Oman rotusi hyvät/huonot puolet (Koirat > Yleistä keskustelua koirista)

19.11.2013 21.39
022614493_r
Viestejä: 54
Kontiolahti

En löytänyt äkkiseltään haulla tällaista aihetta, poistan tämän jos vastaava on jo olemassa tai jos aihe on muiden mielestä turha.

En tiedä kuvaakohan otsikko tarpeeksi sitä ajatusta, jota haen takaa.. Elikäs, ajattelin, että keskustelun aiheena voisi olla tavallaan esitellä lyhyesti oma rotu hyvine ja huonoineen puolineen, erityisesti koiran omistajan ja rodun harrastajan näkökulmasta, painopisteen ollessa siinä, millainen tyypillinen rodun edustaja mielestäsi on arkielämässä. Rotuyhdistysten sivuilta ja koirakirjoista saa kuitenkin vain hyvin pelkistetyn kuvan, joten tässäkin voisi tuoda esille asioita, joita vaikkapa rotua harkitsevan olisi syytä ottaa huomioon. Rodusta mitään tietämättömän kun on välillä vaikea hahmottaa asioita, jotka on rodun harrastajien mielestä itsestäänselvyyksiä. Olisiko tässä mitään ideaa?

Tässä jotain kysymyksiä, joita ajattelin esittelyjen tueksi, ehdotelkaa toki lisääkin, ei nyt äkkiseltään tule enempää mieleen.. :)

Koiran rotu ja roturyhmä?

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Entä rodun huonot puolet?

19.11.2013 22.13
022702346_r
Viestejä: 3704
Säkylä

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI 1 , sileäkarvainen collie

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Ennen paimenkoira lampailla, nykyään lähinnä seura-/harrastuskoira. Näkyy arjessa paimenkoiramaisena miellyttämisenhaluna. Ei ole erityisiä viettejä (saalis, vartio tms), pysyy hyvin irti. Paimenmaisesti myös kiintyy omaan perheeseen eikä ole kiinnostunut niin kovin ulkopuolisista.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan? Koira oppii asioita hyvin nopeasti, joka on samalla hyvä että huono puoli, sillä oppii yhtä nopeasti hyvät kuin pahatkin tavat. Muistaa hyvin kaikki asiat joita ei olla pitkään aikaan tehty. Peruskoulutus melko helppo. Asiat pinttyy aika hyvin päähän ja niitä on vaikea lähteä korjaamaan. 

Millainen on rodun terveystilanne? Useinmiten näkee 0/0 kyynärää ja A/A lonkkaa, silloin tällöin B/B. Huonommat on aika erikoistapauksia, eli sen kannalta terveystilanne on erinomainen. Jonkun verran muutakin luustoa näillä on kuvattu, ei erityisiä moittimisen kohteita. Silmissä esiintyy jonkun verran CEA (usein CRD, joskus muita muotoja) ja ylimääräisiä ripsiä, joista monissa vaan ihan yksi kaksi ylimääräistä. Edellämainittujen lisäksi näiltä tutkitaan kilpirauhasta ja altistumista lääkeaineille (MDR). 
Yleisesti ottaen luokittelisin nämä aika lailla terveimpien rotujen joukkoon, lukuunottamatta silmämuutoksia, jotka nekin tosin useinmiten eivät edes vaikuta koiran elämään millään tavalla.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? Karvanlähtöaikaan saa harjata aika tiuhaan jos haluaa että koti näyttää edes jotenkuten puhtaalta. Muuten perus kynsienleikkuu ja muut. Todella helppohoitoinen, esim. kurat saa pois turkista nopealla pyyhkäisyllä :)

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin? Ei ole vielä tullut vastaan nahkaa, joka ei iloisesti tunkisi vieraan ihmisen syliin. Koiriin suhtautuminen uroksilla tosi hyvä muihin rotuihin verrattuna, urosaggrea ei paljon esiinny. Nartuilla saattaa herkemmin tulla riitaa, mutta aikalailla tämä on kiinni sosiaalistamisesta.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten? Hyvin tekemiseen motivoituva ja tarkka tekijä. Jotkut yksilöt voisivat olla ''sähäkämpiä'', mutta niitäkin löytyy melko paljon. Rotu sopii parhaiten agilityyn, tokoon ja useihin pk-lajeihin. Hyvin monipuolinen harrastuskoira. Suojeluun näistä ei yleensä ole.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? Nahka on aikalailla ''peruskoiran'' tarpeet omaava. Eli tälle riittää kun pääsee joka päivä lenkkeilemään eikä silti hypi seinille, mutta omistajan halutessa virtaa riittää vaikka mihin.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit? Sopii mielestäni ihmiselle joka ei halua liian kovaluontoista koiraa. Nahkasta on harrastuskoiraksi vaikka aloittelijallekkin. Helppo ensimmäinen koira. Sopii myös lapsiperheisiin. Oikeastaan melko ''jokapaikan höylä'' kunhan ymmärtää koiran perustarpee ylensäkin.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta? Karvanlähdön määrä. Tästä nahkasta lähtee enemmän karvaa (paljon!!) kuin meidän neljästä tiibetinspanielista yhteensä. Ihan kamalaa :D Mainittamisen arvoista on myös collie-örinät...Ei nyt tule  mitään erikoista mieleeni.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet? Erittäin monipuolinen rotu, sopii lähes mihin vain harrastamiseen mutta sopii myös yleensä rauhallisempaan kotiin. Yleensä terve rotu. Erittäin mukavia ihmisiä näissä piireissä :) Ystävällinen ja iloinen luonne, usein helppo koulutettava, sopii myös ensimmäiseksi koiraksi.

Entä rodun huonot puolet? Rodussa esiintyy jonkun verran haukkukerkkyyttä. CEA & MDR. 

Riippuvuutta helmikuusta 2008. Lisää meistä: nahkalassie.blogspot.fi
19.11.2013 22.49
022142292_r
Viestejä: 1492
Helsinki

Jeee, toivottavasti saadaan tähän paljon vastauksia. Voi tulla aika hyvää settiä. :) Tässä heti omat vastaukset, lisäilen myöhemmin jos tulee muuta mieleen.

Koiran rotu ja roturyhmä?
-keskikokoinen villakoira, FCI9 (vastaukset pätevät jossain määrin kaikkiin villakoiriin, mutta keskikokoisista nyt kerron)

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.
-Alkuperäinen käyttötarkoitus oli vedestä lintujen noutaminen, ei näy juurikaan nykypäivän villakoirassa. Osa lähtee herkästikin pupujen, lintujen yms. perään, mutta osalta se vietti on kadonnut kokonaankin. Meillä molemmilla viettiä sen verran vähän, että tuo vietikkäämpikään ei pitkälle ehdi, kun komennosta tulee takaisin. Uimisesta osa tykkää, osa ei. Nykyinen käyttö on seura- ja harrastuskoira ja hyvinhän tuohon soveltuukin.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
-Koulutettavuus on hyvä

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)
-Silmäsairauksia (pra:ta ei kauheammin enää ole, distichiasis, kaihi, ppm jne.), legg perthes, patellaluksaatio, erilaiset ai-sairaudet, allergiat, iho-ongelmat, korvatulehdukset (liittyy kyllä usein allergioihin, mutta ei aina), selkäongelmat,... Onhan näitä. En nyt rupea erittelemään sitä, mitä seurauksia mistäkin sairaudesta/viasta on, kun pitäisi romaani kirjoittaa ja jokainen varmaan osaa googlea käyttää. Vaikka näitä sairauksia onkin, niin pitäisin keskareiden terveystilannetta aika keskinkertaisena. Moniin rotuihin verrattuna villakoirat ovat terveitä, mutta ei ne silti mielestäni tarpeeksi terveitä ole. Sanotaanko näin, että kyllä sellaisen ihan hyvin uskaltaa ottaa ja on myös hyvä mahdollisuus saada terve koira.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)
-On trimmattava; saksilla ja koneella. Riippuen turkin laadusta, pituudesta ja siitä, kuinka siistinä koiran haluaa pitää, villakoira pestään n.1-6 viikon välein. Pesun yhteydessä tarkastetaan, pitääkö anaalirauhaset tyhjentää, ja ne tyhjennetään tarvittaessa (ehkä 1-2kk välein?). Konetyöt voi tehdä aina pesun yhteydessä, saksimiset riittää n.4-6 viikon välein, riippuen taas noista kolmesta asiasta. Kotikoiran voi myös vetää koneella kauttaaltaan ympäri vuoden (talvella tietysti jätettävä pidempää karvaa ja mahdollisesti käytettävä ulkovaatteita). Harjausta ei todellisuudessa tarvitse takkuiästä päästyä kovinkaan usein. Itse yleensä harjaan vain pesujen yhteydessä, lukuunottamatta ponnarikohtia pitkäturkkisella. Lisäksi korvakäytävistä nypitään karvat. Itse nypin ehkä kerran kolmeen viikkoon, mutta olen aika tarkka korvien kanssa. Tykkään, että ne on siistit. Aika paljonkin vähempikin siis voi riittää. Sitten vielä perus kynsien leikkaaminen ja muut, mitä joka koiralle on tehtävä.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
-
Tyypillisimmin villakoira on kaikkien kaveri. Löytyy kuitenkin niitä, jotka eivät rakasta kaikkia, arkojakin ikävä kyllä jonkun verran löytyy. Sama juttu myös toisissa koirissa. Sanoisin, että riippuu paljon villakoiran sosiaalistamisesta ja aikaisemmista kokemuksista, että miten se suhtautuu toisiin koiriin. Eli villakoirasta saa aika helposti koirasosiaalisen, mutta varsinkin uroksia löytyy, jotka eivät ole kaikken urosten kanssa sydänystäviä. Usein kuitenkin jo pienestä pitäen tutut urokset on kavereita myös jatkossa.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
-Todella hyvä harrastuskaveri moneen menoon! Agility, toko, koiratanssi ja rallytoko on todella hyviä lajeja villakoiralle. Näiden kanssa voi kuitenkin kokeilla monenmoista, kuten jäljestystä, hakua, ratajuoksuja, rauniokoiratoimintaa, pelastuskoiratoimintaa,.. Eli melkeinpä mitä vain, mihin vaan fysiikka riittää. On sitä jotkut käyneet metsälläkin. :)

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)
-Nämä on usein hyvin touhukkaita ja aktiivisia, mutta osaavat kyllä rauhoittuakin. Omista koirista Herosta kyllä näkee, jos on jäänyt aktivoinnit vähemmälle päiväksi, pariksi, mutta silloinkin se näkyy omistajaa ärsyttävänä töhötyksenä, eikä esim. huonekalujen tuunaamisena tai seinille hyppimisenä. Omani saavat normaalina päivänä ulkoilua vähintään tunnin, mielellään enemmän. Jaksavat kyllä aina enemmän kuin omistaja. Aivojumppaa tarvitaan myös ja se on parasta yleensä silloin, kun se liittyy omistajan kanssa puuhailuun. Se puuhailu nimenomaan on ihan huippua. Tykkäävät tehdä oman ihmisen/omien ihmisten kanssa sitä sun tätä. Yleensä ei ole niin justiinsa, että mitä tehdään, kunhan tehdään.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
-Ei ainakaan sellaiselle, jota ärsyttää, jos koira säheltää vieressä. Siis esim. tulee "auttamaan", kun purat tavaraa laatikosta tms. Myöskään kovin vanhalle ihmiselle en suosittelisi mitä tahansa villaa. On myös rauhallisempia, mutta silloin kannattaisi oikeasti ottaa se pentu hyvin rauhallisista vanhemmista. Myöskään en suosittele ihmiselle, joka on paljon poissa kotoa tai jolla ei ole kovin paljon aikaa koiralle (tottakai joka koira tarvitsee ihmisen aikaa, mutta villakoira on SEURAkoira, ihan selkeästi ja vielä aktiivinen sellainen). Eli suosittelisin ihmiselle/perheelle, joka tahtoo aktiivisen, seurallisen, iloisen ja toimeliaan koiran.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
-Vaikea sanoa, kun itse on ollut rodun parissa niin pitkään, että kaikki tuntuu normaalilta. No, monet tuntuu yllättävän noiden energisyys. Jotkut mieltävät villakoiran sohvalla laiskottelijoiksi, mutta sitä hyvin harva on. Mutta toisaalta luulen, että ei se uutta omistajaa yllättä, vaan ennemminkin rotuun tutustujan. Turkinhoidon helppous (ei se helppoa ole sanan varsinaisessa muodossa, mutta ei se niin työlästä ja vaikeaa ole, kuin aina toitotetaan; turkinhoidosta on kyllä pidettävä, mutta itse ainakin yllätyin positiivisesti, varmaan koska sen hirveydestä pelotellaan niin paljon).

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
-Niitä on tässäkin tullut jo ilmi ja niitä on paljon! Aktiivisuus, mutta kuitenkin sillä tasolla, että esim. itselläni riittää rahkeet, eli ei mitään palveluskoiratasoa. Kestää hieman laiskemmatkin päivät hyppimättä seinille. Tahtoo touhuta omistajan kanssa. Kiintyy tiukasti omistajaansa. Iloinen. Oppivainen. Seurallinen. Melko helppo pitää vapaana. Tulee hyvin toimeen myös vieraiden kanssa. Kätevä koko. Ei karvanlähtöä. Ei haise (paitsi todella likaisena, muttei silloinkaan "koiralle"). Ok-terveys, terve rakenne. Turkin hoitokin on välillä jopa kivaa.

Entä rodun huonot puolet?
-Turkin hoito. Haukkuherkkyys (tosin löytyy niitäkin, jotka ei pahemmin hauku). Osalla arkuutta. Vain ok-terveys. Nirsous. Eli luonteen/käyttäytymisen puolesta en oikeastaan huonoja puolia keksi. Tietysti joillain yksilöillä voi olla luonteessa jotain ongelmaa, mutta se on sitten sellaista, joka ei villakoiralle kuulu (kuten tuo arkuus).

Muoks/Oli pakko muokata tuota harjauskohtaa (ja paria muutakin), kun ketjuun tuli vastaus, jossa sanotaan, että harjausta päivittäin. Jos näin olisi, niin minä ainakin vaihtasin rotua. ;)

Muokattu viimeksi: 20.11.13 18.07
Life is like a dog sled team. If you ain't the leading dog, the scenery never changes. -Lewis Grizzard
19.11.2013 23.02
022626406_r
Viestejä: 2846
Salo

Mun koirat on keskenään ku yö ja päivä, joten vastailen nimillä

Koiran rotu ja roturyhmä?
FCI1, briard

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?
Rotu on paimenkoira, mutta käytetään myös PK-puolella. Työkseen ei vissiin paimenna ainakaan Suomessa ykskään. Helmiltä löytyy paimennusviettiä, Patelta ei. Helmillä parempi työmoottori

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
Riippuu yksilöllistä, mut pääasiassa suht helppo. Muistaa suhtautua säheltämiseen huumorilla, niin homma sujuu.
 

Millainen on rodun terveystilanne?
Pääasiassa suht terve. Rodun perussairauksiin kuuluu hämäräsokeus,lonkkavika ja mahalaukunkiertymä. Mahalaukunkiertymää helppo vältellä oikeilla elintavoilla, lonkkatilanne nykypäivänä aika hyvä. Hämäräsokeutta ei vissiin suomessa esiinny?

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?
Mä harjaan koirani ehkä 1-2krt kuussa, ja se riittää. Pesen ehkä 1-3krt vuodessa. Uimisen jälkeen harjattava useammin, muuten riittää muutaman viikon välein

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
Urokset ei siedä toisia uroksia, nartut ookoo. Nartut tulee toimeen. Vieraisiin ihmisiin suhtautuu pidättyväisesti
 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
Innokas, motivoitunut, löytyy energiaa ja rakennetta moneenkin harrastukseen. Menee niin PEKO,PK,AGI,TOKO ym.
 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?
Mulla Pate on ilonen, oli liikuntaa päivässä 15min tai 5h. Helmi vaatii vähintään jokatoinen päivä kunnon riekkumislenkin/riehumisen toisen koiran kanssa, muuten siitä näkee et energiaa kertyy. Hihnalenkeillä ei Helmiä väsytetä.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
Kotiin, missä koira pääsee riekkumaan koiraseurassa vapaana, missä sille osataan asettaa rajat ja osataan sosiaalistaa kunnolla.
 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
Vahtivietti ja pidättyväisyys
 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
Ulkonäkö,luonne,terveys
 

Entä rodun huonot puolet?
Terveys,näyttelypainotteinen jalostus, 

19.11.2013 23.14
022492872_r
Viestejä: 916
Ivalo

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI 7, lyhytkarvainen saksanseisoja ja FCI 9, keskikokoinen villakoira

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Seisoja monipuolinen metsästyskoira, villakoira seurakoira. Molemmat ovat voimakkaasti omistajaansa kiintyviä, ja haluavat osallistua kaikenlaiseen tekemiseen.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Molemmat rodut ovat älykkäitä, mutta etenkin villakoira oppii erittäin nopeasti uusia asioita. Seisojalla ei ole samanlaista miellyttämishalua kuin villiksellä, joten se saattaa heittäytyä hyvinkin luupäiseksi.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Lk. saksanseisojilla iho-ongelmat ja allergiat ovat vaivoista ehkä yleisimpiä, mutta terveisiin yksilöihin törmää huomattavasti useampiin kuin sairaisiin.
Villiksilläkin esiintyy allergioita, silmäsairaudetkin ovat melko yleisiä. Ja onhan niitä muitakin sairauksia, mutta ne eivät ole kuitenkaan niin yleisiä, että jaksaisin listaa luoda.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Seisojalle riittää kynsienleikkuu ja pahimman karvanlähdön aikana harjaus, puudelille saakin sitten tehdä vaikka mitä. Pentuna pesen Learan kerran kuukaudessa, ja trimmaan viikottain. Karva ei vielä takkuunnu, mutta harjaamista harjoitellaan usein. Aikuisena trimmaamista voi harventaa, mutta mikäli turkin pitää pitkänä, sitä pitäisi harjata oikeastaan päivittäin. Myös korvakarvat pitää nyppiä käytävistä pois tulehduksen välttämiseksi. Molemmilta tyhjennän anaalirauhaset, jos ne eivät jostain syystä ole itse tyhjentyneet.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Seisoja avoimesti, mutta välinpitämättömästi, myös villakoirat ovat usein iloisia ja avoimia, tosin myös varautuneita yksilöitä esiintyy, mutta usein ne pitävät vieraista kovasti pienen alkukankeuden jälkeen. Molemmat tulevat yleensä hyvin toimeen myös muiden koirien kanssa.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Mielestäni seisojan on ehdottomasti päästävä metsälle töihin, mutta usein ne soveltuvat erinomaisesti myös vetohommiin ja jälkeä ajamaan. Toki ne usein soveltuvat myös tokoon ja agiin. Seisoja suhtautuu etenkiin metsästykseen intohimoisesti, mutta siitä voi saada erittäin innokkaan kaverin myös muihin puuhiin.
Villakoira on iloinen ja helposti motivoitavissa, ja siksi ne sopivatkin moniin hommiin, kuten agilityyn, tokoon, koiratanssiin tai jäljestykseen.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Molemmat tarvitsevat runsaasti liikuntaa, mutta etenkin villakoiralle kannattaa myös tarjota jotain älyllisesti haastavaa toimintaa vaikka joka päivä.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Seisoja metsästävään, aktiiviseen kotiin, sopii usein hyvin myös lapsiperheeseen.
Villakoiran omistajalla on oltava kiinnostusta turkinhoitoon, sillä vaikka turkin pitäisi lyhyenä, sitä täytyy silti trimmata.
Molempien rotujen omistajalla täytyy ehdottomasti olla huumorintajua ja kärsivällisyyttä.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Seisoja saattaa vaikuttaa pöljältä, mutta ne ovat usein oikeasti todella älykkäitä. Ne osaavat viihdyttää ihmisiä oikein hyvin tempauksillaan.
Villakoirassa turkin haastavuus voi olla yllätys. Ja toki se mieletön älykkyys ja oppimisnopeus.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Seisoja on kotioloissa rauhallinen, mutta kodin ulkopuolella usein erittäin menevä koira. Turkinhoito on äärimmäisen helppoa, eikä koira tuo metsää tai kuraa mukanaan sisälle.
Villakoiran kouluttaminen on erittäin hauskaa, ja sellaisesta saakin helposti hyvän harrastuskaverin. Ja ulkonäköä saa helposti muokattua omalle silmälle sopivaksi

Entä rodun huonot puolet?

Seisoja osaa olla mäntti luupää kun sille tuulelle sattuu.
Villakoiran turkissa on työtä. Oikeasti. Se voi toki olla hyväkin juttu, jos tykkää näprätä turkkia. Villikset osaavat olla myös kunnon perskärpäsiä.

 

//Herolta tulikin villiksistä paljon sellaisia pointteja, joita itse en jaksanut tai muistanut kirjoittaa.

Muokattu viimeksi: 20.11.13 11.57
"Den som elsker en hund, er alltid glad."
20.11.2013 01.04
022702590_r
Viestejä: 1796
Hyvinkää

Koiran rotu ja roturyhmä?
- Belgianpaimenkoira tervueren, FCI1.

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.
- Löytyy vaihtelevasti saalis-, puolustus-, vartiointi- ja laumaviettiä. Viimeisin usein vahvin, kiintyvät yhteen ihmiseen ja kaivaisivat tunnelin Kiinaan, jos tämä henkilö niin päättäisi pyytää. :D Irtipito on helppoa, oma yksilö saattaa lähteä rusakon perään, mutta tulee käskystä takaisin, arjessa varsin huomaamaton koira kokoa lukuunottamatta. (Yllättävän helposti kuitenkin +60cm/22kg katoaa näkyvistä, kun henkilö x huomaa revityn roskapussin...) 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
- Omistajilleen maailman uskollisin eläin, palkkaantuu helposti lelulla, ruoalla, kehulla ja ihan vaan työn tekemisellä. Vaatii kuitenkin klassisen "rajoja ja rakkautta"-teeman, eli missään nimessä ei voi jättää kouluttamatta. 

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)
- Belgeillä (kaikki muunnokset) esiintyy epilepsiaa jonkin verran, joka tottakai vaikuttaa arkielämään aika paljonkin, riippuen sairauden vakavuudesta. Lonkkavikaa on myös hieman.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)
- Peseminen vain silloin, kun koira on oikeesti paskanen (tai huvin vuoksi), kynsien leikkaukseen menee max. 5min ja harjaaminen tarvittaessa, about kerran kahteen viikkoon, toki useammin karvanlähdön aikaan. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
- Tyypillinen belgi suhtautuu vieraaseen ihmiseen varauksella, usein haistaa pikaisesti ja menee takaisin omiin puuhiinsa todettuaan henkilön vaarattomaksi. Oma yksilö haluaisi mennä moikkaamaan joka koiraa ja noin joka ihmistä, mutta se ei välttämättä oo ihan koko rodun tilanne. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
- Belgi on hyvä harrastuskoira, sen kanssa voi harrastaa mitä vain, eikä motivoinnista tule ongelmaa todennäköisesti koskaan. Lajeiksi esimerkikis agility, toko, haku, jälki, (paimennus)...  

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)
- Tarvitsee tekemistä, niin fyysistä kuin henkistäkin. Muutaman tunnin metsälenkit, treenausta ja ihan vaan hassuttelua. Ei tarvii kokoajan olla menossa, eikä ainakaan Riesa hypi seinille, vaikka olisikin muutaman päivän vähemmällä aktivoinnilla tai liikunnalla, oma piha tietty helpottaa asiaa.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
-
Ihmiselle, jota rotu oikeasti kiinnostaa ja on valmis täyttämään sen tarpeet. Ns. harjoituskoiria en pidä fiksuna ideana, vaan belgi sopii lähes kenelle vain, jos vaan oikeasti panostaa siihen. Tiedonetsintä, kasvattajien ja omistaijien tapaaminen, mieluiten jonkin sortin kokemusta ja insightia useammasta yksilöstä. Muunnosten välillä myös suuria eroja. 
 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
- Pidättyväisyys, ylikierroksille sadasosasekunnissa, napsii joskus turhautuessaan... Mä en itse oo vieläkään yllättynyt negatiivisesti kuitenkaan mistään. Positiivisiin yllätyksiin voitaisiin laskea oppivaisuus, tekemisenhalu ja mukaan laskettu ns. sylikoiramaisuus, rakastaa omaa omistajaansa enemmän, kuin mitään muuta. Edes frisbeetä.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
- Monipuolisuus ehdottomasti! Samassa paketissa (hyvällä tuurilla) loistava harrastuskoira lajiin kuin lajiin, halikoira, kodin vartija. Tietty vielä kaunis ulkonäkö. ;) 

Entä rodun huonot puolet?
-
Ei sovi ihan joka tallaajalle, vääriin käsiin joutuessaan potentiaalisesti vaarallinen itselleen ja ympäristölleen. Epilepsia. 

20.11.2013 07.43

Koiran rotu ja roturyhmä?

Saksanpaimenkoira, FCI1

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut käyttökoira, rotu on koostettu etelä- ja keskisaksalaisista paimenkoirista. Meidän arjessa tämä näkyy ehkäpä aktiivisuutena.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Helppo kun katsotaan uusien asioiden oppimista, joskus tuntuu että koira tajuaa jo parista toistosta mitä siltä vaaditaan. Peruskasvatuksessa tulee ottaa huomioon ehdottomuus ja olla koiralle hyvin mustavalkoinen.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Ei hyvä. Saksanpaimenkoirilta löytyy 23 perinnöllistä sairautta JTO:n mukaan ja niistä tunnetuimmat taitavat olla lonkka- ja kyynänivelen dysplasia, spondyloosi,allergia, haiman vajaatoiminta,epilepsia ja panosteiitti. Monet näistä sairauksista ovat hallittavissa, mutta pahimmassa tapauksessa koira joutuu syömään kipulääkkeitä tai sitten koira on päästettävä tuskistaan.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Koira harjataan kun on karvanlähtö ja pestään kun on kurainen, perushoitotoimenpiteet. Päivittäin oman koirat tarkastamiseen menee jotakuinkin 15min.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Tyypillinen rodun edustaja on hyvähermoinen ja ottaa vieraat vastaan joko välinpitämättömästi tai iloisesti. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Mikäli yksilö on terve niin fyysisesti kuin pääkopaltaan niin vain taivas on rajana, pk-lajit, toko, valjakkohiihto, vepe yms.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?  (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Tyypillinen rodun edustaja on aktiivinen ja tarvitsee runsaan liikunnan lisäksi myös aktivointia. Nenän käyttäminen esimerkiksi menee aktivoinnista. Samoin kaikki tehtävät joissa koira joutuu käyttämään älliään ovat aktivointia.  Vapaanapidon olen itse huomannut väsyttävän koiraa paljon enemmän kuin minkään mittaiset remmilenkit ja näinollen meillä panostetaan vapaanapitoon. Itse oppii kyllä koirasta lukemaan milloin se on saanut tarpeeksi liikuntaa ja aktivointia.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Aktiiviseen perheeseen jossa osataan pitää selkeät rajat ja koira saa muutakin liikuntaa kuin kotipihalla tassuttelua. Harrastaminen on aina plussaa mutta ennenkaikkea omistajan tulee olla itse aktiivinen liikkuja niin että koirakin saa tyydytettyä liikunnantarpeensa.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Se on hyvinkin yksilöllistä, mutta omalla kohdallani ehkä kaikkein rajuimmiten iski epäluuloisuus siinä alle vuoden iässä.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Oppivaisuus, laumasidonnaisuus, aktiivisuus ja leikkisyys.

Entä rodun huonot puolet?

Terveys ihan ehdottomanan ykkösena. myöskin ulkomuotojalostus joka on osaltaan mahdollistanut linjajaot. Ääripäät muutoinkin ovat tämän rodun kohdalla suuri miinus.

Muokattu viimeksi: 20.11.13 08.15
20.11.2013 10.59
022643924_r
Viestejä: 1996
Kemi

Koiran rotu ja roturyhmä?

Welsh corgi pembroke, FCI1

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Karjakoira, vahti, maatilan yleiskoira. Paimennusvietti näkyy ihmisten nilkkoihin näykkimisenä, jota yleensä nuoret yksilöt kokeilevat. Vahtii taloaan/laumaansa kiitettävästi.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Suht. helppo. Kisatykiksi tästä ei ole, mutta hyvin ovat menestyneet tokossa ja agilityssä. Oppii nopeasti, miellyttämishalu vaihtelevaa - joillakin sitä on, joillakin ei ollenkaan.

Millainen on rodun terveystilanne?

Nivelrikkoa, von Willebrandin tautia ja silmäsairauksia esiintyy. Selkävaivat yleisiä.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Säännöllinen harjaaminen karvanlähdön aikaan, rapa lähtee turkista helpoiten suihkuttamalla. Muuten ihan perus kynsienleikkuu ja kaikki muu säännöllinen perushoito.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Ihmisiä nämä rakastaa ylitse kaiken. Yleensä tulevat toimeen muiden koirien kanssa, mutta huumorintajua näillä ei tunnu löytyvän joten tunteet kuumuu helposti koirien leikeissä.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

TOKO ja agility ovat suosituimpia harrastuksia corgistien keskuudessa. Näyttelyitä harrastetaan myös paljon. Omasta mielestäni corgi toimii myös haussa ja jäljellä siinä missä muutkin.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Melko runsaasti tarvitsevat liikuntaa ja muuta aktivointia päivittäin. Osaavat kyllä perseillä jos on tylsää. Jotkut taas ovat vaatimattomia sisällä ja energiapommeja ulkona, joka kertoo myöskin vähäisestä liikunnasta. Corgi myös lihoo helposti.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Menee lapsiperheeseenkin, kunhan koiran koulutuksessa keskitytään paimennusvietin siirtämiseen harrastuksiin, ei perheenjäseniin. Rotu sopii niin aktiiviselle harrastajalle kuin reippaalle lenkkeilijälle. Sopii ensimmäiseksi koiraksi, kunhan rodun luja, oma tahto otetaan huomioon pentua hankkiessa.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Nämä mölisee. Monenlaisilla eri äänillä. Muriseminen saa vieraat yleensä häkeltymään, vaikka corgi ei sillä pahaa tarkoitakaan. (Eroaa siis oikeasta murisemisesta). Jos sohvakoiraksi ottaa, on sohva pian syöty.

Corgi osaa myös ärsyttää, se iskee heikkoon kohtaan jos sellaisen sille näytät. ; )

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Helppo koulutettavuus, hyvä luonne, suht hyvät harrastusmahdollisuudet.

Entä rodun huonot puolet?

Sairaudet ja ylijalostus.

Herder, heeler, biter, protector. And her dogs.
20.11.2013 11.48

Koiran rotu ja roturyhmä?

-Suomenlapinkoira, FCI 5

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

-Paimen- ja vahtikoira poronhoidossa. Saalisviettiä löytyy jonkun verran ja samoten haukkuherkyyttä.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

-Oppii ja tekee kyllä mieluusti omistajan kanssa, muttei kuitenkaan ole niitä kaikkein helpoiten motivoitavia koiria. Omapäisyyttäkin löytyy jonkin verran. Ystäväni sanoikin vielä hyvin rodun luonteesta tässä yksi päivä, eli tykkää työskennellä ihmisen kanssa, mutta vähän kauempaa.

Millainen on rodun terveystilanne?

-Jokaisessahan rodussa esiintyy tietysti edes jonkinverran sairauksia, mutta terveystilanne on kuitenkin ihan hyvä moneen muuhun rotuun verrattuna. Rodusta löytyy kuitenkin jonkin verran epilepsiaa, lonkkaniveldysplasiaa ja silmäsairauksia.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

-No, näyttelykoirista en mene sanomaan, muttei turkinhoito ainakaan ole vaativaa yleensä. Turkkia ei kuulu trimmata, harjailla saa karvanlähdön aikaan jonkin verran ja takkuja selvitellä silloin tällöin.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

-Yleensä ystävällisesti, jonkin verran tapaa ehkä toisiin koiriin pidättyväisemmin tai pomottavin ottein suhtautuvia rodunedustajia, muttei saa olla minusta kuitenkaan koskaan vihainen.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

-No enitenhän saalisviettinen suomenlapinkoira varmaan loistaisi nimenomaan siinä poronpaimennuksena, mutta kyllä rodusta saa monipuolisen harrastuskaverin vähän joka lajiin. Suomenlapinkoira ei ole kuitenkaan ehkä sellainen koira, jota kannattaa ottaa jos tähtää ihan kisahuipulle asti etenkään palveluskoiralajeissa (juurikin sen motivointivaikeuden takia), mutta vapaamielisempi harrastelu onnistuu varmasti.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

-Ei tarvitse mitään huimia määriä liikuntaa/aivotyöskentelyä per päivä pysyäkseen järjissään, mutta enempi parempi tietysti. Nauttii niin ruumiillisesta työstä kuin vaikka ongelmatehtävistäkin. Hyvä puoli näissä on myös, ettei joka päivä tarvitse olla tekemässä jotain, vaan koira osaa myös ottaa rennommin välipäivinä. Koskaan en ole kuitenkaan joutunut suostuttelemaan ulos tai tekemään jotain, vaan koira on aina valmiina ja keksii kyllä vaikka itse puuhaa, jos omistajaa ei kiinnosta.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

-Aika mukautuvainen ja peruskoira siinä mielessä, että sopii varmasti monenlaisiin perheisiin. Oma lappalainen ainakin olisi onnensa kukkuloilla perheessä, jossa olisi pikkulapsia, joten veikkaan että oikeanlaisella koulutuksella sopisi siis hyvin lapsiperheisiinkin. Suomenlapinkoira on kuitenkin harvemmin vain yhden ja ainoan ihmisen koira, joten sopisi varmasti myös useamman perheenjäsenen kanssa saman katon alle. Haluaa kuitenkin olla aina mukana tekemisessä ja on sen verta seurallinen, ettei sovi mielestäni 24/7 ulkokoiraksi ja haukkuherkkänä rotuna saattaisi olla pihalla myös äänessä. Haukkuherkkyydenkin saa kuitenkin koulutettua pois ja sopii kerrostaloonkin ja kaupunkiin.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

-No itselle tuli ainakin uutena rotuun tutustuessa juurikin se, etteivät nämä ole mitään varsinaisia pihakoiria, niin monella naapurilla sun muulla näkyy ketjun päässä tai tarhassa suomenlapinkoiria räkyttämässä. Joillekin tulee myös yllätyksenä, että hiljaisiakin suomenlapinkoiria on.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

-Muutamia hyviä puolia jo tulikin, kuten nyt vaikka suht hyvä terveydentila ja että rodusta löytyy vielä alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopivia koiria. Itseä sytyttää kuitenkin eniten tässä rodussa se tietty alkukantaisuus ja monen koiran (etenkin paimensukuisten) kaunis ulkonäkö. Myös luonteessa se tietty omapäisyys miellyttää, en halunnut "liian helppoa" koiraa. Kooltaan myös erittäin kompakti.

Entä rodun huonot puolet?

-Eniten itseäni ehkä huolettaa, että pörröstä on tulossa liian showkeskeinen rotu. Tietenkään näyttelyissä ei ole perusidealtaan mitään vikaa, vaan se voi olla parhaimmillaan palkitseva harrastus niin koiralle kuin omistajallekin ja uusien koira/ihmiskontaktien luontipaikka, muttei (mitään) rotua kuitenkaan pidä jalostaa silmälläpitäen kehämenestystä. Suomenlapinkoiran tarkoitus ei kuitenkaan saa olla mielestäni pelkkä showpiski.

Ja siitä päästään myös rodun ulkomuotoon, itse en pidä siitä suunnasta mihin osa pörröistä ulkomuodollisesti menee; hirveä määrä turkkia ja naama alkaa näyttää enemmän tiibetinmastiffille kuin lapinkoiralle, löysyranteista ja jalattomista ilmestyksistä puhumattakaan. Vaikka toisessa päässäkin on tietty järjettömän pitkärunkoisia ja kulmauksettomia koiria.

Muokattu viimeksi: 20.11.13 11.50
"One part brave, three parts fool" -Brom, Eragon
20.11.2013 13.46
022692072_r
Viestejä: 386

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI 8, labradorinnoutaja

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.

Palveluhaluinen kalastajan apulainen ja noutava lintukoira. Tämän koiran vietti riistalle on pieni, jotenka ei ole ehkä se esimerkillisin linnunnoutaja. Joten tämä koira on helppo pitää irti. Mutta tuo palveluhaluisuus näkyy kaikessa muussa, haluaa kantaa tavaroita suussaan ja rakastaa tehdä kaikkea hyödyllistä ja hyödytöntä.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Suhteellisen helppo. Esimmäiset 2-2,5-vuotta on rajojen kokeilua, mutta sen jälkeen aivot nauliutuu päähän. Pennusta asti kuitenkin on tärkeä olla ehdoton peruskoulutuksen kanssa, tämän rotuinen koira kuitenkin on vahva ja tässä rodussa on paljon (lue: liikaa) koiria, joilla ei ole edes hihnakäytös kunnossa.. Mutta oikeasti labbis on mutkaton ja kiva kouluttaa, koska rakastaa ruokaa ja tekee lähes kaikkensa jotta saa juuston palan.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Voisi olla parempi. Luusto-ongelmia esiintyy, ja paljon nivelvaivoja, etenkin nivelrikkoa tuntuu olevan paljon. Samoin korppunokka on nykyään melko yleinen vaiva, joka periytyy. Allergiat, hiivakorvat, iho- ja suolisto-ongelmat myös on valitettavan yleisiä. Samoin periytyviä silmäsairauksia on rodussa.

Tässä sitten täytyy kaikkien muistaa, että sairaudet koskee koko rotua. EI vain näitä "näyttely tankkeja", vaan myös niitä metsästyslinjaisia.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Turkki on helppo hoitaa suurimman osan vuodesta. Pölyt lähtee märällä rätillä ja koira pestään jos tarvitaan. Karvanlähtö on keväällä ja syksyllä, jolloin asunto tuntuu hukkuvan karvaan. Näistä siis tosiaan lähtee karvaa kun on sen aika. Furminaattori on mailman paras keksintö!

Luppakorvia on syytä tarkistella säännöllisin väliajoin ja puhdistaa tarvittaessa.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Tyypillinen labbis rakastaa kaikkia ja kaikkea. Joillain uroksilla voi olla toisia uroksia kohtaan kielteisiä tunteita, mutta uskon tämän olevan koirakohtaista. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Labradorissa parasta on sen monipuolisuus. Rotu omaa myös pk-oikeudet, joten labbiksen kanssa voi harrastaa lähes mitä vain. Ääretön miellyttämisen halu höystettynä suurella ruokahalulla tekee labbiksesta tosi mutkattoman harrastuskaverin! :) Oma koirani harrastaa agilitya ja hakua.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Labbiksia mainostetaan laiskoina ja syntyessään valmiiksi koulutettuina koirina. Mutta koska asia on todellisessa elämässä päinvastainen, niin labbis tarvitsee päiviinsä toimintaa semmosen peruskoiran verran. Noin pari tuntia reipasta liikuntaa ja päälle hauskoja temppuja ja postin noutaminen sisälle ja labbis kiittää :)

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Reippaalle ja huumorintajuiselle ihmiselle, joka tykkää ulkoilla ja touhuta koiransa kanssa. Harrastuskentille ei välttämättä tarvitse rynnätä, mutta kyllä labbis kotikoiranakin haluaa ja tarvitsee tekemistä.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Liikunnan ja akitvoinnin/koulutuksen tarve. Näitä kun tosiaan mainostetaan laiskoina ja sytyessään valmiiksi koulutettuina. 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Monipuolisuus, rento meininki ja helppo koulutettavuus ja motivointi, sekä helpohko karva.

Entä rodun huonot puolet?

Terveys ja molempien linjojen ääripäät.

"Jos olet pieni puu tuulisen mäen rinteellä niin ole kaikkein paras pieni puu juuri sillä paikalla."
20.11.2013 22.22
000038099_r
Viestejä: 481

Koiran rotu ja roturyhmä?
- Cockerspanieli, FCI 8.2

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.
- Alkuperäinen käyttötarkoitus on ylösajava ja noutava lintukoira, käytetty myös kanien metsästykseen. Linjoja on nykyyän kaksi: näyttely- ja käyttölinja. Tässä tekstissä puhun näylinjaisesta.
Vietit saattavat olla näyttelylinjaisellakin voimakkaat, ja koira saattaa lintujen ja pupujen perään karata, joten suosittelen treenaamaan irtipitoa. Näyttiksillä jäljeästäessä kurakelillä spanielinkorvat laahaavat maata - yäk. 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
- Helppo ja miellyttämisenhaluinen, muttei kuitenkaan mikään palveluskoira. Hieman yksinkertainen, keskittymiskyky saattaa olla puute.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)
- Terveystilanne on mielestäni oikein hyvä. Lonkkanivelen dysplasiaa löytyy, kilpirauhasongelmiakin kuulemma on, vaikken olekaan niihin törmännyt. Myös silmäsairaudet kohtuullisen yleisiä. Suurimman ongelman joillekin ihmisille kuitenkin aiheuttaa korvien puhtaanapito (mahdollisten korvakarvojen nyppiminen, korvan sisäosan ajelu jne). Oikein hoidettuina cockerin korvat eivät ole sen ihmeellisemmät kuin muillakaan. 

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)
- Käyttis ei trimmattava, näyttis trimmattava 1-2 kk välein. Pesu parin viikon - kuukauden välein tai aina kun rupeaa takkuuntumaan, läpi karstaus kerran viikossa riittää. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
- Rodun tyypillinen edustaja on ihmisen nähdessään niin kiireinen, ettei ehdi muita koiria moikatakaan. ;)

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
- Cockerin oma laji on SPME, spanieleiden metsästyskoe. Koe on siis käytännön metsästystä, vaatii perusteellista koulutusta ja taitoa sekä ohjaajalta että koiralta. Cockeri sopii kuitenkin moneen harrastukseen mainiosti, esimerkiksi mejään, näyttelyihin tai agilityyn. Tokoon kouluttaessa tältä ohjaajalta vaaditaan paljon hermoja ja palkkaa. 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)
- Tämä on niin koirakohtaista... Mutta cockerin (mielestäni) kuuluisi olla toiminnanhaluinen koira. Reipasta liikuntaa ja harrastuksia suositellaan. Metsässä haistellessa cockeri usein "tekee töitä" (= jäljestää), ja tämä monelle riittääkin. 
Meillä cockeri pysyy kotona rauhassa parin tunnin reippailla lenkeillä sekä remmissä että vapaana, aktivointileluilla, agilityllä ja raakaluilla (tekemistä). Lisäksi neiti matkustelee kanssani väliä töihin tai ystävien luo. Jos aktiviteettia ei riittävästi ole, on jotain varmasti kotona tuhottu. 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
- Suosittelisin cockeria ulkoilmaihmiselle. Virtaa saattaa löytyä, ja cockerin patterit ovat usein itsestäänlatautuvat. Myös kiinnostus turkinhoitoon on hyväksi, jos koiran haluaa pitää pitkässä karvassa.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
- Turkinhoidon helppous tai vaikeus karvanlaadusta riippuen, ja se, ettei cockeri aina tosiaan ole pelkkä seurakoira koostaan tai ulkomuodostaan huolimatta.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
- Upea rotu, sympaattinen, iloinen hännänheiluttaja. Toiminnanhalu jotain aivan käsittämätöntä. Rahkeita on yllättävän moneen ja moni ei usko cockerista olevan kuin sohvalle - on upeaa saada ihmiset ymmärtämään, että näin ei todellakaan ole!

Entä rodun huonot puolet?
- Huonolaatuiset ja liian runsaat turkit, luonnevikaiset (aggressiiviset tai ei-toiminnanhaluiset) koirat.

23.11.2013 01.45
022440893_r
Viestejä: 4119
Mynämäki

Koiran rotu ja roturyhmä?
Amarikanakita, FCI5

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? 
Seurakoira, mutta historiansa myötä omaa riistaviettiä ja lähtee kyllä pienten eläinten perään. Itse pidän irti vain aidatulla alueella ja juoksutan liinassa, ihan vain varmuuden vuoksi.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
On yksilökohtaista, miten paljon löytyy kiinnostusta tehdä. Meillä kaikki ovat innoissaan oppimassa uutta, mutta kärsivällisyyttä näillä on vähemmän kuin esim. Femmalla(bortsu). 

Millainen on rodun terveystilanne? 
Am.akitalla huolenaihe on autoimmuunisairaudet.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? 
Aa:n turkki on helppohoitoinen. Silloin tällöin pesu ja harjaus. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
Amerikanakita ei usein välitä vieraista ihmisistä, mutta se ei saa olla arka eikä agressiivinen. Meidän kaikki kolme rakastavat rapsutuksia. Hinto on lähempänä rodun tyypillistä käyttäytymistä(vain tietyt ja tietyntyyppiset ihmiset saavat sen innostumaan) ja Taima taas ihan toista ääripäätä, se rakastaa kaikkea ja kaikkia.
Am.akita on vieraskoira-agressiivinen, eikä siis ole koirapuistokoira. Omien kokemusten ja puheiden mukaan nartut tulevat useammin toimeen keskenään kuin urokset ja siis ihan omankin lauman sisällä. Olen kuullut, että olisi uroksiakin, jotka tulevat toimeen, mutta tämä lienee harvinaista?

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
Kaikenlaista voi aina yrittää, kunhan ei ota niin vakavasti. Am.akita tykkää käyttää nenäänsä, joten jälki olisi oiva laji, jota itselläkin tarkoitus kokeilla. Vedätystä, tokoa, agilityä jne. voi myös näiden kanssa touhuta. Rallytoko olis meidänkin koirille kyllä mahtava harrastus! Suomessa on jo ainakin kaksi, jotka on saavuttaneet RTK1 koularin, toinen näistä on Taiman emä.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? 
Maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Jokainen koira varmasti nauttii lenkkeilystä. Aktivointia am.akita ei hirveästi vaadi, kuten esim. paimenkoirat, mutta nauttivat kyllä tekemisestä.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
Ihmiselle, joka ymmärtää am.akitan luonnetta ja ottaa huomioon mm. vieraskoira-agressiivisuuden. Am.akita on myös itsepäinen, joten tämän kokoisen koiran kanssa saa olla tarkkana. Ei ole kenen tahansa koira vaan vaatii määrätietoisen omistajan.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
Se, millä tavalla koiran luonne muuttuu iän myötä. Uroskin voi olla pitkään ns. kaikkien kaveri ja saatetaan jo kuvitella, että eihän nämä pahoja ole ollenkaan, kun yhtäkkiä se miehistyy ja ollaan pulassa, ellei tähän osata varautua.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
Sopivan itsenäinen. Ei seuraa joka paikkaan perässä, mutta kun ollaan jotakin tekemässä, tekee innoissaan sen verran, kuin kärsivällisyyttä riittää. Turkki helppohoitoinen. Koko, koska itse pidän suurista koiran kokoisista koirista.

Entä rodun huonot puolet?
Vieraskoira-agressiivisuus.

23.11.2013 08.39
000078634_r
Viestejä: 543

 

 

Koiran rotu ja roturyhmä?

Shih tzu FCI 9

 

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.

 

Seurakoira, temppelivahti. Joku tarina taitaa kertoa, että shih tzut toimivat buddhalaisluostareissa hälyttäjinä, jotka herättivät isommat vahtikoirat toimintaan. Tuo saattaa olla kyllä jonkin sortin legendaakin, mutta täytyy sanoa, että meidän shih tzu toimii juuri noin. On erittäin valpas, mutta tyytyy vain ilmoitushaukkuun. Kun se on äitini luona, toimii äidin koiran kanssa juuri tuollaiena parina: tämä shih tzu makoilee portaiden välitasanteella, ja tarkailee pihaa. Jos jotain erikoista tapahtuu, se ilmoittaa siitä, jolloin äidin koira juoksee paikalle katsomaan, mitä siellä nyt sitten on.

Mutta ennen kaikkea siis seurakoira.

Metsästysviettiä ei pitäisi olla, mutta ei se nyt kyllä ihan kokonaan puutukaan. Tulee kuitenkin suht nopsaan takaisin ihmisensä luokse 

 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

 

Juu ja ei :) Shih tzulla ei ole mitään ylitsevuotavaa miellyttämisenhalua, joten jos on tottunut palveluskoiratyyppisiin rotuihin, niin tätä on kyllä huomattavasti hankalampi varmaan kouluttaa. Mutta jos saa motivoiduksi, niin kyllähän tämä kaikenlaista oppii. Toistoja vaatii aika paljon. silloin kun opetellaan uutta asiaa.

 

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

 

Yleisesti ottaen shih tzun terveystilanne on hyvä ja rotu on pitkäikäinen. Joitakin perinnöllisiä sairauksia on, mutta niitä esiintyy harvakseltaan. Silmäongelmat taitavat olla yleisimpiä, jonkin verran myös alttiutta virtsakiviin.

 

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

 

Noin kerran viikossa pesu ja perusteellinen harjaus+kampaus, mikäli koiraa pidetään pitkässä turkissa. Lyhyessä turkissa ei tarvitse niin usein pesua, trimmaus tietysti silloin tällöin. Noin 8-24kk:n ikäisenä turkki on ns. vaikeassa vaiheessa, jolloin pesua tarvitaan useammin kuin kerran viikossa. Pääkarvat kammataan ja sidotaan parin päivän välein tai vielä parempi, jos viitsii päivittäin. Normaalipesuun ja harjaukseen menee pari tuntia, näyttelyä ennen sitten hujahtaa helposti neljäkin tuntia.

 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

 

Tyypillinen shih tzu rakastaa ihmisiä. Kaikki evät kuitenkaan ole heti syliin juoksijoita - osa tyytyy pitkäänkin tarkkailemaan kauempaa vieraita. Shih tzu ottaa kyllä ystävällisyydestään huolimatta usein vieraat vastaan haukkumalla. Tyypillistä on myös takajaloilla seisominen ja pomppiminen ja vimmainen etutassuilla heiluttaminen.

Haukkuherkkyys muutenkin vaihtelee rodussa. Tyypillisesti shih tzu ei ole haukkuherkkä, mutta äänekkämpiäkin yksilöitä kyllä aika paljon on. Näidenkään haukkuherkkyys ei kuitenkaan ole ollenkaan samassa sarjassa sitten todella haukkuherkkien rotujen kanssa.

Meidän shih tzu on vähän äänekkäämpää sorttia, mutta lopettaa kuitenkin suht lyhyeen. Muista koirista osaa haukkuu, osaa ei. Niidenkin kanssa, joita haukkuu, kyllä sitten myös tutustuu ja leikkii.

 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

 

Tyypillinen shih tzu on elementissään näyttelyissä. Muista harrastuksista esim. koiratanssi sopii erityisen hyvin. Agilityä monet harrastavat nimenomaan harrastusmielessä, mutta kilpatreenaamiseen shih tzun ruumiinrakenne ei ole paras mahdollinen. Tokosta ei kannata haaveilla - tai haaveilla voi ja jonkin verran harrastaakin, mutta muistan lukeneeni jonkun shih tzun omistajan kokemuksista tokokentältä, kun sitä omaa tahtoa piti päästä kuitenkin vähän väliä näyttämään. Tämä näkyi mm. siten, että shih tzu kyllä esim. tuli luokse kutsuttaessa, mutta hiiiiitaaaaaasti - siinä oli kuulemma palveluskoirarotujen omistajilla ollut huskaa katsoa tuota näytöstä. Kuvastaa shih tzulle tyypillistä "joo mä tuun kun mä kerkeen" -asennetta.

 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

 

Shih tzu on ihannekoira sellaiselle, jolla koiran aktivointiin käytettävissä oleva aika vaihtelee päivittäin. Shih tzu on kyllä aina valmis toimintaan, mutta ei hypi seinille, jos joku päivä meneekin enemmän oleilussa.

 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

 

Sopii monenlaiseen talouteen ja hyvin myös ensimmäiseksi koiraksi. Tosin pystyy määrätietoisuudellaan myös terrorisoimaan taloutta, jos ei ollenkaan aseteta rajoja, joten ensimmäisenä koirana shih tzun ottavankin täytyy kyllä pitää huolta sitä, ettei koira saa kaikessa tahtoansa läpi.

Vaikka shih tzu on kääpiökoira, se on ruumiinrakenteeltaan vahva ja vankka, joten ei tarvitse pelätä, että menee rikki esim. lasten kanssa leikkiessä.

Erittäin sopeutuvainen, helppo ottaa mukaan joka paikkaan, mihin koiran vaan saa tuoda.

Osaa olla yksin, mutta nauttii kuitenkin äärettömästi ihmistensä seurasta, joten kovin eristyneisiin oloihin ei shih tzua tulisi laittaa.

Sitten tietysti, jos on muita eläimiä, esim. paljon suurempikokoisia koiria, pitää varmistaa, että tulevat toimeen. Shih tzun haavoittuva kohta on silmät, ja on tapauksia, joissa esim. isompi koira on purrut shih tzulta silmän irti. Mutta monessa taloudessa on kyllä ihan jättikokoisia koiria ja shih tzuja sulassa sovussa.

 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

 

Shih tzu syö erittäin mielellään myös omaa kakkaansa. Sisäsiistiksi opetteluun menee keskimäärin pidempi aika kuin monella muulla rodulla.

 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

 

Iloisuus, ystävällisyys, tomeruus, touhukkuus ja leikkisyys joka jatkuu kuulemma vanhuuteen asti. Persoonallisuus - nämä ovat suuria persoonallisuuksia pienessä paketissa.

 

Entä rodun huonot puolet?

 

Jotkut ylilyönnit jalostuksessa. Rotumääritelmä on monessa kohtaa terveempi kuin monet nykyiset, näyttelyissäkin menestyvät shih tzut. Määritelmässä sanotaan esim. "suuret, pyöreät, mutta ei ulkonevat silmät"; "runsas, mutta ei liioiteltu karvapeite" Kuonon tulee olla tuuman pituinen ja kirsun yläreunan silmien alareunan tasolla, joten ylös- ja sisäänpäin työntyvä kuono ei ole rotumääritelmän mukainen, ja ahtaat sieraimet ovat paha virhe. Hengitysvaikeudet ovat shih tzuilla kuitenkin pysyneet onneksi harvinaisina, vaikka tuota lyhenevää ja ylöspäin kääntyvää kuonoa jonkin verran esiintyy. Myös koko ja massakkuus on vähän karannut käsistä, ja tuomaritkin usein palkitsevat jo liian suuria ja raskaita koiria. 

Muokattu viimeksi: 23.11.13 09.49
23.11.2013 10.42

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI5 Siperianhusky & FCI9 Isovillakoira

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Siperianhuskyjen,arktinen vetokoira. Käyttötarkoitus on ollut alkujaan kuljettaa keskinopealla tahdilla kevyttä taakkaa paikasta A paikkaan B, keskipitkällä matkalla.

Kyseessä on erittäin aktiivinen rotu joka vaatii päivittäin liikuntaa. Pelkkä 10km ei aina riitä kävelle jonka vuoksi on koirien kanssa melkeimpä pakkokin harrastaa vedätystä. Liian vähällä liikunnalla oleminen (varsinkin nuorilla koirilla) aiheuttaa jonkun sorttisia energian purkauksia esimerkiksi kämppää ympärijuoksenteleminen, ulvominen vimmatusti tai muuten vaikea rauhoitettavuus, yksinollessa tavaroiden pureskelu ym. Tämä kaikki kuitenkin on mahdollista pitää kurissa oikeanlaisella liikunnalla. Koira kuitenkin tulee pystyä myös rauhoittamaan vaikka se ei joka päivä pääsisikään raskasta liikuntaa tekemään joka tulee huomioida arjessa, kun koira on nuori.

Isovillakoira, vedestä noutava lintukoira. Käyttökoirana nykypäivänä ei villakoiria näy lähes ollenkaan jonka vuoksi luonteesta on alkuperäiset käyttötarkoituksien ominaisuudet katoamassa. Amerikassa kuitenkin kuuleman mukaan edelleen olisi ihan ''käyttölinjaisia'' isovillakoiria.

Villakoirat ovat oikeita hyper yyper aktiivipommeja. Energisia oikeita kenguruita jotka kuluttavat energiaansa jo pelkästään hyppimällä tai ainakin meillä. Kuitenkin oman kokemuksen mukaan nämä myös osaavat rauhoittua sisälle ja eivät vaadi ihan siinä mittakaavassa liikuntaa kuin huskyt. Kuitenkin mukana jaksaa juosta lenkeillä siinä missä nuo pystykorvaiset energia pommit eli ei kuitenkaan mitään laiskottelioita nämäkään.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Siperianhusky, yhdellä sanalla jääräpää. Kyllä sitten tehdään kaikki mahdolliset temput mitä mieleen tulee, kun nami on kädessä, mutta ilman namia ei ole myöskään omistajaa perjaateella :D Kuitenkin nämä ovat yksilöitä siinä missä muutkin koirat joten meidän oman lauman sisällä on jo melkoista hajontaa pelkästään koulutettavuuden suhteen.

Isovillakoira, oikea omistajan unelma. Helppo kouluttaa ja rakastaa miellyttää ihmistä joten koulutettavuudestaan antaisin sen 10 ainakin Kristalle joka on kuin ihmisen mieli.

Millainen on rodun terveystilanne?

Siperianhusky, melko terverakenteinen rotu. Ei liiallisia liijoitteluita rakenteellisesti ainakaan viellä joten omaa kauniin peruskoiran rakenteen lukuun ottamatta tämänkään rodun ääripäitä joita löytyy joka rodusta. Silmissä, selässä ja lonkissa on usein ne viat joita suositellaan tutkittavan.

Isovillakoira, viellä melko terverakenteinen rotu kuitenkin tällä hetkellä jalostus vie mukanaan siihen, että hännän kiinnitys alkaa olemaan liian korkealla jolloin rodulla todennäköisesti alkaa ilmenemää selkäongelmia, jos ei tajuta lopettaa ajoissa. Rodulta usein peilataan silmät ja kuvataan lonkat, kyynärät sekä tutkitaan polvet ennen jalostuskäyttöä. Hampaissa on myös usein ongelmaa (hammaspuutokse, hammaskivi jne.).

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Siperianhusky, hmm.... Talvisin ei urkille oikeastaan tehdä mitään, karvanlähtöaikaan tuleesitten harjattua lähes viikottain. Melko helppohoitoinen nän yleisesti otettuna eikä mitään sen kummempaa tule mieleen.

Isovillakoira, vaativa turkki jota tulee trimmata kuukausittan, komen pv:n välein laittaa pompulat turkkiin ja viikottain vähintään olen itse karstannut ja harjannut läpi. Trimmausoperaatioon (pesu, föönaus, leikkaus, konetus) kuluu aikaa helposti se 5h.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Siperianhusky, sosiaalinen, kuvastaa parhaiten suhtautumista vieraisiin koiriin ja ihmisiin. Innokkaasti lähesyttäisiin kumpiakin, jos vain saataisiin. Nämä ei omista minkäänlaista suojelu-/vahtiviettiä.

Isovillakoira, melko innokkaasti, mutta kuitenkin hieman varautuen ja oman arvonsa tietävästi. Vierailla koirilla ei ole meillä asiaa takapäälle ja leikit pitäisi aina mennä Kristan ehdoin. Ihmiset ovat mukavia, mutta liian päälle hyökkäävät pysykööt kaukana tai kuuluu murinaa ja haukuntaa. Omaa selkeän suojelu- ja vahtivietin.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Siperianhusky, vetopuoleltahan löytyy jo itsestään monen moista harrastusta, mutta sen lisäksi kesäaikana tulee harrasteltua tokon alkeita ja agilityä olisi mukava kokeilla. Taivas on rajana kunhan hermot pysyvät urissa oomistajalla ja ei lähdetä sentään suojelua harrastamaan, mutta vaikkapa verijälki voisi olla ihan huskyn ykkös listoilla myös .

Isovillakoira, menevä paketti joka harrastukseen. Näin itse kuvittelisin, jos pennusta saakka lähdettäisiin jotain harrastamaan niin varmasti pääsisi monessa lajissa huipulle asti.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Siperianhusky, säännöllinen aktiivinen raskastyö ainakin näin talvisin on erittäin tärkeää jottai husky pysyy tyytyväisenä. Meillä pää perjaatteena on vedättää 4 kertaa viikossa vähintään ja muina päivinä käydään pidempiä lenkkejä aina omistajan kunnon mukaan.

Isovillakoira on aktiivinen, mutta sille ei ole niin tärkeää se fyysinen energian purkaaminen vaan sen energiaa voidaan myös purkaa esimerkiksi temppuja harjoitellessa tai tokoa treenatessa. Kuitenkin meillä Krista juoksee mukana vetolenkeillä eli 4 kertaa viikossa vähintään se noin 7-15km lenkki ja väli päivinä kävellen 4-9km lenkki.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Siperianhusky, suosittelisin ehdottomasti aktiiviseen kotiin mielellään maalle tai vähintään hyvien lenkkeilymahdollisuuksien viereen. Tärkeää myös olla vetopuuhista kiinnostunut ja valmis ottamaan toinenkin koira, jos ei aikaisemmin koiraa ole itsellään, koska kyseessä on lajitoveria kaipaava rotu. Sopii myös lapsiperheeseen sosiaalisen luonteensa puolesta.

Isovillakoira, Aktiiviselle ihmiselle jolla on kiinnostusta lenkkeillä, mutta myös intoa harrastaa koiran aivoja kuluttavaa harrastusta. Tulisi olla myös aikaa turkin hoitoon ja kiinnostusta. Isovillakoira sopii myös hyvin perhekoiraksi sosiaalisen luonteensa puolesta.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Hmm... Kun rotuun perehtyy ja tutustuu kunnolla ei yllätyksiä luulisi tulevan. Ehkä se huskyjen aktiivisuus saattaa yllättää sekä äänekkyys ja isovilliksillä turkin hoidon vaativuus tai sen hoidon helppous riippuen kuinka raskaana työn näkee.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Siperianhusky, aktivisuus, työn into ja se kuinka koira oikeesti nauttii töiden teosta paistaa myös ulospäin, haukumisen vähäys tai sen puuttuminen, ihmisystävällisyys, koiraystävällisyys,turkki ja yleisesti luonne.

Isovillakoira, ihmisystävällisyys, iloinen asenne, miellyttämisen halu, monipuolisuus, akiivisuus, allergiaystävällisyys, turkin leikkaaminen ehdottomasti lempipuuhaa ja yleisesti se luonne

Entä rodun huonot puolet?

Siperianhusky, äänekkkyys eli turhanpäinen ulvominen keskellä yötä esimerkiksi, huomattava riistaviettisyys, välillä liiallinen itsepäisyys tai korvien menettäminen ja pohjavilla silloin, kun se karvanlähtöaika.

Isovillakoira, haukkuminen, liiallinen riistaviettisyys, turkin hoito (välillä), hammaskiven laatu yleisesti ottuna melko huono ja nirsous.

Kirjoitin nyt sen mukaan miten meidän koirat.

24.11.2013 11.48
022391860_r
Viestejä: 65
Kuopio

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI 7, pienimünsterinseisoja

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Seisova lintukoira. Näkyy arjessa siten, että koira on melko riistaviettinen.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Münsteri on nokkela ja oppii nopeasti, mutta silti ei ole helppo kouluttaa. Monet münsterit kuumenevat riistalla niin paljon, että ongelmia syntyy helposti. Monet ovat myös aika kovapäisiä koiria.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Suhteellisen terve rotu. Aiemmin esiintynyt epilepsiaa, mutta sitä on ilmeisesti saatu karsittua pois. Varmaan allergiat, korvaongelmat ym. ovat yleisimpiä, ainakin mitä olen itse kuullut.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Turkki aika helppohoitoinen, riippuen tietysti siitä kuinka paljon sitä karvaa ja hapsua on. Manun harjaan noin kerran kuussa ehkä, tai harvemmin (paitsi karvanlähtöaikana kerran-pari viikkoon). Sitten kaikki normaalit toimenpiteet, esim. kynsienleikkuu jne. Tassukarvoja leikkaan talviaikaan. Pesua ei juurikaan vaadi, paitsi jos on rypenyt mutaojassa tmv. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Ihmisiä kohtaan yleensä avoin, ystävällinen / välinpitämätön. Usein löytyy vahtiviettiä jonkun verran. Koiria kohtaan en oikein osaa sanoa, yleensä ei ole mitään vieraskoira-aggreja. Oma tykkää kovasti muista koirista ja tulee hyvin toimeen.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Münsterin on tärkeää päästä metsälle, mutta siinä sivussa tietysti voi harrastaa agilitya, tokoa ym. Metsästyskoirana münsteri on usein hyvin riistaviettinen, helposti kuumeneva, mutta toimiessaan (eli hyvin koulutettuna) oikein kiva metsäkaveri.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Aika vilkas rotu. Vaatii liikuntaa ja mieluusti myös älyllistä aktivointia. Kun on saanut touhua ja tekemistä niin kotona usein suht rauhallinen.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Suosittelisin metsästäjälle, jolla on aikaa ja kiinnostusta paneutua kunnolla koiran koulutukseen. Ja aikaa touhuta koiran kanssa päivittäin edes jotain.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Münsteri on hyvin kiltin ja söpön näköinen, mutta voi olla riistalla aika kiivasluontoinenkin. Osaa myös käyttää kaikki porsaanreiät koulutuksessa hyväkseen. On ehkä riistaverisempi, kuin mitä ulkonäöltään vaikuttaa :D

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Sopiva koko, helppohoitoinen turkki, kiva luonne (ainakin kotona :D), rodun terveystilanne yleisesti, tuo haastetta elämään... Sopiva vahtivietti: ilmoittaa vieraista, mutta ei ole vihainen. Söpö ulkonäkö :)

Entä rodun huonot puolet?

Joskus liiankin nokkela, yleensä metsällä ei kovin laajahakuinen, vaikea kouluttaa (Manulla ainakin motivaatio-ongelmat...), pentua vaikea saada kun niitä syntyy niin vähän. 

 

All you need is love... and a dog --- www.manulleillallinen.wordpress.com
24.11.2013 12.52

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI1, owczarekpodhalanski

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? 

Käyttötarkoitus alunperin (ja edelleenkin) laumanvartiointi. Eli esimerkiksi lammas- tai alpakkalauman vartiointitehtävät susilta ja muilta pedoilta. Myös paimentaminen onnistuu lahjakkaasti, mutta paimenvietti ei iso. Irtiolo sujuu loistavasti, ei kuitenkaan ala paimentamaan jos alkaa juosta yms. Luoksetulon kouluttaminen tärkeää, ja muutenkin hyvä peruskoulutus! Suuresti varautunut vieraita kohtaan, ei kuitenkaan vaarallinen.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Haastava, täytyy sanoa. Ei tottele omistajan jokaista sanaa, miettii että tulenko vai enkö, istunko vai enkö jne.

Millainen on rodun terveystilanne? 

Kohtalaisen hyvä. Lonkkavikaa esiintyy jonkin verran.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Harjaus kerran viikossa on tärkeää. Muuten aika samanlaista, perus kynsienleikkuu yms. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Niinkuin ylempänä kirjoitin, suuresti varautunut. Koiriin saattaa olla joko lempeä, varautunut tai jopa hyökkäävän varautunut. Sudelta näyttävät koirat ovat erityisen riskialttiita ohitettavia, ainakin oman yksilöni kohdalla.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Paimentaminen on yksi niistä, mutta agilityä ei kannata kokeilla pentuiässä kovin paljoa, lonkat ovat suuressa riskissä silloin. Jos podhalanskille ilmestyy minkä luokan tahansa lonkkavika älä mene agilityyn. Näyttelyt ovat hyvä harrastus, jos vain itse haluaa. Myös raunio, PK-lajit ovat äärimmäisen hyviä!

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Paljon liikuntaa. Ettei koirasta tule mielenvikainen ( :D ), tarvitsee erilaista aktivointia. En voi painottaa tarpeeksi sitä, että pelkkä irtiolo pihalla ei riitä. Ei sisäkoiraksi, toki sisällä koira voi oleskella paljonkin, muttei (varsinkaan) keväällä tai kesällä öitä sisällä!

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Lapsiperheelle hyvä valinta maalle, mutta ei varsinaisesti kiinny lapsiin. Tavallaan yhden ihmisen koira. Aktiiviselle, paljon kotona oleskevalle ihmiselle.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Liika vartiointi, esimerkiksi kaupungissa saattaa järkyttää. Älä ota podhalanskia kapunkiin! 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Lähes kaikki. No oikeastaan entiedä, pidän kaikesta. Paitsi lonkkaviasta. Hmm, varmaankin suosikkipuoli on lempeys omalle perheelle. Ulkonäkö on myös viehättävä.

Entä rodun huonot puolet?

Lonkkavika, haukkuherkkyys. Vaikkei olekkaan mikään räkytiräkytivuhvuhvuh-koira, kyllä ääntä lähtee, erityisesti tylsistyessä.

24.11.2013 23.34

Koiran rotu ja roturyhmä?

Jackrusselinterrieri, FCI3 (Vastaan paljon yleisellä tasolla, koska kumpikaan omistani ei ole ihan tyypillinen rodun edustaja)

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Joillakin yksilöillä saattaa olla vahva metsästysvietti, joten irtipitäminen ei välttämättä helppoa ja turvallista. Jotkut myös vahtivat, joten kerrostalo elämä saattaa vaatia totuttelua. Elo pikku elukoiden kanssa saattaa olla myös mielenkiintoista ja mettävietti omatessaan tappavat varmasti saaliinsa sekunnissa.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Helppo ja vaikea. Jos energian saa kanavoitua oikein niin kaikki sujuu, jos ei voi elämä olla yhtä helvettiä pikku ärrierin kanssa. Edellä mainittujen viettien kanssa voi tulla ongelmaa jos ovat vahvoina ja omistaja ei saa niitä haltuun. Kun perusasioista pitää tiukkaa kuria ei pitäisi koitua ongelmia. Omani ovat sieltä helpoimmasta päästä; ainoina ongelminaan toinen ei tule välttämättä juttuun vieraiden urosten kanssa ja toinen on täysin hulluna veteen, jolloin hallittavuus katoaa:D

Millainen on rodun terveystilanne?

Hyvä, perusterve rotu. Polvet ja silmät PEVISA:n mukaan tutkitaan.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Riippuu paljon ihmisestä ja koiran turkin laadusta. Omat karkeat nypin parikolme kertaa vuodessa, jotta näyttäisivät koirilta. Sileä ei vaadi turkiltaan mitään hoitoa. Viikottain meillä pestään hampaat, putsataan korvat ja silmät, leikataan kynnet ja harjataan. Kerran kuuhun pesu tai muuttuvat keltaisiksi.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Tyhmänrohkeasti eli lähtee kenen vaan matkaan ja säntää vailla ennakkoluuloja tutustumaan ja tervehtimään. Ei saisi olla varautunut tai agressiivinen. Russeli aistii heti jos ihminen on pompoteltavissa ja hyödyntää sen. Itselläni toinen ei ole erityisen koirasosiaalinen; valikoiva ja ailahteva ja tätä ominaisuutta olen nähnyt ja kuullut paljonkin; usein roturasisteja.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Lähes mihin vaan, monipuolinen koostaan huolimatta. Agilityyn, Tokoon, metsästykseen, näyttelyihin, mätsäreihin, koiratanssiin juoksu-, pyöräily-, uinti-, kävely-, sauvakävely- ja hiihtokaveriksi...

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

PALJON liikuntaa, aktivointia ja aivotyöskentelyä; ei mikään sohvaperuna. Omani ovat tässä kohtaa täysin poikkeavia yksilöitä ikinä en ole epäaktiivisempia russeleita koko eloni aikana nähnyt vaikka rotu ollut elämässäni aina:D Tärkeää, että saa olla mukana omistajansa askareissa.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Ei lapsiperheeseen eikä mummon seuraksi, koska eivät pysty täyttämään koiran tarpeita; tätä näen viikottain ikävä kyllä. Lapsiperhe saattaa vielä mennä jos vanhemmat todella sitoutuneita niin koiran kuin lastenkin kasvatukseen ja koulutukseen, mutta russeli kyllä herkästi pistää lapset matalaksi ja lapsi perheen kiireisessä arjessa ei välttämättä saa kaikkea tarvitsemaansa, jos siihen ei ole omaa aikaa varattu tarpeeksi. Lähinnä suosittelen ulkona viihtyville perusaktiivisille ihmisille, ei tarvitse olla mikään himoliikkuja kuitenkaan. Kekseliäisyyttä näiden kanssa vaaditaan niin liikunnan kuin muunkin aktivoinnin saralla. Eniten russeli varmasti saa ja nauttii olostaan aikuisen ihmisen omistuksessa tai aikuisten perheessä (lapsetkin vanhempia 12w->).

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Metsästys- ja vahtivietti, joita kumpaakaan ei välttämättä kasvattaja mainitse. Terävyys ja aktiivisuus. Karkean karvan hoito. Iso ego pienessä paketissa. "Se ei ollutkaan pehmolelu?!"

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Aktiivisuus (aina valmiina menemään ja tekemään). Touhukkuus ja leikkisyys (ihana seurailla, kun itekseen ja keskenään puuhailevat). Sopeutuvaisuus tilanteen kuin tilanteen handlaavat (ainakin omien kohalla). Pieni koko (kamppeet, ruoka, kuljetus, hoitopaikat, hallittavuus..). Ulkonäkö (onhan ne söpöjä<3) Terveystilanne (Omani olleet terveitä aina, toinen tutkittu terveeksi myös ja toinen menossa tutkimuksiin).

Entä rodun huonot puolet?

Liika aktiivisuus, vahti- ja metsästysvietti; kauhuskenaario ärrieristä:D Jos omistajalla ei tarpeeksi aikaa, jaksamista, viitsimistä, kekseliäisyyttä ja luonnetta saa pian huomata olevansa tassun alla:D ... ja pahimmassa tapauksessa omistavansa kivan pikku harrastuskoiran sijaan läjän isoja ongemia (remmirähjäys, eroahdistus, hupihaukkuminen, koira-agressiivisuus. komentelu, sisäsiisteysongelmat, vetäminen, irtipidon mahdottomuus ym..).

25.11.2013 12.48
022615333_r
Viestejä: 182

Koiran rotu ja roturyhmä?
Vanhaenglanninlammaskoira FCI1

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?
Paimenkoira ja laumanvahti. Osalla ei lainkaan huomaa. Osa jahtaa autoja yms. ja vahtii omaa aluettaan äänekkäästi.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Peruskoulutus on helppoa. Huumorintajua pitää löytyä ei näiden kanssa tosikko pärjää. Jos harrastuskoiraa meinaa niin ihan OK, mutta ei kannata tavotteet ollaa missään EVL tasolla ;)
 

Millainen on rodun terveystilanne?

Omasta mielestä hyvä. Lonkkavikaa esintyy ja jonkin verran allergioita ja ns. herkkäävatsaisuutta.
PEVISA:n kuuluu lonkat, kyynärät ja silmät

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Riippuu turkinlaadusta ja koiran iästä. Mutta nyrkkisääntönä voisi pitää, että kerran viikossa läpi harjaus riittää.
Lisäksi pesu silloin kun on likainen. (osa pesee 1 kuussa, mutta minusta ei ole tarpeellista) Tassut kannattaa huuhtoa kurakelien aikaan. Korvakarvojen nyppiminen  ja tassuvälikarvojen lyhennys 1-2kk välein. Ja perus kynsienleikkuut yms.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Ystävällisesti tai välinpitämättömästi.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Lähes mihin vaan jos ei tavoittele kuuta taivaalta ;) Motivointi on helppoa, kehut, ruoka ja lelut käy. Nämä tykkää tehdä, mutta oman kokemuksen mukaan ei kestä runsaita toistoja ja saman asian tekemistä. Kyllä näistä ihan kelpo harrastuskoiran saa. Rally-Toko tuntuu ainakin minusta aivan lampurien lajilta, ei tarvitse nipottaa pikkujutuista ja siinä lampuri saa olla vähän höntti!

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Tykkäävät liikkua ja tarvitsevatkin suhteellisen paljon liikuntaa, ei näitä remmilenkeillä rättiväsyneeksi saa. Aivojumppaa silloin tällöin, mutta ei nämä seinillä hypi jos ei joka päivä jotain tee.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Huumorintajuiseen kotiin! Pitää kestää se, että lampuri keksii kaikkea. Kun käsket istua se menee maahan ja kun käsket maahan niin tarjoaa pupua jne. Ei nämä kurittomia ole, mutta tämmösiä hönttejä

Turkinhoidosta pitävään! Oikeataan millaiseen vain. Nämä ovat aika helppoja koria jos perustottelevaisuus on hallussa. Lapsiperheisiinkin voisin suositella jos perhe ymmärtää, että tämä on iso koiraja voi vahingossa kaataa lapsen.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Turkinhoito. Sekä se kuinka aktiivisia nämä ovat.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Luonne <3
Höntti höseltäjä joka on aina tekemisessä mukana. Arjessa aina kaikessa mukana hyvä kun vessaan pääsee yksin... Aina valmis leikkimään, lenkkeilemään jne. kunhan saa tehdä ja olla mukana niin on hauskaa!

Entä rodun huonot puolet?
Turkinhoito kurakeleillä ja suojalumi keleillä.
Vahti- ja paimennusvietti saattaa muodostua ongelmaksi jos niitä ei kitke heti pois. Osalla ne on niin vahvana, että ne on TODELLA vaikea kitkeä pois.... nimimerkillä kokemusta on :D

Suurimmalla osalla kuitenkin vahti ja paimennusvietti pysyy kurissa
 

 

Muokattu viimeksi: 03.12.13 11.10
"En puhu totuuksia niin paljon kuin voin, vaan siinä määrin kuin rohkenen." -Michel de Montaigne-
25.11.2013 21.08
020168428_r
Viestejä: 950
Jyväskylä

Koiran rotu ja roturyhmä?Kultainennoutaja, 8:noutajat, vesikoirat ja ylösajavat lintukoirat

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Noutava lintukoira. Kun metsästäjä ampuu linnun, kultainennoutaja noutaa sen isännälle vahingoittumattomana, vedestä ja maasta. Rotutyypillinen koira kantelee kaikenlaisia esineitä ja esittelee niitä mielellään, sillä on synnynnäinen halu kantaa tavaroita. Esimerkiksi kun tulee kotiin niin on pakko saada suuhun kannettavaksi jotakin. Kun kantaminen tapahtuu koiralla on erityinen ilme. Kultaisellanoutajalla on kiinnostusta monenlaiseen riistaan. Rotutyypillinen koira on valmis ulkoilemaan joka säässä, joka vuorokauden aikaan ja ei sitä ihmisen liikuntamäärällä saa väsymään kokonaan. Uinti-innokkuus ja vedestä pitäminen on rotuominaisuus.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?Hyvä kouluttaa koska se on älykäs, seurallinen ja yleensä hulluna kaikkeen ruokaan.

Millainen on rodun terveystilanne?Huono, äskettäin valmistui pienimuotoinen geneettinen tukimus kultaisistanoutajista Suomessa. Tuloksissa heterotsygotia-aste oli alhainen 25,5% kun se oli monilla roduilla korkeampi ja tutkituista parhaimmillaan parsonrusselinterrierillä 34,4%.Kultaisiltanoutajilta löydettiin kartoituksen yhteydessä vain 9 erilaista haplotyyppiä. Esimerkiksi salukilta sekä whippetiltä on löydetty yli kolmekymmentä eri haplotyyppiä. Suoraan sanottuna ongelmana on siis sisäsiittoisuus. Mielestäni pahin terveysongelma on syöpä. Koira.netin tilaston mukaan 1332 koirasta yleisin kuolinsyy kun vanhuutta ja onnettomuuksia ei lasketa on syöpä. :( Syöpään oli kuollut 321 koiraa. Se oli ylivoimainen sairauden takia kuolemisen syy. Syövän suuri määrä johtuu suoraan sisäsiittoisuudesta. Erilaisia sairauksia on todella paljon, esimerkiksi saksanpaimenkoiralla ja englanninbulldogilla on enemmän sairauksia, mutta niitä on paljon kultaisellanoutajalla kyllä. 

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?Karvan määrä vähenee paljon eri yksilöillä ja riippuen siitä onko koira käyttö- vai näyttelylinjainen. Mutta yleisohjeena on että kerta harjaus viikkon riittää. Trimmata ei välttämättä tarvitse.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin? Tyypillinen suhtautuu innokkaan positiivisesti ihmisiin ja koiriin. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?Hyvä harrastuskoira mihin tahansa yleiseen harrastukseen, paitsi ei tehtäviin jossa vaaditaan mitään vahtimiseen tai aggressiivisuuteen liittyvää. Minun mielestäni jokaisen kultaisennoutajan tulisi saada harrastaa rodunomaista toimintaa, eli joko olla metsällä mukana noutamassa riistaa tai sitten sen kanssa tulisi tehdä riistan noutoharrastuksia.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?Minusta hyvä ohjenuora on että koiran tulisi saada liikuntaa ainakin 2 tuntia päivässä, mitä Tommy Wiren on sanonut. Mielestäni jotta kultainennoutaja on onnellinen, sen pitää päästä usein vapaana juoksemaan ja olemaan luonnossa ja saada paljon liikuntaa ja saada tehdä tuota noutoharrastusta.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit? Aktiiviselle, joka haluaa järjestää noutotoimintaa ja paljon liikuntaa. Mitä enemmän ihmisiä ympärillä, sitä mukavampi se tästä koirasta on. Omistajienkin tulee nauttia liikunnasta. 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?Innokas mielenlaatu, on iloisen innokas ja nuorena jopa railakas. Vaikka myös osaa rauhoittua. Pitää paljon ihmisistä ja pitää yleensä muistakin koirista. Eli ihmisenkin kannattaa pitää muista ihmisistä, ja arvostaa tätä koiran ominaisuutta. Ei sovi ihmiselle joka haluaa että vain hän on koiran palvonnan kohde ja että koira ei välittäisi vieraista. Kultainennoutaja rotutyypillisesti jakaa ystävällisyyttä ympärilleen. :)

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet? Sen kultainen luonne, sen rajaton ystävällisyys ja hyvyys. Hyväntahtoinen, kiltti, säteilee ystävällisyyttä. Aktiivinen, kivan isokokoinen, parhaimmillaan kaunis liioittelematon ja terve rakenne. Ei hauku turhia. Ei tarvitse ikinä huolehtia tuleeko toimeen jonkun ihmisen tai koiran kanssa.

Entä rodun huonot puolet?  Minusta terveys on se huono puoli johon pitää saada parannus. Ja en pidä siitä että rotu on viety niin paljon pelkäksi näyttelyesineeksi ja liitoiteltu rakennetta huonoon suuntaan terveydellisesti, unohdettu rodun taipumukset ja tarpeet. Ei minusta ole mitään muita huonoja puolia.:) Fanitan kyllä, ihana rotu! En itseasiassa oikein voi kuvitella miksi joku inhoaisi kultaistanoutajaa, ellei syynä ole hössötys ja se että se pitää kaikista ja jos se on ihmisestä liikaa.

"Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Cesar Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin metodien katsotaan olevan koiralle haitallisia, ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit."
26.11.2013 20.28
022671581_r
Viestejä: 2230
Joensuu

Laitetaanpa tää uudestaan, kun edellinen tuli tehtyä sen verran pikaisesti :D

Koiran rotu ja roturyhmä?

- Eurasier, FCI5 (Pystykorvat ja alkukantaiset koirat)

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

- Seura- ja vahtikoira. Arjessa se näkyy tietysti siten, että vieraista varoitetaan haukkumisella. Siitä huolimatta eurasier ei kuitenkaan hauku turhaan. Tosi hiljainen rotu, vaikka onkin vahtikoira. Vieraistakaan ei yleensä varoiteta kun vaan muutamalla möreällä haukahduksella (eivät räksytä). Yleensä eurasierit on myös varautuneita vieraita kohtaan, eivätkä juuri kiinnitä niihin huomiota.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

- Yhtäaikainen omapäisyys ja pehmeys voi olla haastavaa, mutta nämä oppivat kyllä nopeasti (eivät siis tarvitse kovin montaa toistoa). Perusasiat on helppo opettaa. Eurasiereista voi saada vaativan kuvan, mutta näiden kasvatuksesta/koulutuksesta selviää kyllä ihan maalaisjärjellä, kunhan on vaan valmis näkemään vaivaa näiden sosiaalistamiseen pentuna, koska perusluonteeltaan nämä ovat varautuneita vieraita kohtaan.

Millainen on rodun terveystilanne?

- Perusterve koirarotu. Yleisimpiä sairauksia näillä taitaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta sekä distichiasis. Lonkkavikaa esiintyy myös jonkin verran. Suurin ongelma on kuitenkin rodun pieni geenipoli.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

- Näiden turkki saattaa vaikuttaa vaikeahoitoiselta, mutta riittää, kun sen harjaa kerran viikossa läpi pohjavilloja myöten. Trimmata ei tarvitse. Karvanlähdön aikaan pitää toki harjata vähän useammin, mutta eukkujen turkissa on se hyvä puoli, että näistä ei irtoa ns. "tikkukarvaa", vaan karva irtoaa tuppoina, mitkä on esim. helppo imuroida pois asunnosta. Pestä tarvitsee vain silloin kun on likainen, mutta näissä on se hyvä puoli, että useimpien turkki hylkii likaa.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

- Pidättyväisesti, tyynesti, rauhallisesti ja hieman varautuneesti. Ehkä myös hieman välinpitämättömästi. Arkoja nämä eivät kuitenkaan saa olla, ja sen takia onkin tärkeää, että nämä sosiaalistetaan hyvin pentuina.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

- Näistä saa hyvän harrastuskaverin, mutta se vaatii omistajalta hyviä hermoja ja huumorintajua. Mitä nyt Axun perusteella pystyn sanomaan, niin nämä kyllä tykkäävät tehdä yhteistyötä omistajan kanssa, mutta pitää myös varautua siihen, että joskus on niitä huonompia päiviä, milloin omistajan kuunteleminen ei juuri jaksa kiinnostaa. Hyviä harrastuskavereita nämä ovat siinä mielessä, että eivät hösellä turhaan. Potentiaalia löytyy esimerkiksi tokoon, agilityyn, koiratanssiin ja jopa jäljestykseen.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

- Eivät nämä hypi seinille, jos jonakin päivänä aktivointi ja muu touhuaminen jää esim. omistajan sairastumisen takia vähemmälle, mutta tarvitsevat kuitenkin tarvitsevat aktiiviteetteja/aktivointia niin kuin mitkä tahansa muutkin koirat. Esim. metsälenkit, uusien temppujen opettelu, leikkiminen sekä toki erilaiset harrastukset käyvät hyvin. Eurasier sopii myös hyvin perhekoiraksi, jos intoa harrastamiseen ei löydy.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

- Sellaiselle, joka on valmis asettamaan koiralle selvät rajat ja näkemään vaivaa sen sosiaalistamiseen pentuna. Liian tiukkapipoinen ei myöskään saa olla, huumorintajua tulee löytyä.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

- Omapäisyys, jos siihen ei ole osattu varautua. Positiivisesti yllättää varmasti näiden persoonallisuus.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

- Eurasierit on rauhallisia ja hiljaisia, hyvin arjessa mukana meneviä koiria. Tulevat toimeen kaikkien kanssa, eivätkä hösellä turhaan. Tosi humoristisia ja persoonallisia myös.

Entä rodun huonot puolet?

- Liian arat/varautuneet yksilöt, joita ei ole sosiaalistettu tarpeeksi.

 

Muokattu viimeksi: 27.11.13 08.52
27.11.2013 00.23
022496060_r
Viestejä: 3024

Koiran rotu ja roturyhmä?

- Shetlanninlammaskoira, FCI1

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

- Alun perin käyttötarkoitus oli lammaspaimen/pihavahti. En tiedä muista shelteistä, mutta Netalla ei ainakaan ole paimennusviettiä nimeksikään.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

- Koirakirjoissa kehutaan älykkäiksi sekä helposti koulutettaviksi, mikä ainakin Netan kohdalla on pitänyt paikkansa. Toisaalta ainakin Netan kohdalla on haasteena tietynlainen herkkyys.

Millainen on rodun terveystilanne?

- Olen pitänyt shelttiä suht perusterveenä. Silmien ja lonkkien osalta sheltti on Pevisassa. Silmissä ainakin CEA:n (colliesukuisilla koirilla esiintyvä silmäsairaus) lievin muoto CRD on yleisin ja KoiraNetistä bongaa shelttejä, joilla on esim. ylimääräisiä silmäripsiä

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

- Ennen sterilointia Netan turkki oli erittäin helppo, mikä varmaan johtui Netan turkin pituudesta. Steriloinnin jälkeen Netan turkin laatu on muuttunut ja tuntuu, ettei karvaa lähde ellei kampaa.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

- Rotumääritelmän mukaan pidättyväisesti, mutta yksilöiden kohdalla on vaihtelua. Toiset ovat avoimempia, Netta on enemmän varautunut.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

- Sheltti on harrastusten suhteen monipuolinen. Agility, toko, koiratanssi jne. Näyttelyt myös, mutta sheltin suosio näkyy myös näyttelyissä koiramäärässä.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

- Netta ei ole yltiöaktiivinen. Peruslenkit, temppujen harjoittelu jne. + agilitytreenit ovat toistaiseksi riittäneet.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

- Sheltti on helppo ensimmäiseksi koiraksi.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

- Vaikea sanoa.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

- Koko, luonne, ulkonäkö. Sopiva paketti.

Entä rodun huonot puolet?

- Mahdolliset liian arat yksilöt + tietysti silmäsairaudet jne.

"Ja uskon et asiat tapahtuu ja sen huomaa kun jokin suuri eteen astuu."
27.11.2013 02.27

Koiran rotu ja roturyhmä?

Akita, FCI 5

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Alunalkujaan akita on jalostettu suuremman riistan metsästykseen (karhut, peurat..), mutta nykyään ne toimittavat lähinnä seurakoiran virkaa. Itseasiassa nykyakitat eivät soveltuisikaan esim. hirvimetsälle koska ne harvoin haukkuvat. Itse pidän Toffea joko liinassa tai irti maastosta riippuen, mutta ei se koskaan ole itsekseen lähtenyt huitelemaan. Toki se lähtee kaiken liikkuvan perään mutta kyllästyy pian ja palaa takaisin. 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Akitan motivoiminen voi olla vaikeaa, eikä se tee mitään ilmaiseksi. Toffe kuitenkin motivoituu hyvin ainakin ruualla ja vaikuttaa jopa nauttivan yhdessä touhuilusta. Jotkut asiat opitaan nopeasti, jotkut hitaammin. Akita yleensä myös kyllästyy helposti useisiin toistoihin, mikä tuokin omat haasteensa koulutukseen. 

Millainen on rodun terveystilanne?

Rotua vaivaavat mm. autoimmuunisauraudet (SA ja VKH/UDS, molemmissa tapauksissa koira joudutaan yleensä lopettamaan), allergiat ja rakenteellisissa vioissa olemattomat takakulmaukset.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?

Melko helppo turkki, kaipaa lähinnä harjailua sillointällöin. Paitsi karvanlähtöaikaan sitä karvaa lähtee toooooodella paljon! :D

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Tyypillinen akita on melko välinptämätön vieraita ihmisiä kohtaan. Omistajaa suojellaan jos vieras ihminen on uhkaavan oloinen, mutta hyväntahtoisia ihmisiä joko ensin moikataan ja annetaan olla tai sitten ignoorataan heti alusta alkaen. 
Vieraista koirista akitat harvemmin pitävät. Varsinkin samaa sukupuolta olevien kanssa ei yleensä tulla ollenkaan toimeen. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Näyttelyitä näiden kanssa enimmäkseen harrastetaan. Niiden lisäksi akita on hyvä nenän käytössä joten esim. mejäkin käy hyvin.
Toki akitan kanssa voi harrastaa vaikka agilityä tai tokoa, mutta suuria suunnitelmia ei kannata olla juuri aiemmin mainitun hankalan motivoitavuuden vuoksi. 
Omani vaikuttaa selvästi nauttivan juoksulenkeistä (minä en..eh) joten esim canicrossailu ja veto vois olla akitalle sopivia.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Akita kaipaa liikuntaa, mutta ei sitäkään ylettömiä määriä. Omani pärjää hyvin 1-1,5 tunnin liikutuksella päivässä. Liikunnan lisäksi voi toki tarjota aivopähkinöitä yms., mutta niille ei ole samanlainen tarve kuin aktiivisemmilla roduilla kuten bc tai belgi.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Akita tarvitsee määrätietoisen omistajan, joka ansaitsee paikkansa johtajana. Ja tietysti omistajan pitää ymmärtää koiran perustarpeet. 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Dominoivuus ja uppiniskaisuus. 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Lojaalius, itsenäisyys ja ainakin minulle sopiva aktiivisuus

Entä rodun huonot puolet?

Toisinaan vieraiden koirien kanssa toimeentulemattomuus voi vaikeuttaa asioita. Ja onhan tuo terveystilannekin vähän ikävä. 

//Lisäsin harrastuskohtaan jotain. Varmaan lisään vielä myöhemmin jotain muuta. Äsken tuli nimittäin lenkillä vaikka mitä mieleen, mut tietysti unohin kaiken ku pääsin koneen ääreen. D:

Muokattu viimeksi: 27.11.13 15.17
http://toffeakita.blogspot.fi/
28.11.2013 21.16
022631136_r
Viestejä: 450
Ljungby

Koiran rotu ja roturyhmä?
- Mittelspitz, FCI 5

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?
- Alkuperäinen käyttö pihan ja talon vahtikoira, vartioi haukkumalla. Vartioimisvietti ilmenee siis haukahtamisilla/murinalla kuullessaan vieraita ääniä.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
- Helppo kouluttaa niin talon tavoille kuin harrastuksiinkin. Tapakoulutus on ehdottoman tärkeä. Liiallisen vahtivietin (= haukkumisen) saa kouluttamalla vähennettyä, mutta kokonaan tuskin vartioimisviettiä saa pois.

Millainen on rodun terveystilanne?
- Mittelspitz on perusterve rotu, kuitenkin joitain silmäsairauksia sekä polvilumpioluksaatiota esiintyy. Huonolonkkaisia (D, E) myös löytyy melko paljon (kaikista tutkituista prosentuaalisesti eniten löytyy C-lonkkaisia koiria).

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?
- Mittelspitzin turkki on erittäin helppohoitoinen, harjaus silloin tällöin (kerran pari kuussa) riittänee. Kynsienleikkuu jne aina sitä mukaan kun on tarpeen.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
- Pidättyväisesti, mutta ei arasti. Saattaa käydä haistelemassa vierasta ihmistä, mutta ei jää liehittelemään. Vieraita koiria kohtaan välinpitämätön, ei haasta riitaa.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
- Harrastuskoirana aktiivinen, energinen sekä tykkää tehdä tehtäviä omistajansa kanssa. Helppo motivoida esim. nameilla ja leluilla, erittäin oppivainen. Mittelspitz soveltuu niin agilityyn kuin tokoon, ja miksei muihinkin harrastuksiin.

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?
- Liikuntaa vaatii enemmän kuin pienen korttelipyrähdyksen, energisenä pystykorvana lenkkeilee mielellään pitkiä matkoja, ei kuitenkaan vaadi mitään maratoneja. Oma koira lenkkeilee normipäivinä 3-8km (n. 1-3h), hiljaisempina päivinä tarjoan aktiviteetteja sisällä. 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
- Liikkuvaiselle perheelle, joka haluaa pienen, helposti irtipidettävän ja aktiivisen koiran, mutta ei liian ylienergistä rotua. :)

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
- Ainakin omalla kohdallani koiran epäluuloisuus ja varautuneisuus vieraita ihmisiä kohtaan tuli isompana yllätyksenä kuin kuvittelin. Kunnon sosiaalistaminen on ehdottoman tärkeä tämänrotuisen koiran kanssa, ettei tule "yllätyksiä".

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
- Hyvä koulutettavuus, ulkonäkö, sopiva koko, energisyys, sopiva varautuneisuus vieraita kohtaan, "omistajaläheisyys", irtipidettävyys.

Entä rodun huonot puolet?
- Arkuus, toisinaan liiallinen vahtiviettisyys ja haukkuminen.

lonkat D/D, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät OK, sydän OK (pieni sivuääni)
28.11.2013 21.49
022677249_r
Viestejä: 3072
Lahti

Koiran rotu ja roturyhmä?
- Kääpiösnautseri, FCI 2

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?
- Alkuperäinen käyttötarkoitus on rottakoira, nykyään seura- ja harrastuskoira. Meillä ei ainakaan oo alkuperänen käyttötarkotus vaikuttanu tai juuri näkyny ainakaa negatiivisessa mielessä arjessa. Marsut on aina saanu olla ihan kaikessa rauhassa.
 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?
- Haastava. Miellyttämisenhalua ei ole joko ollenkaan tai se on äärimmäisen rajallinen. Vaatii todella pitkää pinnaa, kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä.

Millainen on rodun terveystilanne?
- Terveystilanne on pääasiassa omasta mielestä hyvä. Terverakenteisia koiria. Virtsakiviä ja -kiteitä löytyy. Varvasanomaliaa jonkun verran rodunomaisena sairautena. Ripsiä taitaa myös olla jonkun verran. PEVISAssa on tällä hetkellä ainoastaan silmät.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein?
- Trimmattava rotu. Nypitään 2x vuodessa ja siistitään ennen näyttelyitä ja näyttelyputsienkin välissä. Hyvälaatuinen karva on helppo hoitaa, ei takkuunnu, irtoa eikä siihen tartu puolta metsää. Paljon on kuitenkin pehmeä karvaisia koiria ja ofc niiden turkkiin menee enemmän aikaa. Runkoturkki pestään vain jos on likainen, jalat/ maha/ parta näyttelyihin ja mahdollisesti useammin, jos on likainen. Pestään nypinnän jälkeen. Turkkia pitää villata, jos (/ KUN suurimmassa osassa tapauksia) pohjavillaa on. Ei kuitenkaan kamalan vaativa karva oikein hoidettuna.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?
- Ihmisiin välinpitämättömästi ja koiriin kuka mitenkin, yleensä äänekkäästi. Roturasisteja ja on tapauksia jotka tulee toimeen vain ja ainoastaan rotutovereiden kanssa, muttei toisten rotuisten.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?
- Aktiivinen ja kunhan koira syttyy tekemiselle niin älyttömän hyvä ja jopa helposti motivoitava. Esim. Xena rakastaa agilitya ja se palkkautuu parhaiten itse tekemisestä, mutta toko on maailman tylsintä sen mielestä ja mielenkiinto lopahtaa parhaistakin yrityksistä huolimatta melkein samantien. Sopii moniin harrastuksiin ja on todella kestävä ja näppärä harrastuskaveri.
 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?
- Pelkällä kävelyllä ei käppänä väsy. Itse parhaaksi on huomattu tekemisen ja aivojen käytön tehokas yhdistelmä (meillä agi). Omat koirat ei tokosta väsy, kun ei niitä koko touhu kiinnosta niin ei voi riittävän pitkiä treenejä tehdä, että siitä olisi hyötyä väsytyksen kannalta. Yleensä käppänä osaa kuitenkin olla pidempäänkin vähemmällä aktivoinnilla ja tekemisellä hyppimättä seinille ja meillä ollaan ainakin kotona ihan rauhassa ja ulkona sitten tehdään ja mennään.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?
- Aktiiviseen ja turkinhoidosta kiinnostuneeseen kotiin. Ei pelkäksi sohvatyynyksi enkä itse antaisi kotiin, jossa koiraa ei aiota nyppiä.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?
- Kestävyys? Moni tuntuu luulevan, ettei käppänästä saa lenkkikaveria pitkille lenkeille. Turkinhoidon helppous, koska se ei oikeasti ole kamalan vaikeaa tai paljon aikaa vievää. Motivoinnin hankaluus, koska miellyttämisenhalua ei pitäisi olla (poikkeuksia löytyy tietenkin).

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?
- Yhden ihmisen -koira, turkki, luonne, välinpitämättömyys vieraita kohtaan, energisyys, ulkonäkö, ei juurikaan viettejä = pysyy yleensä irti.

Entä rodun huonot puolet?
- Haukkuherkkyys, rotu sikiää arkoja yksilöitä liikaa

This girl is on fire
29.11.2013 10.52

Koiran rotu ja roturyhmä?

FCI1, australianpaimenkoira

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.

Maatilan karjakoira (lammas, karja ja siipi) ja vahti. Paimentaminen voi näkyä arjessa, näykkimistä jne. Riistavietti joillakin yksilöillä voimakas, joka näkyy saaliin perässä pinkomisena. Vartiointivietin voimakkuuskin vaihtelee, mutta suurimmalla osalla on edes jonkinlaista vahtimista havaittavissa.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Työnarkomaaneja, helppo kouluttaa, jos koira sopii ohjaajansa käteen. Palkkautuu yleensä helposti. Energinen ja vauhdikas tekijä, joka yleensä jaksaa toistoja ja jolla riittää moottoria moneen lajiin. Kaikki riippuu pitkälle siitä, millaisilla säännöillä koira elää ja miten peruskoulutus on suoritettu.

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Suhteellisen terve rotu, mistä superisti plussaa. Rodussa voi esiintyä kuitenkin monille koirille tyypillisiä ongelmia, mm. muutoksia kyynärnivelissä ja polvissa, lonkka- ja silmäsairauksia, hammaspuutoksia, epilepsiaa ja allergioita.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Turkinhoidon panostettava aika riippuu paljon harrastajan mielipiteestä. Turkki on pitkää ja pohjavillaa voi olla paljon, joten harjaaminen etenkin karvanlähtöaikaan on tärkeää. Näyttelyissä koirien karvapeite siistitään kauttaaltaan ja muoto leikataan pyöreämmäksi. Kynsien leikkuu luonnollisesti, pesu tarvittaessa. Yleisestiottaen helppo turkiltaan, ellei inhoa irtokarvoja asunnossa ja vaatteissa.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Joko avoimesti, iloisesti tai sitten varautuneesti. Arkoja tai aggressiivisia koirat eivät tietenkään missään tapauksessa saisi olla. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Aiemmin jo jotain kirjoitinkin. Koira on älykäs, energinen ja vilkas. Rotu sopiikin harrastajalle, ei koristeeksi pihalle tai kaveriksi remmilenkkejä pyörimään. Rodun yksilöt sopivat monipuolisesti kaikenlaisiin tehtäviin aika pk-lajeista agilityyn, tokoon, flyballiin ja jotkut terapiaankin. 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Tarvitsee hyvää aktivoimista, monipuolista liikuntaa ja selviä sääntöjä/rajoja elämässään, jotta olisi kunnollinen koirakansalainen. Tylsistynyt aussie voi varsinkin nuorena tuhota asuntoa tai purkaa turhautumistaan häiriökäyttäytymisenä esim. lenkeillä.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Harrastajalle monipuoliseen lajikäyttöön, energiseksi vaelluskaveriksi tai muuten vauhdikkaaseen menoon. Vaikka aussie onkin kaunis ja yksilöllinen, sen ostaminen pelkäksi seurakoiraksi on eläimen kiusaamista, sillä rotu on jalostettu työskentelemään ja liikkumaan runsaasti.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Vilkkaus, jonkinasteinen jääräpäisyys ja se, ettei rotu mahdollisesti maailman simppelein olekaan, vaikka sen piti olla "niin helposti koulutettavissa". Väsymättömyys, ja jotkut voivat yllättyä vahtivietistäkin, varsinkin jos se on voimakas. Koiran työtarkoitus ei välttämättä myöskään tarkoita luonnonlahjakkuutta eri asioihin tai 100%:sti toimivaa motivaatiota...

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Jaksaminen, vilkkaus, pääasiassa kaunis ja liioittelematon ulkomuoto (ääripäitäkin löytyy kumpaankin suuntaan ja omasta mielestäni paljon myös ei-miellyttäviä ulkonäköjä), hyvä terveydentila, moottori ja oppivaisuus, kiintymys omistajaan

Entä rodun huonot puolet?

Vartiointivietti, mikäli se on turhan voimakas, mutta toisaalta taas pidän siitä valtavasti. Kaunis ulkomuoto voi myös kostautua liikajalostuksena ja siksi, että epäsopivat omistajaehdokkaat haluavat koiran huomioimatta sen liikunnan-ja aktivoinnintarvetta.

http://wipoe.blogspot.com
29.11.2013 18.52

Koiran rotu ja roturyhmä?

Cockerspanieli, FCI 8

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? 

Alunperin ylösajava lintukoira. Jakautunut näyttö- ja käyttölinjaisiin. Käyttölinjaiset on superenergisiä pommeja. Näyttölinjaisistakin suurimmalla osalla on vielä vietti tallella. Lähtee herkästikin jänisten ja lintujen perään joten luoksetulon täytyy olla hyvin hanskassa. Arjessa näkyy mm niin, että kulkee koko ajan nenä maassa ja meillä ainakin tekee hakulenkkiä.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Ei mikään paimenkoira. Tiettyyn pisteeseen asti löytyy miellyttämishalua ja suurin motivaattori ainakin meillä on ruoka tai sitten lempilelu. Keskittymiskyvyn puutetta havaittavissa. Oppii kuitenkin todella nopeasti uusia temppuja.

Millainen on rodun terveystilanne?

Cockerspanielit ovat keskimääräisesti terveitä koiria, mutta kuten lähes jokaisessa rodussa, myös cockereissa esiintyy perinnöllisiä sairauksia. Lonkkaniveldysplasia, familiaarinen nefropatia eli perinnöllinen munuaiskuoren vajaatoiminta, etenevä verkkokalvon surkastuma, kaihi, retina dysplasia lisäksi luomien asentovirheet ja ylimääräiset ripset. Korvatulehduskierteen ja hiivan saa korviin, jos jättää korvat hoitamatta. Kun pitää korvakäytävät puhtaina ja ajelee korvien sisäpuolet säännöllisesti, ei korvat ole sen kummemmat kuin muillakaan roduilla.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? 

Turkin hoito vie aikaa. Trimmausväli näyttölinjaisilla on noin 2 kk ja pesulla meillä käydään aina kun turkki menee likaiseksi eli noin 3 viikon välein. Turkki vaatii säännöllisen karstaamisen ja metsälenkkien jälkeen saa poistella risuja ja männynkäpyjä ja talvella turkki kerää mielettömiä lumipaakkuja. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Avoimesti ja iloisesti. Meillä vieraat koirat eivät herätä niinkään suuria tunteita, mutta ihmiset ovat ihania :)

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Harrastuskoirana iloinen, vilkas ja omatoiminen. Ei omaa samanlaista miellyttämishalua, kuin paimenkoirat. Sopii melkein mihin vain. Tokoon, agilityyn, näyttelyihin, mejään ja näyttölinjaisestakin saa toimivan metsästyskoiran. 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Koira kohtaista, mutta meillä vaatii omistajalta paljon. Kahden tai kolmen tunnin metsälenkkikään ei uuvuta. Aktivointilelut ovat kovassa käytössä. Uusien temppujen opettaminen on hyvää aktivointia aivoille. Jos omistaja ei keksi tarpeeksi liikuntaa ja tekemistä, niin cockeri keksii sitä aivan taatusti itse. 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Reippaalle ulkoilmaihmiselle, joka on kiinnostunut myös turkin hoidosta ja jolla on aikaa koiralle ja koiran kouluttamiselle. 

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Waltin kohdalla minut yllätti se, miten itsepäinen ja omatoiminen koira tuo on. Yllättävää oli myös se, miten yhden ihmisen koira Walt loppujen lopuksi on, vaikka se suhtautuukin iloisesti ihmisiin. Lisäksi turkin hoito ei ole niin vaativaa, kun etukäteen arvelin. 

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Se, miten mielettömän hieno harrastuskaveri cockeri on. Lisäksi kompakti koko ja iloinen luonne sekä miellyttävä ulkonäkö. Cockerspanieliin törmännyt ei voi olla pitämättä tästä suukkoja jakelevasta ja veijarimaisesta hännänheiluttajasta. 

Entä rodun huonot puolet?

Silloin tällöin esiintyvä ylikuumeneminen ja ylivilkkaus. Meillä on myös esiintynyt jonkin verran vartiointiviettiä, sillä vieraat eivät kyllä pääse sisälle ilman komeita haukahduksia. 

 

 

Koira edustaa kaikkea sitä mikä on parasta ihmisessä. (Etienne Charlet)
29.11.2013 23.15
022691238_r
Viestejä: 1227
Oulu

Koiran rotu ja roturyhmä?

Phalene, FCI 9

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? 

Seurakoira. Näkyy selvästi arjessa haluaa tulla joka ilta viereen nukkumaan. Seuraa kaikkialle ja on valmis tulemaan mukaan.

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Suht helppo,mutta temperamenttia löytyy,joten ei aina tee kaikkea ihan heti jos käsketään.

Millainen on rodun terveystilanne?

Perusterve rotu muutamia pienten koirien vaivoja löytyy. PRA eli verkkokalvon etenevä surkastuminen ja patella luksaatio yleimsimpinä

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? 

Pesu kerran kuussa. Tassukarvojen trimmaaminen ja harjaus kerran tai kaksi viikossa.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Avoimesti ja iloisesti. Ei missään nimessä agressiivisesti.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Sopii melkeimpä kaikkiin lajeihin. Erittäin hyvin agilityyn,koska ovat nopeita oppimaan ja erittäin nopeita juoksemaan. Tokoonkin suht helppo opettaa. Jäljestyksestä pitävät myös erityisesti,joten miksei siihenkin-

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Jaksaa käydä pitempiäkin lenkkejä,mutta lyhemmätkin riittävät. Ovat todella seuranhaluisia,joten jotain pientä aktivoimista olisi hyvä olla joka päivä peruslenkkejen lisäksi.

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Iloiselle ja huumorilla asioihin suhtautuvalle ihmisille. Kärsivällisyyttäkin voisi olla vähän. Ei mielellään perheisiin,jossa on  pieniä lapsia.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Rodun seurallisuus ja miellyttämisen halu yllättin ainakin itseni Bellan kohdalla.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Se,että oppivat suht nopeasti opetettavat asiat. Ovat todella miellyttämisenhaluisia,vaikka tempperamenttia löytyykin sopivasti ja ovat aina halmiina lähdössä mukaan.

Entä rodun huonot puolet?

Hampaiden nopea likaantuminen pienen suun takia ja ylivilkkaus.

♛♡✯
10.12.2013 12.19
022643924_r
Viestejä: 1996
Kemi

Nostellaas. Olisi kiva jos kelpien, karjiksen, bullin tai holskun omistajat täyttäisivät tämän. ; )

Herder, heeler, biter, protector. And her dogs.
10.12.2013 13.48
000069619_r
Viestejä: 125

Koiran rotu ja roturyhmä? Ranskanbulldoggi, FCI9.

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa? Esim. koiran viettien voimakkuus ja niiden vaikutus arkielämään vaikkapa irtipitoon.

Seurakoira. Alkujaan Englannissa haluttiin pienentaa bulldoggien koko risteyttamalla niihin terrieria ja mopsia, nain saatiin 'toy bulldoggeja'. Englannista tuotiin Ranskaan pienia bulldoggeja, jotka eivat tayttaneet kriteereja - esimerkiksi olivat liian pienia tai korvat olivat liian pystyt. Tasta alkoi syntya ranskanbulldoggi, joka oli suosittu rotu seurapiirien keskuudessa.

Hyvin toimittaa virkansa. :D

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Riippuu yksilosta. Meidan narttu on ollut helppo kouluttaa, koska miellyttamishalua loytyy jonkun verran. Yleisesti ovat jonkun verran itsepaisia ja toistoihin on varauduttava. Omistajien onneksi ovat myos ahneita. :D

Millainen on rodun terveystilanne? (esim. millaisia sairauksia rodussa esiintyy, ja miten ne ilmetessään vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään)

Yleisimpana hengitysvaikeudet - vaihtelevat eri asteissa ja joskus syntyessa havaitaan suuhalkio, nama koirat yleensa lopetetaan saman tien koska tilaa on lahes mahdoton korjata - , selkarangan kehityshairiot ja synnytysvaikeudet. 

Muita sairauksia ovat silmasairaudet kuten; kirsikkasilma, luomien kiertymat ja sisaanpain kasvavat ripset.

Nivelsairaudet; patellaluksaatio ja lonkkaniveldysplasia.

Sisaelinsairaudet; cushingin tauti, ruokatorven laajentuma ja keuhkovaltimolapanauhtauma.

Muita; allergiat ja atopia. 

 

Hengitysvaikeudet tulee aina ottaa vakavasti, olivat ne asteeltaan lievia tai vakavia, koska ne vaikuttavat koiran jokapaivaiseen elamaan. Vakavasta asteesta ollessa kyse - kun koira hengittaa suurimmaksi osaksi suu auki, ei pysty nielemaan, menee shokkiin rasituksesta ym. ei yksinkertaisesti pysty elamaan normaalia elamaa - koiran tulisi mielestani saada armon piikki. Tata ei saisi paastaa kaymaan, eika hengitysvaikeuksia tulisi pitaa rodun ominaisuutena.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? (mm. turkin hoitoon kuluva aika viikoittain, onko rotu trimmattava jne.)

Meilla kynsien leikkuu, korvien puhdistus ja pesu saannollisesti.

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Hyvin suhtautuu. Lahes poikkeuksetta ovat ihmisista ja toisista koirista kiinnostuneita ja tulevat hyvin toimeen. Kuuluu rodun perusluonteeseen.

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Harrastuskoiraksi en ensisijaisesti suosittelisi. Kaikkeahan voi kokeilla ranskiksenkin kanssa, mutta kauhean vakavasti ei kannata ottaa. TOKO ja jalki. Miksei agilitykin, mutta kaikki nama eivat ole erityisen taipuisia. 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee? (asiaa esimerkiksi liikunnan määrästä, ja aktivoinnin laadusta ja määrästä)

Ei kovasti, normaali maaran sanoisin. Meilla lenkkeillaan ja ollaan vapaana. Koirat leikkivat toistensa kanssa ja valilla juoksutetaan niita heittamalla palloa tai keppia. Liikkuvat myos pyoran kanssa ja holkkalenkilla. Ranskis arvostaa omistajansa seuraa, oli tekeminen mita tahansa. 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Omistajalle, jolla on aikaa, huumorintajua ja joka mahdollisesti tykkaa sosialisoida. Sellaiselle, joka tykkaa rauhallisesta koirasta, jonka kanssa elama on lungia, kunhan saannot ovat kunnossa ja omistajaa ymmartaa kohdella bulldoggia samalla tavalla kuin kohtelisi mita vain isoa koiraa.

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Itsepaisyys. Jotkut yksilot ovat todella vahvakalloisia. Pienessa koirassa voi olla paljon luonnetta ja periksi ei saa antaa. 

Nama koirat saattavat myos kuorsata ja pierea hapeilematta.

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Luonne ( seurallinen, rauhallinen, vahva hermoinen, huumorintajuinen), ilmeekkyys, koko ja ulkonako.

Entä rodun huonot puolet?

Liian usein esiintyvat hengitysvaikeudet ja muut rodun sairaudet, mahdollinen liioiteltu ulkonako.

10.12.2013 15.29

Koiran rotu ja roturyhmä?

Kääpiövillakoira, FCI9 Seurakoirat ja kääpiökoirat

Rodun käyttötarkoitus ja kuinka se näkyy arjessa koiran kanssa?

Seurakoira. Näkyy arjessa siinä, että on aina jaloissa pyörimässä, kerjäämässä rapsutuksia ja sensellaista seurallisuutta. Erinomainen miellyttämisenhalu. 

Millainen rotu on mielestäsi koulutettavuudeltaan?

Helppo. Miellyttämisenhalua löytyy, älykkyyttä löytyy, ketteryyttä löytyy, joskin ketteryyttä tarvitaan kouluttamiseen. Täytyy vielä kehuskella, kääpiövillakoira on maailman toiseksi älykkäin rotu (;

Millainen on rodun terveystilanne? 

Hyvä, etenkin pohjoismaissa. Rotu ei todellakaan ole yliliioiteltu. Distichiasisia esiintyy jonkin verran.

Millaisia hoitotoimenpiteitä koira tarvitsee ja kuinka usein? 

Perus kynsienleikkuu, korvienpuhdistus jne. Mutta turkinhoidosta, rotu on trimmattava, ja villakoiria täytyy harjata enemmän kuin kerran viikossa. Toki villakoiran voi ajella lyhytkarvaiseksikin, mutta varsinkaan talvella se ei kannata. Trimmaus riippuu oikeastaan yksilöstä, kunhan ei karvat (varsinkaan naamasta) pääse kasvamaan ylitsevuotavasti. 

Miten tyypillinen rodun edustaja mielestäsi suhtautuu vieraisiin ihmisiin/koiriin?

Tyypillinen villakoira ei ole ollenkaan pidättyväinen vieraita kohtaan, vaan auttaisi varkaitakin kantamaan kalliin divaanisohvasi autoon. Omistajaan, ja perheeseenkin tulee syvä kiintymys (joka näkyy eroahdistusoireissakin..) toisia koiria kohtaan(kin) on ystävällinen ja leikkimielinen. Hylkäävät virheet myös näyttelyissä ovat aggressiivisuus ja arkuus. 

Millainen harrastuskoira tyypillinen rodun edustaja on ja millaisiin harrastuksiin rotu mielestäsi sopisi parhaiten?

Kääpiövillakoira sopii lähes kaikkeen, tosin esimerkiksi PK-lajit, VEPE ja jälki eivät ole rodun vahvuus :D Agility on rodun ketteryyden, aivotoiminnan ja liikunnan kannalta todella hyvä laji tälle rodulle. Tokossakin kääpiövillikset pärjäävät, miellyttämisenhalu. En lähde sanomaan mitään rauniosta, mutta luulempa, että ei sekään mikään mahdottomuus ole. 

Millaista aktivointia ja miten paljon tyypillinen rodun edustaja mielestäsi tarvitsee?

Aivotoiminta ja liikunta on tärkeää, niinkuin kaikkien rotujen kohdalla. Omistajan kanssa yhdessäolokin saa villiksen hyvälle tuulelle! 

Millaiselle omistajalle/ millaiseen perheeseen rotua suosittelisit?

Aktiiviselle omistajalle, en sohvaperunalle vaikka sylissä tykkää köllötelläkkin. Sopii kohtuullisen hyvin lapsiperheeseenkin. Ehkä enemmänkin sellaiselle "en ole omistaja, olen äiti" ihmiselle, kuin "en ole  äiti, olen omistaja". Mutta kyllä kuria (kuten kaikki koirat) villiksetkin tarvitsevat!

Mitkä rodulle tyypilliset ominaisuudet saattaisivat mielestäsi yllättää uuden omistajan, jolla ei ole aiempaa kokemusta rodusta?

Karvan nopea kasvu, ja lisäksi villakoiralla ei ole pohjavillaa, joten se ei selviä suomen talviolosuhteissa ilman manttelia ja tossuja tms, älykkyys saattaa myös yllättää, koska sitä on ehkä jo liiaksi asti (yritä laittaa kääpiövillakoira häkkiin automatkan ajaksi: se keksii kyllä miten se pääsee sieltä pois)

Mitkä ovat mielestäsi rodun hyvät puolet?

Terveys, älykkyys, ulkonäkö, allergiavapaus

Entä rodun huonot puolet?

Ei pohjavillaa (tosin tämä on myös hyvä puoli..), jatkuva housunlahkeissa roikkuminen, niin että et saa hengähtääkään ilman että eräs on siinä jo tuijottamassa.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti