Koiran "adhd" (Koirat > Koirien koulutus)

14.11.2013 16.03
Avatar_female
Viestejä: 152
Heippa! Meiltä löytyy vuoden ikäinen terrierihirmu. Koira on yli-innokas, malttamaton sekopää. Se siis osaa ja uskoo yleensä hyvin, mutta tällä on aivan liikaa energiaa. Meillä siis seuraavat ongelmat: 1. Koira kävelee ulkona muuten suht. hyvin, mutta saattaa toisen koiran nähdessään alkaa vetää tai/ja haukkumaan. Tuntuu ikäänkuin turhautumiselta, kun ei pääse luo. Ja tässä tapauksessa en tietenkään päästä koiraa tervehtimään, koska ei tuolla käytöksellä ole sitä ansainnut. Nätisti odottaessaan kyllä saa moikata, jos toinen osapuoli sen sallii. 2. Koira haukkuu usein rapun äänille. Kun tämä haukkuu, kiellämme ja kolautamme kolinapurkkia, jolloin useimmiten hiljenee aika hyvin. Kuitenkaan aina ei ole esim purkki käden ulottuvilla, ja pelkkää kieltoa ei usko. 3. Koiralla on hieman ongelmaa yksin jäämiseen, vaikka olemme tämän melkein vuoden ajan oikeastaan joka päivä oltu poissa eri pituisia aikoja, ihan muutamasta minuutista useaan tuntiin. Jostain syystä koira siltikin aina välillä haukahtaa, kun suljemme oven. Eikä tämä oikeastaan haittaisi, mutta haukahti tai ei, se aloittaa silti ininän ja ulvonnan aina välillä poistuttuamme. Yleensä siinä mene minuutti tai pari, ennen kuin se alkaa, ja se sitten vaihtelevasti kestää, yleensä n. Puoli tuntia. Tosin tämä ei ole yhtäjaksoista ulvontaa, vaan sellaista, että pitää jotain minuutin parin taukoja aina välillä, joskus esim 10-15min taukojakin. Tämä outoa myös siksi, että joka kerta tätä ei tapahdu ja myös osaa siis jäädä kiltisti ja hiljaa odottamaan kun olemme poissa. 4. Aina kun menemme uuteen paikkaan, koira ei malta pysyä aloillaan, vaan yrittää kiirehtiä eteenpäin tai toisten luo tai minne vaan, ja kun ei pääse, se ulisee ja kitisee, kuin pikku lapsi, joka ei saa haluamaansa. Välillä se jo kotiovesta lähtiessämme arvaa, että pääsee muualle ja jo rapussa ulisee innoissaan kamalasti. Sama, jos olemme autossa matkalla, koira ei malta odottaa automatkaa vaan ulisee takapenkillä jne. Kotona koira on kuitenkin ihan normaalisti ja rauhallisesti. Tosin sielläkin usein, jos esim lähden sohvalta, koira heti herää ja katsoo minne menen, monesti seuraa perässä. Tässä nämä ongelmat jotka äkkiseltään tuli mieleen, jos teillä olisi jotain neuvoja, miten opettaa koira olemaan haukkumatta ulkona koirille, haukkumatta sisällä äänille, olemaan yksin ja varsinkin rauhoittumaan, niin kuulisin mielelläni vinkkejä. Vielä sen verran, että koira ei kyllä tuhoa mitään turhautuessaan, mutta tämä adhd tapauks on kyllä erittäin yli-innokas ja olisikin mukava saada opetettua tämä myös rauhoittumaan ja lopettamaam tämä ns stressaus ja turhautuminen!
14.11.2013 16.25
022671581_r
Viestejä: 2230
Joensuu

Koira on vielä aika nuori, joten tuollainen "sählääminen" on vielä ihan ymmärrettävää, ja tuo 4:nen selittyykin sillä. 1, 2, 3 on sellaisia ongelmia, mihin voi vaikuttaa kouluttamisella. 1:n kohdalla ottaisin namit käyttöön, eli kun koira tulee vastaan, tunget koiralle namia suuhun ja onnistuneista ohituksista paljon kehuja. Myöhemmin tuota namin tyrkyttämistä voi vähentää ja lopulta voi palkata vasta ohituksen jälkeen. 2:n kohdalla mietin, että totteleeko koira muuten ei-käskyä? Jos kieltoa on hoettu liikaa, on se voinut muuttua merkityksettömäksi koiralle. Siinä tilanteessa voisi vaihtaa kieltosanaa (esim. "hyi").

Eroahdistusta pitäisi lähteä ratkomaan ihan vaan siitä, että puet takin päälle ja menet ovelle, mutta et menekkään ulos, vaan riisut vaatteet ja menet olohuoneeseen istumaan. Saattaa tuntua typerältä, mutta koira voi hermostua jo siitä, kun omistaja pukee takin päälle, minkä takia tätäkin on hyvä harjoitella. Seuraava askel on se, että menee oven ulkopuolelle ja tulee takaisin heti, kun koira on hiljaa. Kun menet sisälle, älä kiinnitä mitään huomiota koiraan. Älä rapsuta, älä puhu, mene vain ohi ja ignooraa se täysin. Eroahdistuksesta kärsivän koiran kanssa kotiinpaluusta ei pitäisi tehdä isoa numeroa. Kun tämä on toistettu useamman kerran, voidaan siirtyä siihen, että koira on pieniä aikoja yksin. Vähitellen aikaa lisätään ja lopulta koiran pitäisi osata olla hiljaa yksikseen.

Muokattu viimeksi: 14.11.13 16.26
14.11.2013 17.21
Avatar_female
Viestejä: 152

Kiitos vastuksesta!

Meillä tosiaan meni niin, että jo eläinlääkärikin huomautti tästä 4. kohdan ongelmasta, ja sanoi, että tuo kannattaisi hoitaa pois, ettei tule ongelmaa. Eläinlääkärissäkin vuoroa odotellessa, koira ei voinut olla paikallaan vaan ulisi ja kiskoi joka suuntaan. Katsoin kateellisena vieressä olevia pentukoiria, jotka odottelivat nätisti.

 

Ja tuossa 1. tilanteessa on ollut namit käytössä aivan koko ajan, ja se on hieman auttanut, eli kun koira on tullut vastaan, olen sanonut, että odota/nätisti ja tämän jälkeen olen tarjonnut nameja, ja lopulta ohituksen onnistuttua olen kehunut kovasti ja vielä palkinnut namilla. Mutta kuitenkin, usein kun koira (välillä jopa pelkkä ihminen) tulee vastaan, koira ehtii alkaa jo haukkumisen, ennen kuin namia edes ehtii tarjota ja sillon tosissaan en anna nameja, ettei käsitä niin, että pitää haukkua. 

Koira tottelee ei-käskyä tietyissä tilanteissa. Mutta on tilanteita jolloin koiraa ei huvita kuunnella ja silloin ei usko. Esim jos lähtee meidän kissan perässä juoksemaan, ei sanasta ei ole hyötyä. Samaten, jos kuulee esim näitä ääniä ja haukkuu tai ulkona jos haukkuu jollekin. Tällöin on niin "vahtivietti" tai joku päällä, ettei usko. Mutta yleisesti uskoo kyllä, eli ei ota esim putoavaa ruokaa lattialta jne.. Tuota kiellon vaihtoa voisi tietty kokeilla, mutta miten sitten opetan koiralle, että myös tämä uusi kielto on kielto..? Olen nimittäin itsekseni miettynyt, että jos koira ei jotenkin yhdistä ei-sanaa kielloksi yleisesti, vaan yhdistää sen esim siihen, että tavallaan odottaa, että saa ottaa pudonneen ruuan tai jotain. Samaten koirakouluttaja ohjeisti meitä kulkemaan kuristuspannalla ja nyppäsemään ja sanomaan ei, mutta tässäkään koira ei mielestäni oppinut ei:n tarkoitusta vaan lähinnä vaan sen, että ei sana, niin hidastetaan..? koirakoulutus meni kyllä hukkaan kun ei pitkästä kuristuspantakoulutuksesta huolimatta oppinut olemaan vetämättä, joten palattiin alkuperäiseen valjaat ja vetäessä pysähdys taktiikkaan.

 

Tuo eroahdistus taas on myös aloittettu ihan alusta asti, eli tuosta pukeminen, avainten kolistelu ja paluu sohvalle.. Ja sitten oven ulkopuolella käyminen jne.. Ja suhteellisen hyvin se nyt on mennyt, mutta tämä on ihan vaihtelevaa, että milloin reagoi ja milloin ei. Ihan päivästä on kiinni, ulvooko/iniseekö/haukahteleeko vai ei. Joskus on aivan nätisti ja hiljaa ja joskus puolesta tunnista tuntiin jonkinlaista ääntelyä. 

Kesällä koira pääsi parvekkeelle katsomaan ja näki kun lähdimme, ja pystyi siis vähän kuin perään katsomaan. Mutta nyt ei voi parveketta enää jättää auki koiralle, joten ei enää oikein näe lähtöjämme ja olenkin miettinyt, josko tämä olisi tuonut hieman takapakkia, kun kesällä taisi sitten kököttää parvekkeella ja odottaa useimmiten. Mutta, en ymmärrä, miten voi vaihdella päivittäin tuo homma noin paljon.. Niin ja koiraa ei ole koskaan huomioitu kotiin palatessa jne.. :)

14.11.2013 20.34

1.kohdassa lähtisin siitä, että se hihnassa moikkailu lopetetaan. Ei voi olla niin, että välillä pääsee tervehtimään ja välillä ei. Terrierit eivät tunnetusti myöskään aina siedä aikuiseksi tultuaan muita koiria hyvin, joten teet vain itsellesi ja koiralle hallaa, jos nyt annat sen moikkailla. Lenkillä ollaan lenkillä ja koirien tapaamiset tapahtuvat vapaana, jossa hihna tai tilanne ei aiheuta paineita. 

Ennakointi on tärkeää. Käytä ihmeessä nameja, mutta älä houkuttele niillä koiraa (koiran ei pitäisi päästä aloittamaan haukkumista, mutta jos näin käy, niin ohi vaan ja namit unohdetaan sillä kertaa). Vaihda parempiin nameihin (keitetty munuainen/sydän, ZiwiPeak jne) tai anna päivän ruoka ulkona ohitustilanteissa. Ohittamisesta ei pitäisi tehdä mitään valtavaa menestyssuoritusta (kehua vuolaasti ja kiihdyttää koiraa), vaan mennä vähäeleisesti ohi, ohitettavasta koirasta välittämättä hihna napakalla ja jos koira sen vaatii, niin lykätä namia naamaan aluksi jatkuvalla syötöllä. Aluksi palkkaamisessa ei tosiaan mitään väliä, eli nyrkki täyteen herkkua ja menoksi. Oletko miettinyt naksutinkoulutusta?

Jos kolinapurkkia on pakko käyttää hiljentämisessä, sijoitat asuntoon niin hervottoman monta purkkia, että semmoinen on väkisinkin käden ulottuvilla, kun koira alkaa haukkua. Tärkeintä on viedä käsky loppuun, mutta ein hokeminen on yhtä tyhjän kanssa ja jokainen ei, jota koira ei tottele, tekee hallaa koko käskylle. 

4.kohta on kuin meidän Hupi. Tähän en valitettavasti pysty vinkkejä jakamaan, meillä on käytössä tietyissä tilanteissa nopea hihnapalaute ja ei. Tarvittaessa laitan koiran rauhoittumaan makuuasentoon, mutta kaikkiallahan se ei ole mahdollista. Meillä tosin syynä on sekavassa suhteessa innokkuus, huono paineen- ja stressinsietokyky ja huonohko hermorakenne (ei tosin pahimmasta päästä sellainen). Hupihan olisi parhaimmillaan, kun oltaisiin aina vain kotona ilman mitään häiriöitä missään, lenkkeiltäisiin samassa mettässä aina vapaana eikä koskaan käytäisi ihmisten ilmoilla. Mutta kun esimerkiksi kaupungilla käydään, niin panta mahdollisimman ylhäällä, koira vieressä ja mahdollisimman napakkana vaan itse. Meillä koira alkaa vieressäkin tosin herkästi heittämään pyllyä ns ulospäin, hyppii tasajalkaa ja laukkaa vaikka paikoillaan, tätä ollaan estetty ns jarruvaljailla, joissa on kiinnityslenksu tuolla koiran vyötärön kohdalla. Hillitsee vähän kaikkea ylimääräistä säätämistä, eikä koira hypi pyörien eteen.

+ Piti myös sanomani, että älä anna sen koiran seurailla sinua sisällä. Ärähdät sen pois/komennat omalle paikalle.

Muokattu viimeksi: 14.11.13 20.35
14.11.2013 21.31
Avatar_female
Viestejä: 152

Kiitos jälleen vastauksesta! 

Minä taas olen ajatellut sitä hieman niin, että koiria kun on saanut moikata kun on ollut nätisti, ihan vain siksi, ettei tulisi sitten sellaista "vihaan muita koiria" tunnetta, vaan että pääsisi sosialisoitumaan muiden koirien kanssa. Kun meillä ei ole oikein näitä muita mahdollisuuksia koirien tapaamisiin :/ 

Me itseasiassa juuri tuota päivän ruokaa annetaan ulkoillessa. Koiralla on herkkä vatsa, ja en oikein uskalla lähteä antamaan mitään näitä hyvin erikoisia herkkuja :/ Mutta koira on kyllä hyvin perso ruualle, joten namin maistuvuudesta se ei taida olla kiinni. En muista kertaakaan, jolloin ei nami olisi maistunut :D Ja minulla on tuo naksutin olemassa, mutta en ole oikein ymmärtänyt sen ideaa, että sen jos osaatte kertoa niin otan mielelläni sen myös käyttöön!! 

Onko teillä muita ideoita, kuin tuo kolinapurkki tuohon hiljentämiseen? 

Mitä Malna tarkoitat nopealla hihnapalautteella? Noihin jarruvaljaisiin täytyykin tutustua tarkemmin! 

Ja tuosta seurailusta, koira saattaa sen hetken katsella kun kuljen jonnekin, esim muuhun huoneeseen ja suljen oven. Ja kun sitten tulen hetken päästä huoneesta pois, koira on siirtynyt siihen huoneen oven eteen vähän kuin odottelemaan, tai nukkumaan. Eli tämä on vaikea ärähtää pois. Muuten tuo on hyvä idea, ja alankin taas tehdä tuota, jos seuraa niin, että näen.

15.11.2013 09.59

Naksutin toimii niin, että aluksi opetat koiralle naks > palkka. Koiran ei siis tarvitse aluksi tehdä mitään erityistä, kunhan naksautat ja annat namin perään, jotta koira yhdistää nämä toisiinsa. Naksutin on erinomainen väline, jos on hidas palkkaamaan (kuten minä) ja se myös kertoo koiralle, että teit oikein juuri sillä sekunnilla kun naksahti, palkkio on tulossa. 

Kun koira osaa odottaa palkkiota naksahduksesta, voit siirtyä sellaiseen temppuun, jonka koira jo osaa. Esim. istu-käsky. Istu > naks > palkka. Älä pidä nameja kädessä, vaan esimerkiksi namipussissa/sylissä/lattialla, mutta niin että koira näkee ne. Kun naksautat, käsi siirtyy vasta sitten nameille. Näin ei tule houkuteltua koiraa eikä koira opi kyttäämään namikättä. Ole kuitenkin suht nopea, eli välitön naks ja siitä välitön palkka. Naksuttimella voi käydä läpi vaikka kaikki temput mitä koira osaa.

Osaako koirasi ottaa kontaktin? Jos ei, opeta ihmeessä. Kun koira katsoo sinua, naks ja palkka. Tämä on yleensä helppo oppia koiran kun koiran. Kun koira ottaa kotona ilman häiriötä kontaktin, opeta siihen käskysana (esim. katso). Katso > koira katsoo > naks ja palkka. Tätä sisällä niin kauan, että tilanteessa kuin tilanteessa koira katsoo sinua käskysanasta. Sitten pihalle, mahdollisimman häiriöttömään paikkaan, ja sama homma. Meillä harjoiteltiin kontaktia ulkona kun koira oli kunnolla juoksutettu ja suht väsynyt, vähintään pahimmat energiat saanut juosta pois. 

Pikkuhiljaa vaikeuttaa, eli kontaktinottoa häiriössä ja loppupeleissä ohituksienkin pitäisi sujua kontaktissa. Pidennä myös kontaktin aikaa hitaasti, eli vilkaisu ei saa riittää (paitsi tietysti alussa jos koira on huono ottamaan kontaktia), loppujen lopuksi koira katsoo niin kauan kunnes palkka tulee. 

Jos ei halua, että koira ohittaa kontaktissa, niin naksulla alat palkata rauhallisesta käytöksestä, muiden koirien katsomisesta hiljaa ja kiihtymättä jne. Netistä löytyy paljon tietoa, kunhan vaan muistaa, että naksahdus ei ole itsessään koiralle palkkio eikä sitä tule sellaisenaan siihen tarkoitukseen käyttääkään (kuten välillä jossain väitetään). 

Kolinapurkki voi olla tuohon hiljentämiseen ihan hyvä, jos koira ei saa siitä paskahalvausta tai ala pelkäämään tilanteita, joissa purkkia mahdollisesti käytetään/on käytetty. Eli koiran täytyy kestää se. Ei niin, että jatkossa kun rapusta kuuluu ääniä, niin koira alkaa jo niistä pelkäämään seurausta (jota ei tietenkään tule, kun koira on hiljaa). 

Hihnapalaute, siis nopea nykäisy remmistä (koiralla on täyskuristava) ja kielto. Paikasta riippuen toimii kerrasta, pahimmillaan ei, vaan vaatii tilanteen rauhoittamisen (tai sen yrittämisen, tuohan ei rauhoitu puoleen päivään jos kiihtyy). Jarruvaljaat tilasin omilla mitoilla mittatilauksena ja pyysin hihnalle kiinnityspaikan myös taakse. 

15.11.2013 11.04
019044708_r
Viestejä: 4350
Muurame

Teillä on siis ihan tavallinen terrieri jolla on hiukkasen huonot hermot. Ei mitään epänormaalia. ADHD on sairausdiagnoosi eikä sitä vielä noilla käytöksillä saavuteta. Koirasi on ihan kakara vielä. Et voi olettaa että se olisi tuossa iässä valmis ja äänetön. Eikö kasvattaja briiffannut teitä rotuun kunnolla?

15.11.2013 11.12
Avatar_female
Viestejä: 152

Kiitoksia!

 

Täytyy tuota kontaktia treenata enempi, meillä on siis opetettu tuo "katse" ja sitten katsotaan, mutta se ei ole ollut niin suuressa roolissa. Ja naksutin ehdottomasti kokeiluun. Kuulostaa niin helpolta, mutta sitä tuskin tulee olemaan :D 

Meillä oli tuo kuristuspanta käytössä aiemmin, mutta siitä luovuin, koska sekään ei tehonnut koiraan, vaan se vastaan tulevien koirien kohdalla veti niin, että pahalta tuntui. 

Minulla on itselläni kokemusta terriereistä, ihan puhdasrotuisista aiemmin, joten tiedän millaisia ne ovat. Tämä nykyinen on sekarotuinen, joten mitään ihan tarkkaa ei ole voinut kertoa. Tiedän, että tämä ei ole adhd, siksi sen lainausmerkkeihin laitoinkin. Aikaisemmat koirani eivät siltikään ole olleet tämmöisiä ylivilkkaita ja ovat yleensä myös kuunnelleet minua tilanteessa kuin tilanteessa. Minulla vaan on tapana käyttää ylivilkkaista yleisesti tätä adhd nimeä. ;) 

 

 

16.11.2013 11.39
000047166_r
Viestejä: 743

Tuohon koulutukseen en osaa sanoa enää mitään, ylempänä hyviä vinkkejä mutta semmonen juttu tuli mieleen, että terrierille ei kyllä yksinkertaisesti riitä pelkät lenkit vaan usein tarvitaan myös kunnolla kuluttavaa aivojumppaa ja tekemistä. Vaikka jotain nenällä tekemistä, se väsyttää aika hyvin. Vaikkapa jotain ruoan etsintää piiloista, uusien temppujen opettelu (naksutin on hyvä, meillä innostutaan järkyttävän paljon, kun saa itse kokeilla miten minut saa naksumaan... ;) ), sitten lukemattomat harrastus vaihtoehdot rallytoko, toko, agility (kun koira on vähän vanhempi ja tutkittu terveeksi), mejä tms. Esim. rallytokon ja tokon voi aloittaa ihan kotosalla. Mutta niin ylipäätään kannattaa keksiä sille puuhaa ja aivotyöskentelyä, joka väsyttää.

Vaikka koira on uusissa paikoissa innoissaan niin sitä enemmän niissä kannattaa käydä----> Ei ole enää niin ihmeellinen juttu. Tehkää jotain simppeleitä rauhoittumis treenejä uusissa paikoissa. Jos koira sählää niin olet vaan itse ihan rauhallinen ja, kun lopettaa niin  kehut vaikka rauhallisesti ja ehkä joskus annat palkan. Mutta käykää ihmisten ilmoilla ja harjoitelkaa!

16.11.2013 22.15
021096063_r
Viestejä: 915
Lappeenranta

Kuulostaa omaan korvaan ihan perus teiniterrieriltä, jolle ei ole asetettu tarpeeksi jämäköitä rajoja ja joka ei saa tarpeeksi aktivointia + ei osaa (ts. ei ole opetettu) toimimaan "ihmisten ilmoilla".

Ensiksikin heivaisin itse sen kolinapurkin mäkeen. Sitä ei pidä käyttää, ellei oikeasti tiedä mitä tekee ( + imho joillekin koirille tuo metodi ei sovellu) ja sillä saattaa vain vahvistaa ei-toivottua käytöstä.
Opeta koira rauhoittumaan. Ensin kotona ja sitten pikkuhiljaa ulkona hiljaisemmalla alueella ja myöhemmin vilkkaammilla paikoilla. Jos kotona härrää perässä, käske pois. Jos metelöi ja ei hiljene käskystä, eristysselliälinnaavankeutta (kylpyhuone, vaatehuone, häkki tms. muu tila) ja pois pääsee vasta rauhoittuneena.
Suosittelen jonkinlaiselle "kotitokoryhmään" (ohitukset, paikalla pysyminen jne) menemistä, jolloin koira oppii toimimaan myös häiriön alla.
Koiran kanssa on käytävä myös vilkkaammilla paikoilla ja oltava siellä niin kauan, että seinille kiipeily loppuu. Vaaditaan pitkää pinnaa ja useita toistoja.

Myös itsetutkiskelu on paikallaan: annatko koiralle jonkinlaisia signaaleja (hihnan kiristäminen, askelten nopeuttaminen tms) ennen sinkoilun ja meluamisen alkamista? Jos jännityt ja pelkäät jo valmiiksi koiran reaktiota tilanteessa x, y tai z, niin koira aistii tämän ja on sitä mieltä että tilanne on epäilyttävä + vaatii jonkinlaista toimintaa.

Ota yhteyttä (ongelma)koirakouluttajaan. Vaikka tuntuisi tyyriiltä, niin on hintansa väärti. Koira on vielä nuori, joten parempi tarttua härkää sarvista nyt, jolloin asiat on helpompi korjata kuin viiden vuoden kuluttua.

17.11.2013 17.09
000047166_r
Viestejä: 743

^Ja kannattaa myös katsella muutamia vaihtoehtoja nuista ongelmakouluttajista. Esim. meidän lähi kaupungeissa on todella vaihtelevan tasoisia kouluttajia, osa todellakin tietää mitä tekee ja osa taas ei kärjistettynä taida tietää paljonkaan koirien koulutuksesta. Joten kannattaa etsiä joku hyvä kouluttaja, ja juuri niinkuin Oki ylempänä sanoi niin saattaa tuntua aika tyyriiltä mutta auttaa paljon eteenpäin!

17.11.2013 19.46
Avatar_female
Viestejä: 152

Miksiköhän suosittelette samaan aikaan ongelmakouluttajaa ja sanotte, että kuulostaa ihan perus "teiniterrieriltä" ? :D

Niin, mutta siis, kiitos taas vinkeistä! Olemme tosiaan käyneet jo aiemmin kouluttajalla ja tämä tuntui hyvin turhalta, joten olemme palanneet siihen alkutilaan, ja siihen koulutustapaan, mitä alussa ennen kouluttajaakin tehtiin. Eli tuon yhden pentukirjan ohjeiden mukaan, en muista sen nimeä juuri nyt! :) (ehkä kouluttaja oli huono tai sitten olemme jotain käsittäneet/tehneet väärin silti, kun kurkkarit ja kolinapurkit ei toimi kunnolla..)

Rajat koiralle kyllä on asetettu. Tietää hyvin perusasiat ja tietää, milloin saa tulla sohvalle ja milloin ei. Tietää, ettei saa mennä esim veskiin ollenkaan, vaikka ovi olisi auki jne.. On kuitenkin näitä asioita, jotka ei kielloista huolimatta mene perille, kuten kissojen "kiusaaminen" ja tuo haukkuminen esim.. Eli kun on tarpeeksi kiinnostavaa ympärillä, niin ei uskota tjn. Mutta tuo aktivointihomma kyllä voi sinänsä pitää paikkansa. Olemme kyllä leikkineet kovasti jne, mutta nyt kun olen tutkinut tätä ylivilkkaan koiran rauhoittamista, niin huomaan, että leikit on olleet vääriä. Olemme heitelleet leluja jne, mutta nyt olemme muuttaneet tätä aktivointia sellaiseksi, että koira saa käyttää aivojaan ja nenäänsä! :) On myös mahdollista, että koira ei osaa olla ihmisten ilmoilla, sillä se on valitettavan vähän ollut paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.. Niitä tulee silloin tällöin vastaan lenkillä jne.. Mutta täytyy varmaan lähteä ihan jonnekin keskustaan jne pyörimään ja käydä enempi kylässä!

Tuo eristäminen onkin hyvä keino, sitä täytyy ehdottomasti alkaa heti kokeilemaan. Tuo purkki kyllä toimii osittain ja sen on kouluttaja aiemmin neuvonut (ellen sitten siltikin tee sitä jotenkin väärin...?) ..Mutta vaikka hiljeneekin purkista, niin kun seuraavan kerran kuuluu jotain kummallista ääntä, niin jo taas haukkuu. Eli ei mene perille se, ettei haukkua saa lainkaan sisällä varsinkaan..

Niin, olisiko jotain, minkä koira tulkitsisi signaaliksi,.. Hihnaa en kiristä, vaan pyrin pitämään aina löysällä, ja pyrin myös kävelemään aivan normaalisti ohi.. (namien tyrkyttämisen kanssa) Olisiko ehkä fiksumpaa, että kävelen aivan tyynen rauhallisesti ohi, ja jos koira tulee kiltisti kanssani ohi, palkitsen tämän mutta jos ei tule ja alkaa vetää tai haukkua, en palkitse..? Etten tyrkyttäisi nameja jo etukäteen, josko se olisi jokin yllyke? 

 

17.11.2013 20.49
000047166_r
Viestejä: 743

^Mun mielestä kurkkari ja kolinapurkki ei kuulosta kovin hyvän kouluttajan tunnusmerkeiltä... Eli teillä on varmaan ollut "vääränlainen"  kouluttaja. (Tilannetta tietämättä vaikea sanoa.) Tuo nenä/aivo aktivointi kuulostaa hyvältä sillä nuo repimis/riepottelu leikit saattavat vaan riehaannuttaa ja stressata koiraa lisää.

Mua ihmetyttää tuo kolinapurkki. (Itse en ole koskaan käyttänyt/kuullut mihin sillä tähdätään) Siis jos koira alkaa haukkua niin purkki kolistetaan mutta mitä se saa kun hiljenee kolinan kuullessaan. Itse en ymmärrä purkin toimintaperiaatetta. Koira haukkuuu----> kolinaa----> lopettaa, koska kuuluu joku uusi kummallinen ääni. Mutta mistä se tajuaa sen ettei sisällä saa haukkua ollenkaan? Minusta kuulostaa hieman oudohkolta menetelmältä mutta jos joku haluaa selventää...

Mutta tosiaan musta tuntuu, että ihan jo sillä, että lisäätte aktivoinnin ja työskentelyn määrää, opetatte koiran rauhoittumaan sekä viette sitä ihmisten ilmoille voisi saada jo aika suurta parannusta aikaan!

17.11.2013 20.57
Avatar_female
Viestejä: 152

Täytyy kyllä yrittää nyt mahdollisimman paljon mennä ihmisten ilmoille ja lykkiä nameja suuhun kun on nätisti :D Millaisia aktivointihommia voisi kotoa käsin keksiä? 

Minulle opetettiin lyhykäisyydessään kolinapurkista se, että sen olisi tarkoitus tehostaa ei-sanaa. Eli sanotaan ei ja samalla kolautetaan purkkia. Eli ei ole tarkoitus säikytellä jne. Ja samalla opetettiin, että ei-käskyn noudattamista ei palkita? Se meillä siis keskeyttää kyllä siitä pahat puuhansa, mutta epäilen myös himen, ettei koira tästä ns. opi mitään, mitä ei saisi tehdä jne.. Eli mielellään koitan muita keinoja myös tämän ei-sanan perille vientiin, jos siihen jotain vinkkejä saisi?! koira siis yleisesti uskoo ei-sanan, mutta juuri tämmöiset kissojen perässä juoksut ja haukkumiset ja vetämiset ei sillä kyllä pääty. Eli jos on tarpeeksi keskittynyt siihen, että sitä kielletään, niin uskoo, mutta silloin kun menee suuna päänä viilettäen, niin ei kuuntele ei-sanaa, eikä kyllä mitään muutakaan..

17.11.2013 21.09
000047166_r
Viestejä: 743

Meillä aktivointina on ihan perus namien etsintä. Ympäri huonetta piilottelen palkkapaloja esim. mattojen reunojen alle, koloihin, nurkkiin, viltin sisälle tms. Sitten kannustan koiraa etsimään. (Tästä meillä tykätään... ;) ) Toimii myös lenkkipolun varrella ulkona.

Sitten erilaisten temppujen treenaaminen naksuttimella. (pyöri, tassu, kieri, lipase... Näitähän on vaikka kuinka paljon) Vaikeat vaiheittain opeteltavat voisi olla kaikista väsyttävimpiä. Esim. laatikko kiinni. Ensin naksaus, kun koskee johonkin kohteeseen esim. pieni lappunen. Sitten kiinnitetään lappu laatikkoon ja naks, kun koskee lappua, joka on laatikossa. Siitä lähdetään siihen, että työntää ja lopulta edistetään siihen asti, että työntää laatikon kokonaan kiinni. Tämä tietty vain  yksi esimerkki. Temppuja keksii, vaikka kuinka paljon!

Tokon ja rallytokon liikkeitäkin voi opetella kotona. Seuraamisia ja käännöksiä sekä pujotteluja tms. Ja aktivoihan sekin, että käytte vaikkapa kaupungilla ihmisten keskellä kävelemässä ja teette kaikkea yhdessä siellä. Menette puiston penkille istumaan ja siinä samalla koira saa aktivointia ja te edistytte koulutuksessa, kun voit samalla opettaa koiraa rauhoittumaan.

 

17.11.2013 21.13
Avatar_female
Viestejä: 152

Noniin, nyt sitten alkaa kova aktivointitreeni :) Kiitos paljon! Tuo etsiminen on kyllä meillä ollut jo käytössä ja tykkää oikein kovasti. :D 

 

17.11.2013 21.35
Avatar_female
Viestejä: 152

Onko muuten mitään arviota, kuinka pitkään/usein päivässä pitäisi noin suunnilleen näitä aktivointeja harjoittaa? 

17.11.2013 22.49

Koiran aktivoinnin ja liikunnan voi sanoa olevan silloin hyvällä tasolla, kun häiriökäytös vähenee. Kissojen kiusaaminen on mitä luultavimmin koiralle tapa purkaa liikaa virtaa? Tyypillinen pikkuterrieri, ilmeisesti nyt teille vain sattunut edeltäviä aktiivisempi tapaus joka vaatii enemmän tekemistä pystyäkseen olemaan fiksusti.

Mutta lämpimästi suosittelisin kuitenkin hakeutumaan jonkun toisen kouluttajan oppiin kuin pevi-intoilijan. En halua millään pahalla tätä sanoa, mutta sen verran pihalla tuntuu tuo teidän meno olevan, että nopeammin ja varmemmin pääsisitte tuloksiin hyvän kouluttajan kanssa. Kuitenkin se +10 kymmenen vuotta koiran kanssa elämää edessä, joten hyvä pohjatyö juniorikoiran kanssa on tuiki tärkeää ja ehdottomasti rahansa arvoista.

Koiralla on kuitenkin niin paljon opittavaa ja terrierin luonteen omaavalle koiralle rauhoittumisen taito on aivan mielettömän tärkeä temppu! Millä alueella asutte? Ehkä täällä petsiessä joku osaisi suositella hyväksi havaittua koirakoulua tai -kouluttajaa :)

17.11.2013 23.00
019044708_r
Viestejä: 4350
Muurame

Kolinapurkki terrierille kertoo kyllä siitä ongelmakoirakouluttajasta paljon... Kas kuin ei kirjastontätimäistä hys hys-vikinää.

Pitää muistaa olla terrierin kanssa varovainen kaikkien aktivointien suhteen. Ne ihan liian helposti kiihdyttävät sen sijaan että rauhoittaisivat.

18.11.2013 09.15

Pakko suositella hajuerottelua ja kohdetyöskentelyä, mm. täällä ohjeita. Meillä ei korvaa juoksemista ja höyryjen päästämistä, mutta päivinä jolloin ei voi/ehdi juoksuttaa, rauhoittaa kyllä hihnalenkkien ohella hyvin. Mukavaa yhteistä puuhailua koiralle ja omistajalle.

24.11.2013 16.36
021096063_r
Viestejä: 915
Lappeenranta

^Juuri näin. Jotkut "perusteiniterrierihäröilyt" muuttuvat sitten hieman hankalammiksi, jos niihin ei puutu ajoissa/oikealla tavalla.
Muutenkin netissä on hankala antaa tuntemattomalle ohjeita, koska ei näe koiraa ja kerrottu on vain omistajan itsensä havainnoimaa (ts. monta oleellista asiaa saattaa jäädä kertomatta, koska omistaja itse ei näitä huomaa/kiinnitä niihin huomiota).
Se, että hakeutuu ongelmakoirakouluttajan autettavaksi, ei tarkoita että koiran pitäisi olla täysin pitelemätön ja käyttäytyä kuin aikapommi. Parempi tarttua niihin ongelmiin ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.

27.11.2013 10.50
Avatar_female
Viestejä: 152

Kiitos kiitos. Me tosiaan nyt yritetään tällä hetkellä kävellä nätisti tuolla ulkona, hieman namien houkuttelemana. Toiminut nyt hyvin. Tai olen ainakin saanut koiran huomion pois esim toisesta koirasta, tai siis tarkoitan, että vaikka koirani olisi jo huomannut toisen koiran ja vaikka ehtinyt haukahtaakin tälle, se ottaa minuun aika hyvin kontaktia kun pyydän sen luokse ja unohtaa silloin hyvin tuon toisen koiran ja alkaa katsomaan minua :) Ehkä se tästä. Hiljaa hyvä tulee ;) 

Olemme myös yrittäneet tätä haukkuessa eristämistä. Osaa siis sen seurauksena kyllä hyvin lopettaa haukkumisen, vielä ei ole hoksannut kuitenkaan, ettei kannata haukkua lainkaan. :D Eihän se paha ole, jos haukahtaa esim kerran tai tuhahtelee vähän, mutta kun alkaa vimmatusti haukkumaan niin arestiin. Ja tässä treenivaiheessa jo pienestäkin. 

Koira haukkuu myös ovikellon ja tätä olemme koittaneet hieman treenata pois siten, että avaamme oven esim vasta kun koira on lopettanut räksyttämisen. Ensin turhautuu ja haukkuu ja ulisee enempi mutta sitten hiljenee ja voi vaikka rämpyttää ovikelloa ja odottaa silti hiljaa :) 

Kissoja tuo edelleen kiusaa, pitäisi varmaan siitäkin napata heti arestiin.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti