Miksi kenenkään ei pitäisi ostaa englanninbulldoggia (Yleinen keskustelu > Ajankohtaista)

28.11.2012 16.54

http://olennaisestisairaampi.com/?page_id=9

Tämä on jokaisen englanninbulldogista haaveilevan hyvä lukea, ja muutenkin luoda keskustelua aiheesta.

 

28.11.2012 17.11
000082084_r
Viestejä: 385

Hyi kauheeta. Eikä bulldogit varmana ainoita rotuja ole, joilla on samantyyppisiä sairauksia. 

28.11.2012 17.20

En kyllä ymmärrä miten on saatu jalostettua noin huonokuntoinen rotu..?

Come to the dark side, we have cookies!
28.11.2012 17.23

Tuo on niin loistava blogi, ettei toista! Ei mitään hömpötystä, vaan täyttä asiaa tuosta sairaasta rodusta.

Tuollaset blogit kun sais muistakin sairaista roduista (mm. cava, chihu, shar pei)

28.11.2012 17.36
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

Toivottavasti tuo herättää jokaisen rotukoiran omistajan ja varsinkin rotukoirasta haaveilevan ihmisen miettimään missä tilanteessa näiden koirien kanssa tänä päivänä ollaan. Unohdetaan ulkonäköihastelu hetkeksi ja sukelletaan syvemmälle, ei ihastella pintaa vaan pohditaan mitä siellä alla on; mitä on rotutyypilliset sairaudet, kuinka paljon niitä on, missä vaiheessa ottaa riskin ja missä vaiheessa vaan tukee ylipäätään epäeettistä jalostusta.

Tämä oli itselläkin tosi vahvasti mielessä kun haaveilin amerikanakitasta. Ei nimittäin ole rotu terveimmästä päästä, mutta selvittelin silloin aikanaan mitä kaikkia ongelmia pyörii ja mitäs sitten jos omalle kohdalle sattuu sairas koira. Jaksanko käydä ne asiat läpi. Silloin päätin ottaa riskin ja luojan kiitos ei ole vielä tänä päivänä tarvinnut murehtia pahemmin; kaksi rotutyypillisiltä sairauksilta vapaata aikuista kotona köllöttää, kolmas on tähän asti ollut ongelmista vapaa mutta terveystarkastuksia odotellessa.

28.11.2012 17.43

Nostan hattuani blogin julkaisijalle. Tuollaiset omakohtaiset tarinat ja faktojen pöytään lyöminen avaa silmiä (suurimmalla osalla) niin tehokkaasti. Onkin vihdoin aika puhua tällaisista asioista ääneen - huutaa ne ilmaan, suorastaan. 

Lueskelin henkilölle kirjoitettuja kommentteja ja ilahduin, miten moni jo totesi mielensä avautuneen jo yhden tekstin jälkeen. En voi ymmärtää, kuinka kukaan rodun harrastaja viitsii lähteä vänkäämään ja peittämään silmänsä tilastoissa todetuilta terveysongelmilta, jotka vaikeuttavat koiran olemista huomattavasti. Silmiini pisti nimittäin tämä kommentti:

"No ei pidä yleistää. Meillä jo pian 8-vuotias bulldoggi on täysissä ruumiin ja sielun voimissaan. Iho-ongelmia ei ole, korvissa välillä hiivaa niinkuin millä tahansa rodulla, paljon on tässäkin kiinni omistajan toimista asian suhteen. Lenkkeily on mukavaa ja röntgenkuvauksissa lonkat ja niveletkin todettiin olevan sitä parasta luokkaa (en nyt muista luokitusta). Mutta totta se on, sateella ei lenkki kiinnosta. Ei minua, eikä koiraa. Muina päivinä sitten vedetäänkin pitkää lenkkiä, välillä juosten mutta vähintään reippaasti kävellen. Ei rohinaa tai oksentelua, kuumimpina kesäpäivinä saattaa rohista pitkillä lenkeillä, mutta tuolloin harvemmin pitkää lenkkiä tehdään, vaan mennään mieluummin uimaan. Kennelyskäkin koettiin tänä talvena. Meni varsin vaivattomasti. Että olen kanssasi vähän eri mieltä. Kyllä bulldoggin voi hankkia. Itse olen kohdannut sairauksia tuhannesti enemmän muilla roduilla, kuten boksereilla tai collieilla. Aika paljon yksilöstä kiinni. Ja siihen vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi aika moni asia. Lisäksi on vielä huomautettava, että varsin usein on bulldoggin omistajana kyseenalaistettava eläinlääkäreiden toimintaa. Bulldoggillemme tuli jonkinlainen tärinäkohtaus ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten. Hädissäni vein koiran, joka tärinästä huolimatta ihan järjissään ja tiedostava, eläinlääkärille. Siellä lääkäri diagnosoi koiralle epilepsian ja totesi, että se olisi mitä luultavimmin lopetettava. Olimme asiasta kasvattajaan yhteydessä, joka tarkasti oireet, miten tärinä alkoi ja ilmeni. Pyysivät Googlaamaan Bulldog’s head shakingiä, josta totesimme tärinän olevan samanlaista. Tämä on bulldogeilla josks esiintyvä oire, johon hoitona lämpö ja hieronta hartioille. Kyse siis niskajumista, joka edelleenkin saattaa iskeä raivokkaan lelun vetämisen ja riuhtomisen jälkeen. Kasvattajat kävivätkin sitten kritisoimassa epilepsia-diagnoosin antanutta lääkäriä asemalla ja loppu on historiaa. En toki vähättele, etteikö oikeitakin oireita joillakin bulldogeilla olisi, mutta ei silti pidä yleistää."

Tuollaisen ongelmalistan jälkeen on surkeaa huomata, että joku siltikin pitää koiraansa terveenä. Että hiivat ja niskajumit olisivat yleisiä ja hyväksyttäviä. Senkin lisäksi, että hän pitää esimerkkinä vain yhtä ainoaa koiraa - sitä omaa rakasta, jonka rotua haluaa kaikin tavoin suojella.

Minusta kirjoittaja sanoi yhden asian erittäin hyvin, suoraan ja osuvasti ihmisen itsekkyydestä. Ajattelee, että "ei se minun koirani sairas ole kuitenkaan", unohtaa edes mahdollisen riskin ja päättää sohaista tikulla jäätä. Sehän on itsekästä, koskamähaluun-asenteella elämistä. Ei siinä, ihminen on itsekäs ja sitä tuskin kukaan kiistää.

http://wipoe.blogspot.com
28.11.2012 17.47

^Tuo kommentti iski mullekkin päin kasvoja. Siis mitä? Tulee semmonen olo, että EB:n sairaudet on tosiaan ominaisuuksia ja ne on pakko hyväksyä jos haluaa EB:n. Eikä niitä saa jalostaa pois, koska ne on osa EB:a.

 

Muokattu viimeksi: 01.12.12 16.49
28.11.2012 17.47

Surullista, että koira joutuu kärsimään terveydellään ihmisten ulkonäköihanteiden takia. Johan se epäterveys paistaa kilsojen päähän mm. enkkubullin kohdalla. Sellaisia rotuja ei varsinkaan kuuluisi enää jalostaa/lisäännyttää, jos ne eivät pysty astumaan/synnyttämään normaalisti ja vielä elävät epäkoiramaisissa kropissa sairastelujen kera.

muoks// enpäs ollutkaan lueskellut noita blogin kommentteja, mutta jotenkin piti arvata, että joku tulee puolustamaan kyseenalaisesti asiaa rodun omistajana. Tosiaankaan mitkään sairaudet ei kuulu ominaisuuksiin, eikä niitä kuulu katsoa hyvällä. Mahdollisimman terve koirahan sillä jalostuksellakin pitäisi haluta saada. Vaikka niitä sairauksia esiintyisi muillakin roduilla, ei se ole sen hyväksyttävämpää, ja joku toinen rotu on suurempi riski saada niitä sairauksia. Voi huoh .__.

Muokattu viimeksi: 28.11.12 17.57
28.11.2012 17.49

korvissa välillä hiivaa niinkuin millä tahansa rodulla

Kidan kanssa samoilla linjoilla ja pakko nyt minunkin kommentoida tuota lainattua pätkää sen verran että hiivakaan ei ole mikään ominaisuus ja en oikein ymmärrä tuota "niinkuin millä tahansa rodulla" kohtaa koska eihän se nyt ole tervettä minkään rodun kohdalla o_O Ei meidän yhdelläkään koiralla ole koskaan korvissa hiivaa ollut.

28.11.2012 17.58
022646140_r
Viestejä: 652
Sodankylä

Minäkin jaoin kyseisen linkin facebookissa, ja samantien tuli EB:n omistaja kommentoimaan että: "Tää on just tätä paskaa yleistämistä. V*ttu et mul sit menee hermot tälläsii..". Lisäksi tuli viestiä että omat kaksi koiraa ovat terveitä ja samoin tuttujen koirat.. Niimpä tietenkin :p

 

 

 

I don't care how Lassie does it - http://kkuurakirsut.blogspot.fi/
28.11.2012 18.08

Lisäksi tuli viestiä että omat kaksi koiraa ovat terveitä ja samoin tuttujen koirat Justus

Minä en Facessa ole enkä koskaan tule olemaan joten en voi siellä tuota blogia jakaa mutta yritän parhaani mukaan jakaa sitä muualla. No mutta jäi aiemmassa viestissä mainitsematta että tuon kaiken luettuani aukesivat silmäni entistäkin enemmän enkä nyt puhu pelkästään enkkubulleista vaan yleensä eri koiraroduista, jalostuksesta etc. Tuo on tyypillistä ihmisen itsekeskeisyyttä vedota siihen että omalle kohdalle on sattunut vain terveitä yksilöitä ja samalla ummistaa silmät sitlä totuudelta. Tämä on nyt todella kärjistetysti mutta vähän sama kuin sanoisin että oma koirani ei ole koskaan purrut ketään eikä tuttujenkaan koirat joten muutkaan koirat eivät pure etc. Noita esimerkkejähän nyt voisi keksiä vaikka millä mitalla.

Toisaalta ymmärrän sen että omistaja lähtee ensin sille puolustuskannalle..Jos nyt joku tulisi lyömään vasten naamaani ikäviä faktoja italiaanoista niin ehkä minäkin saattaisin aluksi yrittää itselleni puolustella asioita mutta kyllä sitä sitten kuitenkin alkaisi hyväksyä ja ymmärtää sitä totuutta..mutta meitä on moneen junaan..

28.11.2012 18.15
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

Ensinnäkin se, että kerroppa yksikin rotu jota voi lenkittää kesä helteellä?? Totta kai bulldogi pitää krohinaa kun hengittää( heidän kuononsa ei ole kovinkaan pitkiä) oksentaminen johtuu liiallisesta kuolaamisesta tai siitä että joutuu syömään pää liian alhaalla!

...... :'D anna mun kaikki kestää. Mutta onhan se varmasti kova paikka pohtia moisia. Ei se kuitenkaan faktoja muuta, minkään eläimen ei pitäisi joutua korisemaan heti kun syke vähän nousee tai pää menee huonoon asentoon, taikka oksentamaan koska rakenne estää normaalit funktiot.

28.11.2012 18.17

Mielenkiintoisia kommentteja oli kyllä tuonne blogiin ilmestynyt. Yllättäen myös porukka alkanut puollustella kyseistä rotua vaikka sen näkee jo maalikkokin että englanninbulldogin ulkomuotojalostuksessa on menty metsään jo aikoja sitten.

Mikäli minulle tulisi (ja on tultukin) sanomaan että näyttikset on luiskaperäisiä ja kauttaaltaan luustovikaisia yms, niin en ota sitä henkilökohtaisesti, enhän minä ole rotua (linjaa) luonut saatikaan tätä yksilöä joka minulla on kasvattanut. Pitää tiedostaa rotujen ongelmat ilman että vedetään herne nenään turhasta, faktoja ei pysty mielipiteillä muuttamaan. 

28.11.2012 18.21
000078609_r
Viestejä: 817

Eihän Tora kesähelteestä porokoiran turkillaan tykkää, mutta ei tulisi mieleenkään etteikö se silloinkin voisi kirmata pelloilla menemään ilman korinaa ja oksentelua O__o Miten kukaan voi puolustella tuollaista koiralle aiheutuvaa kärsimystä. Saisi noidenkin ihmisten silmät jo aueta. Jos he todella rakastaisivat koiriaan ja lakkaisivat jatkamasta niiden kasvattamista. Tuo on erittäin todenmukainen, informatiivinen sivu, jonka itsekin jaoin facessa.

28.11.2012 18.36

Heh.
En nyt toki voi päätäni pantiksi laittaa, mutta monien muidenkin rotujen jalostus on niin huonolla tolalla, että pian niidenkin tilanne alkaa näyttää tuolta. Liikaa sisäsiittoisuutta, liikaa ymmärtämättömyyttä, silmien sulkemista ja omien tarpeiden tyydyttämistä. "Voinhan minä tätä koiraa nyt käyttää vaikka siitä onkin jo 100 pentuetta ja se saattaa kantaa sairauksia, mutta onhan sillä A-lonkat ja onhan se yli sadan maan muotovalio!" Ei, ei, ei. Mustisi periyttää ne ongelmansa kyllä myöhemmin, usko pois.

Mikäli jalostukseen käytettäisiin myös muunrotuisia koiria, homma olisi viisampaa. Kanta laajenisi ja saataisiin hyviä vaikutteita myös toisilta roduilta. Olen heittänyt ajatuksen ilmaan ennenkin, mutta entäpä jos jonakin vuonna olisikin vain "paimenkoirat", "vahtikoirat", "metsästyskoirat"? Käyttötarkoituksen mukaan jaettuna, ilman mitään rotuja. Turhat jaottelut jäisivät pois ja saataisiin ehkä parempia koiria ja niitä tuloksiakin aikaan. Heikkohermoisuutta ja vikojakin olisi mahdollisuus häivyttää.

28.11.2012 18.38
022693932_r
Viestejä: 2237
Tampere

wow todella mahtava teksti, ei mitään turhaa kaunistelua ja kiertelyä, hienoa faktaa. Toivottavasti saa harkitsevat harkitsemaan vielä uudelleen.

TeraNymphicus's neitokakadu kasvatusta http://teranymphicus.blogspot.fi/
28.11.2012 19.01

Hyvä blogi kirjoitus ja asia tekstiä!

Ninja kirjoitti:

Silloin päätin ottaa riskin ja luojan kiitos ei ole vielä tänä päivänä tarvinnut murehtia pahemmin; kaksi rotutyypillisiltä sairauksilta vapaata aikuista kotona köllöttää, kolmas on tähän asti ollut ongelmista vapaa mutta terveystarkastuksia odotellessa.

Autoimmuunisairaudet jotka ovat niitä vakavimpia ja ehkä eniten rotutyypillisimpiä sairauksia niin akitoilla kuin am.akitoillakin voivat puhjeta ihan milloin vain.. Se että koira on luustokuvattu ja silmäpeilattu ei pienennä riskiä sairastua esim. sa:han.

 

Muokattu viimeksi: 28.11.12 19.02
Eläköön vahvahermoiset, tasapainoiset, leikkisät ,taistelusta nauttivat luokseen päästävät ja reippaat koirat
28.11.2012 19.07
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

^ aivan totta. Yleisempiä ongelmia kuitenkin tuntuu (am.akitoilla) olevan kuitenkin rakenteessa. Huonoja polvia, silmäongelmia (ylimääräiset ripset, luomiongelmat) sekä tietty tuo spondyloosi on semmonen mörkö mikä itseä on huolettanut.

28.11.2012 19.20
022706101_r
Viestejä: 709
Espoo

Järkyttävää. Ja kaikki johtuu ihmisen turhamaisuudesta. :(

http://lulleron.blogspot.fi http://teamsomewhat.weebly.com/
28.11.2012 19.20

Ninja: En nyt sanoisi niinkään polvikulmat puuttuu joo, mutta muita kuin 0 polvia on tullut 2kpl ja sama pätee noihin silmä ongelmiin ja spondyloosi on todettu ehkä 5 noin 1200 rekisteröidystä, en vielä sanoisi että on mikään rotutyypillinen sairaus kuten vaikka edellämainittu sa tai vkh...

Muokattu viimeksi: 28.11.12 19.21
Eläköön vahvahermoiset, tasapainoiset, leikkisät ,taistelusta nauttivat luokseen päästävät ja reippaat koirat
28.11.2012 19.29
022600386_r
Viestejä: 3163
Lahti

No hyvä on, väärä sanavalinta ollut ;)
Mutta ihan tarpeeksi usein olen kuullut ristisidevammoista/takapään ongelmista, sekä silmäongelmista, ja se että kuinka monet selät on tutkittu koko kannasta -ja rotuahan löytyy muualtakin kuin Suomesta ja kuka tietää mitä kaikkea siellä on ongelmana kun koiria tutkitutetaan vielä vähemmän.

En vain halua vähätellä mitään näistä, ongelmia kuitenkin kaikki. Mutta joo, ei kyllä ehkä ihan rotutyypillisiksi ongelmiksi nimetä, lienee useammallakin rodulla samoja murheita, kun taas SA ja VKH on näiden akitojen riesa.

Muokattu viimeksi: 28.11.12 19.31
28.11.2012 19.48

Oi,hirvittävää!

Omilla koirillakin on lyhyet kuonot,onneksi niistä ei ole vielä ainakaan tullut mitään ongelmia ja toivottavasti ei tulekaan!

On se jo mennyt ylitte tuo jalostus,jos koira ei voi uida,juosta tai leikkiä kuin tavallinen (tarkoitan tässä esim.labbista) koira ja joutuu joka ikinen vuosi rämppäämään lekurissa,ei ole koiralle elettävän arvoista elämää! 

Isäni pari vuotta sitten ehottikin ranskan-tai englanninbuldoggia meille,onneksi ei ostettu! 

On meillä toki nytkin nämä,mutta voi sentään uida,juosta,leikkiä,...,yms. kuin tavallinen koira.

28.11.2012 19.50
022314450_r
Viestejä: 1005
Ohkola

Kauheaa. Miten ihminen on voinut koskaan jalostaa tuollaisen? Sanon ihan suoraan, että koko rotu pitäisi kieltää, toivon todella että jokainen ko.rotua harkitseva heräisi.

Jos et tiedä, kysy. Älä tee omia johtopäätöksiä.
28.11.2012 19.52
022704944_r
Viestejä: 188
Lohja

Milloinkohan tänne tulee ensimmäinen englanninbulldogin omistaja vakuuttelemaan "se on ihan terve!" ja sivuuttaa ne kaikki "normaalit, rotuun kuuluvat vaivat" kuten ah, se ihana kuorsaus ja rohina...

Australianpaimenkoira Flow (s.25.01.2012) ja kotikissatytöt Missi ja Mimi (s.4.3.2011),
28.11.2012 19.58
000078609_r
Viestejä: 817

Muutaman kerran olen huomannut enkkubullien omistajien vetävän niin giganttiset herneet nenään kaikenlaisesta kritiikistä ettei sieltä kuulu enää muuta kuin pihinää ja haistettelua.

Muokattu viimeksi: 28.11.12 19.59
28.11.2012 20.16

Miedän possu on ainaki tosi terve ja ihan reipas! ei koiran tarvii ees juosta mitään himomaratooneja. -.-

Eiku srsly, koirahoitolassa työskennellessäni jouduin hoitamaan enkkubullia ja se oli ihan hirveää.. kauheen näkönen, kamala käytös, koko ajan röhkimässä ja korisemassa eikä jaksanu juurikaan kävellä. Yök. Ranskanbulla ei ollu yhtään sen miellyttävämpi kokemus, sama tuote eri paketissa.

28.11.2012 20.39
Nahani kirjoitti:

Muutaman kerran olen huomannut enkkubullien omistajien vetävän niin giganttiset herneet nenään kaikenlaisesta kritiikistä ettei sieltä kuulu enää muuta kuin pihinää ja haistettelua.Yksi enkkubullin omistaja oli tämän linkannut Facebookissa. Kommenttina suunnilleen että "onhan niitä muitakin sairaampia rotuja, miksi eb on otettu silmätikuksi". Ja oma koira on terve, vaikka sitä ei ole tutkittukaan. Ja sille tehdään pennut, koska luonne on niin kiva. Et joo.
28.11.2012 21.15
020444244_r
Viestejä: 896
Joensuu

Kyllä minä sanoisin että varsinkin cavaliereihin verrattuna eb on sairaampi.. Ja moniin muihinkin rotuihin. Harmittaa että luonteeltaan niin kiva rotu on rakenteellisesti pilattu niin ettei se pysty elämään normaalia elämää. Minusta olisi kamalaa elää koirn kanssa joka ei pystyisi juoksemaan, riekkumaan ja tekemään kaikkia normaaleja koirajuttuja. Kamalalta myös tuntuu tuo ettei ilmeisesti valtaosa eb:stä pysty lisääntymään normaalisti. 

Cavaliereilla sama, valloittavat luonteet ja huiskuhännät vievät ainakin minun sydämen, mutta tuo viheliäinen sm on liikana kiusana. Meilläkin on sm ja lääkityksellä se pysyy kurissa. Ikävää on kun koira joutuu joka päivä lääkettä syömään, mutta onneksi meidän lääkitys on tällä hetkellä sitä lievempää sorttia ja koira pystyy elämään silminnähden normaalia elämää (lääkekkin menee loistavasti ruuan muakana alas). 
Sm:ää on "onneksi" myös monen eri asteista. Joillakin (kuten meillä) se on lievää, Aistin eläinlääkärin (joka sm tapauksia pääosin tutkii) mukaan se tuntuu vain hieman ärsyttävänä, niinkuin muurahaisia kävelisi iholla. Sitten on taas niitä joille se on todella kivuliasta. Onneksi tähän on jo jonkin verran herätty kasvattajien ja liiton osalta ja ehkä joskus sm on harvinainen sairaus... Ehkä

 

Elämä on elämääkin suurempi
29.11.2012 19.19

Miten joku voi väittää että tollaset vaivat mitä kuvailtiin on normaaleja, että koirien perushoitoon kuuluu takamuksen pyyhkiminen ja ihopoimujen hinkkaus? Ja onko ihan normaalia että lihansyöjä on allerginen lihalle? Kummallista. Ja yhdyn edellisiin, todella harmillista että asiat ovat noin, en tosin ole koskaan bullia omistanut tai sellaiseen edes kovin usein törmännyt. 

OT, Mitähän parin dreeverin perushuoltoon kuuluu ruuan ja juoksutuksen lisäksi? Kynnenleikkuu  ehkä kk:n välein ja pesu kerran puolessa vuodessa tai tarvittaessa... Anaalirauhasten puhdistus joskus jos sattuu vaivaamaan.

http://www.pojjat.arkku.net
29.11.2012 23.31

Ihanaa, kun kerrankin joku rodun omistava älähtää aiheesta ja ehkäpä EB:stä saadaan vielä terveempi. Toivottavasti myös heräisi vielä Saksanpaimenkoira kasvattajat ja muut joilla on ei-niin-terve-rotu . 

Muokattu viimeksi: 29.11.12 23.31

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti