Klassikkosadut liian pelottavia lapsille? (Yleinen keskustelu > Ajankohtaista)

17.02.2012 16.55
022352735_r
Viestejä: 497
Helsinki

Eilen luin ilta-sanomista kyseisen jutun ja mielestäni kyseiset sadut eivät ole liian pelottavia tai traumaattisia. Nykyiset lasten piirretyt ovat liian pehmoisia, tosin itse muksuna tykkäsin juuri niistä saduista jossa tapahtui kunnolla jotain

http://keskustelut.iltasanomat.fi/thread.jspa?threadID=35443

<a href="http://www.petsie.fi/pet.php?petid=127751"><img src="http://www.petsie.fi/badge/pet.php?petid=127751&amp;l=fi"></a>
17.02.2012 17.06
Viestejä: 3576

Mun mielestä nykyajan "piirretyt" on paljon traumaattisempia (tai typerämpiä) kuin vanhat kunnon klassikot. Ennen niissä ainakin opetettiin, mikä on oikein ja mikä väärin tai sadussa oli joku muu vastaava opetus.

Meillä ei tulla katsomaan telkkarista lastenohjelmia (ellei tule vanhoja hyviä) vaan katsotaan juurikin noita Disneyn leffoja :)

Muokattu viimeksi: 17.02.12 17.23
18.02.2012 10.19
022696605_r
Viestejä: 2789
Polvijärvi

Vanhat sadut on ihania! Oma lemppari oli ylläty,yllätys Bambi.. ;)

Olen huomannut että Disney suoltaa puolihuolimattomasti tehtyjä lasten elokuvia aika tiuhaa tahtia ja KAIKKI on tehty tietokoneella. Kun itse olin vielä sen ikäinen että katselin lasten ohjelmat sun muut... kaikki olivat -piirrettyjä-. Ei pikkukakkosessakaan ollut tietokoneella tehtyjä kuin pari.

Joulun alla oli kymppi uutisten kevennyksessä reportteri mennyt haastattelemaan jonkun perheen lapsia että " Pääseekös joulupukki nyt ollenkaan tulemaan kun ei lunta niin hirveästi ole? " Pienempi tyttö sanoi että pääseehän se lentämällä.. Iso veli sitten nokkelana(?) sanoi " Jos se lentämällä tulee niin ammun sen alas ja varastan kaikki lahjat! " Tuli kyllä semmoinen olo että nykyiset lasten ohjelmat eivät kaikki edes sovellu lapsille. Eli mielestäni vanhat sadut eivät ole liian pelottavia lapsille. :)

Muokattu viimeksi: 18.02.12 10.20
"The coldest depth of Hell is reserved for people who abandon kittens." - Robert A. Heinlein
18.02.2012 12.49
021848905_r
Viestejä: 104
Helsinki
En ite ainakaa oo koskaan pelännyt noita satuja, mitä ennen luettiin (:
18.02.2012 12.51
Tässä nyt tarkoitetaan niitä alkuperäisiä satuja eikä mitään Disneyn versioita. Näin kuvittelisin.
"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
18.02.2012 13.09
022136562_r
Viestejä: 1959
Kemi

Harva nykylapsi edes katsoo mistään alkuperäisiä satuja.

Ja toisekseen nykyohjelmissa tapellaan ja riehutaan kokoajan, nekö ei raaempia olisi? Minusta on ja lietsovat lapsia uhoamaan ja kuvittelemaan että tappeleminen on oikein...

Muumit, disneyn leffat, alferd j. kvakit... sais mun puolesta tulla muksuille uudestaan. Niissä on sentään jotain ideaa.

18.02.2012 13.28
Lastensadut, ohjelmat ja elokuvat on oikeesti mielettömän häröjä :D ! Ja on ne nyt ehkä jokseenkin karuhkoja, mutta ei nyt niin että niihin silleensä kiinnittäis huomiota.
Mm. Disneyn Aladdinissa lauletaan "korvat pois leikataan aina muukalaisten" ja "miekkaa kaulaan, ruoskaa selkään". Ja lukuisat muut :D

Notre Damen kellon soittajassa lauletaan helvetin liekeistä. "Nuo liekit, nuo liekit on liekit Helvetin" & "Kun liian voimakkaaksi loi Saatanan"

Ihan alkuperäiset saduthan on raakoja, voiskin kaivella noita vanhoja satukirjoja. Ei äitini ainakaan niitä voinut lukea hoitolapsille.. :D
Muokattu viimeksi: 18.02.12 13.46
18.02.2012 14.05
022136562_r
Viestejä: 1959
Kemi

Mutta nuo on melko lieviä verrattuna siihen että nykyään lastenohjelmissa on vain ja ainoastaan paljastaviin asuihin pukeutuneita liika laihoja tyttösiä ja siellä tapellaan ja ammuskellaan tavoitteena tappaa/tuhota toinen.

Pieni paha nuo laulut johon ei itse kakarana edes kiinnittänyt huomiota.

18.02.2012 14.53
020287832_r
Viestejä: 497
Helsinki
Mun mielestä klassikkosadut olivat tylsiä varsinkin punahilkka sekä Hannu ja Kerttu. Pitäisikin lukea ne alkuperäiset sadut jotka ovat todella raakoja eivätkä ole lapsille tarkoitettuja.
18.02.2012 15.18
Roope kirjoitti:

Mutta nuo on melko lieviä verrattuna siihen että nykyään lastenohjelmissa on vain ja ainoastaan paljastaviin asuihin pukeutuneita liika laihoja tyttösiä ja siellä tapellaan ja ammuskellaan tavoitteena tappaa/tuhota toinen.

Pieni paha nuo laulut johon ei itse kakarana edes kiinnittänyt huomiota.

Ja Suomessakin tuota alkuperäisversiota näytettiin jonkinverran, kun korvan leikkuu vaihdettiin "horisontti ei näy, hiki kainaloon käy". Ja tosiaan nääkin ite oon huomannut vasta viime vuosina, kun ennen en lauluja pahemmin kuunnellut, etenkään niin että niitä olisi ymmärtänyt.

Mutta siis miettien kumpi on suurempi pahe, Disney-versiot vs. nykyiset lastenohjelmat, niin kyllä Disney häviää heti.
Silti uskon, että tässä uutisjutussa haettiin niitä aivan alkuperäisiä satuja, jotka ihan aidon oikeasti ovat raakoja. Kaulan katkaisuja ynnä muuta, joita ei ihan iltasaduksi viisivuotias varmaan olisi mielellään kuunnellut.

18.02.2012 15.32
022706418_r
Viestejä: 3090
Jyväskylä

Ennen, puhutaan nyt jotain 50-60 vuotta sitten ja aikaisemminkin, jouduttiin todella peloittelemaan lapsia, koska vanhemmilla meni päivät kaikkien kotitöiden tekemiseen eikä lapsia voinut vahtia jatkuvasti.
Esimerkiksi tarinat näkistä, joka vie lapset veden alle sepitettiin sen vuoksi etteivät lapset mene yksinään uimaan ja huku. Myös eri paikkoihin keksittiin jokin ilkeä satuolento, jotta lapset pysyivät turvassa ja välttäisivät vaarat.

Sadut todella olivat raakoja, jotta opetukset jäisivät mieleen ja pelon, sekä huonojen seurausten myötä käyttäytyminen pysyisi kunnollisena.

Nykyään taas ollaan lähempänä toista ääripäätä, jolloin lapset kasvatetaan ihme pumpulissa eikä mitään pelottavaa tai ilkeää saa näyttää. En näy tätäkään hyvänä suuntana. Vanhempina sitten pilvilinnat ja vaaleanpunainen maailma särkyy ympäriltä niin tiedä sitten millaisiksi kasvavat.
Varsinkin kunnioittamisen puute näkyy nykyajan lapsissa erinomaisesti, mitään tai ketään ei katsota ylöspäin vaan lapset saavat tehdä mitä lystäävät ilman että vanhemmat osaavat mitään asialle tehdä. Nopeasti sitä sitten muilta tai netistä imetään ne huonommat vaikutteet käytökseen ja kun seurauksia ei tule mistään niin homma vain pahenee.

Kyllä yli kymmenen vuotta sitten jotkut sadut ja lastenohjelmat oli pelottavia ja raakoja, mutta ei niistä mitään traumoja ole koskaan jäänyt. En tiedä tai tunne ketään joka oikeasti olisi niistä mielenmaailmaansa niksauttanut vaan lähinnä sitä huvittuneena nykyään keskustelee mikä olikin se lapsuuden pelottavin kohta mistäkin sarjasta.
Eikä niitä silloin edes ottanut niin tosissaa, satuja kun olivat.
Ja olihan nuokin omassa lapsuudessani melko lällyjä verrattuna siihen miten raakoja vielä myöhäisemmän ajan sadut oli. Omasta puolestani voin sanoa että oman lapsuuteni sadut ja ohjelmat oli juuri sopivaa tasoa.

In life the firmest friend, the first to welcome, foremost to defend -Lord Byron
19.02.2012 00.02

No ei sadut sillon lapsena mitenkään erikoisen pelottavilta tai raaoilta tuntunu. Tosi hyviä olivat, mutta nyt kun vanhempana osaa ajatella eritavoin niin onhan siellä raakuutta; susi syö isoäidin ja suden vatsa revitään auki kun se vielä elää.. Vanha nainen (noita) työnnetään elävänä uuniin ja sitä ennen se samainen noita piti lasta vankoina häkissä aikomuksena syödä tämän... jne jne.. :D Ei noita sillon tuolla tavoin ajatellu.

Mutta tyhmää mielestäni jos noi tyyliin kiellettäis tms. :D Parhaita satuja mun mielestä.

19.02.2012 00.15

Totta, että lapsena ajatteli nuo tarinat eritavalla, ei tuollaisiin "raakuuksiin" suhtautunut pelokkaasti ja mulla ainakin pienenä meni paljon pikku asioita ohitse - hieman vanhempana kun mm. disney-leffoja kattellu, niin nähnyt ne ihan eritavalla, keskittynyt kunnolla sanomisiin ja laulujen sanoituksiin. Ole huomannutkaan joidenkin härskeyttä/"pelottavuutta"/tms.

Itse pidän myös vain ja ainoastaan vanhoista kunnon piirretyistä! Nykyajan tönköt palloukkelit ei houkuta yhtään ja pienenä niitä vähäisiä, nykypäivän tapaisia, ohjelmia inhosin. Huonompaan suuntaan roimasti menty nykyisin.

...hmm, täällä oli jossain vaiheessa jo aihe Grimmin veljesten saduista, mutta näköjään poistettu. Olis mielenkiintoista lukea ne.

05.04.2012 17.58
000109759_r
Viestejä: 286

Siis tässä muutama päivä sitten pikkuveljeni (5 v) katsoi pikkukakkosta ja siinä tuli sellainen piirrettu satu, jossa noita jahtasi tyttöä, koska halusi syödä sen :D katsoin vähän, että eikös tuommoinen ole vähän liian pelottavaa niin nuorelle? Siinä se noita keitti soppaa ja tyttö karkasi sieltä mökistä ja se noita jahtasi sitä kauha kädessä :D

05.04.2012 18.05
022165174_r
Viestejä: 869
Tervajoki
Mun mielestä se on ennemmin niin päin että nykyään piirretyt sun muut on liian raakoja. :S Koko ajan jotain tappamista ja ampumista ja muuta tommosta... Ei mulle ainakaa oo koskaan mistään klassikkosaduista jne jääny mitään traumoja (paitsi tonttujen peikot oli pelottavia ja muumimörkö :D), mutta siis ei ne oo mitään verrattuna nykypäivään...
http://meandmysiberians.blogspot.fi/
05.04.2012 18.34
022512569_r
Viestejä: 903
Pori
Äääh uudet piirretyt on ihan suolesta :P Vanhat kunnon piirretyt kunniaan! <3 Saattoihan jotkut tietyt kohdat saduissa olla pelottavia mutta ei niistä mitään traumoja ole jäänyt :D
What doesn't kill you hurts like hell
05.04.2012 18.37
022512569_r
Viestejä: 903
Pori
kirjoitti:
Lastensadut, ohjelmat ja elokuvat on oikeesti mielettömän häröjä :D ! Ja on ne nyt ehkä jokseenkin karuhkoja, mutta ei nyt niin että niihin silleensä kiinnittäis huomiota.
Mm. Disneyn Aladdinissa lauletaan "korvat pois leikataan aina muukalaisten" ja "miekkaa kaulaan, ruoskaa selkään". Ja lukuisat muut :D

Notre Damen kellon soittajassa lauletaan helvetin liekeistä. "Nuo liekit, nuo liekit on liekit Helvetin" & "Kun liian voimakkaaksi loi Saatanan"

Ihan alkuperäiset saduthan on raakoja, voiskin kaivella noita vanhoja satukirjoja. Ei äitini ainakaan niitä voinut lukea hoitolapsille.. :D

Mie en muista tollasia :D enkä mitään muitakaan härskiyksiä? ei lapsi kiinnitä tollasiin sanoihin huomiota..

What doesn't kill you hurts like hell
05.04.2012 18.55
000109759_r
Viestejä: 286
Luna kirjoitti:
kirjoitti:
Lastensadut, ohjelmat ja elokuvat on oikeesti mielettömän häröjä :D ! Ja on ne nyt ehkä jokseenkin karuhkoja, mutta ei nyt niin että niihin silleensä kiinnittäis huomiota.
Mm. Disneyn Aladdinissa lauletaan "korvat pois leikataan aina muukalaisten" ja "miekkaa kaulaan, ruoskaa selkään". Ja lukuisat muut :D

Notre Damen kellon soittajassa lauletaan helvetin liekeistä. "Nuo liekit, nuo liekit on liekit Helvetin" & "Kun liian voimakkaaksi loi Saatanan"

Ihan alkuperäiset saduthan on raakoja, voiskin kaivella noita vanhoja satukirjoja. Ei äitini ainakaan niitä voinut lukea hoitolapsille.. :D

Mie en muista tollasia :D enkä mitään muitakaan härskiyksiä? ei lapsi kiinnitä tollasiin sanoihin huomiota..

Ai eivai? :D Mun toppuluokkailainen veljeni katsoi tässä kerran muumeja ja siinä se pikkumyy sanoi jtn "sinä pikku piru". :D Alkoi kuule nauramaan täysillä että myy sanoi sanan piru. Itse muistan lapsuudestani myös useita samankaltaisia, mitä olen kuullut ohjelmista.

05.04.2012 18.56
021997952_r
Viestejä: 825
Toi on kyllä ihan totta että ei pienet ajattele asioita samalla tavalla kuin vanhemmat. Muistan itse pelänneeni Muumien näkymötäntä lasta, mutta Scooby-Doo ja Saaren zombiet-elokuvan zombiet ei mua hätkähdyttäneet ollenkaan. :D
05.04.2012 19.08
Itsekään en pienenä kiinnittäny paljon huomiota piirrettyjen sanomisiin, vanhemmalla iällä katsellut niitä uusiksi ja nähnyt ne ihan toisesta kulmasta, kun kiinnittää puheeseen enemmän huomiota ja tajuaa paremmin asioita.
05.04.2012 19.34
019487034_r
Viestejä: 755
Porvoo

Vanhemmalla iällä kun on alkanut miettimään enemmän niitä satuja ja kun lukee tyttärelle niitä ymmärtäen sen mistä satu kertoo niin onhan ne jotkut aika raakoja, ei siihen lapsena sillan kiinnittänyt huomiota. Esim. Hannu ja Kerttu jossa se vanha akka aikoo syödä lapset ja paistaa elävältä . Tulitikkutyttö jossa lapsi paleltuu hengiltä. Sit on kolme pientä porsasta jossa susi aikoo syödä possut ja susi lopulta itse päätyy kiehuvaan pataan. SIt on ruma ankanpoikanen jossa kaikki halveksii tätä "ankkaa", tosin siinä onkin sit onnellisempi loppu.

06.04.2012 22.29
021918079_r
Viestejä: 9

Tämänpäivän lasten ohjelmat ne vasta kauheita onkin. Räiskimistä, tappeluita jne loputtomalla syötöllä!

Vanhoja lasten ohjelmia katsoessa (tai lähinnä kuunnellessa) on korvaan särähtänyt useasti tupakka, alkoholi jne sanat ja muutenkin aika vapaa kielenkäyttö...

07.04.2012 19.49
022617123_r
Viestejä: 762
Ylöjärvi

Noissa vanhoissa klassikoissa monia kuolee aikas raa`asti tai joku yritetään tappaa :D. Esim. Lumikissa niin se yritetään tappaa ja tappajan pitäisi viedä sen sydän sille paholaisämmälle.

Nykyään on paljon parempia satuja/elokuvia lapsille. Ei mitään väkivaltaa:)

http://harrastushaukut.blogspot.fi
07.04.2012 22.47
022692753_r
Viestejä: 4502
Mä pelkäsin Jörö Jukkaa pienenä :<
"You touch me in many, many ways.."
07.04.2012 23.27

pienenä en uskaltanut katsoa edes "lumikki ja 7 kääpiötä" :D Itkin pienenä aivan hysteerisenä.... Mut komps kaikkii :D

ei ole koiraa karvoihin katsomista!
09.04.2012 10.30
Amigo RIP kirjoitti:

Vanhemmalla iällä kun on alkanut miettimään enemmän niitä satuja ja kun lukee tyttärelle niitä ymmärtäen sen mistä satu kertoo niin onhan ne jotkut aika raakoja, ei siihen lapsena sillan kiinnittänyt huomiota. Esim. Hannu ja Kerttu jossa se vanha akka aikoo syödä lapset ja paistaa elävältä . Tulitikkutyttö jossa lapsi paleltuu hengiltä. Sit on kolme pientä porsasta jossa susi aikoo syödä possut ja susi lopulta itse päätyy kiehuvaan pataan. SIt on ruma ankanpoikanen jossa kaikki halveksii tätä "ankkaa", tosin siinä onkin sit onnellisempi loppu.

Jeps, mut toisaalta nuohan on kaikki opettavaisia. Nykyiset ei mielestäni aina edes ole..ne on vaan muuten raakoja

09.04.2012 11.28
022366739_r
Viestejä: 1728
Kuusamo

Ajatelkaapa nyt jotain ohjelmia esim. Puuha Pete. Ihan hirveetä shaibaa. Noiden takia ite lopetin lastenohjelmien kattomisen, ne oli vaan niiiiin vastenmielisiä !
Kunnon ohjelmat takas :( Ja jos miettii sitä yhtä ohjelmaa, en tiiä mikä sen nimi on, missä on koulu ja sitte siellä on se pahisopettaja joka yrittää tyyliin tappaa ne kaikki oppilaat, mitä ihmettä? Miks se on pitäny sijoittaa koulumaailmaan? Sehän vaan opettaa, että opettajat on ilkeitä.
Sitte on näitä Winx yms kakkoja, missä on just noita puolialastomia tyttöjä. Hyi.
Mutta toisaalta sitte ihan pienille näytetään vaan jotain videota missä pallo pyörii ruudussa tai jotain "katso, tässä on kukka". Mitä ihmettä, eikö olis sama olla kattomatta telkkaria, jos ei älyä ohjelmien päälle?
Mun mielestä vanhat sadut ei ollu yhtään liian raakoja, vaan just sopivan opettavaisia. Ne kertoo mitä EI kannata tehdä ja miten elämä toimii !

Muokattu viimeksi: 09.04.12 13.42
Don't underestimate me :)
09.04.2012 13.40
022692753_r
Viestejä: 4502
Kyllä ne Muumit o parhaita "satuja" :D
"You touch me in many, many ways.."
10.04.2012 18.51
022311782_r
Viestejä: 327
Uusikaupunki
H i p s u kirjoitti:
Kyllä ne Muumit o parhaita "satuja" :D

Muumit on aina in!

Asiasta tulitikkuun...pikkukakkonen on kyl joskus aika "järkyttävä".Tää varokaa heikkoja jäitä opetusvideo on pelottanut mua pikkumuksusta asti.Monet muutkin on sanonu et se on iha hirveä.Pakko myöntää et oon saanu suurimmat traumani pikkukakkosesta voi kuulostaa oudolta mutta totta se on.Yhdessäkin ohjelmassa puitiin sitä että kaikki kuolee ja ei herää siitä enää ikinä.Aika järkyttävää kuultavaa pienelle ihmisella noin suorasti.

"Kun piruja alkaa liikuskella kotipihoilla ja ties missä,maailmanloppu on lähellä.Näin kai se on."
14.09.2012 22.16

Ei mulle vaan oo mitään traumoja jäänyt vaikkapa siitä monta kertaa katsotusta Lumikista. :D Vanhat Disneyn klassikot on aina yhtä ihania<3

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti