Pennun valinta pentueesta (Koirat > Pennut)

17.08.2010 12.55
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere

Mä katson jokaista pentua erikseen, tarkkailen luonnetta ja ulkomuotoa näyttelyitä ja muita harrastuksia silmällä pitäen. Kysyn toki myös kasvattajan mielipidettä kustakin pennusta mikäli ei niitä itse ala kertoa. Yleensä tuo "juoksee ensimmäisenä syliin" kertoo pennun luonteesta että se on rohkea, mahdollisesti kovapäinenkin.
Viimeksi (Mona) etsin harrastuskoiraa eri lajeihin (toko, agility, pelastuskoirajutut) sekä näyttelyihin. Mona on pentueensa kovapäisin, rohkein ja dominoivin, juurikin "kaikki ekana" tekevä ja juuri sellaista hainkin. Näin jälkeenpäin ei ole todellakaan tarvinnut katua päätöstä. Mona on (kröhöm, vaikka itse sanonutkin) osoittautunut pentueensa parhaaksi koiraksi ainakin ulkomuodoltaan ja luonteeltaankin on juuri sellainen kuin etukäteen toivoin :)

MUOKS. TÄMÄ EI TOSIAAN OLE SITTEN ALOITUSVIESTI VAAN BEXYN ALOITUSVIESTI ON KADONNUT JONNEKKIN.
Muokattu viimeksi: 17.08.10 23.17
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
17.08.2010 14.02
Kasvattaja valitsi ja annan seuraavankin kohdalla kasvattajan valita. Annan hänelle kriteerit millaista pentua etsin ja hän sitten valitsee pentueesta sopivimman. En usko, että osaisin itse katsoa niistä muutaman viikon taaperoista parin katsomiskerran jälkeen itselleni sopivan, mutta toista on kasvattajalla, joka katsoo niitä pentuja ympäri vuorokauden seitsemän viikon ajan.
17.08.2010 14.04
021059248_r
Viestejä: 526

Pentutestin tuloksen perusteella valitsen minulle sopivimman pennun (mm. Kasvattajan kanssa ja pentutestaajan kanssa.)

Jos ottaa sijoitukseen pennun niin yleensä kasvattaja on valinnut itse pennun jonka haluaa sijoittaa

17.08.2010 14.20
Me valittiin Konna sillon aikoinaan siksi ku se oli pentueessa kaikkein "eristäytynein".. Jotenki erottui joukosta se pieni pallero yksin siellä häkin nurkassa ihmettelemässä kun muut pennut rysyää keskenään. Ihan nappiin meni valinta, ei valittamista!
17.08.2010 14.41
022363044_r
Viestejä: 617
Paimio
Valitsen aika erikoisimman pentueesta.. isot lapset on meillä aina ollut mieleen ;)
Myös kasvattajan mielipide.
En valitse pentua joka on pienin ja arkajalka, ja könättää vaan jossain.

Kasan päälimmäinen tappelupakari <3
Whippet never bites the postman
17.08.2010 14.49
021153699_r
Viestejä: 1913

Mä aion jatkossa luottaa kasvattajaan pennun valinnassa. Etenkin nyt kun harrastuskoiraa haen, niin kerron kasvattajalle sitten että mihin koira tulisi ja uskon että hän osaisi katsoa pennuista meille just parhaimman. Ite en oikeesti tiedä sellaasista pikkusista yhtään mitään. Siis samat sanat mitä Hypnokin jo tuolla sano.

Lilin valkkasin ite siitä pentueesta, se oli kaikkein pienin ja söpöin.. ja näyttelyillä ei ollut väliä niin se sit valittiin (huom, olin 11v :D).

Muokattu viimeksi: 17.08.10 14.50
17.08.2010 15.06
^Kompsista! Konna oli arka ja pari päivää juoksikin meitä aina karkuun! Nyt tosi sosiaalinen koira.
17.08.2010 15.18
022353356_r
Viestejä: 2887
Vantaa

Mä katon pentujen luonteita, ja käyttäytymistä sekä pentuesisarusten ja muiden koirien kanssa. Pentutestistäkin on aikapaljon apua pennun valinnassa :) Yritän löytää pennuista juuri sen pennun joka ois mun tarkotuksiin ja haluamiini harrastuksiin sopivin. Keskustelen kasvattajan kanssa ja kyselen että mikä hänestä olisi paras pentu juuri minulle, ja yhdessä sitten tehdään ratkaisu siitä kuka pennuista minulle tulee :)

http://www.cinemons.blogspot.fi
17.08.2010 15.32
Avatar_female
Viestejä: 2288

Vinka oli pentueen pomo. Ja sen voin sanoa, että toista pomoa en tahdo! :'D

Mieluiten annan kasvattajan valita, hän osaa kyllä sanoa paremmin kuin minä, millainen mikäkin pentu on.

17.08.2010 15.38
^Siis mikä ton pennun selälleen heittämisen idea on?
17.08.2010 15.43
022523476_r
Viestejä: 1671
Suomussalmi
Katotaan että kenellä taistelutahtoa, kuka laittaa vastaan..
Huskies do whatever they want - and I'll do whatever they want.
17.08.2010 15.45
021841342_r
Viestejä: 620
Hausjärvi
Muru valittiin sen sillä perusteella, että oli ainoa narttu. Ensimmääisenä ei todellakaan juossut syliimme vaan kun yritin koskea Muruun heti ovesta sisään tultuamme, Muru lähti karkuun ja vinkaisi :D Silloin luulin Murua araksi pennuksi mutta nyt kun sen kanssa on muutaman päivän saman katon alla viettänyt,huomaa että tyttö on kaikkea muuta kuin arka. "saattaa olla epäluuloinen vieraita ihmisiä kohtaan" niinhän se oli :´). Nykyään kyllä Muru moikkaa kaikkia vieraita ikään ja sukupuoleen katsomatta pusujen kera :D
17.08.2010 15.54
Avatar_female
Viestejä: 598
Lili kirjoitti:

Mä aion jatkossa luottaa kasvattajaan pennun valinnassa. Etenkin nyt kun harrastuskoiraa haen, niin kerron kasvattajalle sitten että mihin koira tulisi ja uskon että hän osaisi katsoa pennuista meille just parhaimman. Ite en oikeesti tiedä sellaasista pikkusista yhtään mitään. Siis samat sanat mitä Hypnokin jo tuolla sano.

17.08.2010 15.58

Itselläni kriteereinä on:

  1. Luonne
  2. rotummääritelmään verrattuna rakennetta (sen verran kuin pennusta nyt edes pystyy katsomaa).
  3. rakennetta terveydellisiltä kannoilta katsottuna (riippuen siis minkä lainen rotumääritelmän mukaan rakenteen tulisi olla kyseisellä rodulla ja, jos se on pitkälti sairas niin katson myös terveyden kannalta millä pennulla hyvä ei niin sairas rakenne).
  4. käytäytyminen
  5. asema pentueessa
  6. koko
  7. pigmentti
  8. Karvan väritys ja laatu (esim. nyt Kristan jälkeen en välttämättä ottaisi pentueen valkoisinta pentua, koska se vaikuttaa mös pigmenttiin).

Pennun valintaan vaikuttaa ehdottomasti se, että aionko koiran kanssa mitä harrastaa.

Jos kyseessä olisi tuleva näyttelykoira katsoisin rakenteita sillä silmällä, että kellä pennuista on mahdollisimman hyvä rakenne ja rodunomaisin luonne. Esim. Villakoirissa katsoisin rungon pituutta, kulmia, häntää, raajoja, naamaa, päätä, massavuutta jne. Sekä pennun tulisi olla luonteeltaan mahdollisimman iloinen, leikkisä, avoin, ei hirveän kovapäinen muttei ''nössökään''.

Pennun valintaan vaikuttaa niin monet tekiät ja eriroduissa on eri kriteerit, kuten en välttämättä haluaisi näyttelylinjaista saksanpaimenkoiraa jolla selän ylälinja on omaan makuun liian kaareva vaikka se rotumääritelmän mukaan kuuluu sellainen olla, mutta esimerkiksi Siperianhuskyillä etsisin mahdollisimman rotumääritelmän mukaista koiraa, koska mielestäni rotumääritelmässä kuvattu rakenne on terve (älkää ottako rotu vertauksia liian henk. koht.).

17.08.2010 16.08
021096063_r
Viestejä: 915
Lappeenranta
Kasvattaja valikoi meille kaksi pentua, joista valita. Hän myös perusteli miksi muut pennut eivät ehkä sopisi harrastustoiveisiin taikka meille noin muuten (esim. mahdollinen alapurenta -> ei mahd. näyttelyainesta).

Valittiin pennuista se, joka puuhaili itsekseen omiaan jossain ihan muualla. Toiset olivat nukkumassa sievässä kasassa ja yksi oli ulkosalla seikkailemassa ja siitä sitten tuli meidän koira :D
Tuntui "oikealta pennulta" ja enpä ole joutunut katumaan. Hieno koira poitsusta on
kasvanut/kasvamassa sekä luonteen että ulkonäön puolesta :)
17.08.2010 17.50
Camo kirjoitti:

Jos ottaa sijoitukseen pennun niin yleensä kasvattaja on valinnut itse pennun jonka haluaa sijoittaa

Mun tuntemista kasvattajista enää harva valitsee itse pentua joka menee sijoitukseen. Mm. sen takia kun perhe ja pentu ei sitten ole kohdannu esim liian dominoiva pentu perheeseen joka ei sen kanssa pärjää ja pentu palautuu kasvattajalle. Mutta tietenki löytyy näitä kasvattajia jotka pennun haluaa itse valita.
Mulle tuleva kun on hyvinkin tutulta kasvattajalta niin mulla on vapaus valita ensimmäinen tyttö joka mulle tulee. Näyttelykoiraa haetaan jonka kanssa arki ja juhla on helppoa, jolla myös vietit on kohdallaan, mutta kun miettii pentueen vanhempia niin kummallakin vietit kohdallaan ja arki seka juhla taittuu mainiosti ja omaa rotumääritelmän rakenteen. Kummatkin kun on mulla hoidossa useesti ollut. 7 viikkosen koiran rakenteesta on paha mennä sanomaan vielä siinä vaiheessa, muuta kuin että lupaava 7viikkoinen mutta mitä se on muutaman kuukauden päästä, mahdoton sanoa. Mutta kuitenkin mulla on apuna kasvattaja ja muutama afgaanispecialisti auttamassa pennun valintaa, onneksi.

Jos jotain toko tai agility koiraa etsisin niin tetysti ekana olis varmaan se luonne ja mahd. koulutettavuus. Mutta kun afgaaneja harrastan niin mulle riittää että osaa käyttäytyä ja istua käskystä. Mitkään temppuilut ei oo niinkään mun mieleen. Agilityä mahdollisesti tullaa omassa afgaani porukassa treenaamaan mutta mihinkään kisoihin ei olla menossa.

17.08.2010 17.58
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

^ siis mitä? Joku sattumanvarainen ihminen valitsee että minkä pentueen pennuista ottaa sijoitukseen?? o_O Ymmärränkö ihan väärin?

Kasvattajahan katsoo että mikä pentueen pennuista on paras sijoitukseen ja etsii sille oikeanlaisen perheen. Ellei sitten ole idiootti.

17.08.2010 18.14
Ninja kirjoitti:

^ siis mitä? Joku sattumanvarainen ihminen valitsee että minkä pentueen pennuista ottaa sijoitukseen?? o_O Ymmärränkö ihan väärin?

Kasvattajahan katsoo että mikä pentueen pennuista on paras sijoitukseen ja etsii sille oikeanlaisen perheen. Ellei sitten ole idiootti.

Selvennän siis hieman. Mun tuntemat kasvattjat ei ole koskaan antaneet ihan tuntemattomalle sijotus pentua, enkä kyllä itsekkään koskaan tule antamaan. Vaan ovat tunteneet henkilöt joille on mennyt sijoitus pentu useamman vuoden ja ihmiset ovat jo olleet rodun harrastajia useampia vuosia.

17.08.2010 18.18
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

Aa... No sitä en kyllä tajunnut ollenkaan tosta tekstistä :D
Mutta joo toki, sen ymmärrän että sijoituspennut menee ehkä mielummin vain tuttuihin koteihin, josta tietää että ne ihmiset pärjää ja että millä periaatteilla se koira hoidetaan ja kasvatetaan.

Itselleni kuitenkin tuli amerikanakita sijoitukseen vaikka kasvattajan kanssa ei tunnetukaan. Kyllä molemmat aika huolettomasti pystyi sopimuksen tehdä kun huomattiin miten kaikki natsasi mukavasti yhteen, yhteisymmärrys ja kaikki periaatteet oli kohdillaan. Että toimii se niinkin, kunhan vaan on tarkkana - kuten kaikkien muidenkin pentujen kanssa.

17.08.2010 19.13

Puuttuuko ketjusta aloitusviesti? Monan viesti ensimmäisena..tuntuu vähän hassulta eikä yhtään aloittavalta :D

Mä itse varmaan antaisin kasvattajan valita minulle sopivimman (varsinkin nyt kun ensimmäistä rotukoiraa lähden kasvattajalta hakemaan) Kertoisin millaista etsin jne.. Toki sen verran haluaisin vaikuttaa valintaan, että EN halua sitä pentua joka mahdollisesti on arin ja reppanoin enkä dominoivinta riiviötäkään.

17.08.2010 19.25
022616819_r
Viestejä: 2301
Kauhava

Haluttiin narttu koira ja Rubyn värinen,Bella oli ainut ruby koko pentueessa,joten haluttiin se:)Ja hyvä kun se meille tuli,Bella on niin ihana luonteeltaan,silloin oli tarkoitus hankkia vain kotikoira,joten B.n värivirhe ei haitannut yhtään.Nykyään kyllä harrastellaan mutta näyttelyihin ei voida mennä:)

Pepin kohdalla saatiin valita otetaanko bläkkäri vai Blenheim,bläkkäri haluttiin ja kasvattaja valkkas sit kahdesta bläkkäristä meille sopivamman:)

Nekun kohdalla kasvattaja valkkas 2 pentua jotka vois nly.s käydä ja niistä sit valittiin Nekku:)

Pieniä koiria, Suuria sydämiä http://huiskuhantammme.blogspot.com/
17.08.2010 19.30
Avatar_female
Viestejä: 796
Kasvattaja valitsi meille pennun. :p
17.08.2010 19.46
022123239_r
Viestejä: 740
Juva

Manta//

Dimmu kirjoitti:
Katotaan että kenellä taistelutahtoa, kuka laittaa vastaan..
Näin.

Tietysti riippuu rodusta. Esim. bordercollielta odotan taistelutahtoa, kun joltain muulta rodulta, joka on oikeastikin pehmeä rotuna (esim. jotkut noutajat), (vaikka kaikki koirat ovatkin yksilöitä), en taas odota taistelutahtoa niin paljon.

Muokattu viimeksi: 17.08.10 19.47
17.08.2010 20.01

Tosiaan mun alotusviestini on kadonnut jonnekkin?! :o

Mutta siis aiheena on että miten valitsit juuri sen pennun pentueesta minkä ostit.

17.08.2010 20.10
022495784_r
Viestejä: 1598
Hämeenlinna

Uroksia oli siis kolme, ja kasvattajalla oli kaksi urosta jo valmiiksi mielessä. Lupaavimman (Titanin) Asta tahtoi jättää tänne koto suomeen, ja se toinen meni sitten Ranskaan :) Olen ollut hirmu tyytyväinen astan valintaan.

Love God as he is Dog backwards.
17.08.2010 20.25
022414662_r
Viestejä: 800
Keuruu
Halusin ensimmäiseksi pennuksi mahdollisimman pehmeän koiran ja nartuista yksi oli kasvattajan mukaan aika äänekäs ja pomotteleva, myös tuli ekana moikkailtavaksi ja Unna oli sitten Bertta siskonsa kanssa melko samanlaisia. Mutta takaraivossa oli ajatus, että minä valitsen koiran, eikä koira minua ja silloin yhteiselo on varmasti helpointa. Niin siinä kävi. Unna olisi mielellään vetäytynyt omiin oloihinsa, kun sitä koitti syliin ottaa. Tuli se haistelemaan, mutta ei se kovin kauaa jaksanut olla kiinnostunut ja sai sylittelystä tarpeekseen. Unnan luonteen lisäksi sen kippurahäntä hurmasi. Valinta oli sillä selvä ja sain mitä halusin, lempeimmän ja iloisimman koiran, jonka olen ikinä nähnyt. Yhteistyökin on helppoa, kun luottamus on voitettu ja elinikäinen ystävyys solmittu.
Koira joka toimii kuin ajatus. Ei aina toimi.
17.08.2010 20.31
Avatar_female
Viestejä: 1807

Ensimmäisen kerran kun mentiin pennejä katsomaan, Sulo oli ensimmäisenä tulossa luokse. Se käveleskeli sisarusten seassa ja ojensi vähän kaikkia, sisua löytyy. Kovasti tykkäsi olla rapsuteltavana, juoksi ja temmelsi. Tietenkin ulkonäkökin vaikutti asiaan, mutta ei ollut hallitsevana valintakriteerinä. Esim. töpöhäntä ei vaikuttanu valintaan mitenkään.

Muokattu viimeksi: 17.08.10 20.32
17.08.2010 20.41
022708867_r
Viestejä: 3756
Helsinki

Miulle tulee olemaan vahva kriteerinä se että pentu on pentueen pomo. Sillä tarttee olla egoa ja kovuutta että pärjää ensimmäiset pari viikkoa Mindin kanssa (toki Mindi on kasvanut ja koulutettu paremmin, mutta pomotteleva se tulee silti olemaan). Ei saa siis traumatisoitua pienestä.

Taistelutahtoa, egoa, kovuutta saa siis löytyä.

http://minskipinski.blogspot.com/
17.08.2010 20.50
Kasvattaja teki loppuvalinnan, itse saatiin kuitenkin kertoa suosikkimme, mutta ei siitä nyt oikein mitenkään helppoa ollut valita kun näki pennut livenä jo kolmiviikkoisina ensimmäistä kertaa ja sitten seuraavan kerran kun haettiin kotiin.

Kasvattaja minulle sanoikin, että Haika on juuri oikeanlainen, lempeä ja helponoloinen, pentu meille. Hänen miehensä olisi halunnut laittaa Haikan sijoitukseen, mutta se sitten tulikin meille luonteensa takia :)

Mut itse jos olisi pitänyt valita niin olisin valinnut sen perusteella, miten se viihtyy seurassani ja että se on sellainen ettei pomota koko pentuetta, mutta lähtee pomottajapennun leikkeihin mukaan.

Kyllä kasvattaja kuitenkin tietää itse parhaiten mikä pentu kenellekin sopii, joten luultavasti annan tulevaisuudessakin kasvattajan valita.
"It should be written on every schoolroom blackboard: life is a playground or nothing." -Nemo Nobody
17.08.2010 20.57
022142292_r
Viestejä: 1492
Helsinki

Jos tiedän kasvattajan osaavan asiansa ja uskon hänen tietävän tarpeeksi hyvin, millainen koira juuri minulle sopii ja minkälaisen minä haluan, niin silloin luotan häneen paljon. Kustiahan en pentueesta valinnut, oli jo isopoika kun tuli mulle. Heroa ottaessa etsin näyttely- ja harrastus/harrastelukoiraa.
Kasvattaja kävi ennen minua katsomassa pentuja (syntyivät siis emän omistajalla) ja valitsi sieltä kaksi urosta, jotka hänen mielestään olisi mulle parhaimmat vaihtoehdot. Itse sitten sain niistä ihan vapaasti valita (ja toki olisin sen kolmannenkin vapaan uroksen saanut halutessani). Toinen uroksista oli pentueen isoin ja tempperamenttisin. Se ärisi ja murisi mullekin ties kuinka. :D Mietin että onko tää nyt sitten merkki että tämä se on vai että tämä se ei todellakaan ole! Toisella uroksella oli pentueen paras turkki ja oli muutenkin ulkonäöltään lupaava. Luonne oli reipas, mutta se ei turhia hötkyillyt. Tähän jälkimmäiseen ihastuin oikeastaan heti. Onneksi näin, koska siitä kasvoi maailman paras koira, näin vaatimattomasti sanoen. Toinenkin onnekas sattuma mun kannalta oli se, että tuolla toisella uroksella todettiin ruokatorven laajentuma pentuna. Se on toki vain hidaste elämässä, ei este!

Yleisesti siis jos pennunvalinnasta puhutaan, niin luonne ja ulkonäkö tietysti merkitsevät, ja se, kuinka omalta se pentu tuntuu. Se oma pentu ei välttämättä ole se, joka ensimmäisenä syliin juoksee, vaikka tietysti se kertoo rohkeudesta. Mutta voi se toisenakin tuleva olla aivan yhtä rohkea! Ei se ole vain se ensivaikutelma joka kertoo kaiken, vaan pentuja pitää mielestäni tarkkailla pidempään. Leikittää, räplätä, ehkä seisottaa tai muuten tutkia tms. Juuri pentuja seisotettaessa (kuviin) huomasimme selvästi, että se kolmas uros oli selkeästi muita epävarmempi. Ei se muissa tilanteissa niinkään ollut, mutta tuommoisessa, missä se oli yksin ja oudossa tilanteessa. Tämän uroksen olen kertaalleen vanhempana nähnyt ja enää se ei vaikuttanut alkuunkaan epävarmalta! Uskon, että asia olisi voinut olla eri, jos uros olisi mennyt toisen koiran kaveriksi ja ottanut sitten liikaa tukea ja turvaa lajitoverista.

Life is like a dog sled team. If you ain't the leading dog, the scenery never changes. -Lewis Grizzard

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti