Hevosen hoitaminen (Hevoset > Hevosten hoitaminen)

30.12.2012 15.05
Avatar_female
Viestejä: 12

Nyt kerron tässä niille jotka ei tiedä niin miten voi hoitaa ja varustaa hevosen :)))

Elikkäs ekaksi harjaan pölyharjalla suurimmat roskat pois, piikkisualla voi harjata ensin suurimmat kurat pois. Sitten kumisualla kaikkialta paitsi päästä ja jaloista. Jollain Dandyllä tms. keski kovalla harjalla harjalla sitten harjataan koko heppa. Pehmeellä harjalla/jollain käsineellävoi viimeistellä. Pääharjaakin voi käyttää pään harjaamiseen jos semmonen on. Ja kaviot on aina puhdistettava! Jouhet voi harjata/selvittää käsin jos ne on kauheen takussa, joka harjauskerta niitä ei kannata harjata, koska jouhet voi helposti irrota. Suojat laitetaan sillä lailla, että tarrat osottaa taakseppäin (päällimmäinen tarra etusuojissa alaspäin), ja suojat jää edestä päin avonaiseksi. Satulaa ja suitsia en sitten enään jaksakkaan alkaa sen kummemmin selittämään. Mutta voitte kirjottaa tälle palstalle, että miten te hoidatte hevosenne ja minkälaisia päiväaikatuluja teillä on hevostenne kanssa, esim. jos on oma talli. :)))

 

30.12.2012 15.14
Avatar_female
Viestejä: 12

Mä ite suunnittelin tällästä päiväaikataulua jos mulla olis oma hevonen:

6.00 väkirehut

sitten kun heppa on syönyt ne niin sitten laitetaan tarhaan heinät ja viedään heppa sinne, ihan vaan sen takia laitettaisiin sinne heinät, ettei heppa tuu langoista läpi. ja tietty jos on pakkasta niin toppaloimi päälle, jos mulla olis suomen hevonen niin ei se kai tarttis vaan sillon kun on pakkasta niin loimen, ja kun on hikinen. ja katotaan onko ukona vettä.

sitten kun heppa on ulkona niin karsinan puhdistus + puruja sinne ja ruoka- ja juomakuppi pestään vaikka tässä vaiheessa päivää.

 

12.30 heppa sisälle, loimi pois tai ulos ruuat, heinät ja väkirehut.

15.00-19.00 aikoihin ratsastus (joku hikiloimi päälle jo on hionnu)

19.00 viimeistään tähän aikaan sisälle (yleensä heti ratsastuksen jäkeen) väkirehut + heinät

19.00-20.00 aikoihin valot pois

 

30.12.2012 15.29

En ihan hoksannut, miksi ottaisit hevosen 12.30 sisälle. Ja miksi iltaruoat tulee jo klo 19. Siinä tulee kuitenkin 11 tuntia seisomista paikallaan ilman tekemistä. Harvoin myös kolmea kertaa päivässä annetaan väkirehuja, meillä ainakin määrät alkaisi olla niin pieniä (puoli desiä kivennäistä jaettuna kolmeen osaan ei ole paljon mitään ja toisen hevosen saama 1 litra rehua ei sekään kaipaa kolmeen osaan jakamista). Toki jos oikeasti aikaa on sellainen tehdä niin ei se hevonen siitä kärsi :D

Meillä pihattohevoset saavat tällä hetkellä ruokaa tällä tapaa:

6-8 aamuheinät
13-14 toiset heinät
17-18 kolmannet
21-22 kivennäiset ja toinen saa vähän rehua, samalla iltaheinät.

Silloin kun isäni on töissä, jää nuo toiset heinät saamatta ja hevoset saa sitten vähän enemmän heinää kerralla. Periaatteessa tuo kolme kertaa päivässä on kyllä mielestäni liian vähän, mutta minkäs teet kun kun ruokkija on töissä.

"If we understand that horses can't separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behavior isn't bad behavior at all."
30.12.2012 15.37
022654184_r
Viestejä: 2432
Porvoo

Ensinnäkin, hevoselle (sen mahalle) on parempi jos se saa ensin heinät ja sen jälkeen väkirehut. Ehkäisee mahahaavan syntymistä. Lisäksi en näe mitään järkeä seisottaa hevosta 19 (tai jopa aiemmin ) - 6 sisällä. Pidennä ulkonaoloaikaa vaikka klo 22, ja heinäruokinnat klo 6, 10, 14, 18 & 22 jolloin runsaasti heinää yöksi. Tai 6, 12, 16 & 22 isommilla heinämäärillä tai slow feeding-tyylillä.

Koon päivärytmi menee näin;
klo 6-7.30 siirtyminen yötarhasta päivätarhaan --> 1. heinät
klo 12 päiväheinät
klo 19-20 iltaheinät nro 1
klo 20-23 iltaheinät nro 2, pellavapuuro & siirtyminen yötarhaan. Yleensä ruokintoja ennen hoito + liikutus, mutta voi olla päivemmälläkin.

Ponilla on kyllä ihan koko ajan heinää naaman edessä, tai vähintään tarhan toisessa päässä, kun tuolle laumalle annetaan sen verran suuret annokset joka kerta, joten sen takia voi olla noin pitkät ruokintavälit. Pienemmillä heinämäärillä, jolloin kaikki heinät menisivät samalta seisomalta, ei noin pitkiä välejä voisi olla.

Muokattu viimeksi: 30.12.12 15.41
|: http://krrsu.blogspot.fi :||: http://dise-pics.blogspot.fi :|
30.12.2012 19.07
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Et varmaan ole tosissasi? Ei hevonen mikään lypsylehmä ole jota pitää olla 12 tunnin välein navetassa lypsämässä. Riittää ihan hyvin että hevoset menevät ulos silloin kun väki lähtee töihin. Muutenkin, kuka teillä ottaa hevoset puoliltäpäivin sisään ja miksi? Normaalit ihmiset ovat tuohon aikaan töissä ja kouluissa ja harva aupair tahtoo hevosia hoitamaan.

Karsinaa ei myöskään kannata puhdistaa heti kun hevonen on mennyt ulos, sillä silloin ammoniakit ovat pahimmat ja vahingoittavat putsaajan keuhkoja. Karsinan on hyvä tuulettua ensin.

Meillä hevosten normaali arkipäivä on 9-10 pihalle (olen aamu-uninen) ja aamuheinät ulos. Meillä ei tällä hetkellä kukaan tarvitse aamulla väkirehuja. Päiväheinät 14-16 aikoihin, riippuen siitä miten väki tulee töistä. Hevoset tulevat sisään jossakin 20-22 välillä kelistä riippuen. Siihen mennessä karsinat on siivottu ja talliin on laitettu kaikki valmiiksi. Liikutukset hoidan mahdollisuuden mukaan päiväsaikaan ja liikutetut menevät loimitettuina pihalle takaisin. Iltaruokinnan jälkeen teen vielä yhden juottokierroksen ja varmistan että kaikilla on kylliksi vettä yötä varten.

Jos syystä tai toisesta hevoset ovat tulleet aiemmin sisään, ne saavat sinne kahdet heinät. Meillä pyritään siihen että edellinen heinäannos riittää miltei seuraavan tuloon asti.

Olen opettanut hevoseni siihen, että ihan idioottiselkeitä aikatauluja ei ole. Tällainen välillä töitä tai opiskeluja tekevä on pakotettu pitämään hevosensa kulloisenkin työn rytmissä. Hevoseni ovat kuitenkin aamu-unisia ja jos joskus vien niitä kuuden aikaan aamulla ulos, joudun hätistelemään ne pitkältään ylös. sitten ne laahustavat ulos, syövät aamuheinänsä ja torkkuvat lisää.

Kannattaa muistaa ettei tallin pitäminen ole pelkkää hevosen hyysäämistä. Lumien kolaaminen, rehujen hakeminen, heinien repiminen jäätyneestä paalista, aitojen korjaaminen ja kaikki muu syö yllättävän paljon aikaa ja jaksamista.

31.12.2012 11.16
Avatar_female
Viestejä: 12

olin kyllä aatellu (en muistanu laittaa sitä tohon) että vois kyllä ihan hyvin antaa neljäkin kertaa päivässä ruuan ja sit jos ruuat annettais esim 12.30 hevoselle niin ei sitä aina välttämätta tarttis antaa sisälle, että se vois olla koko iltäpäivän ulkona ja + sillähän ratsasttais illalla, että ei se kyllä siellä mitään 10 tuntia joutuis seisomaan!

31.12.2012 11.28
Avatar_female
Viestejä: 12
Pilkku kirjoitti:

En ihan hoksannut, miksi ottaisit hevosen 12.30 sisälle. Ja miksi iltaruoat tulee jo klo 19. Siinä tulee kuitenkin 11 tuntia seisomista paikallaan ilman tekemistä. Harvoin myös kolmea kertaa päivässä annetaan väkirehuja, meillä ainakin määrät alkaisi olla niin pieniä (puoli desiä kivennäistä jaettuna kolmeen osaan ei ole paljon mitään ja toisen hevosen saama 1 litra rehua ei sekään kaipaa kolmeen osaan jakamista). Toki jos oikeasti aikaa on sellainen tehdä niin ei se hevonen siitä kärsi :D

Meillä pihattohevoset saavat tällä hetkellä ruokaa tällä tapaa:

6-8 aamuheinät
13-14 toiset heinät
17-18 kolmannet
21-22 kivennäiset ja toinen saa vähän rehua, samalla iltaheinät.

Silloin kun isäni on töissä, jää nuo toiset heinät saamatta ja hevoset saa sitten vähän enemmän heinää kerralla. Periaatteessa tuo kolme kertaa päivässä on kyllä mielestäni liian vähän, mutta minkäs teet kun kun ruokkija on töissä.ensinnäkin siinä ei tule 11 tuntia seisomista, vaan kuusi. ja toiseksi sillä ratsastettaisiin kuitenkin, siinä menisi noin 1h. ja unohdin mainita,että se hevonen voisi olla ulkona kyllä myös iltapäivän :)
31.12.2012 12.36
Avatar_female
Viestejä: 12

mitä mieltä ootte tälläsestä aika-taulusta?

6-00-7.00 Hevonen ulos. Heinät, parinkymmenen minuutin päästä väkirehut

11.30-12.30 (riippuen milloin aamuruuat on annettu) Heinät, parinkymmenen minuutin päästä väkirehut (ruuat ulos) karsinan siivous

16.00-16.30 Hevonen sisälle. Heinät, parinkymmenen minuutin päästä väkirehut. ruokinnan jälkeen, tai ennen liikutus. Tarhan siivous, kun hevonen on sisällä.

20.00 Heinät, parinkymmenen minuutin päästä väkirehut.

tossa on mun toinen itteni mielestä parempi aika-taulu :))

31.12.2012 13.00
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Ei harrastehevonen tarvitse väkirehua montaa kertaa päivässä. Pelkkä iltarehujen antaminen riittää kun annos tuskin ylittää montaa litraa.

Liikutus aina ennen ruokintaa mutta vatsalaukku ei saa olla typötyhjä. Eli kun vatsassa on pienet heinät, vatsahaavan riski pienenee.

Mieti myös se, miten hoidat tuon puolenpäivän ruokinnan jos yrität käydä töissä tai opiskella. Minusta se on ihan turhaa vaivaa. Kun aamuannos on kyllin suuri, se riittää kyllä iltapäivään asti.

Minusta hevoset voisivat olla myös pihalla pidempään. On turhaa ottaa niitä iltapäivällä sisälle sotkemaan. Paljon järkevämpää on antaa niiden seistä pihalla niinä päivinä kuin se on mahdollista. Aluset ovat kuitenkin kalliita ja on turhaa työtä siivota karsinoista hirveät määrät lantaa.

Kaikki turha hösääminen ja työ pitää karsia pois. Aika ei kuitenkaan muutenkaan tahdo riittää. Vältä kaikkea ylimääräistä hevosen kuljettelua paikasta toiseen ja keskity olennaiseen. Jos hevosilla on kunnollinen tarha jossa on hyvä katos, ne pärjäävät siellä kyselemättä aamusta iltaan. Kovin tarkkojen systeeminen suunnittelu on muutenkin ajanhukkaa. Kyllä kokemus sitten näyttää, miten homma kannattaa hoitaa. Yritä päästä hoitamaan ja vuokraamaan hevosia eri talleilta, jotta näet miten niillä systeemit pyörivät.

31.12.2012 21.54
022553666_r
Viestejä: 169

Meillä hevoset saa ensimmäiset ruuat 6-10 aikaan, riippuen työvuoroista. Joko heinät jarehut tai pelkät heinät, riippuen onko vp vai ei. Ulos tai sisälle, kelistä, ajasta yms. riippuen. Jos syövät sisällä rehut, loimi yhelle, ja pääsevät pihalle syömään kunnon aamu heinät. Päivällä 12-16 aikaan päiväheinät, illalla jossain vaiheesssa saavat välipala heinät ennen sisälle ottoa. 18-22 välillä sisälle, yöheinät ja rehut.

Ratsastetaan sitten kun jaksetaan/keretään.

Hevosilla ei ole kelloa, ne oppivat rytmiin jos opettaa, itsepä siinä sitten kärsii, jos ei rytmistä kiinni pysty pitämään. Meillä rytmi on säännöllinen, aamulla ulos, illalla sisään. 4kertaa heinät, saavat sillon kun joku on kotona niitä antamassa. Kesken työpäivän ei heiniä tule jakamaan kukaan.

http://mkriding.blogspot.fi/ - seuraa nuorien hevosten taivalta ratsuiksi!
31.12.2012 22.00
022248835_r
Viestejä: 1969
Nousiainen
Unto kirjoitti:

Meillä rytmi on säännöllinen, aamulla ulos, illalla sisään. 4kertaa heinät, saavat sillon kun joku on kotona niitä antamassa.

ihan mahtava rytmi! :--D hymyilytti :D

 

dogs obsess about you as much as you obsess about them
01.01.2013 22.24
022501207_r
Viestejä: 1071
Kouvola

Meillä hevoset menee aamulla ulos, vapaalla heinällä tarhassa, iltapäivällä tai illalla sisään (riippuen keleistä ja siitä, ajetaanko vai ei), rehut, ajetaan tai ei ajeta, yöheinät, nukkumaan. Ei ehkä ihan kaikkien opaskirjojen mukainen päivärytmi mutta näin meillä :)

06.07.2013 14.02

Moi! Mulla on oma hoitoponi jonka nimi on Jest:) Ja oon alkanut hoitamaan sitä juuri, jos on oma hevonen, niin mitä ruokaa yleensä sen ruokavalioon kuuluu? Onko heinä ja vesi tarpeeksi, vai tarvitseeko antaa jtn kalkkikiviä ja vitamiineja, vai riittävätkö heinä ja vesi? Ja laiduntaminen? Kun mietin, että jos JOSKUS saisi oman vuokraponinkin, ja sitten vaikka oman hevosenkin, jos nyt sitä rahaa olisi, mutta taitaapa olla asia niin että hoitsussa pysytään :D

Puhutut sanat katoavat, kirjoitetut eivät
06.07.2013 18.47
022274225_r
Viestejä: 4350
Muurame

Heinä ja vesi eivät todellakaan riitä. Edes marsusi ei selviä sillä. Jokainen hevonen tarvitsee tarpeidensa mukaan lasketun annoksen mineraali- ja kivennäisseosta, useimmiten jotakin väkirehua sekä suolaa. Kivistä ei voi nuolla kylliksi vaikka niitä voi käyttää lisinä.

Riippuu ihan hevosesta itsestään, sen kunnosta, liikutuksesta ja heinän laadusta mitä muuta hevonen tarvitsee. Useimmat tarvitsevat vähintään kevättalvella valkuaislisän ja vitamiini- sekä rautaboostin jonka avulla karva vaihtuu. Osa hevosista voi tarvita hyvinkin tarkkaan laskettuja ja isoja pitoisuuksia eri aineita hyvänä ja työkuntoisena säilyäkseen.

Pysy vielä hoitajama muutamia vuosia. Kysele tallinpitäjiltä heidän mielipiteitään ruokinnasta ja ole apuna hevosten hoidossa niin opit lisää koko ajan. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja hevosen ruokkiminen on vaikea taitolaji josta asiantuntijatkin riitelevät.

06.07.2013 20.19

Kiitos neuvoista Taika! Olet suureksi avuksi:)

Puhutut sanat katoavat, kirjoitetut eivät

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti