Sormen osoittama suunta (Koirat > Koirien koulutus)

25.05.2013 10.36
Avatar_female
Viestejä: 2

Hei, miten opetatte koiraa menemään sormen osoittamaan suuntaan? Tavoitteena käyttää taitoa metsästyksessä.

29.05.2013 16.00
022222544_r
Viestejä: 10
Tampere

 

Ensin koiran pitää osata nouto kokonaisuudessaan: odottaminen ja lähetys, esineelle eteneminen, nostaminen, välittömästi palauttaminen ohjaajalle sekä luovutus. 

 

Seuraavaksi lähtisin opettamaan pysäytystä. Omalla rodullani (noutajilla) käytetään pilliä. Yleisin pillipysäytys on "pip" tai pidempi "piiiip". Pilli on siitä hyvä, että sen kautta tunnetila ei välity ja se kuuluu paremmin mm. tuulisella säällä. Pysäytyksen opettamisen voi aloittaa esimerkiksi seuraamisen yhteydessä. Koiran seuratessa pysähdytään ja koiran ottaessa perusasennon, pillitetään. Toinen keino on koiran kulkiessa vapaana suht lähellä (alle 10m), pillittää ja koiran kiinnittäessä huomion ohjaajaan, heitetään esim. pallo. Tätäkin sitten kehitetään pikku hiljaa niin, että lisätään häiriötä ja vaativampaa ja laajempaa maastoa.
Tärkeätä on myös paikallaan pysyminen häiriön alla. Joissakin treeneissä tehdäänkin niin, että istutetaan koira ja heitellään esim. palloja sen läheisyyteen. Koira ei kuitenkaan saa noutaa niitä, vaan esineet kerätään itse.


Koiralle täytyy opettaa lähihaku. Tarkoittaa siis sitä, että koira tekee töitä nenällään pienellä alueella.
Asian voi opettaa esimerkiksi laittamalla nameja matolle. Kun koira alkaa nuuskia ja syödä nameja, annetaan lähihakupillitys (esim. pipiu, pipiu, pipiu..). Kun koira osaa tämän, tehdään samoin ulkona nurmikolla jne. Tästä päästään siihen, että ruohikkoon voidaan piilottaa esim. dami. Koiralle osoitetaan alue ja vihelletään lähihakupillitystä. Kun koira löytää esineen, kehutaan totta kai paljon. 

 

Seuraavaksi opettaisin eteenmenon. Viedään esimerkiksi polulle jonkin matkan päähän ruokakuppi ja kävellään koiran kanssa takaisin lähetyspaikkaan. Aluksi riittää aivan lyhytkin matka, mutta matkaa kasvatetaan jatkuvasti. Käskynä on esimerkiksi "eteen", jolloin koiralle näytetään kädellä kipolle päin ja varmistetaan että koiran katse on sinne suuntaan. Eteenlähetystä kannattaa harjoitella paljon motivoituna, eli niin, että koira näkee kun dami viedään. Aluksi olisi hyvä harjoitella eteenlähetystä samassa paikassa ja kasvattaa matkaa niin, että lähetyspaikka muuttuu hieman kauemmas, mutta noutoesine on samassa paikassa. Jossakin vaiheessa voi kokeilla tehdä linjaa sokkona (koira ei ole nähnyt damin vientiä), jolloin näkee onko koira ymmärtänyt asian. Homma pitää ensin olla maalla kunnossa, ennen kuin sitä aletaan harjoitella vedessä.

 

Vasta tässä vaiheessa voi alkaa harjoitella varsinaisia suuntia. Aluksi koira laitetaan istumaan katse ohjaajaan päin. Dami viedään esim. koiran oikealle puolelle. Sitten palataan takaisin koiran eteen ja reiluilla vartaloavuilla (kallistutaan selvästi haluttuun suuntaan ja näytetään reilusti kädellä) sekä käskyllä (oikea/vasen tai mene) ohjataan koira damille. Usein näkee suuntien opettelua harjoiteltavan ns. kellotauluna. Koira on keskellä ja sen oikella, vasemmalla sekä takana on damit. Tässä voi harjoitella myös eteenlähetystä (ns. taakselähetys). Tämäkin tehdään motivoituna. Mukana on hyvä olla avustaja, joka nappaa damin pois mikäli koira päättää itse lähteä väärälle damille. 

 

Toivottavasti tästä saa edes jotain selkoa, en aina artikuloi kovin ymmärrettävästi. :D
 

http://turrikka.wordpress.com
30.05.2013 07.40
Avatar_female
Viestejä: 2

kiitos vastauksesta

 

Pillitätkö siis silloin, kun haluat koiran huomion, vai onko pillityksillä tietyt merkitykset, mitä ne koiralle tarkoittaa. Vai toimiiko pillitys edellä kertomassasi ikään kuin palkintona?

30.05.2013 17.57
022222544_r
Viestejä: 10
Tampere

Pillitys ei toimi koiralle palkintona, vaan ohjeena tehdä jotakin. Eri pillityksillä on eri merkitykset, jotka vähän ihmis- ja koirakohtaisesti vaihtelevat. Yleisesti käytössä olevia:

piip-piip : luoksetulo

pip tai piiiiip : pysäytys (Jotkut vaativat pysähtymisen yhteydessä istumista kuten minä, toiset käyttävät tätä lähinnä huomiopillityksenä, jolloin ei tarvitse istua, pääasia on saada koira pysähtymään ja katsomaan ohjaajaa, jolloin tämä voi antaa koiralle ohjeita. Jotkut opettavat pysäytyksen ja istumisen pillillä eri käskyille, mutta itse en näe oikein siinä mitään mieltä.)

pipiu, pipiu, pipiu : lähihaku

 

Jokainen tietysti saa soittaa pillillä vaikka säkkijärven polkan, jos sillä koira toimii. Moni kuitenkin pelaa näillä edellä mainituilla.

 

 

 

http://turrikka.wordpress.com

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti