Miten kitkee nämä pari huonoo tapaa pennulta pois? (Koirat > Koirien koulutus)

28.11.2013 00.17
000067684_r
Viestejä: 62

Siis meijän pennulla(8viikkoo) on pari tapaa jotka pitäs kitkee pois, enkä oo varma mikä ois paras tapa menetellä, joten kysyn teiltä kokeneemmilta

- Se saa ihan mahottomia virtapiikkejä välillä ja sitte alkaa se ärinä, pureminen, lahkeissa roikkuminen, hihnan repiminen yms.
Ulkoilutetaa kuitenki aika paljon aina ku se hereillä vaa on, eli ei pitäs liian vähästä liikunnasta suoranaisesti olla kyse. Joku pennun leikki virtapiikki siis vaan.. Pitäskö aina vaan sanoo ei ja napauttaa kuonolle tai ottaa kuonosta kiinni, vai nykästä hihnasta?
Tuntuu että se vaa villiintyy lisää kaikesta.. ja että jos ei välitä, nii sille se on ihan sama (kovasti jaksaa nurmikkoo ja kaikkia oksia repiä vaikkei ne repimiseen reagoi :D)

- Se inisee ja uikuttaa välillä nii paljon, välillä kakkahätääki se ei haittaa, mutta sitte ku se inisee välillä ihan suotta ja huomionhakusuutta yms. Ei kuitenka pitäs varmaa yllyttää sitä hakemaan huomioo ininällä? 
Voiko tyhjästä inisemisen saaha jotenki pois?

 

Eikä se vielä ymmärrä sanaa Ei.

 

 

nii ja onko totta että koira voi kuolla jos sitä napauttaa kuonolle? :o

 

Muokattu viimeksi: 28.11.13 00.18
28.11.2013 01.50

Ihan alkuun, koira ei voi kuolla kuonosta napauttamiseen. Arempi koira voi ehkä ottaa siitä itseensä tai säikähtää, mutten kyllä ymmärrä mitenkään päin, miten koira voisi siihen menehtyä.. 

No, meillä ainakin toimi noihin mahdottomiin riehukohtauksiin, että otin koiran rauhoittumaan. Itsekin yritin monesti alussa kieltää ja jättää huomiotta, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta (joskus vain pahensi intoa), joten koira joutui sitten syliin tai viereen paikalleen ja siinä oltiin kunnes rauhoituttiin. Puremiseen tehosi kuonosta kiinni nappaaminen ja sitä kuonoakin pidettiin otteessa niin kauan, että koira lopetti rimpuilun. Pelkkä napauttaminen saattaa vain villitä riehakasta pentua edelleen ja hihnasta nyppiminen on minusta vähän niin ja näin. 

Uikuttamisen ja ininän jättäisin yksinkertaisesti kokonaan huomioimatta. Tuskin se jaksaa loputtomasti metelöidä, jos huomaa ettei siitä mitään hyödykään. Itse kiellän myös turhasta ininästä, mutta meillä se tosin tapahtuu harvemmin huomionhakuisuudesta ja kieltämisellä koira saisi juurikin haluamansa. 

 

Muokattu viimeksi: 28.11.13 01.51
"One part brave, three parts fool" -Brom, Eragon
28.11.2013 10.50
022414662_r
Viestejä: 800
Keuruu

Kun pentu puree tai riuhtoo lahjetta, sille pitää tehdä selväksi, ettei se ole hyväksyttävää. Pennut tykkää kokeilla, mikä on sallittua ja mikä ei, kepin puremisesta kun ei seuraa muuta kuin leikin jatkumista, pentu tietää että se on sallittua. Jos sitä johdonmukaisesti kielletään puremasti ihmistä, se oppii ettei se niin saa tehdä.

Itse olen käyttänyt nenälle näpäytystä tai nahasta nipistämistä ja tiukkaa EI-komentoa. Joku voi kauhistella, että eihän koiraa voi piestä! No ei niin. Lyöminen ei ole hyvä juttu eikä retuuttaminen, mutta jos katsoo miten koirat komentaa toisiaan tai roikkuu toistensa korvissa painiessaan, niin ei oikeasti voi ajatella, että luunappi kuonolle tai nipistys korvan vierestä aiheuttaa koiralle hirveät traumat? Se on koirien omaa kieltä. Kun toinen menee liian pitkälle, sille annetaan hammasta ja ehkä murahdetaan päälle. Samaa asiaa ajaa nipistys ja EI. Ja kun asia menee pennun mieleen, niin jatkossa riittää pelkkä EI. Mutta en suosittele pelkkää negatiivista vahvistamista, vaan rinnalla pitää olla myös positiivinen ehdollistaminen. Kun pentu roikkuu lahkeessa ja joudut sitä komentamaan, ohjaa se pian myös sallittuun tekemiseen ja palkkaa sitä. Jos pennulla on vauhti päällä ja haluat sitä hieman rauhoittaa, niin treenaa vaikka jotain temppua (istumista,vierellä kulkemista) ja vapauta koira omiin touhuihinsa muutaman toiston jälkeen.

Turhanpäiväisen ininän saa varmaan parhaiten pois kun jättää huomioimatta. Silloin kun koira on hiljaa ja omissa oloissaan, pyydä sitä itse kanssasi leikkimään. Näin se oppii, että sen ei tarvitse pyytää huomiota, kun sitä saa muutenkin.

Koira joka toimii kuin ajatus. Ei aina toimi.
04.12.2013 16.52

Meidän koiralla vaikuttas olevan jonkilainen tarve hamuta suullaan kaikenlaista. Aiemmin sekin roikkui välillä vaatteissa ja riepotteli kenkiä ja tyynyjä. Nykyään se kuitenkin osaa jo kanavoida pureskeluntarpeensa sallittuihin esineisiin eli luihin ja leluihin. 

Onko pennullasi tarpeeksi siis sallittua tekemistä? Leikeilla saa kyllä hyvin energiaa purettua, mutta pentu voi jäädä niiden jälkeen vielä kierroksille ja sillon purulelut ja -luut voisivat hyvin rauhoittaa sitä. 

http://toffeakita.blogspot.fi/
05.12.2013 12.06
000067684_r
Viestejä: 62
Toffe kirjoitti:

Meidän koiralla vaikuttas olevan jonkilainen tarve hamuta suullaan kaikenlaista. Aiemmin sekin roikkui välillä vaatteissa ja riepotteli kenkiä ja tyynyjä. Nykyään se kuitenkin osaa jo kanavoida pureskeluntarpeensa sallittuihin esineisiin eli luihin ja leluihin. 

Onko pennullasi tarpeeksi siis sallittua tekemistä? Leikeilla saa kyllä hyvin energiaa purettua, mutta pentu voi jäädä niiden jälkeen vielä kierroksille ja sillon purulelut ja -luut voisivat hyvin rauhoittaa sitä. Joo on sillä aika paljon kaikkia vinku- ja puruleluja..
se vaan kasaa ne kaikki petiisä, järsii korkeintaa vähä aikaa ja sitte roikkuu taas lahkeissa..

mutta jospa tuoki pikkuhiljaa oppis että ei pureksi muuta ku niitä lelujaan..
(ihme ja hyvä kyllä, että huonekalut on jättäny aika hyvin rauhaan alusta asti. ainaki toistaseks.... :o )

05.12.2013 17.24
022366739_r
Viestejä: 1728
Kuusamo

^ Teetkö sen kans mitään aivojumppaa? Esim. namin piilotusta, älypelejä (nami kipon alle tms), temppujen opetusta jne? Ne on pennulle tärkeitä ja auttaa siihen tekemisenhaluun. 

Don't underestimate me :)
05.12.2013 19.22
000067684_r
Viestejä: 62
Sera kirjoitti:

^ Teetkö sen kans mitään aivojumppaa? Esim. namin piilotusta, älypelejä (nami kipon alle tms), temppujen opetusta jne? Ne on pennulle tärkeitä ja auttaa siihen tekemisenhaluun. Perus käskyjä (istuminen, luokse tulo yms.) ollaa opeteltu, ei sen kummempia juttuja vielä ku kuullu ettei noi pienelle pie liikaa kerrallaa opettaa (ja perus käskyt ois hyvä tietty osata mahollisimma nopeeta), vai onko ollu höpö höpö juttuja?

Mutta tosiaan, pitäs varmaa jotai tollasia älyllisiäki 'leikkejä' ruveta kokeilee jos niistä tosiaa ois apua.. Oon toki kuullu että älyleikitki ois kannattavia nii väsyy pentu.. :P Ei vaan millää meinaa aina kaikkee kuulemaasa/lukemaasa muistaa.. :D

Muokattu viimeksi: 05.12.13 19.24
05.12.2013 19.30
022414662_r
Viestejä: 800
Keuruu

Rontissa näkyy olevan vietikkäitä rotuja ja ainakin labradoreja mitä tiedän, niin on ihan HYPERaktiivisia pentuja. Eli pentu pitää todella väsyttää fyysisesti ja henkisesti. Mahdollisimman pitkiä ja touhukkaita lenkkejä (juokseminen vapaana olisi paras liikuntamuoto) ja etenkin koiraseuraa painileikkeihin ja koiramaiseen riekkumiseen. Koira väsyy niin totaalisesti kun saa purkaa energiaansa lajitoverin kanssa. Koittakaa siis saada sille paljon leikkiseuraa. Toinen tärkeä juttu on aivotyö. PALJON aivotyötä. Käskyjen harjoittelua, namien piilottelua (nenän käyttö vietikkäille koirille hyvä juttu) ja mitä vaan ikinä keksitte. :)

Koira joka toimii kuin ajatus. Ei aina toimi.
05.12.2013 19.41

Pentusi on kahdeksan ______viikkoa_____. Kahdeksan viikkoa sitten se oli vielä sokea, marsua muistuttava, kaikelle altis ja muuhun kuin maidon imemiseen kykenemätön otus. Se on ollut olemassa vain kaksi kuukautta.
Se on Vauva. Isolla V:llä.

Nyt alkaa aika, kun koiraa opetetaan elämän tavoille. Sen ei tarvitse osata vielä yhtään mitään. Turha odottaa, että se osaa sanaa ei (mitä ikinä se tarkoittaakaan käskynä..), ennenkuin toistoja on vaikka kuinka monta ja ensin on näytetty mitä silloin pitää tehdä ja on palkattu, kun tekee oikein.

Ja kyllä, pennut riehuu. Ja se vaan pahenee, kun nukkuma-aika vähän vanhetessa vähenee. Itse hepuloiden iskiessä joko laitoin koiran toiseen tilaan rälläämään, nostin jalat ylös/jämähdin paikalleni tai otin sen syliin "syliotteeseen" kunnes ei enää rimpuile, pääsee sitten vasta maahan. Ylipäänsä hyvä tapa on, että kun koira tekee väärin, mitään ei tapahdu. Vasta sitten, kun koira rauhoittuu.

Jos huomioit ininää kieltämällä, rankaisemalla, kommentoimalla... no, huomiota on negatiivinenkin huomio. Tässä(kin) voi olla kuin ei olisikaan, huomioi koiraa vasta, kun se on hetken ollut hihnaa. Voimistaa tätä hiljaa olemista, keksii sijaistoimintoa ääntelylle, ja sijaistoiminto luonnollisesti jokin haluttu toimintamalli.

http://wipoe.blogspot.com
05.12.2013 20.20
022414662_r
Viestejä: 800
Keuruu
Kida kirjoitti:

Pentusi on kahdeksan ______viikkoa_____.Ai kamala. Mulla meni alotusviestissä tämä jotenki ohi. Kahdeksanviikkoinen on vasta kotiutunut. Vasta niin lapsi, että ei sille kannata muuta kuin perus käytöstapoja ja korkeintaan paikka ja tänne käskyjä tankata. Eli anna ajan kulua ja katso miten pentu siitä järkiintyy. Kida sanoikin oikein hyvin. :)
Koira joka toimii kuin ajatus. Ei aina toimi.
05.12.2013 21.30
Unna kirjoitti:
Kida kirjoitti:

Pentusi on kahdeksan ______viikkoa_____.Ai kamala. Mulla meni alotusviestissä tämä jotenki ohi. Kahdeksanviikkoinen on vasta kotiutunut. Vasta niin lapsi, että ei sille kannata muuta kuin perus käytöstapoja ja korkeintaan paikka ja tänne käskyjä tankata. Eli anna ajan kulua ja katso miten pentu siitä järkiintyy. Kida sanoikin oikein hyvin. :)


Niin meni itseasiassa mullakin, hups. :D
"One part brave, three parts fool" -Brom, Eragon
05.12.2013 22.34
000067684_r
Viestejä: 62

Joo, onhan se vauva vasta.. :)

Mutta tosiaan sillä vähä neuvoja kyselen etten tee mitää 'virhettä' noihe asioihe suhteen joka kostautuu sitte ku se kasvaa ja riehuminenki on vähä hankalammin hallittavissa.. :P

Vaikka yllättävän paljon tuo jo ymmärtää.. En ois ikinä uskonu miten paljon tollane pikkune voi tajuta..
Kuitenki about puolet pisseistäki menee lehelle, ja oppinu jo ettei keittiöön saa mennä (vaikka rajoja kokeileeki päivittäi, mutta näkee että se tietää että on kiellettyä aluetta..)

Ja nythän se riemu vasta onki alkanu ku toine on oppinu haukkumaan.. :D tuntuu että haukkuu välillä iha ihmetelläksee omaa haukuntaasa.. :D Mutta ininä ja korvia riipivä uikutus on kyllä jo vähentyny.. :P

05.12.2013 22.39
022366739_r
Viestejä: 1728
Kuusamo

Mullaki meni pennun ikä ohi.

Don't underestimate me :)
06.12.2013 11.32

Ei sun ton ikäinen pentu tiedä vielä yhtään mitään. Oikeasti, ei kannata edes käyttää termiä "kyllä se tietää/osaa", koska yleensä asia on ihan päinvastainen. Koira kun ei opi ja ajattele samalla kaavalla kuin ihminen, niin vaikka ihmisestä asian X pitäisi olla jo selvää kauraa, koira voi olla vielä ihan pihalla ja ajatella täysin muuta.

http://wipoe.blogspot.com
06.12.2013 12.53
000067684_r
Viestejä: 62
Kida kirjoitti:

Ei sun ton ikäinen pentu tiedä vielä yhtään mitään. Oikeasti, ei kannata edes käyttää termiä "kyllä se tietää/osaa", koska yleensä asia on ihan päinvastainen. Koira kun ei opi ja ajattele samalla kaavalla kuin ihminen, niin vaikka ihmisestä asian X pitäisi olla jo selvää kauraa, koira voi olla vielä ihan pihalla ja ajatella täysin muuta.Siis ei tietenkä opi ja ajattele samalla tavalla. Mutta siitä näkee että kyllä se jo tietää joitai asioita.. :P
Kyllähän sen näkee osaako se vai onko se iha pihalla asiasta... ;)

mutta tietenkää ei voi olettaa että se oppiii tuon ikäsenä mitenkää nopeeta tai helposti.. :)

06.12.2013 13.05

Minusta on vaan hätäistä sanoa, että "koira tietää, että keittiöön ei saa mennä, mutta kokeilee vaan rajojaan välillä menemällä" jos koira on ollut sen.. viikon, max. kaksi. 

http://wipoe.blogspot.com
06.12.2013 13.21
000067684_r
Viestejä: 62
Kida kirjoitti:

Minusta on vaan hätäistä sanoa, että "koira tietää, että keittiöön ei saa mennä, mutta kokeilee vaan rajojaan välillä menemällä" jos koira on ollut sen.. viikon, max. kaksi. Eiku kyllä siitä näkee että se tietää sen olevan kiellettyä aluetta ku osaa jäähä kynnyksen toiselle puolelle istumaan jos se esim. seuraa ku ite menossa keittiöön. ja välillä kokeilee tassulla että saiskoha kuitenki mennä (ja kahtoo vähä sillee että tulleeko kielto) :P ja jos se menee sinne, ku tottakai se utelias on että mitä hajuja yms. siellä on, ja huomaa että joku näkee nii aika äkkiä se sieltä luikkii pois.

Että ymmärtää se, johdonmukasesti alusta asti kielletty/estetty pääsy... :)

06.12.2013 18.21

Koiran kanssa pentukouluun mars heti, kun ikä riittää. Ei sillä, että kyseessä olisi hankala yksilö, vaan että saatte itse työkalut koiran kouluttamiseen ja vihiä siitä miten koira oppii ja miten sitä opetetaan.

Koira ei parista kerrasta tajua, että keittiö on kielletty paikka. Se tarvitsee paljon toistoja oppiakseen. Se ei korviensa välissä mieti, että "kjähähää, mäpä meenki keittiöön vaikkei saisi, lällällää", vaan yksinkertaisesti ei vielä ole sisäistänyt, että keittiö on AINA kielletty paikka.

Turhan ininään ei noteerata millään, edes kieltämällä. Koira ignoorataan täysin.

Näykkimiseen ja vaatteissa roikkumiseen ei todellakaan kannata lähteä kuonolle läpsimään, sehän on koiralle hauska leikki, kun omistaja lähti tähän hammasteluun mukaan! Kuonosta kiinni pitäminenkin on jännää, omistaja reagoi jollakin tavoin ja näykkimisleikki muuttaa muotoaan siihen, että pentu näykkää ja sit äkkiä karkuun, ettei vaan kerkee ottamaan kuonosta kiinni. Ja hetken päästä uusiks. Kivaa, jännittävää! Paljon näkee nuoria 1-2v koiria joiden hammasteluihin on läpsyin tai kuonosta ottamalla puututtu ja koirille se on maan mainion leikki :D

Näykkimiseen teidän tapauksessa näkisin ignooraamisen ja paikalta lähtemisen vaihtoehtona tai sitten pentu jäähylle aina, kun hammastelee.

06.12.2013 18.28

^ Kuonosta kiinni pitäminen saattaa tietty olla joillekin koirille hauska leikki, mutta meillä ainakin koirasta epämiellyttävää ja hammastelu loppuu. Jos sen taas ignooraisi, niin olisit itse jo riekaleina siinä vaiheessa kun se kyllästyisi. Mutta niin, toisille koirille toimii parhainten tietty tapa ja toisille toinen, kannattaa testata mikä omalla koiralla toimii ja mikä vaan lisää vettä myllyyn. :-)

"One part brave, three parts fool" -Brom, Eragon
06.12.2013 20.32
000067684_r
Viestejä: 62
kaskumma kirjoitti:

Koiran kanssa pentukouluun mars heti, kun ikä riittää. Ei sillä, että kyseessä olisi hankala yksilö, vaan että saatte itse työkalut koiran kouluttamiseen ja vihiä siitä miten koira oppii ja miten sitä opetetaan.

Koira ei parista kerrasta tajua, että keittiö on kielletty paikka. Se tarvitsee paljon toistoja oppiakseen. Se ei korviensa välissä mieti, että "kjähähää, mäpä meenki keittiöön vaikkei saisi, lällällää", vaan yksinkertaisesti ei vielä ole sisäistänyt, että keittiö on AINA kielletty paikka.

Turhan ininään ei noteerata millään, edes kieltämällä. Koira ignoorataan täysin.

Näykkimiseen ja vaatteissa roikkumiseen ei todellakaan kannata lähteä kuonolle läpsimään, sehän on koiralle hauska leikki, kun omistaja lähti tähän hammasteluun mukaan! Kuonosta kiinni pitäminenkin on jännää, omistaja reagoi jollakin tavoin ja näykkimisleikki muuttaa muotoaan siihen, että pentu näykkää ja sit äkkiä karkuun, ettei vaan kerkee ottamaan kuonosta kiinni. Ja hetken päästä uusiks. Kivaa, jännittävää! Paljon näkee nuoria 1-2v koiria joiden hammasteluihin on läpsyin tai kuonosta ottamalla puututtu ja koirille se on maan mainion leikki :D

Näykkimiseen teidän tapauksessa näkisin ignooraamisen ja paikalta lähtemisen vaihtoehtona tai sitten pentu jäähylle aina, kun hammastelee.Joo, nii tuntu ottavan ton kuonosta pitämisen vaa hauskana leikkinä... :D Pelottaa vaa että tallaa vielä pikkusen päälle ku ei ossoo pysyä yhtää kauempana kävelevän ihmisen jaloista... :D

Eli seuraavaks vuoroon ignooraminen ja jos se ei auta nii häkkiin jäähylle..

Pentu kouluun pääseminen tuotttaa kyllä välimatkojen takia pienimuotosia ongelmia, mutta pitää sitä sitte ainaki kattoo jos rupee toivoton olo tulemaan.. :D
Ja joo, ei se iha parista kerrasta sitä ettei keittiöön oo asiaa tajunnukkaa, mutta yllättävän nopeeta tuntu tajuavan ku kyttäs sitä aluks sen verta tarkkaan että sai sen  aina kiellettyä ja pois sieltä heti ku kynnyksen yli astu.. :P

09.12.2013 20.24
Meillä Nita otti kans lahkeesta kiinni pentuna (krhm välillä nykyäänkin), ja mä oon vaan ronskisti ottanu niskasta kiinni jolloin käytös loppuu heti. Koiran ignooraaminen tässä tilanteessa sai Nitan vaa kiihtymään entisestään.
Muokattu viimeksi: 09.12.13 20.26
willalways.kuvat.fi
09.12.2013 21.30

Meillä taas pentu yritti roikkua lahkeessa, mutta se sai minut aina pysähtymään. Niin kauan kuin tuo riehui, minä seisoin paikoillani kun tatti. Kun päästi irti, eli kyllästyi minuun, jatkoin liikkumista. Mikäli huomio tällöin palasi ja tuli uudestaan, sama juttu. :D Toistoja muutaman vaati kunnes neiti vaan totesi, että nuo jalat on ihan tylsät, kun niiden retuutus saa vaan ihmisen jumittumaan. Eipä tätä aikaa siis kauaa kestänyt.

http://wipoe.blogspot.com
10.12.2013 14.01
022626164_r
Viestejä: 429

opettaa pentu rauhoittumaan ja keksii sille virikkeittä eli aivoille työtä ,pelkkä hihnaulkoilu ei kuluta mitään _energiiaa _ siltä ,leikkii  vaikka metsässä _vapaanna._ piiiloleikkejä : )ja sisällä piilottaa herkkuja noihin tyhjiin maitopurkkien sisään tai serlapaperihylsyyn ,)

 Jonkun oon kuullut nipistävän pentuu huulesta jos puree ,meilä teen niin et vaihdan sen lelun johon saa hammasta käyttää sen sijaa et käsiä puree :=) koska collieet on herkkiä ja kaikki tuommoinen jää mieleen kaivelee iki ajoiksi :(

Muokattu viimeksi: 10.12.13 14.11
11.12.2013 13.57
022674299_r
Viestejä: 55
Lahti

^ Noin muuhun puuttumatta niin kaikki koirat on yksilöitä. Meillä ei tosiaan ole yksikään noista collieista järin herkkä tai itseensä ottava. Kyllä niitä on pentuna saanut välillä ojentaa ja varsinkin pässi murkkuiässä ihan urakalla. Ei ne siitä rikki ole menneet. 

Mutta tosiaan noin pieni ipana kuin aloituksen tapaus on niin aikaa ja kärsivällisyyttä se vaatii opettaa pentu tavoille. Noi "riehumiskohtaukset" on meillä menny kaikkien kakaroiden kohdalla (omista viidestä kokemusta) ajan kanssa ohi. Pentuhepuleiksi niitä on meillä nimitetty eikä ne ole mitenkään liittyneet siihen miten paljon pennun kanssa on tehty tai oltu tekemättä.

Ja toi vinkuminen on tosiaan usein ipanoilla tapa saada se huomio heti tänne nyt. Usein ne siinä onnistuukin, jolloin siitä tuppaa tulemaan oravanpyörä, koirat kyllä tajuaa sen jos ne saa tahtonsa läpi. Meillä on opeteltu pienestä asti siihen ettei huomiota saa koirat itse vaatimalla ääntelemällä tms. vaan sen antamisen määrittelee ne ihmiset. Myöskään esim. yöllä pienen kakaran ininöihin en ole koskaan reagoinut, eivät ole ikinä saaneet siihen huomiota ja ovat sen todenneet hyvin nopeasti tehottomaksi toiminnaksi ja käyneet nukkumaan. 

Mutta kuten alussa sanottu, jokainen rotu ja vielä jokainen yksilö on vähän omanlaisensa tapaus. Pienen pennun kanssa vaan tarvitaan väkisinkin sitä pitkää pinnaa, ne on kakaroita ja menee aikansa että niistä saa järkeviä koirakansalaisia, mutta se työ kyllä kannattaa kunhan siihen paneutuu.

Muokattu viimeksi: 11.12.13 14.00
http://www.gilantres.com
11.12.2013 18.15
022699191_r
Viestejä: 1882
Narnia

Mä yritin Nyytin kanssa olla huomioimatta sitä kun se kävi lahkeeseen kiinni, mut se vaan sattu niin paljon kun koira tosiaan repi ihan hirveellä voimalla ja sen neulanterävät hampaat sai otteen välillä ihan jalastakin. :D Se oli muutenkin itsepäinen ja periksiantamaton kaveri (ja on nykyäänkin), että jos ulkoiluttaja pysähtyi niin siinäpähän pysähtyi, lahjetta revittiin silti. Yleensä siis tarrasin koirasta kiinni ja painoin sen maahan. Pidin sitä kaulasta kiinni, jolloin sen oli vaikeampi purra käsiä, vaikka kyllä se siinäkin onnistui. Siinä sitten oltiin niin kauan, kunnes koira osoitti vähän rauhoittumisen merkkejä. Joskus se toki kimpaantui tästä selättämisestä vielä enemmän, mutta hiljalleen se ymmärsi lopettaa. Tietysti alkuvaiheessa aina kun sen päästi maasta irti se syöksyi uudelleen lahkeeseen, mutta oppi meni hitaasti ja varmasti kuitenkin perille. 

Nyyti myös tykkäs haukkua sisällä ihan tuhottomasti (olin unohtanut asian ihan kokonaan, ennen kuin aloin pohtimaan Nyytin pentuaikoja!). Se haukku ja haukku, ihan vaan huvikseen, huomiota hakeakseen tai myös jos sillä oli jotain oikeeta asiaa. Tunninkin se saatto haukkua yhteen pötköön, sitten se vielä hakeutu sellasiin paikkoihin, ettei siihen päässyt käsiksi (esim. pöydän alle). Kokeiltiin kattilan kansia ja vähän yhtä sun toista, mutta lopulta paras ratkaisu oli jättää koira kokonaan huomioimatta. Vaikka se ei aina haukkunutkaan huomiota hakeakseen (haukkui myös esim. silloin kun se halusi ulos), niin kylmästi vaan ignoorattiin koko koira, kunnes se oli hiljaa. Pikkuhiljaa se oppi muilla keinoin kommunikoimaan meidän kanssa, esim. jos se haluaa ulos se tulee yleensä venyttelemään ja läpsimään tassuilla, jos se haluaa vettä se kaataa kipon nurin jne. Onhan toi koira toki vieläkin haukkuherkkä ja se on ominaisuus mistä ei pääse eroon, mutta onneksi se on oppinut, että sisällä ollaan hiljaa. Ulkona se saa sitten haukkua, ja yleensä haukkuukin koko sydämensä kyllyydestä. :D 

http://irratiomania.blogspot.fi/
11.12.2013 19.08
022264481_r
Viestejä: 981

Kovin innoissaan pureva koira joka ei vähistä hätkähdä voi tosiaan pitää napakkaa ja johdonmukaistakin fyysistä palautetta ainoastaan kivana leikkinä omistajan kanssa/omistajalla. 

Polkan harvoihin lahkeidenhammasteluihin ja napsimisiin puutuin murahtamalla ja ihan pahimmissa hepuleissa nappaamalla niskasta tai kuonosta ja murahtamalla.

Karhun kanssa kun kokeili samaa se kävi kunnolla päälle niin että sai laastaroida sormia ja nilkkoja, pohkeitakin kun koira vähän kasvoi. : )
Eli uskoisin, että herkähkölle koiralle joka ei 'ota haastetta vastaan' ja kiihdy huomiosta/palautteesta voi tuo kuonostanappaaminen tai näpäytys tehota, mutta Karhun kanssa parasta oli kun ihminen lakkasi liikkumasta, vaikka aikansa se jaksoi (täysin rotujensamukaisesti ja ymmärrettävästi) räksyttää ja hyppiä ympärillä.
Myöhemmin piti välillä laittaa eri tilaan riehumaan riehumisensa loppuun ja aikuisiällä tuo on sisällä erittäin huomaamaton eikä todellakaan rieku ihmisten kimpussa muuten vaan.

Voisin veikata, että Rontilla(kin) kuten muillakin kovin energisillä roduilla/miksauksilla voi mennä koiran sinnikkyydestä riippuen hyvän aikaa ennen kuin se sisäistää, ettei riekkuminen ja metelöinti tuota toivottua tulosta ( =huomiota ja jännää tekemistä).
Toivottavasti pentu saa mukavaa huomiota omistajaltaan yhteisten leikki -ja koulutushetkien muodossa silloin kun se on rauhallisen reippaalla tuulella -ja muutenkin tarpeeksi luvallista tekemistä, ei pelkästään tarjolla olevia koiranleluja vaikka nekin ihan tarpeellisia pennulle ovat. :3

good dog, best friend
12.12.2013 10.15
000067684_r
Viestejä: 62

On se lohdullista tietää että varmastikkii jossainvaiheessa loppuu tuo riekkuminenki. :P yrittää sille vielä enemmän tekemistä keksiä nii jos se v'ähenis tuo pahanteko :D

14.12.2013 00.18
022107545_r
Viestejä: 15
Hirvensalmi

Pentu aikana itse huomasin tämän!

Kun pentu alkoi käymään yli kierroksilla se oli rauhaton, inisi ja roikkui hihassa, lahkeessa ja nakersi käsiä.

Ulkona käytiin pikkusen kanssa vaan niin että se sai tutustua luontoon ja tietysti odoteltiin että ne tarpeet tulisivat ulos. Pikku pennun kanssa kun ei suositella tehtävän minkään näköisiä lenkkejä.

Barffi ruokavalioon kun kuuluu lihaisat luut ja putkiluut sekä rustot, ydinluut jne. Näitä putkiluita ja selkäpaloja, ydinluita kun antoi ajanvietteeksi, niin JOHAN RAUHOITTUI KOKO penikka! :D

Nuita luita jopa on pennun mielenkiintoista nakertaa koska ovat yleisestikkin NIIIIIIIIN herkkua! :P nami nami.

Ja voin sanoo että meijän ukko ei kuitekaan koskaan ollut helpoin koira vaan juurikin yksi vaikeimmista!

Sitä ei alkuviikkoina kiinnostanu mitkään kuivanappulat jossain hitos maitopurnukassa, sakemanniveri veti kuumana kaikkeen riekkumiseen.

Itse tein sakemannipojun kanssa sellasen virheen, että ainakun inisi ja huusi kielsin ääneen, ja eihän se koskaan oppinut pitämään nokkaansa tukossa :S Samoin yksin jääminen oli vaikeaa tästä samaisesta syystä.

Joten suosittelen inisyt esim. oven takana ysin jäädessä ja muutenkin vain ingnooraamaan ja sitten kun on hiljaa päästämään sieltä oven takaa pois taikka sitten aloittaa se huomion antaminen. Näin se oppii yhdistämään sen että kun on hiljaa niin pääsee pois ja ihmisen seuraan/ leikkimään ja huomion keskipisteeksi.

14.12.2013 00.34
000067684_r
Viestejä: 62
Pata kirjoitti:

Sitä ei alkuviikkoina kiinnostanu mitkään kuivanappulat jossain hitos maitopurnukassa, sakemanniveri veti kuumana kaikkeen riekkumiseen.

Itse tein sakemannipojun kanssa sellasen virheen, että ainakun inisi ja huusi kielsin ääneen, ja eihän se koskaan oppinut pitämään nokkaansa tukossa :S Samoin yksin jääminen oli vaikeaa tästä samaisesta syystä.Joo tuotaka ei kyllä minkäälaiset herkut tunnu kiinnostavan maitopurkeissa yms. ku se nauttii lähinnä siitä purkin tuhoomisesta ja syömisestä(jonka takia sitä saa vahtia, ku ei vissii ois hyvä mitää pahvia syyvä paljoo? :D)
mutta onneks sentää siinä tuhoomisessa pysyy jonki verra mielenkiinto nii ei huonekaluja yms ala tuhota :P

Ja joo, mies kanssa tekee usein sen virheen että kieltää tuota inisemästä.. :D Vaikka aina sille sanon että ei huomiois (vaikka hermo menis ku korvat hajoo, sitä varten on kuulosuojaimet kuitenki pöyvällä..)

ite huomannu että kuitenki aika äkkiä lopettaa loppujenlopuks sen huutamisen kun tajuaa ettei ketää näy vaikka huutaa.. :P

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti