Gambianrotta (Jyrsijät > Poikaset)

18.05.2011 15.42
tunteeko kukaan suomessa olevaa gambianrotan kasvattajaa.
18.05.2011 19.25
Viestejä: 3576
Tuskinpa sellaisia suomessa on. Suosittelen tyytymään niihin tavallisiin rottiin. Miksi aina pitää olla eksoottisempaa kuin naapurilla? Melkoiset tilat vaatii kissan kokoinen rotta, puhumattakaan oikeasta ruokinnasta. Entä kuka osaa hoitaa, jos rotta alkaa oireilla?
Muokattu viimeksi: 18.05.11 19.27
18.05.2011 21.22
000047056_r
Viestejä: 654

Suomessa on näitä kyllä, mutta tiedäpä siitä onko järkevää pitää lemmikkinä. Ei välttämättä Petsiestä löydy kokemuksia, mutta muistelen, että jossain oli joku ihan foorumikin niitten omistajille.
Linkkejä tai muuta minulla ei kyllä ole.

18.05.2011 23.54
Viestejä: 3576
^Ainakaan ei nettiä selatessa tullut vastaan.
19.05.2011 00.01

Eirami/ Samaapa itsekkin useasti joutunut ihmettelemään mutta kait meillä ihmisillä on vain joku luontainen tarve iskeä näppimme kaikkeen,kontrolloida kaikkea,omistaa kaikki.. Enkä nyt tarkoita ketään henk.koht.vain ihan yleisesti tätä rotuamme.

Ohi aiheen mutta ei kai aloittajan rotta asustele ilman lajitoveria?

19.05.2011 00.05
021019162_r
Viestejä: 56
Vaasa
Mitäs jos alottaja vaan sattuis tykkäämään gambianrotasta? Aina ei ole kyse siitä että halutaan erikoisempaa kuin muut
Muokattu viimeksi: 19.05.11 00.06
19.05.2011 01.17
000047056_r
Viestejä: 654

Ilmeisesti ko. keskustelufoorumi on poistunut netistä. Siitä voi kyllä olla useita vuosia kun siellä kävin, mutta sieltä löytyi omistajien kokemuksia, keskustelua, yksilöiden esittelyä ja sellaista normaalia foorumipulinaa. Myös hakusanalla Jättiläishamsterirotta löytyy Googlesta pientä tietoa.
Varmaan pitää joka tapauksessa ulkomaille lähteä, jos tahtoo saada tuollaisen otuksen. Ei varmaan Saksaa kauemmas, Hollannissakin oli jo lepakoita sun muita myynnissä.

En vaan silti ymmärrä miksi kukaan tahtoo ottaa lähes villieläimen kotiinsa. Varsinkin kun kyseisellä villieläimellä on aivan älytön puruvoima. Onhan niistä kivoja kuvia & videoita kun ne kivasti valjaissa menevät ja jättimäisinä söpöliineinä siinä vähän istuvat omistajansa kanssa, mutta onpa sellaisia ilveksistäkin... Eivät taida olla lemmikkejä helpoimmasta päästä.

19.05.2011 11.58
Wilson kirjoitti:
Mitäs jos alottaja vaan sattuis tykkäämään gambianrotasta? Aina ei ole kyse siitä että halutaan erikoisempaa kuin muut

Mutta MIKSI pitää haluta harvinaisuutta, jonka hoidostakaan ei kukaan pahemmin tiedä? Lähes villieläin, joka vaatii muutenkin ison koonsa vuoksi erittäin suuren tilan. Tai siis tottakai harvinaisuus on aina jonkun mielestä sellainen, että "pakko saada, pakko, pakko pakko!!!", mutta miksi?

19.05.2011 16.38

Hyviä pointteja, kyllä, mutta onhan periaatteessa perusjyrsijöidenkin kohdalla aikoinaan ollut niin, että on haluttu harvinaista lemmikkiä - jostakin se lähtee aina liikkeelle, jokainen laji on joskus harvinainen, erityinen eikä sen (oikeasta) hoidosta olla juuri tiedetty. Nykyään kylläkin löytyy lemmikkijyrsijöitä joka lähtöön, mutta en mä silti tyrmäisi jonkin harvinaisemman lajin hankkimista, riippuen tietysti siitä, miltä tietopohjalta ollaan hankkimassa.

Kaikki eläimet eivät suinkaan kuulu vankeuteen, eivätkä vankeudessa menesty. Itsekin pidän kovasti ajatuksen tasolla jerboan hankkimisesta, mutta ainakin tällä hetkellä se pysyy vain ajatuksena.

Mitä tuohon gambianrottaan tulee, en kyllä siitä lukemani tiedon perusteella suosittelisi kelle tahansa, kun ei mikään perushelppo laji ole kyseessä. Suomenkielisiä sivuja en juurikaan löytänyt, mutta englanniksi (African Giant Pouched Rat tai Gambian Pouched rat) tietoa löytyy ( http://www.rmca.org/Articles/giant.htm , http://www.altpet.net/rodents/cricetomys/ , http://www.pouchedrats.co.uk/ , http://www.exotickeepersforum.co.uk/phpBB3/viewforum.php?f=21 ) useastakin eri lähteestä.

19.05.2011 18.32

Luukakselta asiaa mielestäni ja itse lähinnä tarkoitin sitä että eläimiä kuitenkin nykyään löytyy ihan kiitettävästi moneen lähtöön kun niitä on aikoinaan päätetty jalostaa ja en sille mitään voi että itsestäni on vain hassua jos nykyajan eläinvalikoimista ei löytyisi sitä mieluista vaan täytyisi turvautua lajiin jonka jalostus ei ole vielä kovin kehittynyt ja ennenkaikkea tietenkin ne elinolot mitkä ko.eläin vaatisi ja kuten aikaisemmin jo mainittukin,mitä jos se sattuisi sairastumaan..

Eihän siinä ole yhtikäs mitään väärää jos aloittaja vain sattuisi tykkäämään gambianrotista,ei,ei ollenkaan.Kyse onkin lähinnä siitä että jos aloittaja tiedustelee tietääkö kukaan ko.lajin kasvattajia niin ilmeisesti olisi kiinnostusta lähteä moinen hankkimaan ja no tässä vaiheessa voinkin palata viestini alkuun..

Tietenkin elämistä voi,saa ja pitääkin tykätä mutta itse en ihan pelkän sen perusteella lähtisi hankkimaan eläintä jolle ei välttämättä voisikaan tarjota sen tarvitsemia oloja..

19.05.2011 18.50

^ Totta tuo. Kannattaa erikoisempien lajien kohdalla tosissaan miettiä, miksi sellaisen tahtoo - tässä(kään) tapauksessa esim. kiva ulkonäkö ei saisi olla syynä, pitäisi olla tosissaan jaksamista perehtyä hoitoon ja ymmärtää tuon lajin haasteellisuus. Suurimmalle osalle ko. lajia halajavista löytyisi taatusti sopivampi lemmikki perinteisten jyrsijöiden joukosta, vaikkapa rotta tai maaorava.

19.05.2011 19.01
000053084_r
Viestejä: 1940

Ihan yleisesti näistä harvinaisista lajeista, kaikkea voi haluta mutta kaikkea ei tarvitse saada. Eikö nämä nykyiset lajit riitä, pitääkö aina saada jotain uutta ja eksoottista? Onko se sen arvoista, että otetaan taas yksi uusi laji ihmisen lemmikiksi ilman mitään tarvetta? Erityisesti kun moni näistä harvinaisemmista lajeista on vaikeahoitoisempia ja niillä on hankalampia erityisvaatimuksia. Esimerkiksi Luukaksen mainitseman jerboan ottamista lemmikiksi vastustan itse aika vahvasti. 1. syystä jonka aluksi mainitsin, 2. mielestäni jerboa lajina ei ole mikään lemmikkieläin niin luonteen kuin fyysisten tarpeidensa vuoksi, 3. uuden lajin "lemmikistäminen" ei ole mikään leikin asia, vaan vaatii todellakin aikaa, vaivaa, rahaa, tilaa ja kaikkea muuta, ja 4. se ei ole sen arvoista.

Mielestäni mikä tahansa eläin on kauneimmillaan ja parhaimmillaan luonnossa, ja vaikka tämä voikin kuulostaa ristiriitaiselta koska itseltänikin eläimiä löytyy, niin en ymmärrä että eläimiä pitäisi ottaa vankeuteen entistäkin enemmän. Entistenkin kanssa on vaikeuksia, ongelmia jne., myös vääränlaisen hoidon ja tietämättömyyden kanssa.

06.06.2011 12.01
Viestejä: 3576

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011060513840813_ul.shtml

"Valtavien rottien epäillään hyökänneen pikkulasten kimppuun Etelä-Afrikassa.

Kissankokoisia jättijyrsijöitä epäillään ainakin kahden nuoren lapsen kuolemasta kuluvalla viikolla.Kolmivuotias Lunathi Dwadwa joutui nukkuessaan rotan raatelemaksi vanhempiensa hökkelimajassa slummialueella Kapkaupungin ulkopuolella.

Samana päivänä samankaltaisessa hyökkäyksessä kuoli myös tyttövauva Johannesburgin Sowetossa. Etelä-Afrikan köyhillä asuinalueella on tavattu häntineen jopa metrin mittaisia rottia, joilla on viisisenttiset etuhampaat.

Rottien uskotaan olevan Cricetomys gambianus -lajia, joka on levinnyt laajalle Afrikassa. Ne viihtyvät slummikylien rähjäisissä oloissa ja nauttivat ravinnokseen asukkaiden roskia.

Maassa on sattunut useita rottahyökkäyksiä viime aikoina. Vasta viime kuussa rotat tappoivat 77-vuotiaan naisen."

Laitoin nyt tähänkin, kun isoista rotista oli puhe.

06.06.2011 14.03
^ Ja kyseessähän on samainen lajikin vielä, eli tuo gambianrotta.
06.06.2011 14.34
021229126_r
Viestejä: 654
Lahti

Tässä sitten gambialaiset vähän toisenlaisia juttuja tekemässä. :)

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010111012673966_ul.shtml

http://rocc.freesh.net http://coldrats.wordpress.com/
06.06.2011 18.01
Viestejä: 3576

Onhan se ihan päivän selvää, että koirillakin on roduissa niitä "mätiä omenoita". Mutta en kyllä ymmärrä, miksi pitää aina vain eksoottisempaa hankkia. Kanta lisääntyy ja päätyy väärille henkilöille jossain vaiheessa.

Eikä se luontoon päästäminenkään mikään outo asia Suomessakaan ole..

24.06.2011 20.13
021134918_r
Viestejä: 533
Ikaalinen
Mulla on herännyt mielenkiinto tuommoisia kohtaan. Jos niitä alkaa enemmän olla lemmikkeinä ja domestikoituvat tarpeeksi, niin mikä ettei tuommoisia vois joskus hankkia. Kesyrotat on ihania, mutta lyhyt elinikä on iso miinus.
27.10.2013 03.23
000063209_r
Viestejä: 1
Rottapoikueet kirjoitti:
Mulla on herännyt mielenkiinto tuommoisia kohtaan. Jos niitä alkaa enemmän olla lemmikkeinä ja domestikoituvat tarpeeksi, niin mikä ettei tuommoisia vois joskus hankkia. Kesyrotat on ihania, mutta lyhyt elinikä on iso miinus.

Juurikin tästä syystä aikoinaan lopetin kesyrottien kasvattamisen, elinikä on niin lyhyt. Hankin pari kissaa rottien jälkeen (r.i.p. nekin). Nyt palaan takaisin rottien pariin. Gambianrotat kiinnostaisivat mm. älykkyytensä ja pidemmän eliniän vuoksi. Se on toki suhteellista mikä on liian eksoottista ja mikä tarpeeksi domestikoitunutta jo kun ajattelee nykyisiä lemmikkejä kun miettii vaikka matelijoita ja selkärangattomia. Tottunut käärmeenkasvattaja ei välttämättä pidä käärmettä erityisen eksoottisena kämppäkaverina, kuin käärmekammoinen ihminen taas pitäisi. Rönsyili tämä teksti, mutta kokenut rotankasvattaja tulisi  hyvin juttuun suuremman rotan kanssa myös. Kunhan se on kesy.

 

17.11.2013 03.14
Avatar_female
Viestejä: 38
koala of chaos kirjoitti:
Rottapoikueet kirjoitti:
Mulla on herännyt mielenkiinto tuommoisia kohtaan. Jos niitä alkaa enemmän olla lemmikkeinä ja domestikoituvat tarpeeksi, niin mikä ettei tuommoisia vois joskus hankkia. Kesyrotat on ihania, mutta lyhyt elinikä on iso miinus.

Juurikin tästä syystä aikoinaan lopetin kesyrottien kasvattamisen, elinikä on niin lyhyt. Hankin pari kissaa rottien jälkeen (r.i.p. nekin). Nyt palaan takaisin rottien pariin. Gambianrotat kiinnostaisivat mm. älykkyytensä ja pidemmän eliniän vuoksi. Se on toki suhteellista mikä on liian eksoottista ja mikä tarpeeksi domestikoitunutta jo kun ajattelee nykyisiä lemmikkejä kun miettii vaikka matelijoita ja selkärangattomia. Tottunut käärmeenkasvattaja ei välttämättä pidä käärmettä erityisen eksoottisena kämppäkaverina, kuin käärmekammoinen ihminen taas pitäisi. Rönsyili tämä teksti, mutta kokenut rotankasvattaja tulisi  hyvin juttuun suuremman rotan kanssa myös. Kunhan se on kesy.

 Itselläni on rottaharrastus loppumassa, nykyiset rakkaat rottaset hoidan loppuun asti, mutta sen jälkeen tuskin enää rottia tulee. Rotta on ehdottomasti suosikkieläimeni, mikään muu eläin ei ole tehnyt samanlaista vaikutusta muhun ja siksi päätös onkin ollut melko vaikea. Kaikki rottani ovat kuitenkin sairasteleet enmmän kuin mielestäni sopisi. Lähinnä ollut erilaista hengitystieoiretta.
Lyhyt elinikä toki harmittaa näin omistajaa, mutta rottahan siitä ei kärsi joten en ole sitä nähnyt ylitsepääsemättömänä ongelmana, toisin kuin nuo sairastelemiset jotka heikentävät itse rottien elämänlaatua. Kuitenkin mulla on ollut todella monenlaisia eläimiä ja kasvattanutkin olen mm. hiiriä, enkä muissa lajeissa ole huomannut tällaista sairastelualttiutta.

Olenkin hirveän kiinnostunut gambianrotista, tietoa saisi vain löytyä vähän helpommin :D En ole kauheasti löytänyt luotettavaa tietoa niiden sairauksista joten jos joku tietää vaikka linkata jonkun sivun niin olisi kiva.
Mutta todella mielenkiintoiselta gambianrotta vaikuttaa, ainoa mutta on tuo kesyys. Rotta kuitenkin on sellainen lemmikki jota yleensä käsitellään suht usein ja sen pitäisi yleensä luottaa omistajaansa edes jonkin verran, joten tässä suhteessa se eroaa käärmeistä joiden käsittelyä taas yleensä vältetään.
En tiedä kuinka helposti kesytettävissä gambianrotta loppujenlopuksi on? Olen lukenut että kunhan tarpeeksi käsittelee rottaa poikasesta lähtien niin todennäköisesti tulee ihan ok kesyksi, toisaalta olen lukenut että ovat vaikeita kesyttää, jotkut mahdottomia. Se riippuu tietty kaikkien eläinten kohdalla yksilöstä, mutta noin keskimääräinen kesyys olisi hyvä tietää.
En itse lähtisi kovin pitkään kesyttämään eläintä joka on hirveässä stressissä/agressiivinen ja vaikuttaa siltä ettei siitä lemmikkiä saa, mutta kesyrottaa vain hiukan villimmästä rotasta voisi hyvinkin saada mukavan lemmikin, ehkä.

Apua, kohta mulla varmaan on täälä rottanen, olisi vaan niin mielenkiintoinen kokemus saada tuollainen kotiin, terveisin ikuinen rottafani :D

17.11.2013 04.28
021229126_r
Viestejä: 654
Lahti

Siis gambianrotta on yhtä kaukana kesyrotasta kuin vaikka myyrä, unikeko, hamsteri. Eli jopa hiiri on biologisesti lähempänä rottaa kuin gambialainen. Samoin gerbiilit ja jirdit.

Onko tää nyt sitten vaan innostusta siitä, että nimessä on rotta? Miten olis vaikka aavikkorotta sitten? Kutsutaan myös nimellä jerboa. Tai kengururotta (quokka, lyhythäntäkenguru)? Niilinrotta? :D

Jos haluaa oikeasti rotan, niin rattuksissa on muitakin vaihtoehtoja kuin norvegicus. Esim. mustarottia on kasvatettu enemmänkin vankeudessa jossain vaiheessa. Ja eiköhän noita muitakin rottalajeja löydy ihan etsimällä jos jonkun villieläimen lemmikiksi haluaa. Vaaik. Pitkäkarvarotta ois söpö. Tai pensasrotta.

http://rocc.freesh.net http://coldrats.wordpress.com/
17.11.2013 05.09
Avatar_female
Viestejä: 38
Adria kirjoitti:

Siis gambianrotta on yhtä kaukana kesyrotasta kuin vaikka myyrä, unikeko, hamsteri. Eli jopa hiiri on biologisesti lähempänä rottaa kuin gambialainen. Samoin gerbiilit ja jirdit.

Onko tää nyt sitten vaan innostusta siitä, että nimessä on rotta? Miten olis vaikka aavikkorotta sitten? Kutsutaan myös nimellä jerboa. Tai kengururotta (quokka, lyhythäntäkenguru)? Niilinrotta? :D

Jos haluaa oikeasti rotan, niin rattuksissa on muitakin vaihtoehtoja kuin norvegicus. Esim. mustarottia on kasvatettu enemmänkin vankeudessa jossain vaiheessa. Ja eiköhän noita muitakin rottalajeja löydy ihan etsimällä jos jonkun villieläimen lemmikiksi haluaa. Vaaik. Pitkäkarvarotta ois söpö. Tai pensasrotta.Itseasiassa mikä tahansa rottaa tarpeeksi muistuttava ja helposti kesyyntyvä ja lemmikiksi soveltuva eläin käy :D

Gambianrottaa on kuitenkin usein luonnehdittu hyvin kesyrottamaiseksi. Eli gerbiilit ja vastaavat ei kiinnosta, mutta esim. mustarotta voisi olla hyvä vaihtoehto, riippuen ihan senkin terveydestä ja kesyyntyvyydestä. Tiesin että sitä on kasvatettu myös, ja siitäkin olisi mielenkiintoista tietää lisää.

Ja kaikki on kuitenkin omalla kohdallani kiinni eläimen kesyyntyvyydestä, kuten sanoin niin kesytysprosessin täytyy olla vaivaton jotta eläimen pito olisi eettistä. Voi hyvin olla että gambianrotat ovat kuitenkin sen verran villejä ettei niiden pito ole minusta hyväksyttävää. Haluaisin kuitenkin saada asiasta tietoa, ja ennen varman tiedon hankkimista en ole kyseistä eläintä ottamassa, se olisi ihan vastoin käsitystäni eettisestä eläintenpidosta (vaikka ensimmäisestä viestistäni kieltämättä voi saada kuvan että olisin jo rottaa tilaamassa :D)

Harmi että Suomessa ei taida juuri gambianrottia olla, sillä en ikinä ostaisi sellaista ellen olisi jollakin harrastajalla käynyt tutustumassa niihin ja seuraamassa niiden kesytysprosessia ja elämää yleensä. 

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti