Sitkeä sisäsiisteysongelma (Koirat > Koirien koulutus)

06.07.2013 10.55

 

Meille tuli 6kk vanha amerikanbulldog narttu, joka oli koko puolivuotisen elämänsä ollut ulkotarhassa. Mitään sisäsiisteyskoulutusta ei siis ollut aloitettu. Nyt pentu on ollut meillä n. 3kk ja sisäsiistiksi ei olla opittu vieläkään.

Ensin yritin perusjuttuja, käytiin usein ulkona ja sisälle tekemistä ei huomioitu. Putsasin lammikot huolellisesti ja palkitsin ulos tekemisestä. Tyttö ei enää tehnyt tarpeitaa 'omaan huoneeseensa' ja tekee nopeasti tarpeet ulos. Alakertaan pissaamista en ole saanut kitkettyä. Seuraavaksi siirryin torumiseen, kun sain kakaran rysän päältä kiinni. Ruokin pissapaikalla.

Pari kertaa tyttö on pissannut jopa omalle pedilleen, mutta en epäile tulehdusta kun välillä on monta päivää tekemättä sisälle. Pystyy pidättämään kuitenkin n.4-5h päivällä ja 10-11h. yöllä. Sitten tulee taas päivä, jolloin pissit pääsee sisälle kahden tunnin välein!

Olin matkoilla kaksi viikkoa ja tyttö oli hoidossa tehnyt vain kerran pissat sisään. Kun tulin takaisin ja pentu pääsi kotiin, niin se teki kolme kertaa pissat lattialle. Olen jo epätoivoinen, sillä mun pitäisi aloittaa taas normaali kouluarki kesän jälkeen ja Etna on jo 9kk eikä sisäsiisti!

Onko kellään ajatuksia mikä ihme sitä vaivaa, jonkinlaista merkkailua vai jotain muuta?

06.07.2013 11.57
018442796_r
Viestejä: 4350
Muurame

Ensin: millä aineella putsaat? koetapa vaihtaa pesuaineet puhtaaseen etikkaan. Osa pesuaineista sisältää ammoniakkia ja niitä käytettäessä voivat jopa sisäsiistit koira käydä pissimään sisään.

Toisekseen: koirasi on vielä ihan penikka ja on ihan normaalia että vahinkoja sattuu. En olisi vielä huolissani muuten, mutta tuo petille tekeminen on aika huono merkki. Koiran rakossa voi olla vikaa itsessään jolloin se välillä valskaa koiran tahtomatta. Rodunomainen vika esimerkiksi joillain sveitsinpaimenkoirilla.

jos koira on jossain siisti ja jossain ei, voisi vika olla myös ulkopuolisissa tekijöissä. Ovatko pissatusvälit liian harvat tai kiihdytetäänkö sitä kotona riehumaan?

06.07.2013 12.22

Hei,

Pesen pissat pois eläinkaupasta ostetulla pesuaineella, jonka pitäisi niihin tepsiä.

Pissatan koiran 4-5h välein, joka riitti sille hoidossa ollessa hyvin. Ennen pissaamista koira oli rauhassa yksin, ei leikin jälkeen.

Sitä omalle pedille tekemistä ihmettelinkin, mutta sitä sattuu todella harvoin ja pissoja pääsee vain kotona. Siksi en olisi huolissani tulehduksesta. Jos olisi jotain sellaista vikaa, niin niitä sattuisi varmasti joka päivä ja myös vierailla. Esim. tällä viikolla vahinkoja sattui maanantaina ja lauantaina (molempina päivinä useampi pissa sisään), eli melkein koko viikko meni hyvin.

06.07.2013 12.24
000056720_r
Viestejä: 543

Vahinkoja sattuu ja niitä pitää oppia sietämään vähän vanhemmaltakin koiralta. Itse opetin yli vuoden vanhan tarhakoiran sisäsiistiksi, enkä edes muista kauanko siihen kaiken kaikkiaan kului aikaa, kuitenkin useampi kuukausi ja sen jälkeen vahinkoja toiset samanmoiset. Nuo aikavälit joita kuvailit kuulostaa jo aika hyvältä, tuntuu että sattuu lähinnä vahinkoja? Itse jatkaisin samaa linjaa, huomioimatta vahingoista, ettei alkaa pelkäämään tarpeiden tekoa (sittenhän saattaa tehdä omassa rauhassaan sellaisiin paikkoihin joissa et ole näkemässä). Jos on tietyssä tilassa sisäsiisti, niin sitten pitäisin siinä ja laajentaisin aluetta pikkuhiljaa. Esim. jos pissaa alakertaan niin silloin en päästäisi sinne ollenkaan valvomatta.

/edit: ja jos pissii samana päivänä useampaan kertaan, niin miettisin sen päivän tapahtumia ja miten oot itse käyttäytynyt. Kuinka selvästi sua on ne pissit ja koko koira v-tuttanut? Riippuu tietty aina koirasta ja tilanteesta kaikki.

Muokattu viimeksi: 06.07.13 12.26
06.07.2013 12.42

Itseasiassa se tässä kaikkein hulluinta onkin, että pissat on tulleet täysin normaalin rauhallisen aamun aikana ja aina samoihin kohtiin. Siksi epäilin merkkailua, kun ne tulee aina samaan paikkaan vaikka on siivottu huolella.

Mutta ei kai tässä muu auta kuin jatkaa samaan malliin ja todellakin pitää sitä kokoajan silmällä. Koskaan ei ole kyllä yhdenkään koiran kanssa näin kauaa sisäsiisteyden opettelu kestänyt, mutta toisaalta Etnalla ei ole vielä ollut ekoja juoksuja.

06.07.2013 12.43
022710853_r
Viestejä: 5203
Kannus

Auttaisiko, jos kuitenkin vielä käyttäisi koiraa tiheämmin ulkona, kuin 4-5h välein?

"I am calm. It's my imagination that's hysterical" - Jane Rizzoli
06.07.2013 12.55
000056720_r
Viestejä: 543
Etna kirjoitti:
Itseasiassa se tässä kaikkein hulluinta onkin, että pissat on tulleet täysin normaalin rauhallisen aamun aikana ja aina samoihin kohtiin. Siksi epäilin merkkailua, kun ne tulee aina samaan paikkaan vaikka on siivottu huolella.

Mulla ei oo kokemusta kaupan pissapois-aineista, mutta etikka on ainakin todettu toimivaksi. Jos kusee aina samoihin kohtiin, niin ala ite merkkailemaan niitä kohtia sumutepullon ja etikan kanssa?

Ja itellä ainakin ton jo aikuisen koiran sisäsiistiksi opettaminen oli ihan eri kastia kuin pennun opettaminen. Pennut oon opettanut suoraan ulos, vanhempi koira pitää opettaa vanhasta tavasta pois.
 

Muokattu viimeksi: 06.07.13 12.57
06.07.2013 13.00

Voisin taas lyhentää aikaa, mutta tiedän sen kahden viikon perusteella, että 5h pitäisi olla hyvä aika. Koulupäivinä sen pitäisi jaksaa kuitenkin olla, en viitsisi aloittaa sanomalehtiä enää tässä vaiheessa... Yritän vielä ruokkia pissapaikoilla, joku sanoi että se oli auttanut erityisesti merkkailuun.

Hyvä ettei 9kk pissailu sisään olekaan niin epätavallista! Jos ei ekojen juoksujen jälkeen ala helpottaa, niin sitten pitää varmaan muuttaa suunnitelmaa. Toisaalta tulikin mieleeni, että Etna on juonut tosi paljon viimeaikoina, kun ollaan urheiltu paljon kuumalla ilmalla. Se ei vain osaa pyytää ulos, pitääkin alkaa katsella millon tulee vettä juotua paljon. Siksi varmaan tänä aamuna pääsi sisälle, oltiin vielä 9 aikaan illalla koirapuistossa riehumassa ja siellä meni paljon vettä. Alkaahan niitä syitä löytyä kun vähän miettii.

06.07.2013 18.56
018442796_r
Viestejä: 4350
Muurame

Hyvä että syitä löytyy! Se ainakin helpottaa ettei tarvitse heti hyökätä klinikalle virtsarakkoa ultraamaan. Se nimittäin on sitten vuorossa seuraavana jos tuntuu, että pissailu tulee koirallekin yllätyksenä.

Hyvä että koira juo! Sitäpaitsi elimistö tottuu runsaampaan juomiseen aika nopeasti ja pysyy sitten koiran hallinnassa paremmin. Monille urheilukoirille tulee pieni sisäsiisteysongelma siinä vaiheessa, kun ne alkavat saada reilumpaa nesteytystä.

06.07.2013 20.58

Hyvä tietää! Ajattelin, että onko kaikki kesät tälläisiä :)

06.07.2013 21.07

Koira pissaa mielellään samoihin paikkoihin, joihin se on pissannut aiemmin. Syynä ei mitenkään ole merkkailu, epäilin itse ennemmin sitä, että paikka haisee valmiiksi pissille. Ja muistiin jää, että tähän oli hyvä pissata.

Oma (nyt) 6kk pentuni teki samaa, mutta ongelmaan oli helppo ratkaisu. Estin pääsyn näille kusipaikoille. Kompostikehikon osista laitoin esteet yöksi, jottei tyyppi itsekseen voi mennä sinne pissalle. Samoin katsoin silmä kovana, että jos lapsi hiippailee pissapaikalle päin, pääsi käskyttämään pois. Jos minun silmän alla pissasi, motkotin asiasta. Ulos vein, jos oli yhtään pissaisen oloinen. Nauru myö pissasi pedilleen jostain syystä (kai ajatteli sitä sanomalehtenä), mutta hoidin ongelman ottamalla pedin kokonaan pois. Ei koira välttämättä sellaista nukkumiseen tarvitse, tai sen voi laittaa takaisin, kun pissan haju on varmasti pesty pois ja tapa jäänyt.

http://wipoe.blogspot.com
09.07.2013 18.21
022701036_r
Viestejä: 4260

Opeta käskystä tekemään tarpeensa, jos vaan mahdollsita. Vaatii tosin aikalailla kärsivällisyyttä ja kaikkihan ei sitä opi, mutta sisälle pissailu loppui täällä lopullisesti kun jakso pissattaa käskyllä aina ennen sisälle menoa.
Ja pakko sanoa että hirmu kätevä tapa muutenkin, aina ku lähtee johonki ni käskyllä tarpeilleen jne.

http://raurx.blogspot.fi

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti