Lenkille meno ei onnistu (Koirat > Koirien koulutus)

23.09.2012 19.48
021855926_r
Viestejä: 59
Riihimäki

Eli siis mikä avuksi, meidän Puppe suorastaan sekoaa, jos esim. laitan hupparin päälle, koska olettaa pääsevänsä lenkille. Kun ottaa remmin/valjaat esille, tai koira näkee ne, alkaa haukkuminen, mikä ei lopu, koira pyörii kun laitan valjaita sillä ei malta pysyö paikallaa. Kun valjaat on saatu ''tapeltua'' päälle, ja omat korvani tekee jo kuolemaa, päästään ulko-ovelle, ulkona ja ovela sama haukkuminen jatkuu, yleensä Puppe myös riehuessaan sotkeutuu remmiin --> lähtö viivästyy hieman selvittelyjen takia --> koira on vielä levottomampi. No sitten kun ollaan päästä portista ulos, koira vetää ihan kympillä, kunnes ollaan kadulla ja koira rupeaa keskittymään hajuihin. (huh!)

Koko jutun suurin ongelma on siis se, että ku Puppea komentaa, se ''alistuu''/tottelee n. 2-3 sekuntia, ja sitten riehuminen taas alkaa.

Toinen ongelma on se, että Puppe vetää koko ajan. Ja jos pitää lyhyttä hihnaa/ei anna koiran vetää, se pysähtelee ja jättäytyy jalkoihin (koira siis kääpiövillakoira). Siispä olen päätynyt flexiin. Metsässä jossa nykyään lähes aina ulkoilemme, Puppe ei vedä niin paljon että ''kakoo'' koko ajan, ja joskus jopa menee remmi/flexi löysänä (oi, se on ihme!). 

Haluaisin kovasti pitää Puppea vapaana, mutta se ei onnistu oikein millään, sillä ulkona koira ''kuuroutuu'' minulle. :/ 
Siispä se on osasyy miksi koira vetää, kun en voi komentaa sitä, sillä se ei kuuntele. Jos sanon sen nimen, se ei reagoi mitenkään. Koira vain painaa eteen päin eikä välitä minusta.

Ollaan kokeiltu kaikkea, sitäkin että tehdään 3-4 yli puolen tunnin lenkkiä, ja vähintään yksi tunnin lenkki päivässä, ja että kotona pihalla koulutetaan paljon, hypytetään esteitä yms. että koira olisi väsyneempi ja näin keskittyisi edes hivenen. Mutta ei. Omalla pihalla kaikki siis toimii loistavasti, mutta kun remmi/valjaat/panta edes vilahtaa, koira kuuroutuu.. HELP US!?! 

Kaiken minkä haluat osata, voit oppia, mutta se vaatii harjoitusta, ja hyvän treeni kaverin ;)
23.09.2012 20.06
022696102_r
Viestejä: 960
Paimio

Yksi ongelma oli vetäminen - fleksi + valjaat on molemmat sellaisia välineitä jotka vain yllyttävät tuota käytöstä. Muuta en neuvo, koska toivon että täällä on viisaampia ihmisiä sitä varten. :) Perussääntönä on kuitenkin pidetty sitä, että jos koira riehuu ja vetää niin et tee sille mieliksi eli liikut vasta sitten eteenpäin kun se on täysin rauhallinen ja vaikka ottaa kontaktin sinuun. 

pk collie Kira
23.09.2012 20.24
022265280_r
Viestejä: 390
Vantaa

Onko lenkillelähdöissä joskus ollut hössötystä. Jos koiran kanssa on joskus hössötetty lähtiessä ulos, koira oppii nopeasti hössöttämään aina. Yksi vaihtoehto, mikä tarvitsee paljon aikaa ja vaivaa, on esimerkiksi vain odottaa, että koira rauhoittuu. Tätä tekniikkaa ei juurikaan normaalielämässä jakseta, joten suosittelisin opettamaan koiralle malttia. Opeta koira esimerkiksi odottamaan istumassa ruokaa. Koira saa ruuan kun istuu nätisti, lasket ruuan lattialle ja annat koiralle luvan syödä kun se katsoo sinua. Tätä voit hyödyntää myös lenkillelähtiessä, pyydät koiran istumaan (kärsivällisyyttä!) ja teet tarvittavat toimenpiteet (otat hihnan, puet päälle, puet koiralle pannan jne) ja annat koiralle luvan liikkua.

Koiran väsyttämiseen ei riitä pelkästään pitkä lenkki ja varsinkaan hypyttäminen ei oikeastaan väsytä koiraa ollenkaan. Sen sijaan voisit esimerkiksi kokeilla kongia, naksuttelua tai vaikka namipiilotusta. Aivotyö väsyttää koiraa liikuntaa enemmän, pitkän lenkin jälkeen koira voi olla fyysisesti väsynyt mutta psyykkinen puoli jaksaisi vielä touhottaa.

Naksutinkoulutuksesta voi katsoa vaikka opetusvideoita youtubesta, tietysti aloittaa opettamalla naksuttimen, sitten jatkaa helpoilla harjotteilla ja lopulta siirtyä vaativampiin tehtäviin. Kongiin laitetaan jotain herkkua koiralle, jolloin koira joutuu käyttämään aivojaan saadakseen herkut ulos ja omaan mahaan. Namipiilotusta voi tehdä vaikka niin, että laitat koiran johonkin huoneeseen tai vaikka toiselle ihmiselle pidettäväksi hetkeksi jolloin piiloitat nurkkien taakse, nojatuolien taakse jne nameja. Koira päästetään vapaaksi ja se etsii namit. Kannattaa olla kärsivällinen ja jättää avut nollaan, näin koira oppii, että sen täytyy itse tehdä töitä löytääkseen namit.

Tsemppiä!

http://oojaveet.blogspot.com/
23.09.2012 20.30

Käy hiplaamassa valjaita, remmiä ym. monta kertaa (esim. 3x puolessa tunnissa). Koira tuskin jaksaa koko ajan ravata katsomaan että joko ulos joko ulos, ja vaikka jaksaisikin, tajuaa hyvin pian että ulos mennään silloin tällöin eikä aina esim. pukiessa. Sekoita lähtörutiineja.

Odota, että koira rauhoittuu, jos se riehuu. Omani kanssa ollaan parhaillaan rauhoittumista odoteltu tunti ja 15 minuuttia. Pitää olla kärsivällinen, käskeä jämäkästi eikä menettää hermojaan, vaikka koira olisikin eri mieltä. Kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä, joka ei lopu vielä moneen, moneen vuoteen. Koiran kanssa työtä riittää ihan koko 15 vuodeksi.

Vetäessä pysähdyt etkä suostu liikkumaan vaikka koira tekisi mitä. Odotat, että koira keskittyy juuri SINUUN. Vetävälle koiralle on myös hyvä tehdä harjoituksia, joissa se oppii seuraamaan, mitä omistaja tekee, eikä ainoastaan keskity itseensä. Hypi ojien yli, pysähtele, vaihda suuntaa äkkinäisesti (jos koira ei reagoi, kannattaa esim. "hangata" jalkoja maahan pysähtyessä niin että kuuluu hirveä ääni). Tarjoa herkku tai vaikka leiki, kun koira alkaa seurailla sitä mitä sinä teet. Liikaa ei näitäkään harjoituksia kannata tehdä - koira saattaa alkaa kyttäilemään sinua jatkuvasti ruuan toivossa, jolloin lenkkeily menettää ideansa ja on pelkkää liikuntaa plus koira jännittyy.

Koira on myös SAATAVA kuuntelemaan. Sille ei anneta mahdollisuutta, käsky tulee enintään 2 kertaa ja jos ei tottele niin ärähtää voi reippaastikin. Käskyjen hokeminen on myös mahdottoman turhaa, jos koira ei tottele. Omallani on käytössä tasan yksi käsky ja se on "katso tänne, minulla on asiaa". Merkkinä toimii milloin mikäkin, koiran nimi, "hei", "haloo", ääritapauksessa (koira vaikka kaukana) vislaus. Kiinnitän siis koiran huomion ennen kuin pyydän siltä mitään. Temput, istumiset, puolenvaihdot ym. toimivat lähes poikkeuksetta käsimerkeillä tai käsimerkki+käsky-yhdistelmillä, joka on koiralle hyvin selkeä ratkaisu, jos sanalliset käskyt tuppaavat sekoittumaan.

Suurin ongelma koko hommassa tuntuisi olevan aivotoiminnan puute. Lenkit ja agility on oivaa liikuntaa, mutta entäpä pääkoppa? Tokoilu on koiralle hyvää virikettä, kuten myös aktivointipallot ja -lelut, joita voi tehdä kätevästi itsekin. Koira ei riehu turhia, jos sen pääkoppa saa tarpeeksi tekemistä.

Vaihda myös nyt ihmeessä se flexi pois. Flexi aiheuttaa koko ajan pientä painetta koiran kaulaan tai etuosaan, vaikka se kävelisikin kauniisti ja omistajan lähettyvillä. Sillä on myös hyvin helppoa kiertää koiran peruskoulutus. Normaalilla hihnalla joutuu toki tekemään enemmän työtä, mutta se antaa koiralle vapaamman tunteen (plus hihnoja yhdistelemällä saa kätevästi "handsfreen"). Ei myöskään tarvitse säätää lukkojen kanssa eikä ole sitä riskiä että puoli naamaa menee tohjoksi jos hihna katkeaa.
Ja älä IKINÄ sorru pantoihin niin kauan kuin koirasi vetää. Pahimmillaan saat niskat tohjoksi tai panta painaa hengitysteitä. Valjaat ovat myös kymmenen kertaa turvallisemmat, jos koira esim. säntää linnun perään. Eipähän mene niskat nurin.

13.10.2012 11.54
021855926_r
Viestejä: 59
Riihimäki

Hehe.. muistin eilen että tällänenkin oli täälä... Mut siis tänää lenkillä me edistyttiin huimasti! Kotiin päin matkalla remmi oli jopa löysällä ajoittain!! Toki kun koira tai ihminen tuli vastaan sitä ola pakko mennä vähän lähemmin katteleen mutta muuten meni oikein hienosti (= Ongelma on enää vain meno matkalla.. Koira vetää kun hullu vieläkin.. Tänään ( ja jatkossa ruvetaan käymään aina.. ) käytiin koirapuistossa,sielä heittelin Pupelle käpyjä yms.. Puppe juoksi paljon, ja olikin jo suht väsynyt kotimatkalla... Sen takia ei riekknut.. Mutta miten saan sen energian ennen lenkkiä pois?? Aina ei jaksa (jos esim paljon lunta tai kova pakkanen) omalla pihalla eka riehua... help us (=

Kaiken minkä haluat osata, voit oppia, mutta se vaatii harjoitusta, ja hyvän treeni kaverin ;)
13.10.2012 18.17

Tollaset ongelmat olis näkyvästi pois neuvottu tunnissa ehkä 10min.

 

Scotty poika se on taas vauhdissa! No mun koira jaksais ravata vaikka 20krt 20min ovellajos sitä ei olis koulutettu. Kyllä se koira sinne ovelle jaksaa nousta n.10min välein.

13.10.2012 19.04
022346454_r
Viestejä: 937
Hausjärvi

Tiko veti aina ennen ihan hulluna. Kunnes minä päätin että eipä vedä enää. En antanut sen vetää, eli käytännössä joko käännyin toiseen suuntaan, pysähdyin tms. Ovella jos alkoi rynniä heti ulos päästyä niin menin aina takaisin sisälle ja uudestaan. Jossakin vaiheessa se sitten aina väsyi. Kaksi viikkoa meni, ja sen jälkeen Tiko ei ole enää vätänyt. Niin ja me vaihdoimme valjaat + flexi yhdistelmän tavalliseen hihnaan ja tällaiseen pantaan. Valjaat tulevat kohtaan josta koira saa vetäessään voimaa. Panta on siksi parempi, ja tuollainen leveä panta on parempi kuin kapea panta, näin olen ymmärtänyt.

http://www.jokainentavallaan.blogspot.com/ JA http://villikko.imgur.com/
13.10.2012 19.07
koirapsykologi kirjoitti:
Scotty poika se on taas vauhdissa! No mun koira jaksais ravata vaikka 20krt 20min ovellajos sitä ei olis koulutettu. Kyllä se koira sinne ovelle jaksaa nousta n.10min välein.
Niinhän se jaksaa, mutta älyää kuinka typerää se on kun ulos lähdetään ehkä kerran sadasta pukemisesta...
14.10.2012 01.10

Meilläkin oli ollut varsin levotonta tämä ulos lähteminen jonkun aikaa. Jos koira näki, että joku koski flexiin, niin johan alkoi hysteerinen ravaaminen, vinkuminen ja satunnaisesti jopa haukkuminen. Osasi kyllä istua hetken aloillaan kun kiinnitettiin hihnaa, mutta nousi kyllä pian ylös ja nykäisi sekä hyppäsi ovea vasten. Tämä kuului myös levoton pyöriminen ja vasten hyppiminen.

Nyt on tilanne kuitenkin rauhoittunut (oikeastaan vain tämän päivän aikana). Tein koiralle selväksi, että ulos ei mennä ennen kuin osataan olla ja istua rauhassa. Turhalla vinkumisella ja ravaamisella ei mitään saavuta. Nousin aivan tyynen rauhallisena sohvalta ja menin eteiseen. Koira seurasi perässä. Otin flexin käteeni ja mikäli koira vähääkään vinkaisi tai alkoi riehaantumaan, laitettiin flexi takaisin paikoilleen ja palasin istumaan. Kun koira seisoi hämillään eteisessä, menin uudestaan ja tartuin flexiin -> sama lopputulos. Tähän meni aikaa yhteensä n. 8min kun koira tajusi, että turhalla vinkumisella ei saavutakaan mitään vaan ulos päästään sitten, kun maltillisesti odotetaan.

Talvella turhan energian purkaminen onnistuu meillä parhaiten! =) Lumi on raskasta ja koira joutuu tekemään töitä (loikkimaan, hyppimään) jotta pääsee paksussa hangessa eteenpäin. Se verottaa jonkun verran voimia ja on omistajallekin hyvää liikuntaa.

14.10.2012 01.12

Meillä oli yhdessä vaiheessa ulkona riehumista ja perseilyä ja parhaimmillaan 2,5h seisoskeltiin paikallaan ennen kuin suostuin liikkumaan mihinkään. Sen jälkeen ei kauaa tarvinnut seisoskella kun koira ymmärsi ettei pelleily vaan vetele ja suostui käyttäytymään. Luulisi saman tepsivän riehumiseen sisällä :D

14.10.2012 01.23

Kyllä koiran saa tottelemaan ja kuriin jos vaan itsellään aikaa, halua ja päättäväisyyttä riittää. (: Meilläkin varsin jääräpäinen yksilö ja tottelevaisuus toisinaan nolla, mutta kyllä se tänäänkin huomasi, että tosissaan ollaan. Mitään kummempaa siihen ei tarvita.

Samaa tekniikkaa olisin suositellyt myös Pupelle, jos tilanne ei olisi siitä parantunut. Mutta hienoa, jos olette edistyneet!

14.10.2012 18.43
Scotty kirjoitti:

Meillä oli yhdessä vaiheessa ulkona riehumista ja perseilyä ja parhaimmillaan 2,5h seisoskeltiin paikallaan ennen kuin suostuin liikkumaan mihinkään. Sen jälkeen ei kauaa tarvinnut seisoskella kun koira ymmärsi ettei pelleily vaan vetele ja suostui käyttäytymään. Luulisi saman tepsivän riehumiseen sisällä :D

 

2.5h?? Nyt loppuu se pilven poltto jos noin pahasti vedät jumiin XD...

 

15.10.2012 14.07

Älä hyväksy tuollaista käytöstä.Jos tahtoo tehdä pitkän kaavan kautta niin hipelöi ihmeessä hihnoja ja valjaita ym tai tee kerralla selväksi se rauhoittuminen.Käske,älä pyydä.Käskemiseen ei kannata käyttää löysää,kimeää tai normaalia äänensävyä,vaan matalampaa ja määrätietoista.

Kyynärät 0/0,Lonkat A/A,Silmät ok,hengitystiet ok,selkä ok,häntä ok
17.10.2012 10.32
021977643_r
Viestejä: 5
Mäntyharju

heti kun koira riehuu niin käy itse vaikka istumaan äläkä ees kato koiraa ja sit ku se on paikallaan niin jatkat sitä mikä jäi kesken.. sama niin monta kertaa kun ymmärtää :) meillä ainakin toimii :)

17.10.2012 10.50
022512569_r
Viestejä: 903
Pori

Mie älähtäisin koiralle heti kun alkaa riehua ja jos ja  kun sillä ei ole mitään vaikutusta, heittäisin vaatteet ja remmit takaisin narkikkaan enkä kiinnittäisi koiraan mitään huomiota. Vasta kun koira on täysin rauhoittunut, kokeillaan uudestaan.. ja tätä tehdään niin kauan että homma menee jakeluun. Sama homma vetämisen kanssa,  koira vetää - kielto, jos ei vaikutusta niin käännyt kannoillasi ja painutte muitta mutkitta takaisin kotiin. Aikaa tuhrautuu varmasti ja kärsivällisyyttä tarvitaan mutta joka kerralla pääsee hieman pidemmälle :) Koira ei siis pääse lenkille ennen kuin osaa käyttäytyä. Pissatukset tietenkin on pakko tehdä mutta varsinaiselle lenkille ei pääse. Ja muista kehua koiraa rauhallisesti kun se on rauhallinen :) älä siis missään nimessä kehu kimeällä innostavalla äänellä, kiihdyttää vain koiraa ja menee homma plörinäksi.

Tämä menetelmä on Jan Fennelin käsialaa.

Muokattu viimeksi: 17.10.12 10.52
What doesn't kill you hurts like hell

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti