Kuuron koiran koulutus (Koirat > Koirien koulutus)

12.12.2012 14.33
022455503_r
Viestejä: 19
Vaasa

Antakaahan vinkkiä kuinka kouluttaa kuuroa koiraa? esim. erilaisia käsimerkkejä?

onko teillä tehonnut tuo "värinä panta" oikeastaan se on värisevä haukunestopanta? sitä ehotettiin tutun koiralle..

onko teillä kokemusta että kuinka tuo valomerkki toimii niinkuin käytännössä? kuulemma ajaa samaa asiaa kuin naksutin

KIITOS!! jo etukäteen :)

25.12.2012 15.52

Kokemusta ei ole, joten tekstini on vain pohdintaa ja ideoiden pyörittelyä.

Värinäpantaa oli jossain ohjelmassa käytetty luoksetulon opettamiseen. Ajatuksena hyvin selkeä merkki koiralle, ja toimii vaikka koira on toisessa huoneessakin. Käsimerkein ja kasvonilmeinhän kuuro ihminenkin kommunikoi, miksei koirallekin voisi näitä opettaa. Jättää vain käskysanan pois koulutusvaiheessa.  Valomerkin käyttö ei ole tuttu, mutta omille koirilleni opetin vapautusmerkin kosketuksesta. Paikallaanolosta sai lähteä kun taputin koiraa kylkeen kaksi kertaa.

25.12.2012 16.16

Joo meillähän on Simba kuuroutunut vanhuuteen. Ei kuule käytännössä yhtään mitään :( Harmittaa katsella sitä nyt, kun voi siitä ihan sen vierestä hiippailla ilman että se huomaa. Muuten niin ihana ja pirteä koira. Eläinlääkärissä tuumasivat että vanhuutta, sille ei niinku voi sitte oikeastaan mitään tehdä. Onko muilla ideoita vastaavaan? Tai kokemusta? Minkäänlaista värinäpantaa en tahtois käyttää. Kun sitä ennen pysty vapaana pihalla juoksuttaan mutta nyt ei viitsi ottaa riskejä... 

25.12.2012 16.21

Värinäpantahan ei satuta, eikä ole sama kuin sähkö- tai impulssipanta. Värisee samalla tavoin kuin esim. kännykkä, ja toimii koiralle merkkinä. Värinän tarkoitus toki pitää opettaa koiralle erikseen. Vapaana juoksuttamiseen voi ottaa avuksi vaikka valjaat ja flexi taikka jäljestysliina. Koiralla on vapautta kulkea, mutta se on kuitenkin fyysisesti hallinnassa.

25.12.2012 16.26

Joo meillä on mentykin flexillä ja valjailla pihassa. Mutta olis kiva jos meillä olisi oma tapa kommunikoida, mutta se tapa pitäis varmaan ensin keksiä....

25.12.2012 16.27
019032737_r
Viestejä: 916
Ivalo

Meillä Emman kans oli sen kuuroutuessa käytössä seuraavat käsimerkit:
Istu = Sormet yhdessä alhaalta ylöspäin
Maahan = Käsi litteänä ylhäältä alaspäin
Paikka = Käsi litteänä pystyasennossa ylös
Tänne = Kädet sivuilta reisille
Sivulle = Vasen käsi sivulta reidelle
Seuraa = Vasen käsi sivulta reidelle ja sen jälkeen koiran kuonon eteen

Mistään erityiskeksinnöistä mulla ei ole kokemusta. Kuuro koira palkataan ihan samalla tavalla ku kuulevaki, eli iloisesti heti ku se tekee jotain oikein. Itse sanoin käskyt ja kehut myös ääneen ihan vain siksi että koulutustilanne on jotenkin mukavampi itselle silloin.


 

26.05.2013 00.54

Kuulevan koirankin kanssa kannattaa varautua siihen, että sattuu joku tapaturma tai vanhuuteen kuurotuu ja opettaa pennusta asti käsimerkit käskyjen rinnalle, näin meillä toimitaan ja moni lähipiiristäkin tekee näin. Pitkistä välimatkoistakin on vaan helpompi käyttää käsimerkkejä kun huudella käskyjä. :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti