Valeraskaus (Kanit > Kanien hoitaminen)

21.09.2010 08.50

Eli kanini on ollut jo monta kuukautta valeraskaana.

Ensin se kaivaa häkin pohjaa, monta viikkoa ja yötä päivää. Sen jälkeen rahdataan itse pesän rakennusaineiksi kasakaupalla heiniä, röpöä ja mitä nyt sattuu vastaan tulemaan. Sen jälkeen revitään itsestään hirvittävä määrä karvoja. Sen jälkeen ollaan niin tyytyväisiä tuotokseen, että. Likka jopa hoitaa noita karvakasoja, nuolee, siirtelee, makaa päällä...
Likka on tämän koko ajan HYVIN pahalla päällä, se hyökkäilee, "murisee" ja jopa uikuttaa. Eli stressi on kova.
Ja kun tämä kaikki on mennyt ohi, kaikki on normaalisti pari päivää ja sama Rumba alkaa alusta!

Alkaa olla keinot vähissä. Sterilointi ei ole vaihtoehto sillä se on liian suuri riski niin vanhalle kanille.
Olen yrittänyt myös, että laitan suuren mökin häkkiin, niin vätyttäisi kaivamis operaatiolta, no homma toimi kerran, muttei sen jälkeen.
Olen säästänyt karvoja harjaus kerroilta ja laittanut niitä pesään, ettei tarvistsisi omia repiä, sekin toimi muutaman kerran muttei enää.
olen jopa testannut, että rikon pesän aina kun rakennus alkaa, se taas ei toiminut kertaakaan...

Eli onko mitään, muuta vaihtoehtoa kuin tuo sterilointi? :/
Alkaa omatkin hermot olla tiukoilla kun ei saa nukuttua kanin kaivuu operaation takia. En tiedä enää mitä voin tehdä, näen, että kani "kärsii" ja sitä pitää auttaa mutta miten?

Jos tilanne ei rauhoitu tämän meneillään olevan valeraskauden jälkeen menemme varmaankin eläinlääkärissä käymään.

21.09.2010 21.27

Tuollaista on usein juuri Penelopellakin. :/
Meillä se ainakin ajan kanssa rauhottui, kyllä sitä sitten kauan kestikin..
Anteeksi kun tämä ei nyt auttanut, mutta minusta kannattaisi myös kysellä eläinlääkäriltä / kasvattajalta neuvoja, ja tietysti viimeinen vaihtoehto on varmaankin tuo eläinlääkäri.. :/

Sori tämä, ei tästä niinkään apua ollut(?).

23.09.2010 10.52

No epä se haittaa vaikkei apua ollutkaan :)

Meilläkin ennen valeraskaus tuli ja meni ohi nopeasti, yleensä n. kaksi kertaa vuodessa väsäs pesän. Mutta nyt tosiaan lähes yhteen pätköön kolme kuukautta... Eläinlääkäriin suuntaamme heti kun iskä pystyy kyyditsemään.

Tuota kasvattajaa aloin miettimään, Nasu kun on eläinkaupan pupu. Mutta voiko soittaa jollenkkin ihan "randomille" kasvattajalle tällaisessa asiassa?

23.09.2010 11.15
021055445_r
Viestejä: 569
Oulainen

Tähän ei tahdo olla muuta ratkaisua kuin se sterilointi.

Meillä on Peppiina ihan samanlainen. Sillä on aina ollu tiheään valeraskauksia, mutta viime kesän alusta alkaen, sillä on ollu lähes tauotta pienempi tai suurempi valeraskaus. Huomaa Pepin kunnostakin, että se vie sen voimia..

Muakin hirvittäis ajatus steriloinnista, vaikka olis se silti vielä mahdollista (eläinlääkärikin meinas että voi vielä leikata vanhempanakin). Peppiina nyt 4½vuotta. Siinä vaan on suurempi riski nyt kun nuorempana.

http://papanavaaranpuput.blogspot.com/
23.09.2010 13.34
Avatar_female
Viestejä: 1544

Sanoisin että kokeile vähentää kanin ruokaa (luonnossahan kanit eivät lisäänny niukemman ravinnon aikana) eli heinäkuurille. Ja vähentämällä valon määrää tulee "talvi". Valo säätelee kanin hormoneja (ja vaihtelu siinä voi aiheuttaa karvan vaihtumisen yms.). Lisäks laittaisin kanille enemmän tekemistä.

23.09.2010 16.04
000111239_r
Viestejä: 1087
Heti kun rakentaa pesää, ota kaikki heinät ja karvat pois, ota koppi pois, syötä heinät heinäverkosta yms.. Ennaltaehkäisee jo paljon.
23.09.2010 16.38

Leikkaus olisi tosiaan suuri riski, Nasu on 5-vuotias HYVIN laiha, luut tuntuu liian hyvin, joten en uskoisi sen selviävän nukutuksesta.

Olen jo pimetänyt Nasun häkin (päiväpeitto häkin päällä) ja pesän rakennus jatkuu.
Tekemistäkin neitosella on, saa olla lattialla monta tuntia päivässä ja lattialla on putkia oksia, tuoli jonne saa hyppiä, pallo... Häkissä sillä on kanto joka päälle pommpia ja oksia. Minä olen Nasun kanssa pitkin päivää silittelemässä ja mun päällä on Nasusta kiva pomppia. Uloskin pääsee vielä välillä poppimaan. Vieläkö pitäis lisää tekemistä järkätä? Ja jos pitää niin mitä?
Tuota ruuan vähentämistä voisin kokeilla, Nasu on jo HYVIN laiha joten kauaa en raaski pitää ilman pelettejä. Mutta kauanko olisi hyvä pitää heinä kuurilla?

Koppia sillä ei ole, sellainen oli silloin kerran kun se nopeutti valeraskauden ohi menemistä.
Heinää olen aina antanut vain kaukalosta, ei auta pesä tulee silti. Vois vielä kokeilla tuota pesän poistamista, ennen rikoin ennen kuin edes repi karvoja, mutta vain levittelin heinät ja röpöt tasaisesti häkkii, nyt voisin poistaa heinät häkin puolelta.

Kiitos neuvoista ja lisää otetaan vastaan

23.09.2010 16.50
021669901_r
Viestejä: 51
Hankasalmi

juuh, meillä kans sama tahmiksen ja hattarin kanssa... tytöt pistää molemmat pesän pystyyn ja sit kuitenkaan ei oo mitenkään mahdollista et ne olis tiineenä... menee meillä ohi parissa viikossa, mut ei ne oo kuitenkaan pahemmin itestään karvoja repiny...

Toivottavasti menee pian ohi teilläkin!

23.09.2010 18.21
021010177_r
Viestejä: 336
Jyväskylä

Sympatiat sinne, mua jotenkin aina säälittää kattoo Simaakin ku se valeraskailee. Keväällä oli hermot kireellä kuukauden pitusen valeraskauden vuoks, ja nyt syksyllä toi valeraskaili noin viikon, piti taukoa pari viikkoa kunnes uusi kani saapui taloon ja taas sama pesänrakennusrumba. Itellä kanit kans omassa huoneessa, joten tuttua hommaa toi kun ei saa nukkua häkin pohjan kaivamisen ja muun valeraskausmetelöinnin takia.

Selkeesti kanilla jostain syystä hormonit heittää häränpyllyä. Toivottavasti en nyt hirveitä kauhukuvia maalaile, mut kohtukasvaimethan on luonnollisesti hormoneihin yhteydessä, joten kannattaa käydä siellä eläinlääkärillä tutkailemassa että kaikki on oikeesti ok. Jos sieltä jotain kohtukasvaimia sattuis löytymään, niin kanihan olis pakko steriloida. Kohtukasvaimet vois periaatteessa selittää myös kanin laihuutta, jos olet sen jo madottanut yms.

Ite en jatkuvasti valeraskasta kania pistäis niukemmalle ravinnolle, koska se pesän tekeminen ja ympäriinsä heinät suussa häröäminen todellakin käy kanin voimille. Siman valeraskauksien aikana olen periaatteistani poikennutkin, kun nimenomaan olen sitä pellettiä antanut. Normaalisti en siis syötä kaneilleni pellettiä, vaan ne elävät heinä-vesi-tuoreet linjalla (paitsi kasvavassa iässä oleva Minja, joka toistaiseksi saa kuppiinsa pellettiä).

Ja vielä tuosta, että voisko ongelmasta keskustella kenen tahansa "random-kasvattajan" kanssa: itelläni kuuluu näyttelytuttaviin eräs kasvattaja, joka todellakin panostaa siihen, että yrittää löytää ratkaisun ongelmaan jos häneltä sitä kysyy. Pidän itteeni jo suhteellisen kanitietoisena, mutta hänen kans jutellessa tulee esiin sellasia asioita, joita en eläessäni oo tullu ajatelleeksikaan. Ko. immeisen yhteystiedot on myös läntätty paikallisen eläinkaupan seinään just sitä varten, että ongelmatilanteessa voi soittaa ja kysyä oikeesti kokeneelta. Voin laittaa sulle yksärillä yhteystiedot, jos haluat.

23.09.2010 19.53

Ei sitä madotettu ole, eli matojakin vois olla... Wagner on kuitenkin normaali eikös madot "tartu"?

Kauhukuvista ei ole vaaraa, haluan mielummin tietää mitä voi olla tulossa kuin, että tulisi asia puskista.
Itsekkin päätin, että Nasu ei joudu heinäkuurille liian laiha siihen ja tuo pesän kyhääminen vie energiaa ihan liikaa.

Ja hyviä uutisia Nasulta. Tämän päivän aikana tilanne on rauhoittunut, pesän rakennus on jäänyt totaalisesti kesken, eilen illalla vei sinne heiniä, ja on aivan ennen kuulumatonta, että neiti jättää kesken pesän teon ilman häirintää. Muutenkin neitonen on ollut rauhallinen, normaali pupunen. Ehkäpä tämä alkaa mennä vihdoin ohi. Yhden päivän perusteella ei kuitenkaan voi sanoa mitään, mutta askel parempaan suuntaa.
Olisiko sillä mitään merkitystä, että siirsin Nasun toissa päivänä Wagnerin häkin vierestä toiselle puolelle huonetta? Siitä lähtien "oireet" ovat olleet lievempiä, sattumaako?

Elukkalääkäriin olisin edeleen menossa, mutta vanhemmilta ei meinaa herua kyytiä...
Sima, se olisi oikein kiva jos voisit ne yhteistiedot pistää yksärillä, en tiedä otanko yhteyttä, mutta vaikka tulevaisuuden varalta jos ei muuhun

24.09.2010 15.50
021055445_r
Viestejä: 569
Oulainen

^Toisen kanin läheisyys aiheuttaa joillekin pupuille valeraskautta, joten voi hyvin johtua siitäkin!

Sima kirjoitti:

Ite en jatkuvasti valeraskasta kania pistäis niukemmalle ravinnolle, koska se pesän tekeminen ja ympäriinsä heinät suussa häröäminen todellakin käy kanin voimille. Siman valeraskauksien aikana olen periaatteistani poikennutkin, kun nimenomaan olen sitä pellettiä antanut. Normaalisti en siis syötä kaneilleni pellettiä, vaan ne elävät heinä-vesi-tuoreet linjalla (paitsi kasvavassa iässä oleva Minja, joka toistaiseksi saa kuppiinsa pellettiä).

Tätä minäkin olisin mieltä.. Tosiaan meilläkin Peppiina näyttää välillä niin väsyneeltä niiden pesänrakennusten jälkeen, että en kyllä enää ruoasta menis tinkimään.

Pesän ottaminen pois auttaa, mutta vaan hetkellisesti. Uusi on ihan kohta rakenteilla..

http://papanavaaranpuput.blogspot.com/
24.09.2010 19.13

Itsekkin arvelin Wagnerin jotenkin alkaneen häiritsemään Nasun sielunelämää kun Nasu alkoi ärhennellä ja uikuttaa Wagnerille. Olisko parempi, että pidän häkit erossa toisistaan vielä senkin jälkeen kun tämä on ohi? Eli Nasu jäisi pysyvästi tuonne asumaan.

Soiteltiin eläinlääkäriin ja sieltä sanottiin, että ainoa vaihtoehto on, niin kuin arvelin ja pelkäsin niin se sterilointi. Muttä päätin, että tarkkailen vielä hetken. En vain tahdo leikata sitä. Yritän ensin kaikki konstit ja keinot läpi.

Ja kaiken lisäksi Nasu on ollut tänään normaali Nasu. Pesänalku on häkissä, mutta sitä ei ole jatkettu, ei eilen eikä tänään. Ehkäpä tämä alkaa laantua ja mennä ohi VIHDOINKIN!! Näin siinä aina käy, heti kun kysyn/haen apua tilanne rauhoituu.

Todellakin toivon, että tämä melkein kolmen kuukauden "vauvakuume" olisi ohi.

19.05.2011 21.13
021048137_r
Viestejä: 3
Vajaan vuoden ikäisellä Marilynillä on nyt ensimmäistä kertaa valeraskaus, ja semmoista kyselen että saako/pitääkö kanin tekemä pesä purkaa vai antaa tehdä rauhassa?
19.05.2011 22.10
021010177_r
Viestejä: 336
Jyväskylä

Jos siivoot pesän pois niin kani voi hyvinkin unohtaa mitä oli tekemässä, eli valeraskaus saattaa sillä loppua. Jos kanilla on pesäkoppi tai pahvilaatikko tms mihin se pesää on tehnyt, niin ota samalla sekin vähäksi aikaa pois.

Meitin Mamalla pesän poistaminen kyllä tuntu vaan pitkittävän sitä viimesyksyistä sekoamista, mut sehän loppu sillon tosiaan sillä, että estin sen ja Minjan näköyhteden toisiinsa. Nyt tolla oli kyllä taas valeraskaus pari viikkoa sitten ja jos vanhoihin merkkeihin on uskominen, niin kohta taas tehään pesää...

24.10.2012 14.32

Onkohan sekin pesänrakennusta kun tyttökani kuopsuttelee, nyppii ja repii sohvalla olevaa torkkupeittoa? Kuopsuttaa sitä etutassuillaa, nyppii jne.

24.10.2012 15.07
022486776_r
Viestejä: 577

Tuskin. Luultavasti esine on vain sen tiellä ja se tykkää kaivella sitä. Meillä on joka päivä samanlaista käyttäytymistä lakanoita kohtaan, mutta ei tuo koskaan valeraskaana ole ollut :).

24.10.2012 18.11

Tessalla on joskus ollut valeraskaus... Liiankin tutulta kuulostaa...

I ♥ RABBITS! ♥♥♥♥
26.01.2013 22.51
021093798_r
Viestejä: 20
Helsinki

voihan valeraskaus sentään :D meillä tyttö tosiaan on valeraskaana vähän väliä ja siihen yleensä auttaa hyvin ku pesän purkaa pois vaikka välillä niin sydämestä ottaa ku toinen tuijottaa heinätuppo suussa että mitä sä teet ku oon just saannu sen rakennettua. viimeinen tempaus oli ku aamulla heräsin ja olohuone oli täynnä karvoja, istahdin sohvalle epätoivoisena että mistä aloittais niitten keräämisen niin sohvan nurkasta sitten löytyi tosi tosi iso karvakasa ku tyttö oli päättänyt tehdä pesän vähän korkeemmalle. kaikki purettiin ja putsattiin niin nyt elämä taitaa taas hetken jatkua normaalisti :D paljon voimia ja jaksamisia valeraskausperheille :D

27.01.2013 00.45
022475735_r
Viestejä: 1009
Seinäjoki

Tuleeko jokaiselle naaraskanille valeraskaus? Kun olen tässä miettinyt, että koska Pepille tulee valeraskaus jos niille nyt kaikille tulee :D Hienosti selitin, pitääs varmaan rojahtaa jo nukkumaan kun en osaa kirjoittaa enää selvästi... 

Ja tääkin on nyt varmaan NIIIIIN OT, mut onko kaneilla juoksua niinku koirilla? :D

http://kluppajengi.blogspot.fi/
27.01.2013 01.04
Avatar_female
Viestejä: 182

Kaikille kaneille ei tule valeraskautta. Ole onnellinen jos ei tule :)

Kaneilla ei myöskään ole juoksuja, eikä varsinaista kiima-aikaa vaan ne pystyvät lisääntymään milloin vain.

 

14.02.2013 13.41
000054064_r
Viestejä: 64

 

Tää nyt ei liity tähän aiheeseen, mutta: Jos ottaa 2 kania, toinen uros ja leikattu naaras, niin pitääkö se uroskin kastroida?

14.02.2013 19.00
022382816_r
Viestejä: 44
Sysmä
Safanni kirjoitti:

 

Tää nyt ei liity tähän aiheeseen, mutta: Jos ottaa 2 kania, toinen uros ja leikattu naaras, niin pitääkö se uroskin kastroida?


 

Uros kannattaa leikata, koska naaras saattaa stressaantua uroskanin jatkuvasta astumisesta. Toki astuminen ei kaikilta lopu vielä leikkauksenkaan jälkeen, mutta ainakin laantuu :)

Muokattu viimeksi: 14.02.13 19.01
15.02.2013 13.33
000054064_r
Viestejä: 64

kiitti avusta

10.05.2013 01.10
Täällä on ollut kohta yli 3kk sama homma..yhdessä vaiheessa Milkan tila normaalisoitui mutta nyt taas on alkanut väkerrellä. Tarkoitus oli teettää yhdet poikaset ja pariin kertaan astutin ja molemmat kerrat oli tyhjiä...alan jo miettiä, että voiko kanini edes lisääntyä. Yhdellä uroksellajoka astui Milkan on jälkikasvua mutta Milka ei vain tiineydy...sen sijaan saa noita valeraskauksia. Itsekin toivoisin jotain apua? :( Koppia ei tytöllä nyt ole hetkeen ollut mutta silti kuopii ja kantaa heinää suussaan...karvojaan se ei nypi yhtään....eli jos vain on antaa neuvoja otan niitä vastaan, kun ei ole kiva katsoa kun kanikin mousesta ressaantuu. :(
10.05.2013 02.17
022127982_r
Viestejä: 357
Kerava
Falgor kirjoitti:
Täällä on ollut kohta yli 3kk sama homma..yhdessä vaiheessa Milkan tila normaalisoitui mutta nyt taas on alkanut väkerrellä. Tarkoitus oli teettää yhdet poikaset ja pariin kertaan astutin ja molemmat kerrat oli tyhjiä...alan jo miettiä, että voiko kanini edes lisääntyä. Yhdellä uroksellajoka astui Milkan on jälkikasvua mutta Milka ei vain tiineydy...sen sijaan saa noita valeraskauksia. Itsekin toivoisin jotain apua? :( Koppia ei tytöllä nyt ole hetkeen ollut mutta silti kuopii ja kantaa heinää suussaan...karvojaan se ei nypi yhtään....eli jos vain on antaa neuvoja otan niitä vastaan, kun ei ole kiva katsoa kun kanikin mousesta ressaantuu. :(

Suosittelen leikkaamaan kanin, ei ole mikään syy teettää poikasia vain siksi että valeraskaudet loppuisivat.


http://www.petsie.fi/forums/6264-kanin-kastrointi-sterilointi

 

10.05.2013 10.21
Sipe kirjoitti:
Falgor kirjoitti:
Täällä on ollut kohta yli 3kk sama homma..yhdessä vaiheessa Milkan tila normaalisoitui mutta nyt taas on alkanut väkerrellä. Tarkoitus oli teettää yhdet poikaset ja pariin kertaan astutin ja molemmat kerrat oli tyhjiä...alan jo miettiä, että voiko kanini edes lisääntyä. Yhdellä uroksellajoka astui Milkan on jälkikasvua mutta Milka ei vain tiineydy...sen sijaan saa noita valeraskauksia. Itsekin toivoisin jotain apua? :( Koppia ei tytöllä nyt ole hetkeen ollut mutta silti kuopii ja kantaa heinää suussaan...karvojaan se ei nypi yhtään....eli jos vain on antaa neuvoja otan niitä vastaan, kun ei ole kiva katsoa kun kanikin mousesta ressaantuu. :(

Suosittelen leikkaamaan kanin, ei ole mikään syy teettää poikasia vain siksi että valeraskaudet loppuisivat.


http://www.petsie.fi/forums/6264-kanin-kastrointi-sterilointi

 


 

En aio teettää naaraalla tuon takia poikasia..ehei, se ei ole tarkoitus ollenkaan. :)

Mutta minä kuitenkin tiedän, että jos naaras saa yhdet poikaset valeraskaudet loppuvat/vähenevät.
Mutta itsekin olen miettinyt kanin kohdalla, että mahtaako olla steriili, kun kerran on kaksi kertaa astuttamista kokeiltu ja molemmilla kerroilla on naaras vain saanut tuon valeraskauden. :(


 

10.05.2013 11.06

^ Ei se poikasten saaminen sen suuremmin valeraskauksiin vaikuta, nimimerkillä ostin joskus muinoin muutaman vuoden kasvattajan käytössä olleen kaninaaraan jolla on aivan takuuvarmasti takana useampikin poikue, mutta siitä huolimatta kani rakenteli tasaisin väliajoin edelleen pesiä poikasten toivossa. :D Harmi että oli jo sen verran iäkkäämpi tapaus, etten uskaltanut sitä lähteä steriloimaankaan enää.

10.05.2013 18.49
Meeko kirjoitti:

^ Ei se poikasten saaminen sen suuremmin valeraskauksiin vaikuta, nimimerkillä ostin joskus muinoin muutaman vuoden kasvattajan käytössä olleen kaninaaraan jolla on aivan takuuvarmasti takana useampikin poikue, mutta siitä huolimatta kani rakenteli tasaisin väliajoin edelleen pesiä poikasten toivossa. :D Harmi että oli jo sen verran iäkkäämpi tapaus, etten uskaltanut sitä lähteä steriloimaankaan enää.


Ai ei vaikuta vai?
Määkun luulin, että jos naaras saa yhdenkin poikueen, niin valeraskaudet vähenee, mutta eipä ainakaan sinun kanillasi niin ollut. :)

Ja tosiaan en aio teettää poikasia vain tuon syyn takia mutta se kulkisi siinä vieressä, mutta ihan toiset on syyni.

Mutta onhan sekin kyllä kurjaa mikäli naaras kanini on sitten kuitenkin steriili mitä tyttö nyt antaa kovasti ymmärtää..pesää tehdään hulluna, mutta pentuja ei sitten millään poksauteta maailmaan. : D


 

11.05.2013 00.25
022389303_r
Viestejä: 185
Vihti

Lyhyesti useamman vuosikymmenen kokemuksesta: Poikasten saaminen ei vaikuta naaraan valeraskailuihin varsinaisesti; jos on tullut herkästi ennenkin, tulee yleensä edelleenkin ja päinvastoin... Ja vielä: Herkästi valeraskailevat naaraat on vaikeampi saada tiineksi mm, koska ovat usein jo "leikkitiineenä", eikä silloin voi tietenkään "uudelleen" tiinehtyä, kun kroppa on raskaustilassa.

11.05.2013 10.25
Nöpö kirjoitti:

Lyhyesti useamman vuosikymmenen kokemuksesta: Poikasten saaminen ei vaikuta naaraan valeraskailuihin varsinaisesti; jos on tullut herkästi ennenkin, tulee yleensä edelleenkin ja päinvastoin... Ja vielä: Herkästi valeraskailevat naaraat on vaikeampi saada tiineksi mm, koska ovat usein jo "leikkitiineenä", eikä silloin voi tietenkään "uudelleen" tiinehtyä, kun kroppa on raskaustilassa.

Okei kiitos tuosta tiedosta kovastikin. :)
Soittelinkin perjantaina jo alustavasti lääkärille ja kyselin naaraan kastraation hintaa...on kyllä aika korkea kun sellaiset 160-170€, mutta olen ehdottomasti  valmis maksamaan sen kanistani sillä minusta ei ole kivaa kun raasu koittaa pesää niin innoissaan tehdä. :(
 

Nyt ostin sille sellaisne pallo heinätelineen joka on myös aktivoinitlelu niin viimeyönä ei yhtään kaivellut ja koittanut pesää tehdä kun hääräsi niin innoissaan pallon kimpussa ja söi heinää sieltä. :D


 

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti