15.00
021665746_r
Viestejä: 412
Oulunsalo
No hyvä jos joku ymmärsi :D
16.07.2010 17.15
022165653_r
Viestejä: 20
Kuopio
kiitti kaikista neuvoista=)
Muokattu viimeksi: 16.07.10 17.16
16.07.2010 18.55
Avatar_female
Viestejä: 845
Meillä koira on jumittunu tuohon yhteen kohtaan; ottaa kepin/kapulan/lelun suuhun käskystä mutta se vain käyttää sitä suussa, pöklää ulos ja odottaa palkkaa. Amazing..
16.07.2010 19.32
Meilläkään ei sinänsä oo tarvinu oikeen opettaa ku mielellää kuskaa tavaraa tykö. sitte vaan liitettiin siihen alussa sivulla olo ja lupa hakea ja lopussa istuminen ja luovuttaminen. Saa nähä miten tokopuolelle ruetaan eteneen. // siis riistanoutoa ollaan opeteltu nui.
16.07.2010 21.42
021263594_r
Viestejä: 72
Heinola
Rupesin ite miettimään että miten ihmeessä opetettiin sillon Suffelle hae-käsky. Ei oo ollu kyllä noin monimutkasta mitä aikaisemmin selitettiin. Vällillä Suffe teki sitä että kun heitettiin ja se lähti hakemaan lelun/kepin kanto sitä vähän aikaa mutta sitten tiputti sen ja kuitenkin ideana oli että se tuodaan käteen asti. No opetin sille sitten kanna-käskyn eli silloin kun sanotaan kanna niin pitää tuoda käteen ja jos Suffe tuo lelun luokseni ja sanon sille jätä niin silloin se pitää tiputtaa maahan. Kaikki opetettu ilman herkkuja, pelkän leikin avulla :)
17.07.2010 18.19

^Toisille koirille on helpompi opettaa juuri noutoa ilman nameja, ettei koira ala syljeksiä esinettä suustaan ruuan takia. Monet nome(noutajien metsästyskoe)-ihmiset ovat sitä mieltä, ettei noutoa saa noutajalle missään nimessä opettaa namien kanssa, sillä silloin koira oppii tottelemaan vain niitä makupaloja eikä ohjaajaa. No joo, noutajilla yleensä nouto tulee tosi helposi ja jo pikkupennut kantavat ja tuovat näytille mielellään esineitä.

Sandra oppi pentuna noutamaan juurikin leikin avulla yhtä tiettyä lelua. Köyttä se sai ensin vetää, ja kun päästi irti, viskasin sen ja koira toi sen takaisin vetoleikkiä varten. Se köysi kyllä olikin sitten ainoa lelu, jota tuo suostui noutamaan :D

Usein kapulalla vetoleikin leikkiminen (eli ohjaaja pitää molemmista laipoista kiinni) parantaa nouto-otetta ja opettaa koiraa siihen, ettei kapulaa syljeskellä. Kaikille tämäkään ei toimi.

Leikin varjolla koiraa on helppo saada innostumaan kapulasta, eli kapulaa voi vetää maata pitkin, vieritellä koiralle ja innostaa sitä muutenkin ottamaan sitä suuhunsa. Sandra kiinnostui pulikasta kovin, kun pari viikkoa leikin sillä ihan keskenäni koiran nenän alla..

Muokattu viimeksi: 17.07.10 18.20
17.07.2010 22.08
017855921_r
Viestejä: 442
Kokkola

Meinasin heittää hanskat tiskiin Donnan noutamaan opettamisen kanssa, kun se ei meinannut millään tajuta että mitä oikein piti tehdä. Kauan siinä menikin (öhm.. pari vuotta), mutta nyt se osaa noutaa (tarpeeksi kiinnostavia ) tavaroita. Meni kauan, koska opettelimme tämän pikkuhiljaa.

Alkuun päästiin hienosti sisätiloissa, kun heittelin jotain sen lelua toiselle puolelle huonetta ja se aina halusi palata matolle, jossa siis istuin, leikkimään sillä lelullaan. No, aina kun Donna sitten tuli siihen, otin lelun siltä, kehuin kuin viimeistä päivää ja palkkasin. Heittelin uudestaan ja uudestaan. Lopulta annoin kehujen myötä Donnan pitää lelun, ettei se kyllästyisi koko juttuun (ehkä olisi kannattanut ottaa se itselle? no jaa... toimi se näinkin).

Ulkona ollessamme tein tätä myöskin tai sitten vain kutsuin luokse silloin kun se oli lelun käynyt nappaamassa. Jos se tuli lelun kanssa luokse niin ei muuta kuin kehuja yms. Siitä se sitten kehittyi siihen, että Donna alkoi automaattisesti tuoda lelut minulle Myöhemmin alkoi kyrpimään se, että Donna ei pitänyt tavaroita tarpeeksi kauan suussaan, vaan tiputti maahan kun oli päässyt luokseni, mutta senkin ongelman ratkaisin sitten niin että namia ei tippunut ennenkuin lelu oli minulla.

Jos Donna tiputti lelun maahan, niin yritin saada sen nappaamaan sen takaisin. 99% kerroista se ei kuitenkaan onnistunut, joten opetin sen käskystä vain tökkäämään pudotettua lelua ja sitten vasta poimin sen ylös. Ja sitten tein myös niin että jos Donna ei tiputtanut lelua, niin nappasin sen ja heitin samantien kehujen kera noudettavaksi. Ei ikäänkuin tullut sellaista Donnan mielestä tylsää pysähdystä :)

Lopulta Donna oppi hakemaan myös ei-liikkeessä olevat lelut, mikä olikin jo vähän hankalempaa, sillä liikkuahan sen pitäisi :D
En ala tähän nyt enempää sepittämään. Tämä oli nyt tällainen perus palikkapään metodi, mutta ainakin se toimi.

"Vuh." -Donna
17.07.2010 22.18
022473361_r
Viestejä: 1723
Kyrö
Meillä lähettiin noutamista opettamaan ihan sillä, että oli pentu dami käytössä, jota ei leikkiin käyetty lainkaan. Kehuttiin ensin vain sen kantamisesta paljon (ja niinkuin sandra noista nameista sanoin niin itse en ainakaan niitä kyseisestä syystä koskaan ole käyttänyt) ja kun kanniskeli mieluusti otin dummyn ja heitin sen ihan lähelle (muutamia kymmeniä senttejä) ja kun toi suuren suuret kehut ja pallutukset. Myöhemmin sitten matkaa lisättiin, mutta hitaasti. Ja ensin tapahtui sisätiloissa ilman mitään höiriöitä. Myöhemmin siirryttiin niin, että haettava esine oli eri huoneessa ja kun se alkoi sujua siirryttiin ulos ja lisättiin näin haastetta. Toki ulos siirryttäessä otettiin taas matkaa lyhyemmäksi, koska muu häiriö lisääntyi. Sitten siellä lisättiin taas matkaa ja nyt se sujuukin pitkienkin matkojen päästä. :) Osaa myös nostaa/noutaa osoitetun esineen. (jossain lähettyvillä on lattialla jokin esine, osoitan sitä sormella ja käsken hakea.)
Mutta juu noutajalle se saattaa olla helpompi, kun on (tai ainakin sen pitäisi olla) rodunomaista käyttäytymistä.
17.07.2010 22.45
021263594_r
Viestejä: 72
Heinola

Mäki oon yrittäny Suffelle opettaa tota tavaroiden hakua, että osottaisin jotain ja se toise sen mutta ei ole vielä oikein onnistuttu :P Osaa hakea jos sanon "pallo?" niin alkaa etsimään sitä palloa, tai kepistä sama homma. Joskus oon saanu sen nostamaan jonkun paperin palan lattialta mutta sekin oli suuren tuskan takana :D

Meillä ei oo onneks ollu ikinä mitää häiriötekijöitä pihalla jos ollaan heitelty jotain Suffelle. Kaveri on ollut todella kova karkaamaan/ lähtemään hajun perään (sisältää ajokoiraa :D) niin tuon kepin tai pallon avulla kaveri pysyy nykyään lähettyvillä eikä sille heitellä sitä keppiä tai palloa remmissä ollessa. Äippä vaan ei meinaa välillä muistaa tätä kun ollaan kylässä, mutta... :D

31.07.2012 23.05
021629582_r
Viestejä: 1
Järvenpää

Huoh. Mua alkaa nyppiä näiden mun päättelykyvyttömien palikoiden kanssa :D

Lelu katoaa näköpiiristä heti kun on ruokapalkkaa samassa huoneessa ja vaikka tiettyihin leluihin innostuvat, eivät ole ratkenneet riemusta siitä kun lelu tuodaan mulle että leikitän niillä. Paljon hauskempaa juosta karkuun ja lällätellä. Tai mitä Lempi harrastaa on että juostaan lelun perään. "Napataan" saalis ja jätetään se siihen paikkaan ja mennään katsomaan jotain muuta puuhaa.

Hertta leikkii kyllä mielellään mun kanssa agilityssa ja syttyy leluihin todella hyvin, mutta sitten kun se lelu on itellä siitä ei haluttaiskaan luopua.

Mutta nami on paljon kivempi vielä kuin lelu. Ja kun nami on esim. pöydällä, vaikka kuinka heiluttelisin, vetäisin ja heittelisin lelua, molempien katse pysyy kiinteästi palkkaavassa kädessä (vaihtoehtoisesti nameissa siellä pöydällä).

Mikä avuksi?

11.02.2014 16.50
Avatar_female
Viestejä: 19

Meillä leluja hakee ja tuo takas kätee mut jos ei jaksa nii sitte ei :C Ainaku yritän opettaa et hae remmi nii ei onnistu,ei millään :( Miten te opetatte sen hae remmi-tempun ??

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti