Pihatto vai talli? (Hevoset > Hevosten hoitaminen)

19.08.2010 15.58
000060334_r
Viestejä: 766

En läytänyt vastaavaa keskustelua, sanokaas jos on.
Eli keskustelua pihatoista ja talleista. Kertokaas hyvät ja huonot puolet. Kumpaa käytät hevosellasi, pihattoa vai tallia? Ja minkälainen pihatto/talli on?

Meillä on pihatto, hevonen saa kulkea vapaasti ja saa päättää itse onko sisällä vai ulkona. Tallikin on mutta vain harvoin käytössä.

Muokattu viimeksi: 19.08.10 15.58
19.08.2010 17.08

Pihatto.

Tallissa hevonen joutuisi seisomaan ihan liian paljon paikallaan minun makuuni. Sosialisointi ei onnistu. Hevonen syö iltaheinänsä nopeasti loppuun ja seisoo tämän jälkeen paikallaan pää ylhäällä (nähdäkseen ympärilleen), jolloin jalan nivelille tuleva paino kohdistuu niveliä rasittavalla tavalla. Kaiken lisäksi hevonen seisoo omissa jätöksissään ainakin jossain vaiheessa, ja niissä oleva ammoniakki tuhoaa proteiineja eli suomeksi syövyttää kavioita. Ammoniakki kulkeutuu myös hengitysilmaan mukavasti. varsinkin vanhoissa talleissa on täydellisen surkea ilmanvaihto, kokeilkaa joskus mennä vanhaan talliin talviaamuna kun kaikki kolot on tukittu...

On myös psykologinen syy, josta jonkin verran jo ehkä sanoinkin. Hevonen haluaa nähdä jatkuvasti mitä sen ympärillä tapahtuu, nähdä kaverinsa jne. Tallissa tämä voi olla kovin hankalaa. Lisäksi hevoselle on äärimmäisen epämiellyttävää joutua suljettuihin tiloihin (tämän voi huomata vaikka lastausongelmissa). En laittaisi ihmistä nukkumaan keskelle niittyä. Se ei tuntuisi meistä turvalliselta. Hevoselle se juuri on turvallista ja suljetussa tilassa oleskelu taas ei.

Huonoja puolia pihatossa? No, niiden rakentaminen on joskus vähän kinkkistä kun pitäisi saada hyvä ilmanvaihto ja tarpeeksi leveät kulkuväylät, mutta samalla luoda tila johon ei tuule. Toinen ongelma pihaton kanssa on yksilöllinen ruokinta. Jos oiekin tarkka on niin ruokkii hevoset vaikka karsinoissa sitten. Meillä toimii ihan se jo että hevosilla on arvoasteikko ja sen mukaan jaetaan ruoat. Tarvittaessa hitaita syöjiä puolustetaan ettei muut änge niiden kupeille.

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
19.08.2010 17.39
021877384_r
Viestejä: 3212
Muurame

Sitten kun/jos minä joskus hankin hevosen/hevosia, niin pihatto olisi ensisijainen toive. Hevonen saa olla paljon vapaammin, enkä erityisemmin pidä ajatuksesta että hevonen joutuisi olemaan karsinassa "loukussa". Pihatossa pystyy olemaan paljon lähempänä lajitovereita.

Monia hyvin suunniteltuja ja rakennettuja pihattoja on tullut nähtyä, ja jo pitkään olen todellakin ollut sitä mieltä että pihattoon sijoittaisin hevosen paljon mielummin kuin normitalliin.

19.08.2010 19.15

Talli ehdottomasti omille hevosille.

Kyseessä ohutkarvaiset treenissä olevat puoliveriset, eivät tulisi toimeen pihatossa.

Näille kun ei voi antaa kasvaa paksua karvaa (toinen ei edes kasvatakaan) ei ne pihatossa pärjäisi talvella. Toisaalta taas toinen ei edes tule muiden kanssa juttuun, siispä karsina pakollinen.

Pihatto on mahtava juttu harrastehevoselle, jolle voi antaa karvan kasvaa paksuksi ja vähentää sitten talvella sitä treeniä niin ettei hevonen ole läpimärkä. Mutta monellekaan puoliveriselle se ei sovi sen takia, että ne ei kasvata sitä karvaa samalla tavalla kuin suokit tai lämppärit eikä ole 1 loimea niin paksua, että se olisi riittävä, kerrospukeutumisessa taas ei ole mitään järkeä, kun loimia pitäisi sen 5-6 tunkea päällekäin.

20.08.2010 15.37

Ehdottomasti pihatto, jos meillä siihen olisi mahdollisuus. ( Ei ole tarpeeksi maata...)Kisahepoille ja ohutkarvasille varmaan parempi tuo talli.

20.08.2010 19.42
022274225_r
Viestejä: 4350
Muurame

Eivät ole minusta toistensa vaihtoehtoja, sillä jos on pihatto, pitää olla myös talli. Laki sanoo muistaakseni niin, että loukkaantunut, väsynyt tai sairas eläin pitää saada neljän seinän sisään suojaan ja hoitoa saamaan.

Ilman tallia ei siis pärjää mutta ilman pihattoa kyllä. Kivahan se on, mutta hevoset ovat siellä paljon helpompi jättää hunningolle tai hoitaa vain sinnepäin. Hyvin hoitaminen hevoset pihatossa on työläämpää kuin talliolosuhteissa. En ole vakuuttunut pihatoista Suomen olosuhteissa. Liian montaa hökötystä nimitetään pihatoiksi vaikka katos olisi lähempänä totuutta.

Meillä on pihattovalmius, mutta koon puolesta pihattoni on parhain shettiksille. Tarkoitus oli että ne siirtyvät sinne jos talvi on lauha ja niitä käy hikoiluttamaan sisällä yöaikaan. Kun rohmu kuoli, menivät suunnitelmat uusiksi.

20.08.2010 19.54
000060334_r
Viestejä: 766

^^Pystyyhän hevosen jättämään tallinkin hoitamatta, mutta joo uloshan ne helpompi on jättää...

20.08.2010 20.24
talli ehdottomasti
20.08.2010 20.32
000060334_r
Viestejä: 766
Elli// perusteluja?
Muokattu viimeksi: 20.08.10 20.32
21.08.2010 08.25

Taika - juurikin näin.

Nykyisin varsinkin varsat laitetaan pihattoon ja sielläpä ne omissa paskoissaan makailee useita viikkoja jopa kuukausia, sinne vain aina lisää ja lisää heinää viedään, mutta eipä niitä talven aikana monikaan käy muutoin hoitamassa. Keväällä kun pitäisi alkaa kouluttaa, niin hups heijakkaa, hevoset ovat kaamean näköisiä.. Samaa tapahtuu myös vanhemmissa hevosissa. Kuinka moni siivoaa sen pihaton päivittäin? mmm. karsinat lähes jokainen päivittäin, tai ainakin jokatoinen päivä siivoa, jotta eipä ne hevoset paskoissaan makaa, toisin kuin pihatossa, jossa vielä järkyttävä haju, kun kusi, paska, heinä ja kaikki mennyt sekaisin.

21.08.2010 09.24
000060334_r
Viestejä: 766

Meillä ainakaan heiniä EI anneta pihattoon sen takia koska muuten ne söis turveta olkee, (mitä nyt sattuu olemaan kuivikkena) ym. Ja meillä kyllä pihatot siivotaan päivittäin ja voin sanoa että tallissa haisee pahemmalta. (:

21.08.2010 09.26
Nemo kirjoitti:
Nykyisin varsinkin varsat laitetaan pihattoon ja sielläpä ne omissa paskoissaan makailee useita viikkoja jopa kuukausia, sinne vain aina lisää ja lisää heinää viedään, mutta eipä niitä talven aikana monikaan käy muutoin hoitamassa. Keväällä kun pitäisi alkaa kouluttaa, niin hups heijakkaa, hevoset ovat kaamean näköisiä.. Samaa tapahtuu myös vanhemmissa hevosissa.

Joten koska joku tekee näin, on pihatto automaattisesti huono asia? Muuten kiva johtopäätös mutta tuota kutsutaan yleistämiseksi. Pihattoa valitettavasti pidetään usein "laiskojen ihmisten tallina". Itse tiedän monta pihattoa joihin on siirrytty tallista hevosen parhaan vuoksi - en kuitenkaan väitä että kaikki tekisivät näin.

Pihatosta - kuten myös tallista - on olemassa säädökset eläinsuojelulaissa. Käsittääkseni nämä pykälät täyttävää rakennusta voidaan kutsua pihatoksi. Katokset ym. on asia erikseen, eikä niitä minusta pitäisi liittää pihattoihin keskustelussa talli vs. pihatto. Yhtä hyvin voi olla todella surkeita talleja joissa hevoset on pimeässä kopissa ja karsinan siivous tapahtuu kerran kuukaudessa (nähty näitäkin!).

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
21.08.2010 10.16
022649781_r
Viestejä: 189
Ranua

Pihaton lisäksi tarvitsee kyllä karsinoitakin, yhden jokaista alkavaa kymmentä hevosta kohti.

"Silloin, kun hevosia pidetään ryhmässä, jokaista alkavaa 10 hevosen ryhmää kohden on oltava käytettävissä sairaskarsina tai muu asianmukainen, tarvittaessa lämmitettävä, tila hevosten ryhmästä erottamista ja hoitoa varten."

http://wwwb.mmm.fi/el/laki/f/F24.html

Meillä hevoset pihatossa. Siivoan pihaton päivittäin, talvisin kerään tarhastakin paskat päivittäin, kesällä harvemmin, kun hevoset on ison osan vuorokaudesta muissa aitauksissa. Heinät annan ulos, eikä meidän turvekuivitettu pihatto haise järkyttävälle, tai oikeastaan millekään.

Vienalla pysyneet lihasjumit poissa, kun saa kokoajan liikuskella omaan tahtiin, niin halutessaan. Tallissa asuessaan toki oli kokopäivän pihalla, mutta useamman tunnin sisälläkin nököttämässä. Nuo kyllä tuntuvat kaikki olevan oikeinkin tyytyväisiä pihattolaisia, välillä löytyvät kaikki rötköttämästä kyljellään pihatosta. Pakkaset eivät ole olleet haitaksi, talvella on ihan liikuteltukin. Sateelta juoksevat suojaan pihattoon, Viena hienohelma heti ensimmäisenä.

Ja onhan se helppoa. On huomattavan helppoa saada apukäsiä loman ajaksi, kun hevosten hoito on yksinkertaista. Vapaalle heinälle laitan nuo heti, kunhan löytyy joku järkevä ratkaisu, mikä pitää heinän poissa maasta ja ponin vähän vähemmällä eväällä kuin samassa tarhassa olevat hevoset. Nyt ruokin viidesti päivässä, ja ihan hyvin tuo tuntuu pelaavan noinkin. Pakkasilla tietysti enemmän heinää. Sitä en ymmärrä, miten "hyvin hoitaminen" on vaikemapaa pihatto-olosuhteissa? Okei, meidän lauma on kovin pieni, eri asia jos olisi useampi kymmentä hevosta pihatossa / tallissa.

Niin, ja löytyy niitä hyviäkin varsapihattoja, joissa varsoja käsitellään päivittäin, vähintään senverran, että syövät väkirehut ja ovat kiinni sen aikaa. Ja tottakai, kaviot vuollaan ja varsat tarkistetaan haavojen jne varalta. Jos itse olisin ostamassa varsaa, olisi tärkeää se, että se olisi viettänyt elämänsä alun laumassa, eikä nököttäen yksin karsinassaan tai tarhassa. Toki tähän väliinkin mahtuu paljon ja kaikenlaista, asiat kun eivät ole aivan niin mustavalkoisia...

22.08.2010 13.41
019806059_r
Viestejä: 2816
Karstula
Pilkku kirjoitti:
Nemo kirjoitti:
Nykyisin varsinkin varsat laitetaan pihattoon ja sielläpä ne omissa paskoissaan makailee useita viikkoja jopa kuukausia, sinne vain aina lisää ja lisää heinää viedään, mutta eipä niitä talven aikana monikaan käy muutoin hoitamassa. Keväällä kun pitäisi alkaa kouluttaa, niin hups heijakkaa, hevoset ovat kaamean näköisiä.. Samaa tapahtuu myös vanhemmissa hevosissa.

Joten koska joku tekee näin, on pihatto automaattisesti huono asia? Muuten kiva johtopäätös mutta tuota kutsutaan yleistämiseksi. Pihattoa valitettavasti pidetään usein "laiskojen ihmisten tallina". Itse tiedän monta pihattoa joihin on siirrytty tallista hevosen parhaan vuoksi - en kuitenkaan väitä että kaikki tekisivät näin.

Pihatosta - kuten myös tallista - on olemassa säädökset eläinsuojelulaissa. Käsittääkseni nämä pykälät täyttävää rakennusta voidaan kutsua pihatoksi. Katokset ym. on asia erikseen, eikä niitä minusta pitäisi liittää pihattoihin keskustelussa talli vs. pihatto. Yhtä hyvin voi olla todella surkeita talleja joissa hevoset on pimeässä kopissa ja karsinan siivous tapahtuu kerran kuukaudessa (nähty näitäkin!).

En tiedä tarkoittiko Nemo kirjoittaa tekstin noin pahasti yleistäen, mutta kuten Pilkku sanoi, yhtä hyvin voi pitää hevosen paskassa seisoen tallissa ilman ulospääsyä. Molempia äärilaitoja on. Mitä hevoskasvatukseen tulee, on nähty pihattovarsoista ravipuolella erittäin hyviä tuloksia.

Miksi pihaatto automaattisesti tarkoittaisi hevosten hylkäämistä ja sitä, että niitä ei käsitellä? Varsoja opetetaan pihatossa, niiden kavioita vuollaan ja treenataan jalkojen nostoa ja käsittelyä. Harjataan säännöllisesti.. Aivan kuten varsaa kuuluukin opettaa. Mitenkäs muuten?

Pihaton plussana saadaan erittäin terveitä, hyvä rakenteisia ja lihaksikkaita varsoja. Kehtaan väittää, että yksikään karsina varsa ei ole yhtä lihaksikkaassa ja hyvässä kunnossa kuin tämän kylän pihattovarsat.

Tulokset näkyvät myös myöhemmin. Tietenkin jalostuksessa on suuri syy, mutta pihattovarsat ovat ravimaailmassa pärjänneitä. Tavallaan varsat pääsevät "treenaamaan" itseään jo pienestä pitäen ja saavat riehua ikätovereidensa kanssa. Varsoista tulee kestäviä ja hyviä juoksijoita.

Meillä siis on pihatto joka tulee ympärivuotiseen käyttöön, kun varsa tulee. Varsalle hommataan kaveri ja saavat siellä kasvaa isossa tarhassa ja lämpimässä, puhtaassa pihatossa.

thumbnail

Pihatto pysyy talvella lämpimänä ja on 2-3 varsalle hyvän ja riittävän kokoinen. Tämä on oikea pihatto, ei mikään katos kolmella seinällä. Pihatosta pääsee suoraan tallitiloihin, joten sitä on erittäin helppo siivota siinä missä muutakin tallia. Ilmankierto on hyvä ja tämäpä on mitä parhain kasvuympäristö nuorelle varsalle, tai pölyherkälle tammalle.

Meillä lämminveritammat saavat nauttia 14h ulkoilusta ilman kylmää. Viihtyvät paljon pihatossa ja saavat käydä ulkoilemassa. Eipä ole meillä pölyherkkyys enää vaivannut.

Onhan se päivän selvää, että terveelle hevoselle on hyvä olla pihatossa, vapaasti ulkoillen kuin seisoa "lukittuna" pienissä karsinoissa ilman liikkumismahdollisuutta. Hevonen on liikkuva eläin.

Eli erityisesti pihattoa kannatan varsojen kasvatus puolella. Meillä on sitten tietenkin 3 lämmintä karsinaa vanhoille ja reenataville hevosille.

Positiivinen ajattelu.
22.08.2010 13.47

Piitun pihatto näyttää ja kuulostaa todella hyvältä!

Tosiaan jäi mainitsematta tuo pölyherkkyys. Teresalla on pölyallergia, mutta on pihatossa elänyt täysin oireetta, vaikka syö kuivaa heinää. Pilkulla on puhkuri, joka sekin pysyy pihatossa hyvin kurissa. Ainoastaan siitepölyaikaan oireilee.

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
22.08.2010 16.31
000060334_r
Viestejä: 766

kahta ylempää kompsin.

Meillä kaksi pihattoa, toinen pieni (ehkäpä 2-3hevoselle) ja toinen isompi (4-5hevoselle) Isommassa on pieni ovi jonka saa ulkopuolelta auki, voi puhdistaa pihaton helposti. Ovessa on painavat muovisuikaleet (ei lepata tuulessa). Kuivikkeena on turvetta, talvella laitetaan päälle olkea. Huonopuoli isommassa on se että keväällä kun lumet sulaa niin vesi valuu pihattoon, mutta toinen on ihan kuiva. Hevoset ns. vuorottelee pihatossa oloa, yksi seisoo ulkona ''vahdissa'' ja muut nukkuvat sisällä :) Tjoo. aikamonta ''pihattoa olen nähnyt. ''Siinä on neljä seinää ja oviaukko sekä jonkun näköinen katto.''

Tuossa kuvassa vettä on pihatossa, kuivui kyllä aika nopeasti.thumbnail

Muokattu viimeksi: 22.08.10 16.31
25.08.2010 13.23
Avatar_female
Viestejä: 598
Itse kannatan pihattoa.
26.08.2010 17.00
019335557_r
Viestejä: 61
Masku

Ehdottomasti pihatto. Varsinkaan näitä shetlantilaisia ei saisi tallissa pitää, kun tulee semmoinen karva ettei mikään läpi mene, ei tuuli eikä vesi eikä pakkanen. Ja kaikille hevosille pihatto on hyvä vaihtoehto, poikkeuksena nimenomaan nämä hevoset, joiden karva pidetään lyhyenä ja treenataan ja kisataan aktiivisesti yms. Mutta näidenkin hevosten pitäisi olla sen 12 tuntia ulkona, tarpeeksi suurissa tarhoissa. Yhdellä tallilla on sen kokoiset tarhat, että laittaisin ehkä 1/3 osaa shetlanninponia siihen, maksimissaan. Samoissa tarhoissa on kaksi isoa hevosta.

Mutta, silti meillä on kaksi shetukkaa ja talli, jonne öiksi talvisin tulevat. Erittäin epäloogista, joten kysymys kuuluu miksi? Itse asiassa, se tallikin on "remontissa" ja suht huonossa kunnossa. Olen tässä vanhempien kanssa puhunut pihatto-ratkaisusta ja se on nyt heidän mietinnän alaisena. Toki tallikin laitetaan, saa sitten sairaan hevosen pieneen tilaan ja varusteet säilöön yms. Mutta koska tahansa olisin valmis laittamaan jokaisen nykyisen ja tulevan hevoseni pihattoon.

26.08.2010 20.11

Mie oon Nemon kanssa osittain samaa mieltä. Vai kuka sen sanokaan. Että pihattoon on helpompi "unohtaa" ne hevoset hoitamatta, heitellä vaan sinne heinää, kun ei tarvii niin olla huolehtimassa hevosia illalla sisään ja aamulla ulos.

Tämä ei TIETENKÄÄN tarkota sitä, että poikkeuksetta kaikissa pihatoissa menetellään näin.

Ei todellakaan. On takuuvarmasti valtaosa pihatoista täysin kunnollisia ja niiden hevoset aivan asianmukaisesti hoidettuja.

Mutta että jos on vähääkään ihmisessä laiskuuden ja välinpitämättömyyden vikaa, hänellä pihatto edellämainittuihin yhdistettynä mitä todennäkösemmin johtais siihen, että ne hevoset kanssa jää huonolle hoidolle.

Ite oon vähän kiikun kaakun rajamailla siinä, mitä tulee pihattoon ja talliin.

Toki pihatto on ns. luonnonmukaisempi asumisjärjestely hevoselle, se saa siellä vapaasti tuhistella kavereiden kanssa ja kulkea ulos ja sisään miten ite tahtoo. Maapohja on jaloille yms hyväksi ja näin pois päin.

Talli taas on esim. helpompi pitää puhtaana, ainaki miun käsityksen mukaan.

Sekin on totta, että vaikka kuin olis hevoset pihatossa, pitää kuitenki olla jonkinmoinen talli, tai sellainen paikka, mihin voi viedä juurikin sairastuneen hevosen lepoa ja hoitoa varten.

31.08.2010 19.14
000060334_r
Viestejä: 766
ZoRRo kirjoitti:

Talli taas on esim. helpompi pitää puhtaana, ainaki miun käsityksen mukaan.

Sekin on totta, että vaikka kuin olis hevoset pihatossa, pitää kuitenki olla jonkinmoinen talli, tai sellainen paikka, mihin voi viedä juurikin sairastuneen hevosen lepoa ja hoitoa varten.

Pihatto puhdistetaan samallalailla kuin tallikin. Pihattoonkin voi laittaa purua, olkea tai turvetta. (Turve vaikeasti puhdistettavaa) Tottahan tuokin on että talli pitää olla olemassa, mutta jos ajatellaan tervettä hevosta...

02.09.2010 00.31
019959291_r
Viestejä: 2
Kuopio
Jotkut hevoset tykkää olla Tallissa, ja jotkut taas ennenmän pihatossa. Esim. minulla on sellainen hevonen kun Suvi, se ei ole täällä petsiessä. Niin sitä ei voi laittaa karsinaan koska se alkaa siellä imppaamaan, niin sitä on pakko pitää kesät talvet ulkona pihatossa, siellä sillä on parasta olla!
02.09.2010 22.59

Mulla oli käytössäni sekä talli että pihatto ja pääsääntöisesti hevoset oli siellä pihatossa.

Bassella oli astmaa joten piti pitää paljon pihalla ja mahd. pölyttömissä oloissa => pihatto paras. Siksipä se siellä pihatossa olikin, talli oli sitten kuivattamista varten ettei tarvi hikisenä viedä pakkaseen tms. eli kun tarvetta oli niin kätevähän se oli että hepat sai sitten lämpimäänkin.

Hepan kehkoillekkin parempi kun ei tule suuria lämpötilaeroja vaan lämpötila laskee ja nousee tasaisesti niin että keuhkot ehtii tottua, tämän ansiosta meillä ainakin heppa pysy pitkään oireettomana. Lisäksihän se pihatossa tottuu paremmin talvella kylmäänkin, kasvattaa tiiviimmän talvikarvan ja pärjää vähemmällä loimituksella. Eikä seisomistakaan tule niin paljon, vähentää jalkojen turvotusta ja pitää hepan vetreämpänä kun saa liikkua vapaasti. Ainakin meillä piti. :)

Ite tuun aina kannattamaan tuota pihattoa mutta vaadin kyllä talliakin, oman mukavuuden ja tuon kuivattamisenkin vuoksi.

02.10.2010 22.38

Pihatto se olla pitää ! MUTTA myös talli !

Eli siis pihatto todellakin koska hevonen pääsee sinne aina kun haluaa, sen tulee liikuttuakin enemmän ja saa olla koko ajan niin lähellä heppakaveriaan kun haluaa. Pihattokin pitää siivota yhtä usein kun tallikin. Tallissa saattaa olla huono ilma, joka on haitallista hengitysteille.

Jos eläin sairastuu/vahingoittuu, sen pitäisi päästä talliin jossa on varmasti vetämätöntä ja rauhallista. Ja jos hevonen on laumassa alempiarvoinen eikä pääse oikein koskaan lepäämään rauhassa, olisi sen hyvä välillä päästä talliin lepäämään.

Mutta kuka haluaisi rakentaa pihaton, sekä tallin omalle pihalleen muutaman hevosen takia ? Tottakai pitäisi, mutta eikös semmoinen onnistuisi että olisi siis talli, vaikka nyt sen kahen hevosen. Mutta se toimisi samalla myös pihattona. Eli siis rakentaisi tallin, johonka on vaan ovet aina auki. Kesäisin voisi laittaa ne muoviliuskat eteen ettei tule ötököitä. Ihan hirveällä kelillä ja kovilla pakkasilla hevoset kuitenkin voisi yöksi sulkea talliin. Tai hepan sairastuessa.
Se pitäisi siis rakentaa niin ettei hevoset pääse tallissa olevien tavaroiden kimppuun, vaikka karsinoiden ovet tulee esteeksi tälle.
En usko tämän onnistuvan useammalle hevoselle, mutta kahdelle.

Omana kokemuksena: Pihatto parempi, koska tallissa tulee yskää. Oikein kovilla pakkasilla yöt tallissa. Tressaa tallia aika paljon kaverinkin kanssa, max pari yötä ollut putkeen tallissa.

02.10.2010 22.47
022654184_r
Viestejä: 2432
Porvoo
Eräällä tinkerikasvattajalla on hevosillaan iso makuuhalli, jonka perällä on muistaakseni kaksi vai kolme karsinaa, joihin voi tarvittaessa sulkea hevoset. Tällöin nämä karsinaeläjät näkevät muun lauman ym.
|: http://krrsu.blogspot.fi :||: http://dise-pics.blogspot.fi :|
03.10.2010 03.38
000107009_r
Viestejä: 86
Nemo kirjoitti:

Taika - juurikin näin.

Nykyisin varsinkin varsat laitetaan pihattoon ja sielläpä ne omissa paskoissaan makailee useita viikkoja jopa kuukausia, sinne vain aina lisää ja lisää heinää viedään, mutta eipä niitä talven aikana monikaan käy muutoin hoitamassa. Keväällä kun pitäisi alkaa kouluttaa, niin hups heijakkaa, hevoset ovat kaamean näköisiä.. Samaa tapahtuu myös vanhemmissa hevosissa. Kuinka moni siivoaa sen pihaton päivittäin? mmm. karsinat lähes jokainen päivittäin, tai ainakin jokatoinen päivä siivoa, jotta eipä ne hevoset paskoissaan makaa, toisin kuin pihatossa, jossa vielä järkyttävä haju, kun kusi, paska, heinä ja kaikki mennyt sekaisin.

Tottakai ne varsat paskassa makaa jos ei pihattoa siivoa, ne jotka heposistaan välittävät siivoavat, itse olen pihaton puolella, siellä niillä on sentään tilaa liikkua eikä tarvitse seisoa kököttää neljän seinän sisällä.

03.10.2010 03.38
022512998_r
Viestejä: 86
Vantaa
Tosiaan tuo viesti piti tällä tulla
03.10.2010 11.00
Rauno kirjoitti:

Omana kokemuksena: Pihatto parempi, koska tallissa tulee yskää.

Öööh siis miksi tallissa tulee yskää?

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
03.10.2010 11.38
Pilkku kirjoitti:
Rauno kirjoitti:

Omana kokemuksena: Pihatto parempi, koska tallissa tulee yskää.

Öööh siis miksi tallissa tulee yskää?

Ilmeisesti tallissa ei kiertänyt ilma tarpeeksi hyvin ja kuivat heinät pölisi. Ja puhkurihevonen. Mutta tämähän siis on tallikohtaista, miten siellä ilmanvaihto sun muut toimii ! Tämä oli vain yksi syy miksen tykkää tallista, mutta se nyt riippuu tallista siis, omana kokemuksena tämä ! :)

03.10.2010 12.46

Ottaisin kyllä pihaton, mutta talli jossa Keimo on, ei ole oma. Kompsin kaikkia muita pihaton kannattajia ja ymmärrän myös niitä, jotka kääntyvät tallin puoleen - kilpahevoset eivät toki pärjää pihatossa...

Meilläkään ei onneksi ponien tarvitse paljoa seistä karsinoissaan, ovat pitkälle syksyyn ulkona, pakkasten alkaessa ja sataessa vain sisälle. Talvisinkin kun ovat yön sisällä, pääsevät ulos jo viiden aikaan. Sisään ehkä aikaisintaan seitsemältä.

03.10.2010 12.51
Rauno kirjoitti:
Pilkku kirjoitti:
Rauno kirjoitti:

Omana kokemuksena: Pihatto parempi, koska tallissa tulee yskää.

Öööh siis miksi tallissa tulee yskää?

Ilmeisesti tallissa ei kiertänyt ilma tarpeeksi hyvin ja kuivat heinät pölisi. Ja puhkurihevonen. Mutta tämähän siis on tallikohtaista, miten siellä ilmanvaihto sun muut toimii ! Tämä oli vain yksi syy miksen tykkää tallista, mutta se nyt riippuu tallista siis, omana kokemuksena tämä ! :)

Niin no, tämä nyt voi koskea myös pihattoa. Kuivat heinät eivät lopeta pölisemistään vaikka hevonen olisikin pihatossa ;)

Muokattu viimeksi: 24.10.10 12.53
"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti