Slow feeding (Hevoset > Hevosten ruoka)

11.07.2012 17.03
021868671_r
Viestejä: 3
Masku

Elikkä kokemuksia ja kertomuksia, mielipiteitä ja faktoja slow feedingistä :)

Ihmetteleville lyhyt preppaus: slow feedingin (suom. hidas ruokinta) tarkoituksena on se, että hevonen syö ruokansa (yleensä korsirehu, voi soveltaa väkirehuihinkin) mahdollisimman hitaasti, jotta ruokaa kestäisi syödä mahdollisimman pitkän aikaa, jolloin sen mahassa syntyvät hapot eivät pääsisi mahalaukun yläosaan ja näin vaurioittaisi sitä. Pääajatuksena siis terveempi hevonen. Slow feedingillä on myös psyykkinen merkitys hevoselle, sillä laiduntajaeläimemmehän on tottunut syömään 14-17 tuntia vuorokaudessa.

Hevoselle vielä parempi vaihtoehto on continuous slow feeding (suom. jatkuva hidas ruokinta). Tässä tapauksessa hevoselle syötetään korsirehua mahdollisimman paljon hidastaen, ja varmistetaan myös, ettei rehu lopu hevosen ulottuvilta koskaan. Tismalleen näinhän asiat olivat ratsujemme esi-isille, joten tilanne on hevoselle luonnollinen. Hevosen omistajien ja tallinpitäjien kokemuksien perusteella hevoset, jotka tietävät heinän olevan aina saatavilla, ovat muuttuneet rauhallisemmiksi ja luottavaisemmiksi, useat myös luopuneet ns. "pahoista tallitavoistaan", jopa imppaamisesta. Tämä on vain loogista, sillä ruokahan on hevoselle elinehto, ja sen vaistot kertovat siitä sille koko ajan, joten kun hevonen oppii, ettei ruoka koskaan lopu, se lakkaa stressaamasta asiaa. Moni on varmasti ollut isossa hevostallissa ruoka-aikaan, ja kuullut karsinan ovien paukutuksen ja nähnyt toisiaan näykkivät hevoset. Tämä on seurausta nimenomaan säntillisistä ruokinta-ajoista, jolloin hevonen saa eteensä ne muutama kiloa, jotka täytyy äkkiä syödä ennenkuin kukaan muu ehtii. Hevonen siis ajattelee: "pitää syödä nopeasti, ennenkuin ruoka loppuu". Kuulostaa tyhmältä, mutta tällaisiin olosuhteisiin joutuneelle laiduntajaeläimelle varsin loogista. Tällöin hevonen vetelee kitusiinsa ne heinäkilot nopeasti, ja joutuu pahimmillaan useita tunteja odottamaan seuraavaa annosta vatsa tyhjänä. Tästä ikävänä seurauksena voi syntyä mm. mahahaava. Moni varmaan miettii, ettei hevoselle voi antaa mielin määrin heinää, muutenhan se syö itsensä hautaan. Mutta homma menee niin, että kun hevonen huomaa että heinää on ja on ja on, se lakkaa stressaamasta sen loppumista, ja syö vain silloin ja niin paljon kuin kokee tarvitsevansa. Hevonenhan tietää itse parhaiten, mikä on hyvä määrä mitäkin ja milloinkin. Hevosen ja ihmisen aikataulut myös sopivat tällöin paremmin yksiin, kun ihmisen ei tarvitse miettiä hevosen ruokinta-aikoja ja niiden takia mahdollisesti luopua ratsastuksesta/vastaavasta.

Se infosta, sitten meidän tilanteeseen: kaksi shetua + kamalan laatuista heinää, jota ei olla pystytty vaihtamaan parempaan, joten tilanteen alkutekijät jo surkeat. Suuren sokeripitoisuuden vuoksi heinää ei voi syöttää jatkuvalla syötöllä, varsinkin kun toinen poneista kaviokuumeherkkä. Ikävä tilanne joka toivottavasti syksyyn mennessä paranee. Meillä on kuitenkin siis tarhassa kolme pienisilmäistä (3 x 3cm, Hööks) heinäverkkoa, ripoteltuna aidatulle alueelle, jolloin ponit syövät ja vaeltavat ja syövät ja vaeltavat niinkuin kuuluukin. Kaurat annetaan ihan kiposta kerran päivässä, mutta olen kehitellyt ajatusta ponille sopivasta "virikelaudasta", jossa siis koloja kansineen ja poni saa koloista kaurat avattuaan kannet tms.

Miten teillä slow feeding käytännössä sujuu? Onko jatkuvaa vai onko ruokinta-ajat? Heinät, kaurat vai molemmat? Onko heinille verkot, laatikot vai hienot omat keksinnöt? Onko huomattu ruokintatavalla olleen vaikutuksia hevoseen, fyysisesti tai henkisesti?

11.07.2012 17.22

Meillä on kaikki vapaalla heinällä,joka ei täysin ole hitaaksi ruokinnaksi katsottavaa. Ilman ongelmia alusta asti menty,eikä ähkyjä saati lihomisia ole tullut-millä siis monia pelotellaan.Hoidettaviksi tulleet hevoset ovat jopa laihtuneet vapaalla heinällä.Ruoka aikoja ei ole,paali kokoajan edessä.

Oletko kokeillut liottaa heinää lämpimässä vedessä? Saat sokereita hieman alemmas.Lisäksi jättäisin kauran pois.

11.07.2012 23.54
021868671_r
Viestejä: 3
Masku
On meillä kaviokuumeen aktiivisimpana aikana liotettu, ei vaan tullut missään vaiheessa mieleen jatkaa sitä. Ja eihän nuo saa kuin puolikkaan kourallisen kauraa, ei liity niiden ruokintaan sinänsä, on vain simmonen tapa ja herkkupala siihen kivennäisten oheen. Aina vaan puhun "iltakauroista", vaikka kauraa on tuskin nimeksikään :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti