Kissan huolestuttava käytös (Kissat > Kissojen hoitaminen)

15.11.2011 01.03

On aika niellä ylpeys ja myöntää, etten meinaa tulla toimeen kissani kanssa. Mimi on nyt asunut viisi viikkoa luonani ja ollut etenkin iltaan rauhoituttaessa mitä ihanin otus. Vaan nyt viimeisen kahden viikon aikana on ilmennyt tavallista enemmän omituista käytöstä, ja tuoreena kissanomistajana huoli on tietenkin suuri.

 

Kissa siis saattaa päivän olla aivan normaalisti omissa oloissaan, mutta kotia tullessa ja rauhallisestikin lähestyttäessä alkaa sähistä, murista ja hyökätä päälle. Kun käsi on tavoittanut turkin, kissa rauhoittuu muuten, mutta murisee vaimeasti. Jos kättä liikuttaa takapuolta kohden, sähinä alkaa uudestaan. Korvat menevät päätä myöten ja silmät laajenevat lautasiksi. Antaa ottaa syliin, mutta murisee koko ajan korvat päätä myöten.

 

Olen hyökkäilyä ja puremista yrittänyt kitkeä painamalla kissan päätä alaspäin, katsomalla tiukasti silmiin ja kieltämällä, ja sen oltua tehotonta (kissa jatkaa hyökkäilyä heti kun päästää irti) kokeillut pitkin hampain vesipullolla suihkauttamista. Tällöin kissa on päästänyt jonkin sähähdyksen ja rääkäisyn väliltä olevan äänen, ulostanut siihen paikkaan ja sännännyt tiehensä (ja ulostanut sinne, minnekä on piiloutunut). Olen yrittänyt teljetä sen vessaan jäähylle, mutta taas on hetken päästä nurkat täynnä jätöksiä ja kissa irvistelee kiukkuisena/peloissaan.

 

Äitini ja mummuni ovat sitä mieltä, että Mimiä olisi kohdeltu kaltoin entisessä kodissaan, vaikka muuttoprosessin aikana olin havaitsevani edellisten omistajien olleen ihan asiallista porukkaa. Luopumisen syynä oli pikkulapsen allergia.

 

Mimi on menossa leikkuulle keskiviikkona. Mahtaisikohan tämä käytös laantua sen jälkeen? En mielelläni enää jätöksiä keräilisi muualta kuin asiaankuuluvasta paikasta, ja toivomuksena olisi saada kissiparka käyttäytymään yhteiselolle sopivalla tavalla.

Muokattu viimeksi: 23.05.12 22.55
Werebears? Where? Bears? Men that are bears?
15.11.2011 02.50
020416743_r
Viestejä: 2673
Turku

Ihan ensimmäiseksi neuvoisin, että komentamalla et tuossa tilanteessa pääse yhtään mihinkään. Päinvastoin aiheutat kissalle vain lisää ahdistusta ja itsellesi harmaita hiuksia. Jos kissa selkeästi pelkää, niin mikä pakko sitä on väkisin mennä koskemaan tai varsinkaan ottamaan syliin? Kissalla saattaa myös olla kipuja, varsinkin jos tuollainen agressiivisuus on vasta alkanut. Olisiko kissa esim. päässyt päivällä yksin ollessaan putoamaan korkealta ja satuttamaan selkänsä? Pyydä eläinlääkäriä tarkastamaan kissa ja keskustele sen käytöksestä myös siellä.

Kissan kanssa tulee edetä sen omilla ehdoilla. Komentamalla ja rankaisemalla teet itsestäsi kissalle vain isomman "uhkatekijän". Anna kissan rauhoittua, katso poispäin ja poistu vaikka huoneesta jos se on tarpeen. Vahvista positiivista. Anna läsnäolosi tarkoittaa herkkuja ja leluja, rauhaa ja hyvää oloa, ei rangaistuksen pelkoa ja jatkuvaa ahdistusta. Vasta sitten, kun kissa lakkaa stressaamasta läsnäoloasi, voit alkaa ajatella koskettamista.

Kärsivällisyyttä aran kissan kanssa tarvitaan sylikaupalla, ehkä hieman tuuriakin. Joka tapauksessa toivotan pitkiä hermoja ja onnea matkaan.

Muokattu viimeksi: 15.11.11 02.51
"Suuri ääni - suuri persoona." http://kehraten.blogspot.fi
15.11.2011 06.12
020871032_r
Viestejä: 950
Kuopio

Ei hirveästi voi enää lisätä mitään kun Mirnyj niin hyvin kirjoitti. Kuullostaa tosi pelokkaalta kissalta, josta ei ole varmaa onko sillä joku paikka kipeänä. Tuokin ulostamisjuttu kuullostaa pelokkaan kissan toiminnalta.

Pentukissoillanikin aiemmin ihan ensiksi oli että ne vain piiloutuivat sängyn alle eivätkä uskaltaneet tulla ulos ja pikku hiljaa vasta kesyyntyminen ja rohkaistuminen tapahtui. Enkä ottanut niitä syliin väkisin tai ottanut pois sängyn alta, vaan rauhallisesti rupesin rakentamaan luottamusta kissaan houkuttelemalla leikillä ja ruoalla.

Kissat voivat olla myös sellaisia että vaikka kissa olisi ystävällinen omalle entiselle perheelleen niin uusi ihminen ei ole automaattisesti ystävä vaan voi olla että pitää nähdä paljonkin vaivaa että saa kissasta ystävän. Juuri tuo on yksi piirre mikä on hienoa kissoissa, että kaikkien kissojen kanssa ei olla heti kavereita vaan kissalta pitää ansaita luottamus ja vaalia sitä, ja sitten se onkin tosi palkitsevaa kun saa kissasta ystävän.

15.11.2011 09.01

Kiitoksia teille. Se tässä onkin huolestuttavaa, kun olimma kavereita tai ainakin hyvää pataa keskenämme jo ensimmäisen viikon aikana (juoksi keittiöön ruokakupin kolahtaessa sekä kapusi syliin töllöä katsellessa ja väkisin täytyi ängetä viereen nukkumaan). Tämä riehuminen ei ole, sikäli kun olen sitä tänä lyhyenä aikana oppinut tuntemaan, ollut siltä normaalia.

 

En yleensäkään ota kissaan juttelua suurempaa kontaktia ellei se niinsanotusti tee aloitetta tulemalla luokse tai ellei olla lähdössä jonnekin. Aggressiivinen käytös huolettaa kun pelkään, että raukka on telonut itsensä jotenkin.

 

Nyt aamulla se tuli tuohon tyynyn viereen kehräämään ja puskemaan, hellyyden- ja huomionkerjuulle kuten melkein joka aamu. Mie vähän pelkään, että milloinka se hermostuu taas ilman näkyvää syytä ja käy päälle.

 

ED; Kappalejaot kuntoon.

Muokattu viimeksi: 23.05.12 22.57
Werebears? Where? Bears? Men that are bears?
15.11.2011 09.06
021000971_r
Viestejä: 346
Kiihtelysvaara
Ei kyl paljoa lisättävää.
Ensimmäisenä kyllä soittaisin ellälle ja käyttäisin tosiaan tarkistuttamassa onko mahdollisesti tippunu yms telonu itseään koska käytös muuttuu noin radigaalisti. Myös tuolloin ku alkaa sähistä yms ni jättäisin vaan rauhaan ja poistuisin tilanteesta.

Mites aamulla kun silitit niin huomasitko että olisi aristanut jotain paikkaa?
15.11.2011 10.51
021696861_r
Viestejä: 87
Krakova

En tiedä auttaako tämä tai ymmärränkö tilanteesi ihan oikein, mutta minulla Narun kanssa saattoi ehkä olla vähän samantapainen tilanne hyökkäilyn ja puremisen kanssa kuin sinulla nyt. Noin kuukausi sen jälkeen kun Naru oli asettunut taloksi, hän aloitti riehumisen eli yritti tappaa käteni ja jalkani hullunkiilto silmissä, vaikka sekuntti sitten olimme sulassa sovussa. Tosin tilanteesi kuulostaa vakavammalta, sillä Naru ei koskaan ole laatikon ulkopuolelle tehnyt tarpeitaan eikä ikinä sähise tai murise kenellekään. Tuli siis mieleen että ehkä rankaiseminen on vienyt kissasi luottamuksen? Ainakin aika radikaalilta kuulostaa tuo kissan reaktio vesipulloon.

Narun kanssa päätin ottaa linjan, että lähden vain pois jos toinen yltyi puremaan ja riehumaan. Ne kerrat kun kokeilin mitään rangaistusta, eivät tehonneet mitenkään ja siitä tuli vain paha mieli minulle. Piti vaan huomata merkit, että nyt se taas alkaa ja häipyä ennen kuin alkaakaan. Tai sitten kannattaa tarjota nopeasti muita leikkimahdollisuuksia kuin käden syöminen, kiinnittää kissan huomio muualle. Nyt tuo on vähentynyt huomattavasti, en muista koska olisi viimeksi purrut ja toivottavasti ollaan päästy kokonaan eroon huonosta tavasta. Narukin tosiaan on hirveän ihmisrakas ja hellyydenkipeä, nukkuu aina kyljessä/vatsalla jne., mutta silti saattoi muuttua hirviöksi ihan sekunnissa, mikä oli pelottavaa eikä tuntunut yhtään luonnolliselta käyttäytymiseltä. En ole ihan varma mistä johtui, mutta tulkitsin swen leikiksi, jota en kauheasti arvostanut.

Toivottavasti ajan myötä myös Mimi rauhoittuu. Kannattaa varmaan leikkauksen yhteydessä asiasta mainita lääkärille. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

narunaukuu.blogspot.com
15.11.2011 16.52

Oho, ilmeisesti kännykällä näpytellessä kappalejaot eivät käyttäydy kunnolla.

 

Aamulla ei ollut mitään. Ei vihamielistä käytöstä eikä aristusta. Oli vain omana itsenään; maailman ihanimpana huomion- ja hellyydenkipeänä karvanaamaisena pörisijänä. Tepasteli ja kiehnäsi sängyssä hetken ja meni sitten ikkunalaudalle ihmettelemään maailman menoa. Ts. ihan normaalia käytöstä. Ei sähännyt, murissut tahi luiminut.

 

Suihkepullosta sen verran, että havaitsin jo aiemmin sen pelkäävän sitä, kun se kukkaa sumutellessani pakeni kämpän toiseen päähän pää viidentenä jalkana. Myönnän, että tämän huomattuani pullon kohdistaminen kissaan on saanut minut häpeämään itseäni joka kerta. Ilmeisesti tyttörukka oli saanut edellisessä kodissaankin pullosta ja oppinut näin pelkäämään/vihaamaan sitä. Äh, tunnen itseni kamalimmaksi kissanomistajaksi kissanomistajien historiassa.

 

ED; Kappalejaot kuntoon.

Muokattu viimeksi: 23.05.12 22.58
Werebears? Where? Bears? Men that are bears?
15.11.2011 17.09
Naru kirjoitti:

Tuli siis mieleen että ehkä rankaiseminen on vienyt kissasi luottamuksen? Ainakin aika radikaalilta kuulostaa tuo kissan reaktio vesipulloon.

Lainaamastani kohdasta tulikin mieleen, että oletko suihkauttanut vettä siten, että Mimi näkee että sinä suihkutat sitä? Nimittäin vesipullon kanssa rankaiseminen pitäisi, tai sanotaanko että olisi hyvä, tehdä siten ettei kissa nää kuka vettä suihkauttaa juurikin tuon takia, että kissan ja ihmisen välinen suhde saattaa heiketä.

15.11.2011 17.18
020871032_r
Viestejä: 950
Kuopio

Toivottavasti lähtee Mimillä ja sinulla asia paremmin sujumaan.

Naru kirjoitti:

En tiedä auttaako tämä tai ymmärränkö tilanteesi ihan oikein, mutta minulla Narun kanssa saattoi ehkä olla vähän samantapainen tilanne hyökkäilyn ja puremisen kanssa kuin sinulla nyt. Noin kuukausi sen jälkeen kun Naru oli asettunut taloksi, hän aloitti riehumisen eli yritti tappaa käteni ja jalkani hullunkiilto silmissä, vaikka sekuntti sitten olimme sulassa sovussa. Tosin tilanteesi kuulostaa vakavammalta, sillä Naru ei koskaan ole laatikon ulkopuolelle tehnyt tarpeitaan eikä ikinä sähise tai murise kenellekään. Tuli siis mieleen että ehkä rankaiseminen on vienyt kissasi luottamuksen? Ainakin aika radikaalilta kuulostaa tuo kissan reaktio vesipulloon.

Narun kanssa päätin ottaa linjan, että lähden vain pois jos toinen yltyi puremaan ja riehumaan. Ne kerrat kun kokeilin mitään rangaistusta, eivät tehonneet mitenkään ja siitä tuli vain paha mieli minulle. Piti vaan huomata merkit, että nyt se taas alkaa ja häipyä ennen kuin alkaakaan. Tai sitten kannattaa tarjota nopeasti muita leikkimahdollisuuksia kuin käden syöminen, kiinnittää kissan huomio muualle. Nyt tuo on vähentynyt huomattavasti, en muista koska olisi viimeksi purrut ja toivottavasti ollaan päästy kokonaan eroon huonosta tavasta. Narukin tosiaan on hirveän ihmisrakas ja hellyydenkipeä, nukkuu aina kyljessä/vatsalla jne., mutta silti saattoi muuttua hirviöksi ihan sekunnissa, mikä oli pelottavaa eikä tuntunut yhtään luonnolliselta käyttäytymiseltä. En ole ihan varma mistä johtui, mutta tulkitsin swen leikiksi, jota en kauheasti arvostanut.

Toivottavasti ajan myötä myös Mimi rauhoittuu. Kannattaa varmaan leikkauksen yhteydessä asiasta mainita lääkärille. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

 

Tulee mieleen että voisiko tuollainen käytös olla jotenkin turhautuneisuutta että ei ole päässyt tarpeeksi purkamaan metsästyskäyttäytymistä?

Muokattu viimeksi: 15.11.11 17.19
15.11.2011 22.30
022071942_r
Viestejä: 1984

Minusta tuo kuulostaa siltä, että kissa on sairas ja sillä on jonkinlaisia kipuja, jos se yhden äkin alkaa käyttäytymään tuolla tavoin ja vielä päälle päätteeksi ulostaa. Ja jos tilanne on kadonnut yhtä nopeasti, lienee kyseinen vaivakin parantunut.

Kuten koiralla, kissallakin kannattaa ensiksi selvittää eläinlääkärissä, voisiko äkisti alkanut agressiivisuus johtua jostain vammasta tai sairaudesta. Jos esim. kissan peräpää on kipeä, koskeminen siihen saattaa tehdä kipeää ja siksi kissa puree ja raapii.

Jos kissa on terve ja käyttäytyy agressiivisesti, niin itse en ainakaan ala sietämään sitä tyylillä "se nyt on kissan luonne". Toki eläintä ei ole myöskään pakko väkisin lääppiä, jos se tahtoo olla rauhassa, mutta kissa pitää mielestäni kouluttaa normaaliksi, ettei sitä silittävän ihmisen tarvitse pelätä yhden äkin räppäisyä tai puremista. Jos kissa ei halua olla silitettävänä, se voi poistua paikalta ja tulla luo, kun kaipaa hellyyttä. En kyllä itse jaksaisi kotonani kissaa, jota ei voi käsitellä normaalisti.

Vladimirista monet tutut on sanoneet, että tällä on ihana luonne ym. Voisi sanoa, että olen sitä pennusta saakka kouluttanut, ettei ihmisiä purra ja raavita, ym. sekä totuttanut käsittelyyn. Aikuisena tulleen kissan kanssa tämä käy hitaammin ja on vaikeampaa, mutta mahdollista yhtä kaikki, jos kissa on kerran ihmisystävällinen. Olen ollut löytökissojen kanssa tekemisissä ja nähnyt, miten vanhakin kissa voi oppia uusia temppuja.

Ollut mm. tilanteessa, kun aikuinen, yleensä ihmisläheinen ja hellyydenkipeä kiltti kisu alkaa yhtäkkiä raapia rintakehää, kun nostan sen syliin kantaakseni sen häkkiin. Otin napakan otteen kissan niskasta ja karjaisin "EI!!" loppui ryttyily siihen paikkaan. On kyllä kissoja, joille en uskaltaisi moista tehdä ja jossa saisi edelleen naarmuja, mutta mukavasti yleensä käyttäytyvän kissan kokeillessa ryppyilyä tuli tuollaisen yllättävän tilanteen kautta havaittua ihan toimivaksi kertaluontoisena. Ja kyllä olen tuota omaakin kissaa aina napakasti kieltänyt, jos se on tehnyt jotain kiellettyä. Vesipulloon tms. apuvälineisiin en turvaudu eläinten kanssa. Eristäminen esim. kylppäriin, ote niskanahasta ja äänen korottaminen ovat ihan hyvin riittäneet.

Agressiivisuus on kyllä huono ja paha juttu. Jos se johtuu sairaudesta, se on hoidettavissa. Huonoihin kokemuksiin pohjaava taas on hoidettavissa pitkällisellä kärsivällisyydellä ja luottamuksen rakentamisella. Pakottamalla ei tietenkään luottamusta synny.

http://poikastenpulkassa.vuodatus.net
16.11.2011 00.35
022453159_r
Viestejä: 2336
Kemi

^ Niskanahasta tosin ei kannata liiemmin tarttua, se voi heikentää kissan luottamusta omistajaan. Jo pelkkä niskaote voi olla aikuisesta kissasta epämiellyttävää ja käsi kissan yläpuolella, varsinkin kiinni ihossa, koetaan hyvin uhkaavaksi. Pahimmillaan kissa ei enää anna koskea niskanseuduille, vaan alkaa puremaan/väistämään tämmöisissä tilanteissa.

Myös naamaan karjuminen on ihan turhaa, kissa kuulee muutenkin ja antaa enemmän arvoa äänenpainolle kuin lujuudelle. Yleensä ihminen menettää malttinsa huutotilanteissa eikä sekasortoinen ilmapiiri edistä kissan oppivuutta yhtä tehokkaasti kuin tyyni, mutta käskevä ei.

Olen samaa mieltä siinä, että yllättävä käytöksenmuutos agressiiviseksi on yleensä merkki kivusta. Hyvä että teillä, Mimi, näyttäisi tilanne jo menneen ohi :)

"Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony." - Mahatma Gandhi / pikkupeto.blogspot.fi
16.11.2011 00.49

Olen yrittänyt pulloa käytellä mahdollisimman huomaamattomasti, mutta kissan pää on ehtinyt kääntyä suuntaani ennen kuin olen saanut pullon taas pois näkyvistä.

 

Kokeilin muuten tuossa kissin pörrätessä tuolini alla silittää päästä häntään, eikä minkäänlaista muuta reaktiota kuin selän köyristäminen kättä vasten. Ei säpsähdystä, ei murinaa, edes korvat eivät menneet luimuun.

 

Ihan uteliaisuudesta kysyn, voiko käytös johtua kiimasta? Nyt tytön täällä ollessa muu kiimakäytös on tuntunut eskaloituvan tämänkaltaisiin raivareihin ja laantuvan heti seuraavana päivänä. Aion toki ehdottomasti huomenna leikkausreissun yhteydessä kysellä eläinlääkäriltä ko. käytöksestä.

Muokattu viimeksi: 23.05.12 22.55
Werebears? Where? Bears? Men that are bears?
17.11.2011 05.31
021696861_r
Viestejä: 87
Krakova
MinniHaniini kirjoitti:

Tulee mieleen että voisiko tuollainen käytös olla jotenkin turhautuneisuutta että ei ole päässyt tarpeeksi purkamaan metsästyskäyttäytymistä?

Jujuu, jotain turhautuneisuutta se varmaan osittain oli, koska mun työpäivät on matkojen takia ihan törkeän pitkät enkä ehdi viettämään mielestäni tarpeeksi laatuaikaa kissan kanssa. Aloitettiin temppuilu ja valjastelu, jätin päiväksi kaikenlaista lelua ja ruoka pitää päivisin "metsästää" piiloista. Silti tuota puremista saattoi esiintyä, vaikka oltiin koko päivä yhdessä leikitty ja sitten toisena päivänä taas ei mitään. Tämä oli vähän mystistä ainakin aloittelevalle omistajalle... no mutta melko nopeasti tuosta selvittiin.

narunaukuu.blogspot.com
25.11.2011 23.07
021790290_r
Viestejä: 56
Lahti

Meillä on Mollin kanssa myös iltaisin kunnon metsästysoperaatio etenkin kun ollaan poikaystäväni kanssa menossa nukkumaan. Kisu hyökkii käsiin ja jalkoihin ja näyttää uhittelevan oikein huolella. Kissa on meillä nyt vasta ekaa viikkoa mutta olen vähän peloissani näin ekana kissan omistajana.

En usko että käytös johtuisi siitä että sen kanssa ei leiki tarpeeksi, olen kotona lähes koko päivän ja riehuttelen sitä monta kertaa päivässä. Meillä käy myös kavereitani jotka leikittelee kisun ihan väsyksi. Mutta heti kun siirrytään makkariin ni rumba alkaa

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti