Kärsivällisyys koetuksella.. (Koirat > Pennut)

02.04.2014 09.41
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Hei

Varmaan monta kertaa käsitelty aihe, mutta epätoivoinen olen..

Meillä on 12- viikkoinen sekarotuinen pentu. Pentu tuli meille noin 9- viikkoisena. Pentu tuntuu fiksulta ja osaa  jo monia juttuja, mutta tuntuu todella itsepäiseltä. Välillä kun päästää pihalle, lähtee juoksemaan karkuun eikä tottele mitään. Tietää Hyvin nimensä ja "tänne" käskyn, mutta ei kiinnosta tulla. Juoksee pitkin naapurin pihoja ja riehuu eikä ole ollenkaan tulossa. Välillä järsii keppiä ja kattelee muualle ikäänkuin ei ole kuulevinaan kutsua. Kun menee luo, pyrähtää karkuun...Tosi rasittavaa. Olen koittanut nameillakin, mutta välillä on niin riehakas, ettei tosiaankaan edes huomaa, että mulla on nameja. Viimeksi jouduin ottamaan niskasta aika lujaakin kiinni kun oli tulossa auto ja oli todellinen vaaratilanne. Laitoin koiran heti tilanteen jälkeen jäähylle omalle alueelle. Onkohan nyt niin, että joudun aina pitämään pihalla koiran remmissä :(. Lisäksi kotona kun komennan koiraa, hän kovasti uhittelee. Näykkii ja viime aikoina haukkuu minulle. En haluaisi käyttää väkivaltaa, mutta olen joutunut pariin otteeseen ottamaan lujasti niskasta kiinni kun on näykkinyt vauvaa. Siitä kovasti ulisee, vaikka en ota edes lujaa.

Kyseessä on isoksi kasvava koira ja perheessä vauva, joten kovasi haluaisin Rockyn kuriin. Haluaisin tietysti myös, että pysyisi vapaana pihallamme. Meillä on aidat, mutta ei porttia ja pääsee tällä hetkellä vielä aidan alikin...

Onko kenelläkään hyviä vinkkejä. Kiitti

02.04.2014 09.53
000039615_r
Viestejä: 7022

Ensinnäkin, 12-viikkonen pentu ei todellakaan tiedä mitä tarkottaa tänne. Minkälaisella äänensävyllä kutsut sitä?
Suosittelisin tähän hätään ensin tekemään hihnassa luoksetuloja ja vahvistamaan kontaktia. 

Kuinka paljon se saa muuta tekemistä kuin pihalla pyörimisen? Se on kuitenkin pentu, joka tarvitsee paljon tekemistä ja pelkkä pihalla rallin vetäminen ei sitä todellakaan täytä. 

Ja mun mielestä se on kaikista viimeisin asia mennä sen pennun luokse, koska sitä se odottaa ja tosissaan lähtee karkuu ja sitten siitä ei tule mitään. Kutsu koiraa iloisesti, mene kyykkyyn ja toivota se koira oikeasti tervetulleeksi. Että sun luokse on kiva tulla. Karjuminen on ainakin ihan vika tikki. Sulla pitää olla jotain kiinnostavaa, esimerkiksi jos tykkää hakea vaikka keppiä niin ota keppi ja näytä sille sitä ja heität koiran lähelle ja itsestäsi pois päin tai muu vastaava vinkulelu esimerkiksi. 

Nyt vaan kytkettynä ensin luoksetulon ja kontaktin vahvistusta. Hihna on siinäkin mielessä hyvä, koska jos koira ei kiinnitä huomiota niin pystyt antamaan pienen pakotteen pennulle herättääksesi huomiota. Aina palkka katseesta.

Olipas tosi sekavasti kirjotettu kamalassa aamukoomassa :D 

02.04.2014 10.07
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Moi


Kiitos, täytyy kokeilla tuota hihnassa luoksetuloa. Kyllä musta kuitenkin tuntuu, että se tietää mitä on tänne. En tiedä kuvittelenko sitten vaan, mutta kyllä se usein myös tulee suoraan eteeni seisomaan kun kutsun normaalilla kuuluvalla äänellä "tänne". Ja joka kerta kehun ja rapsutan kun tulee, välillä annan namin. En karju koiralle.

Ja kyllä pentumme se saa muutakin tekemistä. Enhän olekaan väittänyt, että päästän sitä vaan pihalle ja pennun kaikki aktiviteetti on siinä? Keppejä, leluja, hellimistä. Pihalle päästän usein, koska pennulla on usein pissahätä ja hienosti tekeekin kaiken jo ulos satunnaista vahinkoa lukuunottamatta. Pennun kanssa tottakai puuhaillaan ja leikitään ja ulkoillaan lähimaastossa. Keppejä olen myös heitellyt ja välillä hakeekin. Tykkää muutenkin tosi paljon järsiä keppejä.

Jos en olisi mennyt pennun luokse viimeksi ja kiskonut sitä väkisin mukaani, olisi se jäänyt auton alle. Se oli tosi pelottavaa. Ehkä se luokse meneminen ihan maalaisjärjellä oli tuossa tilanteessa välttämätön kun toinen vaihtoehto olisi ollut auton alle jääminen!

Lapsena meillä oli perheessä nöffi. Ja muistan, että se oli oikea riiviö ekan vuoden ajan, mutta siitä kasvoi maailman ihanin koira, lempeä perheenjäsen joka pysyi pihalla vapaana ym. Toivoisin, että osa tästä riehumisesta olisi vaan tuota pentuvaihetta?

Kiitti vinkistä! Kokeilen hetiseuraavaksi tuota ja otan namit taskuun ja palkitsen aina :)

02.04.2014 10.14
000039615_r
Viestejä: 7022

..... mä en sanonutkaan että sä olisit sanonut, että sen kaikki aktiviteetit olisi siinä. Kysyin ja sanoin, että jos näin nyt sattuisi olemaan niin asiaa kannattaa muokata.

Maalaisjärjellä ajateltuna en sanonutkaan, että sun olisi pitänyt jättää sun koira jäämään sen auton alle, vaan jos vaaratilannetta ei ole niin älä mene sen koiran perään, koska sitä se tahtoo.

02.04.2014 10.18
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

joo tiedän, halusin vaan ilmoittaa, että kyse ei ole siitä :). Hermot vähän tiukilla tuon ihanan / kamalan riiviön kanssa välillä..

02.04.2014 10.23
000039615_r
Viestejä: 7022

Aika normaalilta kuullostaa pennun kanssa :) Liina voisi olla helpompi myös tohon luoksetulo harjotukseen, pennulla on tilaa leikkiä ja temmeltää eli joutuu kehittämään keskittymistä kun joutuu lopettamaan touhut kun kutsut sitä.

02.04.2014 10.30
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Kiitti. Toi Liina on myös hyvä idis! En olis ollenkaan tullut ajatelleeksi :).

Oma kärsivällisyys tässä pakosti myös paranee...

02.04.2014 11.04
000039615_r
Viestejä: 7022

Hermostuminen on aina tosi huono kun pentu vaistoaa, että oot huonolla mielellä eikä sekään houkuttele pentua tulemaan.

02.04.2014 11.17
Avatar_female
Viestejä: 4350

Sinulla on nyt kaksi vauvaa talossa. Älä missään nimessä unohda sitä!

Et voi vaatia pentua omaksumaan juttuja joita sille ei ole hitaasti opetettu. Ei ihmisvauvasikaan opettamatta istu potalle ja opi lusikoimaan ruokaa. Tarvitaan harjoittelua. PALJON harjoittelua. Sama on pennun kanssa.

Nyt ensimmäinen tehtävä on käydä rautakaupassa ja hakea verkkoaitarulla, sekä aidata koko pihamaanne porttia myöten pentutiiviiksi. Kummallista ettei kasvattaja kehottanut tekemään sen jo ennen pennun tuloa? Pentua ei opeteta irtipitoon päästämällä se levälleen hujeltamaan. harjoitusvaiheessa on oltava 100% varma ettei pentu pääse karkuun tai vahingoittumaan. Pennulle ei ylipäätään tee hyvää huomata että se voi häipyä jos tahtoo.

Unohda myös jäähyt. Mitä järkeä on laittaa pentua jäähylle viisi tai viisitoista minuuttia jälkeen tapahtuneen kun pennun muisti ei kanna ehkä minuuttiakaan. Oma alue on pennulle hyvä juttu, mutta mikään rangaistuspaikka se ei ole.

En heittäisi keppiä noin nuorelle. Kepit ovat vähän vaarallinen lelu ja lisäksi takaa-ajoleikit kiihdyttävät pentua. Niitä käytetään kun koiran virettä halutaan nostaa, ja sinä käsittääkseni tahdot laskea?

Olette pääkaupunkiseudulta jossa koirakouluja on pilvin pimein. Varaa teille pentukurssi niin saat paitsi vertaistukea, myös apua ja neuvoja perusasioiden opettamiseen. Lisäksi pennun sosiaaliselle kehitykselle tekee tosi hyvää, että se edes kerran viikossa joutuu ryhmätyötilanteeseen ja keskittymään. Sitäpaitsi pennun kouluttamiseen tulee ihan uutta ryhtiä ja napakkuutta kun etenee jonkun opetusrymän mukana. Ison koiranpennun kanssa ei saisi joutua räpistämään yksin.

02.04.2014 11.45
000039615_r
Viestejä: 7022

Kaikki millä koira leikkii on vaarallista. Kyllä se pentu voi ihan hyvin sitä keppiä kantaa tai hakea vähän. En tarkottanutkaan, että viskataan tuhannen metrin päähän vaan sillä lailla, että pentu kiinnostuu omistajastaan. Itsekään en kyllä syödä antaisi, varsinkaan jos nielee palaset, saattavat jäädä ikävästi kurkkuun kiinni.

02.04.2014 11.58
022664329_r
Viestejä: 934
Hyvinkää

Pentukurssi on hyvä vaihtoehto lähteä harjoittelemaan asioita ja vahvistamaan sidettä. Pihanne kannattaa myös aidata, sillä 12 viikkoinen pentu on vielä pentu. Tuon ikäinen tuskin vielä varsinaisesti "uhittelee", se vain tarvitsee itselleen oikeanlaista ohjausta ymmärtääkseen mitä siltä halutaan. Yksikään koira ei opi ilman kärsivällisyyttä ja aikaa.

Pentuaika on rasittavaa aikaa, mutta omistajana sinun tulee tosiaan muistaa se, että Rockykin on vielä vauva. Niskasta kiinniottaminen tai jäähyt eivät toimi, mikäli pentu ei ymmärrä, mistä sitä edes rangaistaan.  Nyt vain kovasti kärsivällisyyttä, anna pennullesi aikaa oivaltaa. Kehitä siihen side, herätä sen kiinnostus itseäsi kohtaan.

http://vuorenvarmanvillikissa.blogspot.fi/
02.04.2014 13.00
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

moi

Kiitos vinkeista.

En ajatellutkaan, että kepin järsiminen voisi olla vaarallista, mutta tokihan se voi olla kun irtoaa palasia ja pitää kiinnittää nyt siihen huomiota. Ajattelin lähinnä, että auttaa hampaiden kutinaan.

Suunnitteilla onkin aidata piha loppuun asti, ts. sulkea portti ja laittaa verkkoaitaa myk aidan alaosiin, ettei sen alikaan pääse. Täytyy hoitaa se mahd nopeasti..Pentukoulukin voisi olla hyvä idis. Kattelin jo ja niitä on tässä aika lähistölläkin muutama. 

02.04.2014 13.36

Pisteet siitä, että haet apua jo nyt, etkä vasta kun koira on vuotias kulmakunnan kauhu! 

Minä lähtisin purkamaan tilannetta niin, että joko rakennat sen aidan loppuun portteineen päivineen, tai sitten laitat pennun perään liinan ja pidät visusti huolta, ettei se pääse kertaakaan sen ulkopuolelle ominpäin. Joka kerta kun pentu pääsee karkaamaan, se palkkautuu siitä ja koska reissulla on superhauskaa, se yrittää karkumatkaa yhä uudelleen ja uudelleen. 

Toisekseen, heittäisin roskakoppaan sen oletuksen, että pentu jo tietää, mitä tarkoittaa "tänne". Selkeästi ei tiedä, tai et ole kertaakaan antanut sille hyvää syytä totella. Hommaat jotain superhyvää herkkua, joka haisee ja joka on pehmeää, jotta pennun on se helppo syödä. Keitettyä porsaan kieltä, sydäntä, munuaista, naudan maksaa, tonnikalaa.. Tämä herkku on sellainen, että pentu saa sitä vain tullessaan luokse pyynnöstä. Ei koskaan muuten (paitsi tietysti kun luoksetulo on supervarma ja alatte treenata muita juttuja). Näin teet luoksetulosta kannattavaa. 

Lähdet opettelemaan tänne-käskyä sisällä. Kun pentu on jo valmiiksi lähelläsi, sano "tänne" ja namia nassuun. Harjoittelitpa ulkona tai sisällä, älä kutsu pentua kun sillä on jotain puuhaa, koska oletuksena on ensialkuun on, ettei se tule. Kutsu sitä kun se katsoo sinua tai on jo tulossa luoksesi, ja palkkaa välittömästi iloisesti. Pidä huoli, että et kertaakaan kutsu pentua käskysanalla niin, että se jättää tulematta. Koira oppii äkkiä, ettei käskyä tarvitse totella ja yhtä hyvin voi jatkaa omia tekemisiään. Netistä löytyy pilvin pimein ohjeita, miten pennulle opetetaan luoksetulo. Ensin opetat käskyn varmaksi sisällä ja sitten ulkona. 

Pidä harjoittelu hauskana ja tee se leikin ohella. Riemastu luoksetulosta ylitsepääsemättömästi ja anna pennun vaikka jahdata sinua, jos se siitä kiinnostuu. Muista, että sinulla on pieni pentu, jota ei ole ohjelmoitu osaamaan kaikkea valmiiksi. Toiset pennut nyt vaan ovat itsenäisempiä ja niiden kanssa pitää tehdä enempi töitä. Se ei silti tarkoita, etteikö se oppisi. Varmasti oppii :)

02.04.2014 13.52
000047166_r
Viestejä: 743

Tuohon keppijuttuun vielä, että se keppi tosiaan on vaarallinen koiralle. Olen kuullut muutamastakin tapauksesta, kun se keppi on jäänyt  "väärinpäin" suuhun ja aiheuttanut ikävää jälkeä kitalaessa, kun sitä ei ole saatu poies, vaan tullut eläinlääkäri reissu. Jos siitä lähtee paloja niin nekin voi mennä henkeen. Mielummin jotain koiran omia leluja, jotka on turvallisia leikkiä. :) Ja samalla ne turvalliset lelut hoitaa sitä ikenien kutinaa. Luutkin on ihan varteenotettava vaihtoehto niin pentu saa järsiä jotain luvallista.

Ja etsi todella turvallinen ja asiantunteva pentukoulu.  Siellä on myös joukossa niitä ei niin hyviä joten kannattaa soitella ja kysellä eri paikoista ja käydä tutustumassa. Tsemppiä pennun kanssa touhuiluun! ;)

03.04.2014 07.38
000078634_r
Viestejä: 543


Aika normaalilta pennun käytökseltä tuo kuulostaa. Vauva ja pentu yhtaikaa koettelee aivan varmasti kärsivällisyyttä. Olisi aika ihme, jollei koettelisi. Liinakin kyllä toimii ihan hyvin vapaana olon ja luoksetulon harjoittelussa. Minä käytin mökillä liinaa silloin, kun ei vielä ollut aitaa. Se vauvan näykkiminen tuossa kuulosti hankalimmalta ongelmalta, siihen saat varmaan parhaimmat neuvot, kun tosiaan menet kurssille, jossa neuvotaan kädestä pitäen ja kouluttaja näkee koiran. 

03.04.2014 09.21
Jos pentu ei tule luokse se jätetään yksin, luulen, et pitäis tepsiä aika moneen. :)
03.04.2014 09.35

^ Tuossa tilanteessa, kun pihaa ei ole vielä aidattu kunnolla pennunkestäväksi, on tosin turha lähteä kokeilemaan ja vaarantamaan pennun henkeä sillä, että se ei olekaan moksiskaan ja lähtee huitelemaan muualle.

Kun aurinko nousee on pakko liikkua.
03.04.2014 10.59
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Kyllä koettelee välillä hermoja..vaikka ihana pentu se toki on, mutta nyt on tosiaankin täällä kotona kädet täynnä ja välillä miettii mihin ryhtyi..Ja kun se on koiravauva niin on aika villi välillä ja haluaa leikkiä kovasti ja menee riehumiseksi. No, en kuitenkaan lannistu. Sen ensimmäisen vaaratilanteen jälkeen en tosiaan enää pidä Rockyä irti. Alussa kun vaikutti, että pysyy pihalla, mutta oli tietenkin aluksi sen verran arka, ettei uskaltanut läheä. Tänään tulee sitten aitaan kulkuaukon kohdalle portti.

03.04.2014 11.14
Avatar_female
Viestejä: 4350

Jo tuo, että saat pitää pentua tontilla turvallisesti irti, rentouttaa sinua itseäsi. Se taas rauhoittaa pentua että itse olet varma. Pentukoulu on kyllä hyvä ajatus. Hyvä pohjakoulutus on kuitenkin kaikki kaikessa siihen, että koirasta kasvaa toimiva ja mukava yhteiskunnan ja perheen jäsen.

Olen huomannut että moni juttu tuntuu pennunomistajasta isolta ongelmalta ja kouluttajalle sama asia on yhdessä tunnissa kuntoon laitettava pikkuharmi joka kuuluu perusopetukseen. Yksin tehdessä vain asiat tuppaavat muuttumaan isommiksi möröiksi kuin mitä ne oikeasti ovatkaan.

Onko Rockyllä muuten ikäistänsä seuraa tai muita koirakavereita? Helpottaisi teidän arkeanne jos se pääsisi purkamaan turhimmat energiansa koirien väliseen leikkiin.

03.04.2014 11.26
Aaa, no jos ei aidattu niin ootat vaan maltillisesti ja kun tulee luokse niin superisti kehuja? :)
03.04.2014 16.07
Avatar_female
Viestejä: 18

Liinan käyttöä suosin minäkin.kaikkein turvallisin jos ei ole aitaa :)

03.04.2014 20.51
022648620_r
Viestejä: 950
Kuopio

Positiivista tilanteessa on se että olet saanut yksilön joka on selkeästi reipas ja rohkea ja itsenäinen. Ajattele että sinun ei tarvitse huolehtia siitä että pentusi pelkäisi jokaista uutta kokemusta ja että sen olisi vaikea tulla toimeen arjessa vaan sinulla on luontaisesti vahvahermoinen tapaus. Koulutuksella siinä on aineksia vaikka mihin. 

Niin ja sen aidan ei välttämättä tarvitse olla mikään monimetrinen vahva verkko, vaan esimerkiksi joku heppoinen halpa alle puolimetrinen verkkoaita voi riittää, joka vaan levitetään nopsasti, koska pääasia on että koiralle tulee ne selkeät rajat joihin se on helppo opettaa. Se ei sitten niinkään edes ajattele että hei tuostahan voin hypätä yli, vaan tottuu että tämä on minun reviiri. Mutta tietysti vahtia pitää kun opettelee.

Muokattu viimeksi: 03.04.14 20.53
04.04.2014 22.44
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Niin siis meillä on etupihalla ennestään aita, jossa ei vaan ollut porttia, portin kohdalla oli siis sellainen aukko. Nyt tuon aukon kohdalla on portti ollut elisestä illasta paikallaan ja toimii mainiosti :). On kiva pystyä päästämään pihalle ilman remmiä ja jotenkin tulee kivemmin myös luo. Myös alituskohtia ollaan tukittu.

Rockyllä ei oikeastaan ole ikäisiään koirakavereita, mutta kyllä alueella on paljon koiria ja ollaan tavattu joitakin tuossa lähimaastossa ulkoillessa ja on koko ajan kiinnostuneempi muista koirista. Toki on saanut nyt vasta yhden rokotteen, joten pitää se ottaa huomioon ja olla vapaammin kun on saanut parin viikon päästä vahvisteen. Kaikki koirat, joita ollaan haisteltu ovat olleet rokotettuja.

08.04.2014 16.01

Kutsutko koiraa luokse myös muulloinkin kuin silloin kun pitää esimerkiksi mennä takaisin sisälle tai kun laitetaan hihnaan? Jos luoksetulo merkitsee pennulle vapauden riistoa niin sitä ei paljoa kiinnosta tulla luokse, joten pitää kutsua todella usein iloisella äänellä ja palkata hyvin. Ja kutsua kannattaa vain silloin kun on varma että koira tulee, jos sillä on joku mielenkiiintoinen leikki menossa niin todennäköisyydet on että se leikki on kiinnostavampaa kuin se mitä sä huutelet, eli kutsu silloin kun pentu on sellaisessa mielentilassa että sitä kiinnostaa mitä sinä horiset. 

Toinen asia on se, että kannattaa opettaa koira aktivoimaan sinua eikä toisin päin. Koira siis tekee saadakseen sinulta reaktion = palkan, ei niin että sinä teet saadaksesi koiran reagoimaan. 
Yksi ihan hyvä konsti on se, että aina kun koira katsoo sinua oma-aloitteisesti (ilman että sinä kiinnität sen huomiota huutelemalla) kehut ja kutsut koira luoksesi. Ihanne olisi että koira oppii seuraamaan että missä sinä menet ja hakemaan kontaktia sinuun itsenäisesti ja se tulee myöskin itsekseen moikkaamaan sinua välillä saadakseen sinulta positiivista palautetta ja varmistaakseen että se ei ole hukannut sinua matkan varrella. 

http://koirankuje.blogspot.com/
10.04.2014 14.22
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

moi

Joo, kyllä kutsun luokse sisälläkin ja eri tilanteissa ja kutsun ihan muuten vaan luokse ilman mitään varsinaista asiaa ja vaan hellittelen..nyt itseasiassa tilanne on parantunut tosi paljon parissa viikossa :) Ihan kun Rockyä ei enää pahemmin edes kiinnostaisi lähteä pihalta. Tosin onhan siinä se porttikin, mutta ei yritä edes ali ym.

10.04.2014 14.24
000039615_r
Viestejä: 7022

Hienoa, että on alkanut menemään paremmin :) Nyt vaan samaan malliin vaan niin hyvä varmasti tulee!

12.04.2014 21.11
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

Moikka taas. Ja juuri kun pääsin sanomasta, että kivasti menee, on ilmennyt uusia ongelmia...ehkä joku kokeneempi osaa neuvoa. Rocky on jo aika iso ja on alkanut hyppimään pöydille...On muutaman kerran jo napannut ruokia pöydiltä. Tottakai on hyvä pitää ruokia saavuttamattomissa, mutta kovasti haluaisin opettaa, että pöydille hyppiminen on kertakaikkiaan kiellettyä. Ei tunnu menevän perille..Sanon kovasti EI ja siirrän niskasta pois. Tuntuu, että aina kun silmä välttää, on Rocky hyppäämässä pöydille tutkimaan olisko jotain syötävää..tosi ärsyttävää. Vinkkejä.

12.04.2014 21.40
000039615_r
Viestejä: 7022

Puhut keittiön pöydistä enimmiten? Ite oon ehkässy tilanteen sillä, ettei koira saa ylipäätänsä edes tulla keittiöön. Se jää kynnyksen toiselle puolelle ja kun edes pentuna on katellut tai nenätellyt tai havitellut pöytää niin kielto on tullut samantien ja kova sekä ärähtävä sellainen. Myös jos pöydällä on jotain mitä se varastaa niin laita sinne jotain yyber tulista väliin niin ei varmasti tee mieli ottaa ku yhdistää sen kaikkeen pahaan mitä sieltä saa.

12.04.2014 22.07
022454221_r
Viestejä: 16
Espoo

moi
Joo, koira ei saa tulla keittiöön kun syömme, muuten saa..ja jotain saattaa jäädä pöydälle kun siivoilee tavaraa pois (ja kääntää selän...) ja pöydällä saattaa olla hedelmiä tms muuta. Nappailee esimerkiksi kokonaisia banaaneja jos vaan pystyy...Olen kyllä siirtänyt pois. Toi tulinen juttu on hyvä! koklaan :)

13.04.2014 11.50
000039615_r
Viestejä: 7022

Suosittelisin, että koira ei saa tulla laisinkaan keittiöön :) 

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti