Saksanseisoja (Koirat > Harrastustoiminta)

17.02.2014 09.05
Avatar_female
Viestejä: 9

Sopiiko saksanseisoja tokoon tai agilityyn vai soveltuuko vain metsästyskäyttöön?

17.02.2014 09.25

Toko on ihan joka koiran laji. Sen kuuluisikin olla joka koiran perusarkea, koska se parantaa koiran ja omistajan suhdetta, koiran perushallintaa ja helpottaa ihan tavallista elämää. Koiran kouluttamattomuutta kun ei voi selittää sillä, että se on metsästyskoira/näyttelykoira/lemmikki. Jokaisella koiralla - myös näyttely-, metsästys- ja lemmikkikoirilla on oikeus ja velvollisuus saada jonkinlaista tapakasvatusta ja perustottelevaisuutta. Jos koira ei ole ulkoiluttajansa hallinnassa ja eikä osaa esimerkiksi tulla luokse, siinä asettaa jo koiransa melkoiseen vaaraan. Koira kun ei ole mikään automaatti, joka osaa kaiken ihan ilman opettamistakin.

Agilityyn sopii myös mikä tahansa terveeksi tutkittu ja myös päästään terve koira. Kun koira on kehittänyt luustonsa, lihaksensa ja kehonsa loppuun saakka, se täytyy tutkia erilaisin luustokuvin ja tutkimuksin. Mikäli niistä ei ilmene mitään vakavaa, agilityharrastus voi alkaa (tai jatkua, jos se on aloitettu jo hieman ennen kuvia). Pohjaa kannattaa luoda jo ihan pienestä pitäen opettamalla koira perustottelevaiseksi ja luoda pohjaa myös kovalle kunnolle. Alkuun irti juoksuttamalla, myöhemmin sitten reipastempoisemmilla lenkeillä (mielellään nekin vaikka irti).

Saksanseisoja on aktiivinen ja vietikäs rotu, jonka metsästysvietti voi kieltämättä tuottaa ongelmia. Hyvin kasvatettuna alusta saakka vietin saa kyllä jonkinasteiseen kuriin. Tällöin pitää kumminkin sitoutua opettamaan irtiolo, peruskäskyt ja muu arjen sujuvuus ihan alusta saakka kunnolla. Se on ihan perusedellytys agilityn ja muunkin asiallisen elämän kannalta, kun kyseessä tosiaan on seisojarotu.
Minä kumminkin miettisin, pystynkö tarjoamaan niin aktiiviselle rodulle oikeasti paljon tekemistä ja hommaa sitten metsästyksen tilalle. Mahdotonta se ei ole, mutta juuri vietikkyyden ja suuren aktiivisuuden kannalta saattaa tuottaa hankaluuksia.

17.02.2014 15.24
000068574_r
Viestejä: 112

Itse kyllä vaatisin hieman täsmennystä tuleeko "kotiharrasteluun" vai aktiiviseen kilpailuun, koska on hieman tekopyhää sanoa että jokaisesta koirasta saa tottelevaisuuteen oivan koiran ja se on jokaisen velvollisuus tms, koska näin ei ole. On rotuja jotka soveltuvat erilaisiin lajeihin paremmin kuin toiset ja jos onskumansku olet ottamassa saksanseisojaa vain tokoiluun ja agilityyn, niin en suosittele, enkä myisi koiraa siihen. Saksanseisoja on metsästyskoira, sille tottelevaisuus on tärkeää metsälläkäymisen ja kotiolojen, sekä muun elämän helpottamiseksi, mutta pelkkä tokokoira se ei ole. 

Oma kokemukseni etenkin lk. Seisojista on se, että koirat ovat äärimmäisen aktiivisia elohiiriä, joilla on tapana ollut höslätä paljon. Se osittain siis vaikeuttaa koulutusta, koska koiralla on niin paljon energiaa ja sen energian kohdistaminen on joskus hieman vaikeaa, koska niiltä ei löydy valtavaa miellyttämisenhalua. Hajut ja esimerkiksi kentän läheisyydessä olevat linnut tms. Voivat vaikeuttaa tottelevaisuuskokeissa koesuoritusta tai pahimmassa tapauksessa hyvin saalistusviettisen koiran tapauksessa jopa estää kokonaan suorituksen ja päätyä kentältä karkaamiseen ja oikeaoppiseen seisontaan :). Been there done that, meidän setteri vaikka kuinka treenattiin tottista ja oli "pomminvarma", ei joskus aikoinaan pystynytkään kentällä kun havaitsi puussa olevan linnun ja lähti sitä seisomaan. Koiraa taas en halua kieltää seisonnasta, joten tämmöisiä pikkuseikkoihin on syytä paneutua. Nämä totta kai ovat aika harvinaisia tilanteita ja meillä ainakin metsästyskoirien kanssa kykeni reenailemaan hyvin, mutta mitään helppoja ja mielekkäitä tokokoiria ne eivät olleet, enkä ikinä hankkisi seisojaa tottelevaisuushaaveet mielissä ainoastaan.

Kaikki kuitenkin riippuu omasta motivaatiosta ja prioriteeteista. Itse koen että jos omistajalla on tarpeeksi intoa ja kärsivällisyyttä, häslemmästäkin seisojasta voi saada tottisvalion, vaikka ei ehkä niin sujuvasti treenit kuolemaan kuin ns. Helpommalla rodulla joka on lajiin soveltuvampi. Agilityn puolella taas seisojalla ei ole tarpeeksi nopeutta välttämättä kiusaamiseen korkeammissa luokissa, mutta veikkaan että perusharrasteluun olisi vallanmainio ja suosittelen kyllä ehdottomasti. 

17.02.2014 15.40
018442796_r
Viestejä: 4350
Muurame

Saksanseisoja on ensisijaisesti metsästyskoira eikä sitä kannata juuri muuhun hankkia. Mutta metsästyskausi on lyhyt ja lopun aikaa vuotta koira voi ihan mainiosti harrastaa muita lajeja. Eteenkin tottelevaisuuskoulutuksesta on hyötyä myös metsästyskokeissa ja käytännön metsästystilanteissa.

minulla on ollut useampikin saksanseisojaoppilas vuosien vrrella ja ne ovat atleettisia, älykkäitä koiria. Mutta ei niistä mitään harrastelulemmikkiä tahdo saada. Työhalut ovat rodussa suuret ja osalla metsästysvietti varsin voimakas.

17.02.2014 15.41

Siis... Peruskoulutus on ihan oikeasti jo turvallisuuden kannalta tärkeää. Vai väitätkö sinä, Niitti, että pellossa elänyttä saksanseisojaa on ylipäänsä turvallista pitää, etenkin jos se ei saa tarpeeksi vaatimaansa liikuntaa? Tokon alokasluokan liikkeet ovat melko pientä vielä ja erittäin hyödyllisiä arkielämässä. Se, että koiran saa pysäytettyä, laitettua liikkeelle, kulkemaan vieressä ja hyppäämään esteen yli, ei nyt ole kamala vaiva opettaa. Täydellisiä liikkeitä ei tietenkään tarvitse koiran välttämättä osata, mutta perustottelevaisuus on ihan joka koiran velvoite. Jo koiran itsensä että meidän muidenkin kanssakulkijoiden vuoksi. Olen saanut todistaa jo aivan liian monta tapausta joissa koira ei tottele omistajan käskyä, jatkaa sekoiluansa ja on ylipäänsä aivan kontrollialueen ulkopuolella. Ja jos yksikin sellainen tilanne on ehkäistävissä sillä että kaikki tapakasvattavat koiransa perustottelevaisiksi niin kyllä se ehdottomasti kannattaa.

Tokoilu ylipäänsä vahvistaa koiran tottelevaisuutta vaikkei se nyt täydellisiä jääviä tai paikkamakuuta osaisikaan. Ja kyllä, siellä metsälläkin sen koiran tulee olla kontrollissa. Se vasta jotain olisi jos metsästyskoira sooloilisi mitä sattuu.

17.02.2014 15.59
022492872_r
Viestejä: 916
Ivalo

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jokaisen saksanseisojan tulisi päästä oikeisiin töihin metsälle, mikäli sillä on siihen puuhaan paloa (harvemminpa niillä ei olis). Suurin osa kasvattajista ei myykään pentua metsästämättömään kotiin. Metsästyksen lisäksi voikin sitten harrastella melkeenpä mitä tahansa. Minun Tätsi toimii sekä agilityssa että tokossa, myös koirahiihtoa ja jäljestystä ollaan hieman harjoitettu. Ei ole kova sähläämään, mutta minä olen. ;)

Ainakin nami kourassa seisojan saa tekemään melkeenpä mitä vaan. Miellyttää ohjaajaansa silloin kun haluaa miellyttää, joskus ei ollenkaan. Mutta kun seisojan kerran saa syttymään johonkin puuhaan kunnolla, ei motivoiminen ole vaikeaa. Metsällähän nämä on mahtavan monipuolisia ja tekevät yhteistyötä ohjaajansa kanssa.

Ja mitä tuohon riistavietin hallintaan tulee, niin ainakaan meillä koira ei lähde metsälle sooloilemaan. Viimeistään siinä vaiheessa tulee luokse kun karjaisee kovemman sanan.

Kaiken kaikkiaan tämä on tosi hauska rotu. Samaan aikaan energinen ja rauhallinen sekä yhteistyökykyinen ja omapäinen. Monet seisojat on semmosia isoja vauvoja, jotka koostaan huolimatta tunkeutuis oikeen mieluusti syliin. Sairauksiakaan näillä ei niin mielettömästi ole, varmaan allergiat ja iho-ongelmat on yleisimpiä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan useampaan eri yksilöön ja juttelemaan kasvattajien kanssa.

"Den som elsker en hund, er alltid glad."
17.02.2014 16.06
^Tätsi puhuu asiaa. Saksanseisoja on puhdas metsästyskoira, jonka täytyy purkaa sitä energiaa metsällä. Siksi me ei voitu ottaa. Tunnen pari ja upeita koiria ovat, kun saavat rotutyypillistä aktivointia.
Täystuho
17.02.2014 16.32
000068574_r
Viestejä: 112
Puolimieli kirjoitti:

Siis... Peruskoulutus on ihan oikeasti jo turvallisuuden kannalta tärkeää. Vai väitätkö sinä, Niitti, että pellossa elänyttä saksanseisojaa on ylipäänsä turvallista pitää, etenkin jos se ei saa tarpeeksi vaatimaansa liikuntaa? Tokon alokasluokan liikkeet ovat melko pientä vielä ja erittäin hyödyllisiä arkielämässä. Se, että koiran saa pysäytettyä, laitettua liikkeelle, kulkemaan vieressä ja hyppäämään esteen yli, ei nyt ole kamala vaiva opettaa. Täydellisiä liikkeitä ei tietenkään tarvitse koiran välttämättä osata, mutta perustottelevaisuus on ihan joka koiran velvoite. Jo koiran itsensä että meidän muidenkin kanssakulkijoiden vuoksi. Olen saanut todistaa jo aivan liian monta tapausta joissa koira ei tottele omistajan käskyä, jatkaa sekoiluansa ja on ylipäänsä aivan kontrollialueen ulkopuolella. Ja jos yksikin sellainen tilanne on ehkäistävissä sillä että kaikki tapakasvattavat koiransa perustottelevaisiksi niin kyllä se ehdottomasti kannattaa.

Tokoilu ylipäänsä vahvistaa koiran tottelevaisuutta vaikkei se nyt täydellisiä jääviä tai paikkamakuuta osaisikaan. Ja kyllä, siellä metsälläkin sen koiran tulee olla kontrollissa. Se vasta jotain olisi jos metsästyskoira sooloilisi mitä sattuu.En ole puhunut mitään siitä, että perustottelevaisuus ei olisi tärkeää, vaan juurikin kysyin täsmennystä aloittajalta, onko koira tulossa tottelevaisuuteen kisa- vai harrastusmielessä, sekä totesin aikaisempaan viestiisi hieman viitaten omaa kantaani siihen, että mielestäni jokaisen koiran ei tarvitse tottelevaisuuteen alo liikkeitä osata. Luoksetulo, pysähtyminen/jättäminen, paikallaan odottaminen käskystä ovat tärkeitä, mutta samanlaista tasoa jota tottelevaisuuskokeissa käydään, ei mielestäni ole ehdoton pakko tietynlaisen koiranomistamiselle joka ei vaadi aktiivista treenaamista ja sen saa väsytetään ja tyytyväiseksi aktiivisella liikunnalla. Koen vaan pikemminkin että toko alo liikkeet on  koiralle hyvästä, mutta en oleta, että jokainen omistaja tarvitsee täydellistä seuraamista, liikkeestä maahanmenoja, nostamista, hyppyä jne. Perus arkipäivässä. Kiinnittäisin huomiota pikemminkin sellaisiin asioihin jota minkäkinlaisen koira ensisijassa vaatii ja peruskoiran lähtökohta on mielestäni sujuva koirien ohittaminen, hihnassa kävely nätisti, luoksetulo, oman nimen osaaminen/huomioon ottaminen, hampaiden näyttäminen, eläinlääkäritoimenpiteissä tarvittava paikalla olo, korvien putsaaminen yms. Itse en osaa lukea tokoa perustottelevaisuudeksi, koska siinä on paljon teknistä suorittamista ja erittelen niinsanotusta perustottelevaisuuden ja tokotottelevaisuuden eri ryhmiin. En selvästikään tajunnut selventää asiaa aikaisemmassa viestissäni. Mainitsen vielä myös että Tokon alossa on paljon samoja asioita mitä ns. Perustottelevaisuudessakin, mutta itse koen ne kuitenkin eri asiaksi mm. Teknisensuorittamisen vuoksi ja joiltain osin myös tilanteet joissa jotain Tokon osa-aluetta käytetään arkielämässä, kuitenkin joutuu treenilemaan muuallak kuin ns. tokotreeneissä/kisakentillä.

Todennäköisesti itse ymmärsin sinun viestisi hieman väärin ja koin että sinusta joka koiralla tulisi olla mm. TK1 ennen kun se on koirakansalainen. Varmaan saatetaan olla samaa mieltä perustottelevaisuuden tärkeydestä, mutta ulosanti vain eri? Tai tiedä häntä, itse koen että koirilla tulee olla perusta, mutta kirjaimellisesti tokoilu ei ole pakollista.

 

Tätsi, ihan mielenkiinnosta tuli mieleen että kuinka paljon teillä on ollut saksanseisojia ja onko ollut muita muunnoksia kuin lk? Itsellä tullut useampi lk seisoja vastaan ja kaikki ollut superenergisiä ja vähän häsliä luonteeltaan, pisti silmään kun sanoit että koirasi on rauhallinen ja helppo tehdä töitä sen kanssa. Itse olin aikoinaan kiinnostunut seisojista ja se sitten jotenkin jäätyi kokonaan kun tuli semmoinen olo että ovat liian energisiä ja ikilapsia meidän perheen metsästyskoiratottumuksiin. Olisin kuullut että karkeakarvainen olisi syystä tai toisesta tasaisempi työskentelijä, mutta voi olla huhupuhettakin kun en ole kkta koskaan nähnyt tekemässä työtä metsällä.

Muokattu viimeksi: 17.02.14 16.37
20.02.2014 22.16
022648620_r
Viestejä: 950
Kuopio

Olen samaa mieltä kun monet tässä ketjussa jo, että saksanseisoja ei kannata hankkia ellei sen kanssa harrasteta metsästystä. Tosin aloittajan harrastukset koiran kanssa jäivät epäselväksi. Ja ymmärtääkseni niitä ei oikein myydäkkään ei metsästäviin koteihin (onneksi). Myös karkeakarvaisen saksanseisojan jalostusohjelmassakin todetaan että rodun ”JALOSTUSTAVOTTEIDEN TAUSTALLA VAIN JA AINOASTAAN METSÄSTYSKÄYTTÖ” isoilla kirjaimilla. On tosi hienoa että tämä rotu on saatu säilytettyä alkuperäisenä.

Minulla on kokemusta karkeakarvaisesta ja komppaan että hyvin energinen rotu kyllä on. Tietysti paljo energia on tärkeää aktiiviselle työskentelevälle koiralle ja iän myötä meno rauhoittuu.

21.02.2014 17.48
022391860_r
Viestejä: 65
Kuopio

Mun mielestä saksanseisojaa, kuten ei mitään muutakaan riistaveristä metsästyskoirarotua, tulisi hankkia kotiin jossa sillä ei aiota metsästää. Kuten sanottu, metsästyskausi on kuitenkin suhteellisen lyhyt, joten on vain plussaa jos koiran kanssa touhutaan muutakin kuin metsästyshommia (ja usein on pakkokin, koska esim. seisojat ovat yleensä aktiivisia ja energisiä koiria).

Olisi lisäksi harmittavaa, jos näissäkin roduissa alkaisi tulla erikseen käyttö- ja näyttölinjat. Se ei yleensä tee rodulle hyvää pitkässä juoksussa. Onneksi suurin osa kasvattajista ei myykään pentuja ei-metsästäviin koteihin.

Agi/tokokoiraksi löytyy varmasti joku paljon sopivampi, miellyttämisenhaluisempi rotu. Mutta jos seisoja pääsee myös toteuttamaan sen perimmäistä tarkoitusta, voi siitä tulla hyvä koira muihinkin harrastuksiin.

All you need is love... and a dog --- www.manulleillallinen.wordpress.com
22.02.2014 23.28
022492872_r
Viestejä: 916
Ivalo
Niitti kirjoitti:

Tätsi, ihan mielenkiinnosta tuli mieleen että kuinka paljon teillä on ollut saksanseisojia ja onko ollut muita muunnoksia kuin lk? Itsellä tullut useampi lk seisoja vastaan ja kaikki ollut superenergisiä ja vähän häsliä luonteeltaan, pisti silmään kun sanoit että koirasi on rauhallinen ja helppo tehdä töitä sen kanssa. Itse olin aikoinaan kiinnostunut seisojista ja se sitten jotenkin jäätyi kokonaan kun tuli semmoinen olo että ovat liian energisiä ja ikilapsia meidän perheen metsästyskoiratottumuksiin. Olisin kuullut että karkeakarvainen olisi syystä tai toisesta tasaisempi työskentelijä, mutta voi olla huhupuhettakin kun en ole kkta koskaan nähnyt tekemässä työtä metsällä.Oho, nyt vasta hoksasin tämän osan. Meillä on ollut kaks lk. narttua, molemmat aivan mahtavia. Vähän höpsöjähän ne on, mutta ainaki nämä kaks on oikeasti omistanu aivot ja keskittymiskyvyn. Omien kokemusteni mukaan urokset häsläävät enemmän, mutta niissäkin olen törmännyt rauhallisiinkin yksilöihin. Sanoisin, että kotioloissa erittäin rauhallisia ja mukavuudenhaluisia, mutta töissä virtaa piisaa. Karkeakarvaisia tunnen vähemmän, mutta sanoisin, että niistä löytyy sähliä ihan samalla tavalla ku lyhytkarvasistakin.
"Den som elsker en hund, er alltid glad."
23.02.2014 20.43
000068574_r
Viestejä: 112
Tätsi kirjoitti:
Niitti kirjoitti:

Tätsi, ihan mielenkiinnosta tuli mieleen että kuinka paljon teillä on ollut saksanseisojia ja onko ollut muita muunnoksia kuin lk? Itsellä tullut useampi lk seisoja vastaan ja kaikki ollut superenergisiä ja vähän häsliä luonteeltaan, pisti silmään kun sanoit että koirasi on rauhallinen ja helppo tehdä töitä sen kanssa. Itse olin aikoinaan kiinnostunut seisojista ja se sitten jotenkin jäätyi kokonaan kun tuli semmoinen olo että ovat liian energisiä ja ikilapsia meidän perheen metsästyskoiratottumuksiin. Olisin kuullut että karkeakarvainen olisi syystä tai toisesta tasaisempi työskentelijä, mutta voi olla huhupuhettakin kun en ole kkta koskaan nähnyt tekemässä työtä metsällä.Oho, nyt vasta hoksasin tämän osan. Meillä on ollut kaks lk. narttua, molemmat aivan mahtavia. Vähän höpsöjähän ne on, mutta ainaki nämä kaks on oikeasti omistanu aivot ja keskittymiskyvyn. Omien kokemusteni mukaan urokset häsläävät enemmän, mutta niissäkin olen törmännyt rauhallisiinkin yksilöihin. Sanoisin, että kotioloissa erittäin rauhallisia ja mukavuudenhaluisia, mutta töissä virtaa piisaa. Karkeakarvaisia tunnen vähemmän, mutta sanoisin, että niistä löytyy sähliä ihan samalla tavalla ku lyhytkarvasistakin.


Kiitos vastailusta. Liian monta seisovaarotua jotka kiinnostavat kovasti. Ei kyllä tule olemaan varmaan vielä kymmenen vuoden sisään mitään uutta työkoiraa tulossa minun talouteen, etenkään metsästyskoiria, mutta ei se haittaa tutkiskella ja kymmenessäkin vuodessa kerkee yllättävän paljon tapahtua yhden rodun sisällä vaikka lyhyt aika sinänsä onkin. Kolmessa koirassa on jo ihan tarpeeksi puuhailemista, van kun tuo metsästys minua kovin kiinnostaisi ja russelikaan ei luolilla toimi, eikä sinänsä se puolikaan hirveästi omalta tunnu, niin parempi vain venailla jos joskus sitten oikeasti leimahtaa metsästysinto ja päätän sen lintukoiran hankkia.

Onko sinulla kokemusta lainkaan settereistä? Mietin että eroavatko kuinka paljon toisistaan työskennellessä. Olen saanut kuvan että saksanseisojat ovat joka paikan höyliä (pien petojakin lähtee mukaan) ja mahdottoman hyviä ja helposti koulutettavia metsästyskoiria, kun taas setterit ovat hieman vaikeampia ja kannattaa perehtyä asiaan enemmän. Settereiden valtit taas on laajahakuisuus, kestäviä ja hyvin koulittuna mahtavia työkoiria lintujen perään. Olisin kuitenkin saanut kuvan että peitteinen maasto ei olisi ihan niiden ominta aluetta? Lk saksanseisojat kiinnostaa seisojista kyllä selvästi enemmän koska karkkarit ovat hieman hitaampia luonteeltaan maastossa.

23.02.2014 20.53
022648620_r
Viestejä: 950
Kuopio

Niitti suosittelen kyllä ehdottomasti katsomaan DVD:n Karkeakarvaiset saksanseisojat riistalla. Voi olla kirjastossa esim. Siinä näkyy karkeakarvaisia saksanseisojia metsästämässä kanalintuja, sorsia, hanhia, lokkeja, korppeja, variksia,villisikaa, supikoiria.. 

Omasta mielestäni ei kyllä sen parempaa metsästyskoiraa ole. Ja sitä mieltä ovat omistajat videollakin.

En tiedä onkohan sarjassa dokumenttia myös settereistä?

traileri http://www.youtube.com/watch?v=wDRoyl3PV0A

http://varuste.net/Videosara+Karkeakarvaiset+Saksanseisojat+Riistalla?gclid=CN2FiPD04rwCFUHqcgodRyEAPw

 

Muokattu viimeksi: 23.02.14 20.55
23.02.2014 22.12
000068574_r
Viestejä: 112
Jeri kirjoitti:

Niitti suosittelen kyllä ehdottomasti katsomaan DVD:n Karkeakarvaiset saksanseisojat riistalla. Voi olla kirjastossa esim. Siinä näkyy karkeakarvaisia saksanseisojia metsästämässä kanalintuja, sorsia, hanhia, lokkeja, korppeja, variksia,villisikaa, supikoiria.. 

Omasta mielestäni ei kyllä sen parempaa metsästyskoiraa ole. Ja sitä mieltä ovat omistajat videollakin.

En tiedä onkohan sarjassa dokumenttia myös settereistä?

traileri http://www.youtube.com/watch?v=wDRoyl3PV0A

http://varuste.net/Videosara+Karkeakarvaiset+Saksanseisojat+Riistalla?gclid=CN2FiPD04rwCFUHqcgodRyEAPw

 Kiitos vinkistä, olen tosin nähnyt jo muistaakseni tuon videon joskus. Itsellä on hieman päähän pinttyneet käsitykset karkkarista, muutaman harrastajan ja foorumipuheiden kautta olen luonut turhankin yksiselitteisen kuvan karkkareista. Toisaalta omilla mielipiteilläni karkkareista ei ihan suurta merkitystä koiranhankintamielessäkään ole, kun karkkarit ei omaa silmää samalla tavoin miellytä kuin LK enkä sellaista kotiini ottaisi. Pikemminkin nyt taistelee punainen (tai punavalkoinen) irlanninsetteri vs. lk saksanseisoja niissä metsästyskoiran asemissa.

Jonkun setteridokumentin olen joskus nähnyt teini-ikäisenä, mutta en kuollaksenikaan muista kenen tekemä se oli.

24.02.2014 15.19
Jos haluat varmasti riistalle heräävän koiran, en sinuna ottaisi setteriä :DD ainakaan näyttelylinjaista. Ja käyttölinjaisia on tosi vähän. Suosittelisin sinulle Münsterinseisojia. :)
Täystuho
24.02.2014 16.16
022492872_r
Viestejä: 916
Ivalo

Mä en ole tavannu yhtään semmosta setteriä joka ei häslää... :D Superrasittavia kaikki joihin olen tutustunut, mutta ainahan niitä poikkeuksiakin löytyy. Ihan kelpojahan nekin on metsällä jos vaan sattuu sopivan yksilön löytämään. Väittäisin kuitenkin seisojaa monipuolisemmaksi, ainakin metsäisessa maastossa, setterit kun ovat nimenomaan avoimien maastojen koiria.

"Den som elsker en hund, er alltid glad."
24.02.2014 16.46
Juu, Tätsi puhuu asiaa. Mutta ne 9 jotka tänäänkin tapasin pitävät lintuja ystävinään :D Stabya ei kannata ottaa, yksikään ei oo päässyt kanakoirakokeesta läpi :P
Täystuho
24.02.2014 23.02
000068574_r
Viestejä: 112
Yedi kirjoitti:
Jos haluat varmasti riistalle heräävän koiran, en sinuna ottaisi setteriä :DD ainakaan näyttelylinjaista. Ja käyttölinjaisia on tosi vähän. Suosittelisin sinulle Münsterinseisojia. :)


Onkohan sinulla nyt ihan kunnollista tietoa settereistä? Itse olen tavannut usean hyvän käyttölinjaisen setterin jotka toimivat metsällä ja tällekin vuodelle tullut ainakin yksi pentue josta olisin sormia näpäyttämällä ottanut pennun jos tämän hetkiseen elämäntilanteeseeni metsästyskoira passaisi, vaikka en olekaan pentueita sillä silmällä katsellut. Yllättäen irkut nyt on valtaosin niitä näyttelylinjaisia kun 1930 -luvulta lähti jyrkkä nousu näyttelylinjaisissa, vaikka sitä aikaisemmin olikin perustettu 80 -luvun alkupuolella Red Irish Setter Club joka ajoi käyttöominaisuuksien vaalimista ulkonäön ohella... Näyttelylinjaiset eläimet yleisesti ottaen harvoissa roduissa toimivat metsällä (jos missään... hyviä esimerkkejä esim. Bracco Italiano), eikä pelkästään sen vuoksi että niiden riistaviettiä ei ole tutkittu, sekä pidetty yllä ja siltä kannalta valittu jalostusyksilöitä, vaan esimerkiksi nly setterit ovat metsälle aivan liian raskaita rakenteeltaan, usealla kulmaukset ja rakenne päin helvettiä joka rasittaa metsästyskoiraa > eikä täten ole tarpeeksi kestävä ja turkki kantaisi puolet metsästä mukana > epäkäytännöllinen. Toisaalta varmaan aika monessa rodussa on tapahtunut ikävästi niin että ne käyttöominaisuudet on sysätty syrjään ja alettu vaalimaan aivan muita asioita, jopa terveyden uhalla joissain roduissa. Settereillähän tajuttiin muistaakseni -30 luvulla niiden vakava PRA -silmäsairaus ja sitä kitkettiin myöhemmin pois Englannissa pois määräämällä jalostusehtoihin että molempien vanhempien täytyy olla terveitä. Nykyistä tilannetta rodussa en tosin sen suuremmin tiedä, mutta sanotaan vaikka näin, että helpoin rotu Setteri tuskin on vaan kun jotenkin olen kovin rotuun kiintynyt ja haluaisin antaa tilaisuuden, toisaalta taas juurikin nuo LK Saksanseisojat kiinnostaa, van kun en ole kuin suhteellisen harvoja yksilöitä nähnyt työssä ja kunnon eroja setterien ja saksanseisojien välillä ei ole kukaan minulle asettanut kuin kissaa pöydälle :D

Pitää varmaan joka tapauksessa tutustua Müncheniin ihan vain että en sano yrittäneeni muitakin rotuja katsoa sillä silmällä, rotukuvauksessa näin: "Sen liikkuminen on kevyttä ja eloisaa ja hyvävauhtista, joskaan sen työskentelyssä tärkeintä ei ole juoksunopeus vaan haun tarkkuus." 

Sen lisäksi näyttäisi olevan turhan pienikokoisia, kun uroksen säkämitta about 54cm. (Saksanseisojalla jota olin ajatellut about 62-66cm ja setteri 58-67cm)

Totta kuitenkin puhut siinä että Irlanninsetteri ei ole ehkä se satavarmin rotu ottaa, etenkään jos ei tunne linjoja ja tiedä mihin on ryhtymässä. Itsellä on kanakoirista eniten tietoa juurikin Irlanninsettereistä, mutta olen tosiaan kovasti pohtinut Saksanseisojia koska niitä on niin kovasti kehuttu... Huomaahan sen viime vuoden käyttökokeistakin kun onnistui 6 koiraa nousemaan voittajaan ja 7 koiraa palkittiin, joista 5 ykköstuloksella (pun. irl.settereissä). Näytti olevan enemmän saksanseisojakerhon intranetissä VOI:ssa kisaavia, mutta jostain syystä en osannut katsoa kuinka moni oli noussut tänä vuonna VOI:hin, enkä jaksanut jokaista rueta selaamaan läpi. Ainakin muutama ensimmäisistä näytti kisanneen VOI:ssa jo useamman kauden ennen vuotta 2013 (jonka tuloksia siis selailin läpi arvosteluineen).

 

Tätsi, totta puhut, olen saanut hieman saman kuvan että nuoret setterit olisivat hieman malttamattomia ja juurikin "häsliä"... En sitten osaa sanoa jos ja kun ikää tulee niin tuleeko siihen käyttäytymiseenkin enemmän malttia vai onko sitten enemmän jopa koulutuskysymys. Voi kun saisin itselleni jonkun ihanan mettämiehen niin pystyisin sitten pilaamaan jätkien yhteiset metsästysreissut toheloinnillani :D. Vaan eihän se auta, jostain sitä on pakko aloittaa. Itse metsästänyt tähän mennessa ajokoirilla ja seisojien kouluttaminen on aika hepreaa, mitä nyt asiaa tietty tässä jo useamman vuoden tutkiskellut ja muutamat kokeet käynyt tsekkailemassa sivusta ja juttelemassa ihmisille.

MUOKS. Ai niin, Yedi, aika huolestuttavan kuuloinen tilanne Stabyille :D

Muokattu viimeksi: 24.02.14 23.07
25.02.2014 07.53
Isomünsterinseisoja? Säkäkorkeus 58-56cm
"Isomünsterinseisoja on hiukan suurempi kuin pienimünsterinseisoja, mutta näyttää samalta ja on tarkoitettu samaan asiaan eli metsästykseen. Isomünsterinseisojat ovat luonteeltaan ystävällisiä sekä aikuisille että lapsille. Ne ovat haukkuherkkiä."
Kiitos Wikipedia kattavasta selityksestä...
Täystuho
25.02.2014 16.53
000068574_r
Viestejä: 112
Yedi kirjoitti:
Isomünsterinseisoja? Säkäkorkeus 58-56cm
"Isomünsterinseisoja on hiukan suurempi kuin pienimünsterinseisoja, mutta näyttää samalta ja on tarkoitettu samaan asiaan eli metsästykseen. Isomünsterinseisojat ovat luonteeltaan ystävällisiä sekä aikuisille että lapsille. Ne ovat haukkuherkkiä."
Kiitos Wikipedia kattavasta selityksestä...


Aivan, katsoinkin sitten varmaan pienempiä. En edes muistanut että siitäkin rodusta on kaksi kokoa, klikkasin vain ensimmäisen mikä tuli saksanseisojakerhon sivuilta eteen ja hyppäsin heti rotumääritelmään ja jalostuksentavoiteohjelmaan. Taitaa kyllä mennä nyt hieman ylitopicin tämä keskustelu, joten jatkan sitä varmaan jossain muualla jos on tarpeen. Kiitos kuitenkin vinkistä, pitää hieman lueskella enemmän rodusta.
Muokattu viimeksi: 25.02.14 16.53
25.02.2014 18.31
022391860_r
Viestejä: 65
Kuopio

Voin kertoa lisää pikkumünsteristä, jos kaipaat tietoa. En kyllä välttämättä suosittele ensimmäiseksi metsästyskoiraksi (pikku)münsteria, nimimerkillä sen virheen tehnyt... :D

All you need is love... and a dog --- www.manulleillallinen.wordpress.com
25.02.2014 21.29
000068574_r
Viestejä: 112
Manu kirjoitti:

Voin kertoa lisää pikkumünsteristä, jos kaipaat tietoa. En kyllä välttämättä suosittele ensimmäiseksi metsästyskoiraksi (pikku)münsteria, nimimerkillä sen virheen tehnyt... :DEksyinkin lukemaan blogiasi kun googlailin rodusta ja ei ihan hirveästi ainakaan näiltä näppäimiltä vaikuttanut siltä mitä etsin. Teillä ilmeisesti vielä sattunut sattumalta hyvin epäterve yksilö vastaan ja syttynyt riistallekin vasta päälle vuosikkaana, onko tietoa miten muut pentueen koirat on lähtenyt kasvamaan ( ps. voisit vaikka laittaa yksärillä kun tuskin tässä saksanseisoja ketjussa muut niin kiinnostuu kuuntelemaan ja estää taas sen etsittävän asian etsimistä jos höpistään ihan muista roduista, eikä lainkaan siivuta saksanseisojaa)? Saatan jossain välissä laitella sinulle yksityisviestiä täällä petsiessä, kunhan olen hieman enemmän rotuun tutustunut artikkelien ja rotujärjestön/seurojen pohjalta!

Naurehtelin kyllä sille että ilmeisesti teilläkin ns. kovan työn takana ollut tämä alku :D... itsellä olisi aika lailla sama tilanne edessä, ihan alusta kaikki kouluttaminen niin itselle kuin koirallekin kanakoirien/seisojien parissa, joten voi olla pitäisi ottaa joku "good for dummies"- rotu. Toisaalta onpahan minulla vielä vuosia aikaa pyöritellä ja ehkä päästä ensin näkemään muiden koiria työssä, ennen oman valintaa, kun tässä mihinkään kiire ole. Nyt on ihan tarpeeksi jo koiria tässä taloudessa tälle elämänakselille.

09.05.2018 06.35
Avatar_male
Viestejä: 175

mt0509 rolex watches abercrombie and fitch birkenstock shoes kate spade outlet michael kors canada goose uk canada goose jackets uk oakley sunglasses hermes bags coach outlet cheap nfl jerseys polo ralph lauren outlet online moncler supreme new york ferragamo shoes jordan shoes kate spade outlet store coach factory outlet mont blanc coach outlet store online clearances longchamp outlet oakey sunglassesmichael kors outlet coach factory outlet harden vol 1 adidas shoes coach factory outlet michael kors outlet canada goose outlet christian louboutin outlet uggs outlet ugg outlet uggs outlet fitflopscanada goose jackets moncler jackets michael kors outlet pandora charms pandora outlet pandora jewelry official site cheap uggs mbt shoes asics shoes canada goose outlet birkenstock outlet philipp plein shirt cheap ray bans gucci handbags nike zoom coach outlet store pandora jewelry adidas nmd michael kors outlet jordan shoes coach outlet ugg outlet michael kors outlet clearance valentino shoes michael kors outlet clearance ralph lauren outlet burberry outlet jordan shoes polo ralph lauren outlet onlinepolo ralph lauren outlet pandora jewelry louis vuitton pandora outlet michael kors outlet kate spade handbags coach factory outlet coach factory outlet online polo ralph lauren outlet oakley sunglassespandora outlet cheap ray ban sunglasses mcm handbags nfl jerseys wholesale nmd adidas adidas yeezy boost coach outlet nike air max polo ralph lauren outlet online coach outlet ralph lauren outlet air max 2018 mulberry bags moncler jackets adidas yeezy longchamp outlet online nike shoes coach outletcanada goose uk timberland boots michael kors outlet pandora jewelry polo ralph lauren outlet kate spade outlet pandora charms canada goose jackets mont blanc pens canada goose outlet louboutin shoesadidas yeezy coach outlet kate spade supra shoes nike air max jordan retro 11 fitflops sale polo outletcheap oakley sunglasses pandora charms uk canada goose sale uggs tiffany and co new balance shoes coach outlet discount oakley sunglasses cheap mlb jerseys china cheap jordan shoes canada goose sale cheap jordans free shipping canada goose uk coach canada michael kors outlet moncler outlet ray ban sunglasses discount cheap mlb jerseys air max 2018 canada goose outlet rolex watches ray ban sunglassescanada goose outlet moncler jackets ugg outlet coach factory outlet oakley sunglasses coach outlet kate spade outlet store moncler outlet michael kors outlet online fred perry polo jordan retro longchamp outlet coach outlet online ugg boots adidas nmd nike outlet online nike outlet adidas superstarchristian louboutin north face jackets jordans fitflops cheap jordans for sale north face jackets mbt shoes ecco shoes adidas yeezy air max 97 cheap jordans yeezy boost coach factory outlet supreme clothing hollister clothing nike shoes for men polo outlet converse shoes nike outlet adidas outletbirkenstocks air jordan shoes coach factory outlet pandora jewelry official site kobe bryant shoescoach factory outlet online red bottom shoes adidas campus pandora jewelry oakley sunglasses sale coach outlet store mbt birkenstock shoes kate spade outlet store tods outlet adidas outlet coach factorty outlet christian louboutin louis vuitton outlet cheap jordans valentino shoes outlet ralph lauren kate spade handbags nike shoes kate spade outlet louis vuitton outlet online uggs michael kors handbagsmichael kors outlet toms outlet louis vuitton outlet timberland boots yeezy boost canada goose uk kate spade handbag pandora jewelry outlet ray ban sunglasses air max 2019 coach outlet canada pandora charms sale clearance converse outlet store canada goose jackets coach outlet canada goose sale skechers shoesjordan shoes coach outlet nike store coach outlet store adidas yeezy boost hermes handbags coach outletnorth face outlet ultra boost ralph lauren outlet coach factory outlet coach outlet polo ralph lauren outlet online coach outlet ugg outlet mlb jerseys birkenstock sandals michael kors handbags adidas yeezy michael kors ugg boots on sale toms shoes canada goose jackets coach outlet store christian louboutin outlet kate spade nike huarache coach outlet online pandora jewelry jordan shoes birkenstock sandals adidas nmd shoes mcm outlet jordans fitflops sale clearance adidas nmd hermes handbags supra shoes yeezy boost pandora jewelry hermes outlet tory burch outlet polo outlet store ugg australiabirkenstock sandals ray ban sunglasses michael kors outlet canada goose jackets tory burch outlet online coach factory outlet gucci handbags outlet hermes handbags ray ban sunglasses discount canada goose outlet ralph lauren outlet cheap jordans oakley sunglasses reebok shoes adidas nmd coach outletfitflops sale clearance pandora charms fitflops sale michael kors outlet online coach outlet michael kors outlet clearance pandora jewelry new balance outlet pandora charms louis vuitton yeezy 350 boostnike shoes louis vuitton handbags timberland boots moncler outlet louis vuitton outlet store cheap oakley sunglasses prada outlet toms outlet nike outlet online mulberry uk vans store canada goose yeezy boost adidas shoes air max 2017 tiffany and co birkenstock outlet tiffany outlet ralph lauren sale clearance pandora outlet uggs michael kors outlet ralph lauren sale adidas superstar pandora charmsmichael kors outlet canada ray ban sunglasses polo ralph lauren outlet ugg boots adidas outlet pandora charms sale coach outlet store online coach outlet online ralph lauren uk oakley sunglasses birkenstock sandals ralph lauren tory burch outlet store salvatore ferragamo shoes louboutin shoes fitflops sale clearance canada goose outlet burberry outlet moncler outlet canada goose outlet christian louboutin shoes ugg outlet ralph lauren sale clearance michael kors outlet canada polo ralph lauren outlettimberland outlet ralph lauren outlet online fred perry canada goose outlet air jordans michael kors outlet michael kors outlet red bottoms shoes nike shoes prada handbags uggs canada cheap jordansmoncler jackets pandora jewelry mulberry handbags pandora charms sale clearance jordan shoes burberry outlet store adidas yeezy boost kevin durant shoes polo ralph lauren cheap oakley sunglasses vans shoespandora charms ralph lauren canada goose michael kors factory outlet red bottoms nba jerseys longchamp handbags michael kors outlet clearance nike free run nike air max outlet fitflops abercrombie coach factorty outlet cheap oakley sunglasses mulberry outlet air jordans pandora charms nike free 4.0 coach factory outlet kate spade outlet canada goose jackets cheap nba jerseys nike air max coach factory outlet kate spade outlet burberry outlet coach outlet gucci outlet philipp plein outlet ralph lauren outlet supreme clothing nike outlet store air jordan shoes nike outlet adidas shoes adidas canada goose uk coach outlet air max 90 valentino shoes michael kors outlet online louboutin shoes adidas originalscanada goose outlet kate spade ralph lauren uk kate spade outlet store yeezy boost fitflops oakley sunglasses adidas shoes coach outlet canada goose michael kors outlet salvatore ferragamo ralph lauren sale clearance hermes birkin moncler jackets canada goose oakley sunglasses outlet fitflops ferragamo outlet adidas shoes birkenstock canada goose outlet cheap nfl jerseys timberland boots outlet ecco shoes for men moncler jackets outlet coach outlet store puma shoes timberland outlet oakley sunglassesair max 97 moncler coats cheap ray ban sunglasses ralph lauren outlet nike shoes cheap mlb jerseyscoach outlet pandora store ugg boots on sale michael kors outlet clearance adidas yeezy coach outlet store coach outlet store kate spade bags pandora jewelry louis vuitton outlet online nmd shoes kobe shoes michael kors outlet canada pandora tory burch outlet cheap nike air max oakley sunglasses coach outlet hermens bags tory burch outlet replica watches ray ban sunglasses pandora charms ugg boots nike outlet michael kors outlet yeezy boost 350 pandora jewelry outlet moncler outlet christian louboutin outlet canada goose jackets moncler outlet coach outlet supreme clothing cheap jordans kate spade outlet mt0509

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti