Värikalvon tulehdus (Koirat > Koirien hoitaminen)

09.02.2011 18.59
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä

En löytänyt haulla tällaista, vinkatkaa jos on kuitenkin jo olemassa. On siis eri asia kuin silmätulehdus, siksi voisi olla omakin ketju niin ei menisi ainakaan sekaisin kummasta milloinkin puhutaan.

Sulolla todettiin tänään nimittäin värikalvon tulehdus. Hoidoksi kaksia eri silmätippoja, särkylääkettä ja antibioottikuuri. Hoito kestää vähintään 4-6 viikkoa, kahden viikon päästä kontrolli. On siis paljon pahempi vaiva kuin tavallinen tulehdus, ja voi vaatia vielä järeämpiäkin hoitoja kuin mitä Sulo nyt sai.

Onko kenelläkään kokemusta tästä vaivasta? Menikö ohi kerrasta vai uusituiko? Ja miten hoidettiin? Netistä löytyi juttua koirasta joka jouduttiin lopettamaan jatkuvasti uusiutuvan tulehduksen takia, ja näkökin voi mennä jos ei kunnolla hoida vaivaa

09.02.2011 19.53
020168428_r
Viestejä: 950
Jyväskylä
Toivottavasti hyvin paranee Sulo.
"Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Cesar Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin metodien katsotaan olevan koiralle haitallisia, ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit."
09.02.2011 19.56
022083761_r
Viestejä: 1439
Espoo
Kesti hetken tajuta että mikä ihmee värikalvontulehdus, mutta tarkoitat siis ilmeisesti iriittiä? :) Enpä tiennyt että sitä esiintyy myös koirilla, ihmisillä kylläkin. Äidilläni on ns. krooninen iriitti, tulehdus siis uusii aina silloin tällöin. Kerran tulehdus meni niin pahaksi että äiti meinasi sokeutua, hoitona annettiin kortisonipiikki suoraan silmään.
Koiraihminen kertoo reippaasti oman mielipiteensä muiden koirista. Vaikka sitä ei olisi ehditty vielä kysyä. http://pyrynen.blogspot.com/
09.02.2011 20.05
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä

Lääkäri on kirjoittanut hoitokertomukseen että värikalvontulehdus eli uveitis (ja pikaisella googlettamisella uveitis voi viitata useampaan erilaiseen tulehdukseen).

Sulon toiset tipat sisältävät kortisonia, lääkäri sanoi että jos olisi ollut laajemmalle levinnyt tulehdus niin olisi annettu myös suun kautta kortisonia. Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä. Aika ilkeältä kuulostaa kyllä tuollainen piikki silmään

Ja Pipsalle kiitoksia Onneksi Sulo on muuten ihan oma itsensä, leikkii ja touhuaa ja lähtee innoissaan lenkille. Hieman siristelee välillä silmää mutta ei onneksi juuri ollenkaan yritä tassulla hangata tms.

09.02.2011 20.11
022083761_r
Viestejä: 1439
Espoo

Jep, täytyy sanoa että itse kyllä varmasti pyörtyisin jos pitäisi antaa laittaa piikki suoraan silmään :D

Anteriorinen uveiitti on sama kuin iriitti.

Ihmisillä iriitti liittyy yleensä selkärangan reumaan, äidillänikin on selkäreuma diagnosoitu, ja toissa syksynä diagnosoitiin myös MS-tauti.

En tiedä, mahtaisikohan löytyä tutkimuksia onko koirien iriitillä jotain tekemistä reuman kanssa?

Koiraihminen kertoo reippaasti oman mielipiteensä muiden koirista. Vaikka sitä ei olisi ehditty vielä kysyä. http://pyrynen.blogspot.com/
09.02.2011 20.35
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä

Pitääpä googletella jos löytyisi lisätietoa taudista, ja onko mitään yhteyttä muihin tauteihin kuten sitten tuohon reumaankin.

Lääkäri epäili että Sulo on voinut saada iskun silmäänsä, vaikka haavaa ei ollut ja se olisi voinut aiheuttaa tulehduksen. Itse löysimme jo tiedon että borrelioosikin voi aiheuttaa, ja Sulolla oli kesällä/syksyllä pari kertaa punkkeja, vaikka otimme ne kyllä nopsaan pois eivätkä kauaa ehtineet ihossa kiinni olla. Kontrollikäynnillä voisi kysyä tästäkin.

09.02.2011 21.09

Haluatko kertoa vähän lisää näistä oireista?

Paranemista Sulolle! :)

09.02.2011 22.35
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä

Kiitoksia Demollekin

Sulo alkoi lenkin jälkeen siristellä toista silmäänsä ja kun katsottiin sitä niin näytti punoittavan. Ajateltiin itse että olisi tavallinen silmätulehdus, mutta hieman ihmetytti oireiden ailahtelu. Nimittäin sitten näyttikin äkkiä että silmä olisi taas normaali, mutta seuraavan ulkoilun jälkeen alkoi taas siristellä silmää ja se punoitti. Rähmää ei tullut juurikaan eikä silmää näyttänyt kutittavan niin kuin tavallisessa silmätulehduksessa. Selvästikin kylmä tuuli ja lumisade tuntuivat epämiellyttävältä päätellen Sulon käytöksestä ulkona. Silmän ympärys oli myös hieman turvoksissa. Silmä on hieman arka, ei oikein tykännyt aiemmin kun sitä yritti katsoa mutta nyt kun on saanut särkylääkkeen niin enää ei haittaa jos siitä läheltä koskettelee.

Ilmeisesti paljon pahempiakin oireita voi tulla jos tulehdus ehtii pidempään olla, hyvä ettei Sulolle ehtinyt mitään enempiä tulla.

09.02.2011 22.40
022083761_r
Viestejä: 1439
Espoo

Iriittiin kuuluu olennaisesti valonarkuus, ja eräänlainen "salamointi" silmänurkassa, joten koirallakin varmasti juuri ulkona kirkkaassa päivänvalossa oireet pahevat ja tulee tuota silmien siristämistä. Silmän punoitus on myös mahdollista, mutta ei aina ilmene. Kosketusarkuus on myös tosiaan tyypillinen oire.

Mutta täältäkin paranemisia Sulolle! :)

Koiraihminen kertoo reippaasti oman mielipiteensä muiden koirista. Vaikka sitä ei olisi ehditty vielä kysyä. http://pyrynen.blogspot.com/
23.02.2011 14.46
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä

Tänään oli Sulolla silmän tarkistus eläinlääkärissä, ja hyvin näyttää paranevan

Lääkärin mukaan tulehdus on selvästi rauhoittunut ja uudestaan ei tarvitse mennä ellei oireet ala taas pahenemaan. Tippoja jatketaan vielä neljä viikkoa mutta tasaisesti vähenteän niin ei tarvitse enää olla koko ajan tipottamassa.

Hyvä ettei sitä toista tippalääkettä tarvitse enää antaa, se nimittäin aiheutti Sulolle aina hirvittävää kuolaamista pian lääkkeen antamisen jälkeen. Suusta vaan tursusi kuolaa ja vaahtoa, olisi hyvin voinut esittää jotain vesikauhuista koiraa sen kaiken kuolamäärän kera Lääkärin sanoi sen olevan normaalia tuolle lääkkeelle, mutta ei se kyllä kivalta näyttänyt.

02.03.2011 10.58
021843740_r
Viestejä: 111
Rovaniemi

En tiennytkään että koirillakin on iriittiä. Itellä on ollut iriitti useampiakin kertoja. Pyry mainitsikin silmän valonarkuuden ja kosketusherkkyyden. Ja voin omakohtaisesti kertoa että kipeää tekee jos pahaksi pääsee. Iriitti saattaa herkästi myös uusiutua.

Onneksi Sulo oli kuitenkin jo paranemaan päin!

02.03.2011 16.59
021860020_r
Viestejä: 1147
Jyväskylä
Enpä tiennyt minäkään ennen kuin Sulo lääkäriin vietiin mutta onhan se koiran silmä aika samanlainen kuin ihmisenkin silmä. Pitää nyt toivoa ettei vaiva uusiutuisi, tippojahan vieläkin jatketaan eikä silmä ole enää oireillut vähään aikaan
03.03.2011 09.10
Avatar_female
Viestejä: 175

Meidän nuorukainen remusi viime kesänä jossain pusikossa ja kun nousi sieltä ylös, hirveä rääkäisy ja ei saanut enään silmäänsä auki.. Mä sitten juoksin melkein itkien kotiin koiran kanssa ja soitin eläinlääkärille joka ensiavuksi neuvoi suihkuttelemaan tai suolavedellä huuhtelemaan silmää.. No, se rauhoittui,muttei koira saanut silmäänsä auki.. Lääkäri sanoi että se voi olla vaan arka ja jos se on aamulla samanlainen niin soitto heti niille..

Aamulla sitten koira piti yhä silmäänsä kiinni ja mentiin sitten heti lääkäriin ja siellä sitten todettiin värikalvon tulehdus. Hoidoksi sai tippoja (muistaakseni kahta eri,toinen oli sellanen mikä suurensi pupillia hirveästi) ja sitten kipulääkettä..

Kuuri kesti muistaakseni aika kauan ja käytiin sitten sen jälkeen kontrollissa ja tulehdus oli onneksi sitten hävinnyt.

Tuon jälkeen en ole kyllä päivääkään katunut että on vakuutus! Mentiin vielä varmaan helsingin kalleimmalle lääkärille ja koko lysti meni vakuutuksen piikkiin,itse maksoin vain omavastuun..

Mutta luojan kiitos koira on kunnossa nyt :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti