Help! miten peruuttamisesta eroon? (Hevoset > Hevosten koulutus)

06.11.2012 19.34
022506048_r
Viestejä: 39
Joensuu

Noni elikkä semmonen ongelma on kehkeytyny erään tammulin kanssa, että
jos ei jotain halua tehä tms. ni rupee peruuttamaan.
Maastossa yksin mennessä ei halunnu yhen tunnelin ali mennä ni ihan järkyttävä peruutus ja loikkiminen.

Eilenkin ratsastin ilman satulaa ulkokentällä ja rupesin väistöapuja antamaan ni rupes peruuttaa, koko
ajan kovempaa vauhtia ja lopulta ei pysyny enää pystyssä vaan kaatu kyljelleen. Kerkesin ite hypätä alta pois.

Tää sama ongelma on siis myös vaikka taluttamalla yrittäs lähtee maastoon kävelee, alkaa jo tallin pihalla
peruuttamaan ku joku sekopää..
Vaikka joku olis takana raipan kanssa tai pohkeilla paukuttas tms. ni ei tunnu välittävän jos oikeen vauhtiin pääsee.

Tää ei oikeesti ole hauskaa eikä terveellistäkään, voi olla et ens kerran jään alle ku tuon tekee ja kaatuu....:s
 

Tamma on peruskoulutettu ent. ravuri(?) osaa käynti, ravi, laukka, väistöt ja peruutukset pyynnöstä. Etu-ja takaosakäännökset huterasti vääntyy..

Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.~
06.11.2012 19.56
022074724_r
Viestejä: 2155
Lapua

Jopas tamman elämästä on tehty vastenmielistä että ihmisen pyyntöjä on noin karmeaa toteuttaa. Tammalla on pakokeino epämiellyttävään tilanteeseen; peruuttaminen. Luottamus/kunnioitus ihmiseen on jossain hornan tuutissa.

Ei ole olemassa raiskauksia. On vain yllätysseksiä, jota ei tiennyt haluavansa.
06.11.2012 20.00
022506048_r
Viestejä: 39
Joensuu

Jeps, en tajua. Muuten tosi ihana tamma joka osaa ja tekee mielellään mitä pyydetään...o:
Pitäskö sit vaan odottaa että lopettaa ja pistää sit peruuttamaan vielä vähän vai mitä ihmettä.

Toisaalta nyt kun kellahti kyljelleen ni ei sitä tiiä jos vähä sai siitä nenilleen.
 

Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.~
06.11.2012 22.17
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Ensin pitää selvittää onko kyse kipuilusta vai kurin puutteesta. Käännä seuraavan kerran tamma ympäri ja anna peruuttaa tahtomaasi suuntaan vaikka kilometri. Katso mitä se siitä sanoo. Useimmat tapaamani peruuttelijat ovat olleet kurinpuutetapauksia.

06.11.2012 23.00

Sanoisin että (jos ei kipua) niin katkaise käytös jotenkin. Kuulostaa että hevonen käyttää peruutusta nimenomaan pakokeinona ja ihan systemaattisesti. Tee jotain, mikä lopettaa peruutuksen. Älä huido tai lyö tai potki, vaan esimerkiksi käännä ympäri. Maastakäsin voit kokeilla väistättää taka- tai etupäätä (takapää yleensä helpompi), laittaa hevosen menemään sivuttain tai ympyrälle. Kuinka paljon osaat maastakäsittelyä? Maasta käytös on helpompi katkaista, koska et ole itse niin suuressa vaarassa tippua tai joutua alle.

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
07.11.2012 16.15
022506048_r
Viestejä: 39
Joensuu

No siis se on just sitä että jos ei halua niin alottaa.Eli vaikka ei halua yksin maastoon ni rupee peruuttelee joka asialle
Maastakäsittelyä nyt senverran oon harrastellu että just liinatyöskentelyä, irtojuoksutusta ja näitä perus väistämisopetuksia yms. normijuttuja.
 

 

Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.~
07.11.2012 17.36
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Eli kaikki on kurin puutetta. Ratsastaako hevosta kukaan taitavampi? Miten se silloin toimii? Käyttekö hevosen kanssa missään valmennuksessa? Voisi nimittäin olla tarpeen muuttaa hevosen asennetta teihin ja työntekoon opettamalla teille tehokkaampi tapa ratsastaa sitä eteen ja tehdä sille liikkuminen mielekkääksi.

07.11.2012 17.50

^ Ei se välttämättä ole kurin puutetta. Ihan yhtä hyvin voi olla pelkoreaktio. Tai hevonen ei ymmärrä mitä siltä haetaan.

 

Muokattu viimeksi: 07.11.12 17.50
"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
07.11.2012 19.53
022274225_r
Viestejä: 4350
Muurame

Harvemmin kun ex-ravuri käy hankalaksi nuoren ratsastajan alla tarvitsee hirveästi etsiä vikaa satulan alta. En ole ikinä nähnyt pelkoreaktiota joka taktisesti iskisi vain silloin, kun ollaan töihin menossa. Jos hevonen olisi vaikka uvetiittipotilas joka sokeita pisteitään säikkyessään pelkoilisi, se reagoisi myös silloin kun sitä ei ratsasteta.

ymmärtämättömyys on sekin huono selitys kun aikuisesta hevosesta puhutaan. Ei se ole mikään idiootti. Jos edessä on tie ja selässä ratsastaja joka hätistää eteenpäin niin kyllä aikuinen hevonen tietää että lenkille nyt tahdotaan. Ennemmin kuulostaa siltä että hevosen ja ratsastajan tahtomiset eivät oikein kohtaa.

Nyt minua kiinnostaisi eniten, miten hevonen on koulutettu ja kuinka sen koulutusta ylläpidetään. Tähän toki liittyy myös satula. Onko hevonen kiukku kaikille selkään menijöille vai vain osalle?

07.11.2012 20.13
022506048_r
Viestejä: 39
Joensuu

No minä ratsastan 1-3krt viikkoon ja sit lisäks alottelijoita, he menee maneesissa sillä..
En oo varma miten menee nuílla vuokraajilla, eilen oli kuulemma ollu huono päivä eli ei vissiin toiminu. Yleensä pikkusystereitten mennessä toimii tosi kivasti yms.
Maastossa se on ainaki siitä kiinni että ei taho yksin lähteä, kaverin kanssa ei mitään ongelmaa.
Tuota ei siis yleensä tapahdu maneesissa/kentällä, tää kerta oli poikkeus..

En tiiä miten on koulutettu yms. ite oon vuoden verran ratsastellu.
Ostettiin se siis ent. ravurina tietojen mukaan, ekan kerran ku sillä ratsastin ni yllätyttiin että osaakin aika paljon.
Käynti, ravi, laukka, väistöt, peruutukset, jotenkuten etu-ja takaosakäännökset. Itellä ei vaan taito noihin viimesimpiin riitä ni ei onnistu täydellisesti :D Osaa esteitä, kantaa itseään melko hyvin ja osaa pohkeet ja ohjat yms.
Veikkaisin koulutustasoks ehkä helppoB..? Toimii vallan mainoisti tuota yhtä ongelmaa lukuunottamatta:)

Laitumella täydellisesti antaa ottaa kiinni, kävelee oikeen vastaan ja voi selässä tehä muuten mitä vaan, seisoskella, pyöriä hyöriä.
Sit kun maastoon pitäs lähteä ilman toista heppakaveria ni alkaa ihan jäätävä peruutus jo pihalla kun tajuaa että nyt lähetään ilman kaveria ...
 

Tuo ongelma on nyt ilmaantunu ihan parin viikon sisällä ku uuteen talliin muutti eikä enää ole maastossa kaveria.

Muokattu viimeksi: 07.11.12 20.17
Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.~
10.11.2012 17.35

En ole hirmu hyvä hepojen kanssa, mutta viimeisimmän viestin perusteelal hevonen yrittää peruuttaa tallille kun ei muita tule mukaan. Tosiaan varmasti hyvä keino tuo peruutus haluttuun suuntaan! :)

11.11.2012 11.28
022620016_r
Viestejä: 1218
Joensuu

Kokeilepas peruututtaa pollea niin kauan, kunnes ei peruuttaminen enää maistu -- ja sitten vielä vähän pidemmälle. Sitten eteen kehujen kera kun hevonen omaehtoisesti liikkuu. Mulla oli tällainen peruuttelija aikoinaan, tosin yhdisti pakittelemiseen hillittömät pukit.

Just because you are a character doesn't mean you have character
12.11.2012 16.53
022506048_r
Viestejä: 39
Joensuu

^ Jeps. Tuota oon muutamia kertoja tehnytkin, mua vaan pelottaa et kaadutaan taas ku rupee peruuttamaan entistä enemmän tietenki pyynnöstä. Se pitää jotenki vaan saada kontrolloitua että minä päätän sen peruutusvauhdin ettei kaadu.:)

Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.~
15.11.2012 22.56

Meillä hepalla sama ongelma, mutta tähän lisättiin peruuttelun lisäksi pukit. Raipasta suuttuu ja pukittaa, mutta kun ratsastaja vaan antaa pohkeita hellästi, niin pienen peruuttamisen jälkeen lähtee ihan nätisti eteenpäin, joskus ilman peruuttamistakin. Meillä parantunut ajan kanssa, joten tsemppi teillekkin, kyllä se siitä lähtee! :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti