Narttukoirien väkisin astuttaminen (Koirat > Yleistä keskustelua koirista)

21.01.2012 23.13
022662727_r
Viestejä: 1984

Huh, kauhun vallassa tuli luettua tuota:

http://saywuf.blogspot.com/2011/01/kevat-tulee-ja-samalla-suomenkin-valtaa.html

 

"Jos pennunostajat näkisivät näitä astutustilanteinta, niin varmasti jäisi tällainen raiskauspentu ottamatta. Ei meinaa ole kovin nättiä katsottavaa. Pahimmillaan narttu huutaa paniikissa, yrittää rimpuilla ja heittäytyä selälleen, pissaa/kakkaa alleen ja yrittää paniikissa purra kaikkea mihin vain yltää (jonka takia nartun kuono onkin usein sidottu puremisen estämiseksi). Paikalla saattaa olla useita ihmisiä, jotka kukin pitävät narttua väkisin paikoillaan. Yksi ihminen ei yksin tähän pystyisi, koska narttu on niin paniikissa."

Melkein rupesi itkettämään, kun tuota luki..! D: 

Muokattu viimeksi: 21.01.12 23.25
"Sie hitto teitkii miul uue jakkaukse, mut siit hyväs mie sahhaan siult puol päätä pois.."
21.01.2012 23.16
022485917_r
Viestejä: 1214
Klaukkala

Mi-mit-

En oo ikinäkoskaan kuullutkaan tuollaisesta. o_o Ihan sairasta touhua...

I'll start my own religion worshipping my dog Jack, cause dog spelled backwards is god and that's a fact
21.01.2012 23.27
022349491_r
Viestejä: 319

^Joo kyllä noin käy usein,olisi mukavaa jos kennelliitolla näitä lakeja ja niiden noudattamista valvottaisiin tyyliin palkattaisiin ihmisiä jotka sitten varmistavat ettei narttua kiduteta/pakoteta mihinkään. Ehkäpä syy tuohon tyhjäksi jäämiseen löytyy siinä,että narttu ei koe olevansa valmis pentuihin ja näinollen kaikki ei mene suunnitellusti/ei ole vielä oikea aika astutukseen. On typerää laittaa noita "ku koira on 1,5 vuotias sil voidaa teettää pennut" <- juttuja koska jokanen on yksilö,ja todellakaan tuo ei meinaa sitä että tuolloin olisi hyvä teettää pentuja.

Hyvin itsekäs ja kylmä tyyppi kirjoittanut blogin kommentteihin tuon pitkän kirjoituksen! Toivon että henkilölle itselleen kävisi jotakin samankaltaista ja hän tajuaisi että miltä tuntuisi olla samassa asemassa kuin eläin joka ei pysty ihmiselle mitään.

21.01.2012 23.29
022512565_r
Viestejä: 903
Pori
Suututtaa! Paskamainen ihminen ahneuksissaan ei välitä muusta kuin itsestään ja rahasta! Kaikki tollasta tekevät ja siihe osallistuvat saisi raiskata sairaalakuntoon. Jep, olen vähän jyrkkä mutta mielestäni oikeudenmukainen.
Muokattu viimeksi: 21.01.12 23.40
Yokudekimashita!
21.01.2012 23.30
022662727_r
Viestejä: 1984

Susa, jos meinasit tuota Vatien viestiä, uskoisin sen olevan sarkastiseen sävyyn kirjoitettu:

vatieJan 31, 2011 10:54 AM Etkö sinä nyt, Kirsi, ymmärrä. Suuret, kokeneet ja ennen kaikkea ne pitkäaikaiset kasvattajat ovat kaiken tällaisen yläpuolella. He ovat kaikkien sääntöjen ja lakien yläpuolella, koska niitä lakeja eivät ole olleet koirankasvattajat kirjoittamassa, eivätkää kirjoittajat voi näin ollen tietää pätkääkään siitä, mitä kirjoittavat.

Sitä paitsi koira on vain eläin, kaiken lisäksi meille lemmikkieläin. Sehän on ihmisten tehtäväkin valita, kuka saa lisääntyä kenenkin kanssa - tai siis minkä yksilön pitää lisääntyä minkäkin kanssa. Jos jossakin yhdistelmässä on jotain sellaista, mitä on kertakaikkiaan pakko saada, niin keinoja ei kaihdeta, koska itse kyllä tiedetään, mitä ollaan tekemässä.

Sitä paitsi, muistetaan nyt edelleen, että kysessä on koira. Se ei voi tajuta mitään omista eduistaan, eikä varmasti jälkeenpäin edes muista tuollaisia kokemuksia.

Sitten oikeaan mielipiteeseeni; toivottavasti mahdollisimman moni taas jälleen kerran lukisi tämän kirjoituksen, ja oikeasti osaisi katsoa jonnekin itseensä. Ehkä siinä kohtaa on hyvä punnita, miksi on yleensä lähtenyt koirankasvatukseen mukaan, ja minkä takia on ikinä päättänyt ottaa itselleen koiran.

"Sie hitto teitkii miul uue jakkaukse, mut siit hyväs mie sahhaan siult puol päätä pois.."
21.01.2012 23.41
022706418_r
Viestejä: 3090
Jyväskylä

Koirien jalostus on mielestäni nykyään ihan retuperällä. Sairaita otuksia toisensa jälkeen kun tuijotellaan vain viivoittimella piirettyjä rotumääritelmiä eikä huomata kuinka luonnottomia otuksia saadaan aikaiseksi.

Pitäisi siinä vaiheessa jo herätä todellisuuteen että ihminen ei todellakaan osaa kasvattaa eläintä jos saa sen kyvyttömäksi jatkaa sukuaan. Voihan sitä eläintä terveystutkia miten päin vain ja tuijotella geenejä mutta jotain on todellakin vialla jos ei luonnollisesti pari kiinnostu toisistaan, nattu jää tyhjäksi tai eivät edes osaa tehdä mitään parittelun eteen.
Myös sekin pitäisi ottaa huomioon että eläimet osaavat toimia vaistoillaan sen verran itse huomaavat etteivät sovi suvunjatkamiseen toisilleen, mutta ihminen osaa vain olla typerä ja käyttää ties mitä keinoja.

En arvosta enää melkein ollenkaan koko koirien jalostustyötä-varsinkaan rekattujen koirien kohdalla.

Muokattu viimeksi: 21.01.12 23.49
In life the firmest friend, the first to welcome, foremost to defend -Lord Byron
21.01.2012 23.44
022512565_r
Viestejä: 903
Pori
Jeri kirjoitti:

Koirien jalostus on mielestäni nykyään ihan retuperällä. Sairaita otuksia toisensa jälkeen kun tuijotellaan vain viivoittimella piirettyjä rotumääritelmiä eikä huomata kuinka luonnottomia otuksia saadaan aikaiseksi.

Pitäisi siinä vaiheessa jo herätä todellisuuteen että ihminen ei todellakaan osaa kasvattaa eläintä jos saa sen kyvyttömäksi jatkaa sukuaan. Voihan sitä eläintä terveystutkia miten päin vain ja tuojotella geenejä mutta jotain on todellakin vialla jos ei luonnollisesti pari kiinnostu toisistaan, nattu jää tyhjäksi tai eivät edes osaa tehdä mitään parittelun eteen.
Myös sekin pitäisi ottaa huomioon että eläimet osaavat toimia vaistoillaan sen verran itse huomaavat etteivät sovi suvunjatkamiseen toisillee, mutta ihminen osaa vain olla typerä ja käyttää ties mitä keinoja.

En arvosta enää melkein ollenkaan koko koirien jalostustyötä-varsinkaan rekattujen koirien kohdalla.

komppaan täysin

Yokudekimashita!
22.01.2012 00.10
022312308_r
Viestejä: 185
Vihti

Älkääs sitten tuomitko kaikkia puhdasrotuisten, terveystutkittujen ja rodunomaisissa käyttökokeissa testattujen koirien kasvattajia joidenkin harvojen idioottien mukaan !!!

Itse törmäsin vähän aikaa sitten järkytyksekseni, en onneksi oman ja läheisten rotujen piirissä, mutta kuitenkin sellaiseen ettei arvokkaiden siitoskoirien saisi missään tapauksessa antaa astua luonnollisesti tai vapaana, koska se voi vaarantaa yksilöiden suvunjatkamisterveyden ja halun Että koirat voisivat satuttaa toisiaan ja menettää kyvyn lisääntyä! (kyseessä oli näitä kirottuja "näyttelyrotuja", joissa muutenkin menty monessa asiassa liiallisuuksiin. Mutta en tuomitse niidenkään kaikkia kasvattajia suorilta käsin vaan nostan hattua niille, jotka pitävät arvoistaan kiinni)

No meikäläisethän ne päästää täysin vastuuttomasti sen valitun ukon ja akan yhdessä vapaasti leikkimään ja katsoo mitä seuraa. Kyllähän sitä pikkuisen pruukataan varmuudeksi mennä kiinnipitelemään ja rauhallisesti samalla omistajien kesken juttelemaan jos esim. kiinnijäätyään eivät malttaisi seisoskella aloillaan.

Mutta itselläni aika kylmä linja, jos uros väkisin astuu (raiskaa) haluttoman nartun ja sen seurauksena loukkaantuu, ei sillä ehkä ole kaikki kotona viettien suhteen (minä en ainakaan haluaisi sellaista koiraa, joka ei kunnioita toista yhtään) ja toisinpäin eli saa siinä tapauksesa vaikka jalostusura pilalle mennäkin.

Muoks. Ja normaaliahan on että ensikertalainen narttu saattaa äännähtää ym. ekakerralla astutettaessa, koska paikat ovat tiukat vielä ja tuntuu aluksi epämukavalta, mutta sellaisen kyllä terve ihminen erottaa, eikä se koirallekaan jätä epämiellyttäviä muistoja vaan on seuraavalla kerralla entistä halukkaampi kun on kerran kokenut ;) 

Muokattu viimeksi: 22.01.12 00.24
22.01.2012 00.13

Tämä on yksi asia, joka pitäisi muistaa kysyä kasvattajalta pentua ottaessa. Koskaan ei tiedä kuka tätä harrastaa. Itse olen blokannut täysin ulos kasvattajavalinnoistani pari henkilöä, jotka ovat alkuun vaikuttaneet aivan järkeviltä, mutta sitten perustelleet tällaista "no rodulla on pahempiakin ongelmia/no ei pentuja muuten olisi tullut" -puheilla. Ne ongelmat siitä varmaan vähenevätkin, kun lisääntymishaluttomia yksilöitä pennutetaan. (Ei sillä että lisääntymishaluton otus olisi huono koirana, näitähän on muutenkin aina olemassa jonkun verran. Jalostusyksilönä en vain sellaista pidä.)

Pidän kyllä korvat tarkkana muutenkin sen suhteen kuka tällaista harrastaa, koska pennunkyselijälle tästä on todella helppo valehdella. Onneksi en ole hirveän paljon tähän kuitenkaan törmännyt, varmaan joissain piireissä yleisempää kuin toisissa. Se taas ei itselleni ole mikään kynnyskysymys, että joku ei ole ollut pitelemässä koiria kädestä kiinni astumisen aikana.

Muokattu viimeksi: 22.01.12 11.31
22.01.2012 01.06
022142292_r
Viestejä: 1492
Helsinki
Minustakin astumisen pitäisi olla mahdollisimman luonnollista. Mielestäni kuitenkin, varsinkin jos on ensikertalaisia kyseessä, voi pitää kiinni jonkin verran. Ei kuitenkaan niin, että pakolla pitää nartun paikallaan, vaan ennemminkin juuri sen takia, ettei se yhtäkkiä riuhtaise itseään irti uroksesta tms. Ja tietysti siinä vaiheessa, kun uros on jäänyt nalkkiin, niin ainakin Heron kohdalla koirien ei mitenkään voi antaa olla omillaan. Ihan siitä syystä, että Hero meni muistaakseni joka kerralla (astunut kolmesti tähän mennessä, yht. 2 narttua) ihan veteläksi astumisen jälkeen. Eli se olisi siinä sitten röhnöttänyt koko painollaan nartun päällä, varmaan olisi siitä "pudonnutkin" ja mahdollisesti satuttanut itsensä.
Life is like a dog sled team. If you ain't the leading dog, the scenery never changes. -Lewis Grizzard
22.01.2012 02.13
022662727_r
Viestejä: 1984
Mennyt kyllä ihan luonnottomaksi koirilla tämä touhu. Luonto karsisi lisääntymisongelmat yhdessä sukupolvessa veke...
"Sie hitto teitkii miul uue jakkaukse, mut siit hyväs mie sahhaan siult puol päätä pois.."
22.01.2012 02.24

hyi se. enpä tiennyt että tämmöstäkin harrastetaan. ):

mä tässä juuri pentukuumeilen, olipa hyvä että sain tän tietooni. voi kysellä kasvattajilta että mites astutus on hoidettu. en halua tukea tämmöstä toimintaa, että narttukoiria raiskataan.

22.01.2012 02.44
000105754_r
Viestejä: 2691

Hmm, eipä tullut mitään uutta tuossa tekstissä vastaan, tullut törmättyä vaikka ties minkälaisiin kasvattajiin (ja kuviin astutuksesta) tässä ajan myötä kun on noita eri rotujen kenneleitä/kasvattajia seuraillut. Välillä on tullut törmättyä vaikka ties minkälaisiin laitteisiin vastaan missä narttua on pidetty paikallaan kuonokoppa päässä, uroksen hoitaessa homman ilman mitään ongelmia jne.. Noh itse en pidä sitä tapaa oikeana, vaan tosiaan ihan luonnollista astumista.

Ja tosiaan itsekkin olen sitä mieltä että jos ei koirat pysty jatkamaan sukua keskenään ilman mitään epämääräisiä pöytäviritelmiä, niin niiden ei kuuluisikaan saada jälkeläisiä. Kuonokopat päällä ymmärrän vielä, mutta se että narttu asetellaan sellaiseen asentoon että uroksen on helppo astua narttu siitä, se saa kylmät väreet aikaiseksi ainakin täällä..

22.01.2012 02.48
022485917_r
Viestejä: 1214
Klaukkala

Juska: Asiaa. Itteänikin ihmetyttää se, kun moni hehkuttaa kuinka paljon parempia kaikki sekarotuiset on ja kaikki rotupit on sairaita. Joo, Juskan mainitsemat seropien plussat vaikuttaa ja tosi moni rotu on jalostettu täysin mädäksi, mut harvemmin tulee vastaan asiallisia seropikasvattajia. Ihan yhtä lailla sielläkin "puolella" tapahtuu outoja ja hämäriä asioita. (Ei-rekatut rotukoirat aiheuttaa mussa aina sen että mietin et miksi ne ei ole rekisterissä jos kerran rotukoiria on. Aina tietenkään taustalla ei oo mitään epäilyttävää, mut..)

Gahh, kauhee OT taas kerran. :'D

I'll start my own religion worshipping my dog Jack, cause dog spelled backwards is god and that's a fact
22.01.2012 02.52

Aiemmin jo tullut omaan tietoisuuteen moinen sairas käytös, että ihmisen pakko räpeltää astuttamistilanteessakin. Jossain yhteisössä linkattiinkin enkkubullien astutus, jossa röhisijät pakkoastutettiin ihmeellisesti - nartusta pidettiin kiinni ja urosta vängättiin. Kuin jotain leluja olisivat. Sairasta.

Jos yksilö ei pysty normaaliin astumiseen taikka synnyttämiseen, ei sen todellakaan kuuluisi lisääntyä! Arvostan ainoastaan luonnollista astumista, ihmisen ei tarvitse räpeltää siinä leikissä laisinkaan.

22.01.2012 06.17
022357916_r
Viestejä: 68
Hamina

Hevosilla tämä käytäntöhän on jo ikivanha.. tamma on kiinni karsinan seinässä lyhyellä riimulla ja ori ohjataan "hyppäämään" tamma.. tämä käytäntö ilm.sen takia,koska "luonnollisessa" astumisessa kävi monesti suuria vahinkoja (isoja haavoja,tamman selän vahingoittuminen ja pahimmassa tapauksessa on toisella osapuolella voinut mennä jalka poikki).On tietysti oletettavaa,että näin myös toimittiin,koska kuka nyt haluaisi riskeerata hevosen jonka arvo voi pyöriä kymmenistä tuhansista miljooniin..

Tosin tästäkin mallista on aika pitkälti luovuttu ja lisääntyminen hevosten kesken taitaa tapahtua suurimmalta osin keinohedelmöityksellä.. ori siis astuu "tekotamman", johon on ilmeisesti levitetty jonkin tamman lemmentuoksuja."Homman" jälkeen tavara kerätään pussista talteen ja siirretään tammaan.. että se siitä luonnollisesta lisääntymisestä.. tai no.. kai se ori sitten on lisääntymiskelpoinen kun on pystynyt hyppäämään se tekotamman.. tamma nyt vaan joutuu sitten tyytymään siihen,että ihminen jättipipetillä tunkee kätensä koloon ;P

Astutetaanhan koiriakin keinohedelmöityksellä.. monet eivät viitsi lentää nartun kanssa toiselle puolelle maapalloa,maksaa matkasta ja hypystä mansikoita ja sitten todeta,hups! tyhjäksi jäi.. tai,ettei tärpit sitten sattuneetkaan matkalle,vaikka kuinka oltiin laskevinaan oikein.. tosin tämän pakastesperman kanssa on myös omat ongelmansa.. niiden säilytysaika siirettäessä on rajallinen ja jos esim.lento jostain syystä myöhästyy tai eläinlääkäri sattuukin sairastumaan,eikä toista saada hetimiten tilalle on tavara arvotonta.

Itse kannatan luonnollista astumista,mutta hyväksyn esim.ensikertalais nartun kevyen kiinnipitämisen ja rauhoittelun (en siis väkisin paikallaan pitämistä). Ja käsittääkseni eka kertalaiset,sillä ekalla kerrallaan tuppaa jonkin verran älähtämään?! ei sitä nyt ihan hymyhuulilla tullut omasta siveydestäkään luovuttua :P ja omistaja varmasti erottaa onko se pakokauhua vai epämieluisuudesta johtuvaa.

22.01.2012 11.13

Kasvattajat näin yleisesti tuntuu todella usein esineellistävän koiria. Etenkin ne, jotka harrastaa paljon näyttelyitä ynnä muuta ja joille jalostuksella on elämässä paljon suurempi merkitys kuin pelkästään, että se olisi vain harrastus. Sellaisista "koirahöperöistä" kasvattajista löytää yleensä kaikkein suurimmat kasaumat niistä epäeettisesti (tavalla tai toisella) toimivista kasvattajista. Yleensä nämä tämmöiset kasvattajat ovat erittäin "kokeneita" tai liikkuvat "kokeneiden" kasvattajien mukana.
Tietty niitä epäeettisiä löytyy muistakin kasvattajaryhmistä, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin näistä "superior" -kasvattajista.

22.01.2012 11.31
022695490_r
Viestejä: 462
Mäntyharju

Hieno kirjoitus, loistavaa! :)

Hyi saaskutti kun ihmiset on kamalia...

22.01.2012 12.14
022662727_r
Viestejä: 1984

Toki seropienkin pennuttelussa on runsaasti epäkohtia, pentutehtaiden seropeissakin varmaan esiintyy sisäsiittoisuutta siinä kuin rotukoirissakin. Minusta on kuitenkin aika hupaisaa huomata, että kun halutaan todistella seropipennuttamisen olevan "yhtä huonoa ja vastuutonta kuin rotupipennuttamisen" niin on pakko vetää pentutehtaat mukaan... ;D

Tässä ei siis ollut kyse seropeista tai rotupeista, tuo, että kauhuissaan pois tilanteesta rimpuileva narttu pakotetaan parittelemaan on aina VÄÄRIN riippumatta koiran rodusta tai sellaisen puuttumisesta. Tuollainen tilanne aiheuttaa eläimelle kärsimystä.

Itse en lähtisi teettämään jälkeläisiä eläimillä, joilta se ei luonnostaan käy. Toki ihminen voi valvoa tilannetta sivusta ja esim. nalkissaolovaiheessa rauhoitella, että uros saa irrottauduttua turvallisesti, eikä narttu raahaa sitä mukanaan tai esim. pure sitä siinä kohtaan.

Mutta jos narttu ei laske urosta astumaan muuta kuin väkipakolla, silloin on minusta typerää lähteä avittamaan asiaa. Tuolla blogiartikkelissakin todettiin, että syitä tähän voi olla monia: väärä päivä, uros ei ole sopiva ja narttu vaistoaa sen tai nartulla itsellään on jotain estoja lisääntymispuuhiin.

Olipa syy mikä tahansa noista, minusta astutusta ei kannata toteuttaa tilanteessa, jossa narttu ei hyväksy urosta. Sellainen ei vie kasvatusta hyvään suuntaan, jos käytetään yhdistelmää, jonka koira jo vaistomaisesti tietää huonoksi tai käytetään narttua, jolla ei ole henkisesti lisääntymismekanismi kunnossa (ominaisuus periytyy ja sitten sen tyttäretkin pitää raiskauttaa, jos niillä halutaan pentuja ja tämä varmasti liittyy myös muihin huonoihin ominaisuuksiin, jotka alkavat näkyä rodussa ajan kanssa, jos tällaista tehdään paljon).

Ja jos syy onkin se, että päivä on väärä, ei astutusta ole kaiketi järkeä toteuttaa, kun sillä ei silloin saavuteta toivottua tiineyttä?

Kyllä tässä silti ylipäätään ihmetyttää, miten joku kykenee tekemään omalle perheenjäsenelleen tuollaista.

"Sie hitto teitkii miul uue jakkaukse, mut siit hyväs mie sahhaan siult puol päätä pois.."
22.01.2012 12.29
Rokka kirjoitti:
Toki seropienkin pennuttelussa on runsaasti epäkohtia, pentutehtaiden seropeissakin varmaan esiintyy sisäsiittoisuutta siinä kuin rotukoirissakin. Minusta on kuitenkin aika hupaisaa huomata, että kun halutaan todistella seropipennuttamisen olevan "yhtä huonoa ja vastuutonta kuin rotupipennuttamisen" niin on pakko vetää pentutehtaat mukaan... ;D

Seropipennuttamisessa on omat huonot puolensa siinä missä rotupipennuttamisessakin ja minun ei ainakaan tarvitse vetää pentutehtaita mukaan mihinkään sanoakseni, että keskiverto seropipennuttaja häviävää aika monessa asiassa vastuullisuuden kohdalla keskiverto rotupikasvattajalle. Mutta ehkä minä olen vain valinnut piirini oikein ja muissa rotupikasvattajissa näitä aivottomia hirviöitä on läjäpäin.

Muokattu viimeksi: 22.01.12 12.35
22.01.2012 13.01
022662727_r
Viestejä: 1984

^ Olen ihan samaa mieltä. Meinasinkin, että tuo pentutehtailun vetäminen mukaan on vähän turhaa.

Se, että käytännössä asiaa toteutetaan huonosti, ei tarkoita sitä, etteikö ideaalitasolla monirotuisten suunnitelmallinen kasvattaminen voisi olla parempaa kuin ideaalitason rotukoirakasvattaminen. Käytännössä jälkimmäistä toteutetaan tällä hetkellä keskimäärin vastuullisemmin.

Oikeastaan koko seropi-rotupi -hässäkkä ei liity tämän ketjuun aiheeseen kuin ihan sivuhuomion muodossa.

Vaikkakin tietyn mallisiin koiriin kyllä liittyy se ikävä fakta, ettei niitä saada lisääntymään kuin väkisin tai keinosiemennyksellä. Mutta siihen ei vaikuta, ovatko teetettävät pennut puhdas- vai sekarotuisia, jos nartun kropassa tai päässä tai uroksessa tai molemmissa on joku ongelma, jonka vuoksi parittelu ei onnistu... Se vaan ei ole silloin järkevä ja pentuetta suunnittelevan kannattaisi tässä kohtaa kuunnella luontoa. Jos ei muuten niin ettei nartun tarvitsisi kokea sellaista, mitä tuolla blogissa kerrotaan. 

Muokattu viimeksi: 22.01.12 13.05
"Sie hitto teitkii miul uue jakkaukse, mut siit hyväs mie sahhaan siult puol päätä pois.."
22.01.2012 13.13

Ihmettelen miksi tuo rotupi-seropi asia on vedetty koko ketjuun, eihän se liity tähän oikeastaan. Siksi toisekseen ei ole kyllä perusteita sanoa seropin pennutusta vastuullisemmaksi, se on lähinnä mielipide.

Mutta asiaan; en todella ymmärrä miksi astuttaa narttu väkisin, jos se ei kerta kaikkiaan suostu asiaan. Vanhasta koirakirjasta joskus selailin, että jossain vaiheessa on ollut aivan yleensä hoitaa asia pois alta ns. kuonokoppa-astutuksella. Mikä on musta jotain ihan käsittämätöntä. Aina ei vaan onnistu, mutta sitä in ihmismielen ehkä vaikea käsittää.

http://careliaanit.blogspot.com ja http://dewilkaakat.blogspot.com
22.01.2012 13.37
Rokka kirjoitti:
Se, että käytännössä asiaa toteutetaan huonosti, ei tarkoita sitä, etteikö ideaalitasolla monirotuisten suunnitelmallinen kasvattaminen voisi olla parempaa kuin ideaalitason rotukoirakasvattaminen.

Tämä riippuu vähän siitä miten määritellään rodullinen ja roduton koira. Meillähän on muutamia rotuunotettuja koiria yhden kotimaisen rodun sisällä ja niillä on paperit. Jos ilmapiiri muuttuu, niin rotukoirakasvattamisessakin toivottavasti uskalletaan rikkoa tulevaisuudessa roturajoja nykyistä helpommin ja enemmän.

Muokattu viimeksi: 22.01.12 13.40
22.01.2012 14.37
022312308_r
Viestejä: 185
Vihti

En nyt ala jauhaa tuosta puhdas/sekarotuhommasta sen enempää, muuta kuin että itse olen puhdasrotuisten koirien (palvelus- ja metsästysrotujen) kasvatuspiireissä pyörinyt yli 20v ja vasta tänä talvena kuulin tuosta "yleisestä" pakkoastutuskäytännöstä. Eli itse olen ilmeisesti elänyt jossakin kuplassa, kun en ole aiemmin moiseen törmännyt tai sitten on kuitenkin harvinaista noin niinkuin yleisesti kasvatuksessa ja on vain tietyissä roduissa/piireissä esiintyvää.

Asiaahan auttaa parhaiten se, että tällä tavalla julkisuuteen tuodaan noita vääryyksiä ja pennun ostajat alkaisivat vaatia "laatua" myös jalostustapahtuman suhteen eli jos ei ole kysyntää, tarjontakin kyllä hiipuu. Mutta edelleenkin pyydän: Älkää tuomitko koko kasvattajakuntaa tai puhdasrotuisten kasvattajien työtä yksittäisten "rikollisten" takia, heitä kun voi tosiaan löytyä mistä vain.

22.01.2012 15.05

Kauhulla luin tuon blogin, hyi että. Hyvä kirjoitus kylläkin.

Inhottaa ajatellakin niitä ihmisiä, jotka kykenevät raiskauttamaan narttunsa. Eikö järki sano, että jos hommat ei onnistu niin ne ei onnistu.. ja silloin pitäis vaihtoehtona olla joku muu kuin pakkoastuminen.

Jeri kirjoitti:

Koirien jalostus on mielestäni nykyään ihan retuperällä. Sairaita otuksia toisensa jälkeen kun tuijotellaan vain viivoittimella piirettyjä rotumääritelmiä eikä huomata kuinka luonnottomia otuksia saadaan aikaiseksi.

Pitäisi siinä vaiheessa jo herätä todellisuuteen että ihminen ei todellakaan osaa kasvattaa eläintä jos saa sen kyvyttömäksi jatkaa sukuaan.

Komps. Jaksan aina vaan ihmetellä tätä nykypäivän jalostusta. Astutukset hoidetaan keinosiemennyksellä kun urokset eivät osaa astua ja nartut joudutaan leikkaamaan auki jotta saadaan pennut ulos, koska ne eivät pysty liian pitkälle menneen jalostuksen takia enää synnyttämään luonnollisesti. Mitä järkeä oikeasti, missä menee raja?

22.01.2012 15.41
Kida kirjoitti:

Mi-mit-

En oo ikinäkoskaan kuullutkaan tuollaisesta. o_o Ihan sairasta touhua...

Näinpä.... Mihin kaikkeen ihmiset vielä oikein ryhtyvät? Eikö nykyaikana koirilla (ja eläimillä yleensäkin) ole jo tarpeeksi ongelmia tälläisen hulluuden kanssa, mutta lisää kidustusta vain keksitään. Ja sitten vielä sanotaan ihmisen olevan koiran paras ystävä. Ihmiskunta on mielestäni tehnyt lajille enemmän haittaa kuin hyötyä, ainakin tähän mennessä.

Muokattu viimeksi: 22.01.12 15.45
22.01.2012 18.33

Tämä on kyllä yksi niistä jutuista koiranjalostuksessa jotka kuvottavat ihan järjettömästi. Olen yhdeltä kasvattajalta kuullut sellaisenkin mielipiteen, että kyllä luonnossakin uros voi pakolla astua nartun.. Voitte kuvitella ilmeeni. Tuo ei ole laisinkaan luonnollista koiralle, nartulla on yleensä ihan hyvät mahdollisudet suojata itseään yhtä urosta vastaan.

Ehdottomasti tulen itsekin kysymään koiraa hankkiessani kasvattajalta miten tuo astutus on hoidettu.

22.01.2012 20.16

tuli vielä mieleen tosta kasvattajilta kysymisestä..

tosta tekstistä sai sen käsityksen, että joillekin tuo pakottaminen on ihan perusoperaatio eli varmaan kyllä kertovat jos ohimennen kysyy että mites astutus sujui.. mutta entäs jos joku on osallistunut tällaiseen, mutta häpeilee sitä?

miten sitä kannattaisi kysyä? saako rehellistä vastausta?

22.01.2012 20.23
Avatar_female
Viestejä: 1796

Tää oli eka kerta, kun ite törmäsin tälläseen... Oon järkyttyny. .___.

22.01.2012 20.32
Peppi kirjoitti:

tuli vielä mieleen tosta kasvattajilta kysymisestä..

tosta tekstistä sai sen käsityksen, että joillekin tuo pakottaminen on ihan perusoperaatio eli varmaan kyllä kertovat jos ohimennen kysyy että mites astutus sujui.. mutta entäs jos joku on osallistunut tällaiseen, mutta häpeilee sitä?

miten sitä kannattaisi kysyä? saako rehellistä vastausta?

Itse olen ajatellut ihan vaan ohimennen juuri huikata että mites astutus meni, siinä kyllä kuulee jos tuo kysymys pääsee yllättämään ja vastausta täytyy miettiä kovasti. Tietysti paljon riippuu esim. siitä miten varhaisessa vaiheessa on hommassa mukana, jos on varannut pennun jo ennen astutusta niin tuollaista on luontevampaa kysyä siten kuin ihan vaan kuulumisia kysyisi.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti