Minihevosen ruoka ja määrät (Hevoset > Hevosten ruoka)

27.07.2014 08.32
022539301_r
Viestejä: 488
Heippa, ostettiin pari kk sit vuotias minihevosori, nyt ollut laitumella ja lisäksi ollut mineraalikivi tarjolla. Ori on kasvanut hurjasti, mutta nyt kun se tuohon kotipihaan tuotiin ja jää siihen pihattoon, niin mitä syöttää ? riittääkö esim. Racing pony kun ei tosiaan kävelylenkkejä enempää liiku ? Mites talvella kovimmilla pakkasilla, tarviiko kauralisää tms ? Vapaa heinä on sitten. Lisäksi kaveriksi muuttaa shettisruuna, se on ilmeisesti syönyt pelkkää heinää jonkun kiven turvatessa kivennäisen saannin, mutta täytyy sillekin alkaa kupista eväät tarjota jos toinenkin saa. Tämä tulee lasten ratsu/ajoponiksi, liikkuu muutaman kerran viikkoon. Kiitoksia, oon aika hukassa näissä pikkusten ruokinnoissa kun ekat ponit joiden kanssa pelata :)
27.07.2014 11.15
022512519_r
Viestejä: 4350
Muurame

Shettikset ovat todella vaativia ruokkia. Niillä on usein varsin herkkä vatsa ja ne ovat alttiita kaikille kurjille suolistohämmingeille. Lisäksi ne tarvitsevat suhteessa isoja annoksia mineraaleja ja hivenaineita voidakseen kasvattaa kunnolliset turkit ja vaihtaa ne asianmukaisesti. Turkin vaihtoon tarvittava energiamäärä on syyrempi kuin 10 lihaskilon kasvattamiseen vaadittu.

Voin kuvitella että pelkkää heinää syönyt ja mineraalikiveä lääppinyt poni on aika kurjassa jamassa. Sillä voi olla vitamiinivarannot aivan lopussa ja suolatasapaino missä sattuu. Varaudu siihen että vie aikaa saada sen elimistö normalisoituneeseen tilaan.

Katsele poneja tarkalla silmällä. Jos niillä on hyvä, ihan lyhyt kesäturkki ja ne ovat vireitä, mitään paniikkia ei ole ja ne ovat varmasti ihan ok. Reagoit ruokinnan muutoksin ja lisäyksin vasta, kun tilanne alkaa sitä vaatia. En itse anna hirveästi lisäravinteita vihreän ruohon jaksolla. Ei niitä välttämättä tarvita ja ulkona eivät väkirehut lisukkeineen kiinnostakaan. Vasta sisäruokintakaudella voi luottaa siihen, että kukin oikeasti syö kupistaan sen mitä sinne on laitettu.

27.07.2014 15.33
022539301_r
Viestejä: 488
Shettis tosiaan ei oma ole, tulee vuokrapaikalle tähän. Onko jotain hyvää kivennäistä suositella ? Tuo racing pony lupaa että sisältää kaiken mitä poni tarvitsee, luottaako siihen vai lisänä eri säkistä kivennäiset ? Viittitkö vaikka oman ponin ruokalistan pistää esimerkkinä, siis ihan merkit rehuille. :)
27.07.2014 18.43
022512519_r
Viestejä: 4350
Muurame

Aloita katsomalla poneja. Jos ne näyttävät hyviltä, älä muuta vielä mitään. Katso sitten tarkkaan tuota Candyn avatarkuvaa joka on eilen otettu. Jos ponien turkki muistuttaa tuota heinäkuussa, ne eivät voi hyvin ja jotakin tarvitsee tehdä.

Candy syö tällä hetkellä sekaisin vihreätä ja uuden sadon kuivaa heinää. Väkirehuina vihreällä kaudella on vain desi kauraa, 1.2 desiä mineral plussaa (ei mikään huippu mutta helposti saatava ja maittava), vajaa puoli desiä suolaa ja vajaa desi chiaa.

Sisärukintakaudella väkirehuruokinta monipuolistuu ja siihen tulee lisänä pellava ja mahdolliset hivenaineet. Syksyllä poni syö myös tuhdin psyllium-kuurin. Minulla on nimittäin vahva epäilys että Candyn vatsaongelmien yksi osakas on hiekka suolistossa. Sitä, onko hiekka syy vai seuraus ei vielä tiedetä. Varmaa kuitenkin on, että taistelu normaalisti karvaa vaihtavaa, suolistoltaan normaalia ponia kohti jatkuu. Näiden hämmikien takia Candy ei ole oikeastaan mikään hyvä esimerkki. Ei kaikkia poneja tarvitse kiusata yrttikokeiluilla ja erilaisilla kuureilla.

Jos heinänne on laadukasta ja ponit syövät sitä halukkaasti ja ne on asianmukaisesti madotettu ja raspattu, ovat asiat jo kohtalaisen hyvin. Hyvä heinä pelastaa paljon. Kivennäisten paras on minun tallissani ollut Marstallin Force ja saman sarjan mineraalikeksi, mutta niitä ei saa tällä seudulla kovinkaan helposti. Meillä pyörii harvakseltaan kimppatilaus ja väliajat joutuu syöttämään Agrimarketin tms. tarjontaa. Ei tuo Mineral + mikään huono kivennäinen ole, mutta sen syöttöannos on isohko Marstalliin verrattuna. Molemmat maittavat hyvin. Suola on tärkeä. Nämä karvaiset penteleet kuivuvat helposti varsinkin lämpiminä kevätpäivinä turkkiensa sisään ihan ähkyyn asti. kuumaan aikaan nuolukivi yksin ei aina riitä. Merisuolaa saa Agrimarketista huokealla ison säkin. Saman säkin sisällöllä voi sulattaa tallinpihan liukkaat paikatkin ; )

Racingin Ponista minulla ei ole kokemusta mutta Racingin täysrehut eivät ole kovin laadukkaita. Mutta jos ponit sillä kukoistavat niin mitäpä sitä vaihtamaan. Mutta jos tulee ihopulmia tai turvotusta tms. oireita rehusta, niin Agrien valikoimissa on esim. Kraft joka on erittäin laadukas pellettisarja. Kaikki kannattaa kokeilla. Jos hyvin käy, ponirehu toimii eikä muuta tarvitse miettiä.

Muokattu viimeksi: 27.07.14 18.44
27.07.2014 23.21
022645400_r
Viestejä: 189
Ranua

Minkälaisella annostuksella Candy saa syksyisen psyllium kuurinsa? Maisalla on ollut myös vähän mahavaivoja, lähinnä talvisin kurapieruja. Säilöheinästä maha myös paisuu valtavaksi palloksi ja poni on vähän tukalan oloinen, ähkyoireita *kop kop* meillä ei onneksi ole ollut. Ruokinnan järjestäminen ponille järkeväksi ja toimivaksi on äärimmäisen vaikeaa, kun poni asuu pihattolaumassa kolmen hevosen kanssa.

Tällä hetkellä Maisa alkaa olla sopivassa lihavuuskunnossa, joskaan ei haittaisi, vaikka kiloja vielä karisisi. Nyt ei kuitenkaan ehkä ihan niin suuri riski pahimmalle peikolle, eli kaviokuumeelle ole, kun poni ei ole lyllyvä ihraläjä. Talvella tilanne taas räjähtää käsiin, syksy on helpointa aikaa ponin painonhallinnan kannalta, kun se tekee talveksi turkkia vauhdilla. Keväällä, kun ilmat lämpenee, alkaa lihominen.

Ihanaa ponin ja omistajan kannalta olisi, jos ponilla olisi tarhakaverina painimisleikkeihin innostava ja yhtä hyvällä rehunkäyttökyvyllä varustettu kaveri! Siinä missä hevoset osaavat säännöstellä syömisiään huomattavasti paremmin, ahtaa poni napaansa joka ikisen heinänkorren, minkä vaan löytää. Ja syksyllä kaikki puista pudonneet lehdetkin...

Karvanvaihto ei meilläkään suju järin vauhdilla, eikä Maisa tyhjää kesäkarvalla kekkaloi. Nyt alkaa olla turkissa jo lisää pituutta, vaan onhan päivä lyhentynyt jo paljonkin. Kuvittelin, että ponin aikuistuessa sen karvanvaihto nopeutuisi ja että kesäkarvalla oltaisiin vähän pidempään kuin pari viikkoa, vaan sama meno jatkuu edelleen. Maisan elämä koostuu lähes jatkuvasta karvanvaihdosta, tammikuussa alkaa talviturkin pudotus ja heinäkuussa uuden kasvattaminen.

27.07.2014 23.35
022369377_r
Viestejä: 1969
Nousiainen
Poni vaihtaa tosi surkeesti talvikarvasta kesäkarvaan. Pudottaa sen pitkän suojakarvan, mutta paksu turkki silti jää päälle. Nyt se on klipattu kahtena keväänä putkeen, enää en viitti tänä kesänä klipata, ettei mene turkin kasvatus sekaisin, pihattoponi kun on. Meillä ruokalistalla Marstalin rehuja suolan ja biotiinin sekä ruokaöljyn lisäksi. Lisäksi tuo juo. Paljon.
27.07.2014 23.53
022512519_r
Viestejä: 4350
Muurame

Ponien huono karvan vaihtuminen liittyy vatsaongelmiin. Sinä päivänä kun keksin, millä se korjataan, olen onnellinen. Hyvä ystäväni sai karva- ja vatsaongelmaisen ponin korjattua silkkiturkkiseksi ja suurimmaksi osaksi kurapieruttomaksi järjestämällä heinän hygienisen laadun virheettömäksi ja poistamalla hiekkaa kyllin tuhdeilla kuureilla kyllin usein. Ponilla oli myös muuta väkirehujen seassa annettavaa tukihoitoa. Yritän muistaa kysyä mitä hän silloin antoi? Olen kerran kopioinut Candylle sen ruokavalion ilman sen kummempia muutoksia joten ei se mikään ihmelääke ollut.

Minä uskon että hiekka vatsassa tekee paljon sitä kurapieruisuutta ja nihkeätä karvan irtoamista. Tammoilla siihen liittyy huono hormoonitoimintakin. Tai siltä ainakin vaikuttaa. Kun sain Myrskyn ihon ja karvan kuntoon, paranivat kiimatkin.

Annoin Candyn kokoiselle miniponille jotakin 2 desiä psylliumia ja keskenkasvuset hevoset Nökö ja Vissy saivat jo puolta litraa. Jotta hiekka lähtisi liikkumaan, pitää annoksessa olla volyymiä. Kun klinikkaoloissa laitetaan hiekkamassaa kulkemaan, hevosille laitetaan letkulla suoraan vatsaan litroittain psylliumia. Kotioloissa ei sitä inhaa liisteriä mikään hevonen syö sitä määrää.

28.07.2014 00.21
022369377_r
Viestejä: 1969
Nousiainen
Hmm, täytyy kokeilla varmaan Ponille tota Psylliumia, jos auttais asiaan. keväällä söi b-vitamiinikuurin, mut en kokenu että olis auttanut. Tolla ei kyllä ole mitään kurapieruja koskaan ollutkaan, tai muutenkaan ongelmia vatsan toiminnan kanssa. Vapaata kuivaheinää mussuttaa. Mutta kiva jos kyselet! Tahtoo ruunasta silkkiturkkisen!
28.07.2014 00.56
022645400_r
Viestejä: 189
Ranua

Maisa on kyllä komealla karvalla sitten, kun vaan saa (heinäkuussa) sen karvan lopulta vaihdettua. Ja kiimojen kanssa on enemmän ongelmana se, että ne on valtavan voimakkaat ja poni muuttuu kivasta ponista vuotavaksi ja huutavaksi ruunankiusaajaksi. Etenkin kevättalvella Maisan kiimat on jotain ihan kamalaa, ponin päähän ei mahdu mikään muu ajatus, kuin perheen perustaminen porukan ruunan kanssa. Onneksi ruuna ei tajua tuon taivaallista noista jutuista.

Maisan mahavaivoihin osasyyllinen on varmaankin se, että poni tosiaan kokee elämäntehtäväkseen kaiken vähänkään syötäväksi kelpaavan tonkimisen. Nytkin se hoitaa aidanalusien siistinä pitämisen ja nyhtää sitä millistä ruohoa antaumuksella, ei ihmetytä, jos mukana menee maatakin mahaan. Me ostettiin ponille jo psylliumit, annostus vielä on mietityttänyt, ja se, miten äskettäin erittäin ahneeksi kehumani poni ei syö sitten kuitenkaan kaikkea epäilyttävää. :-D Joskus yritettiin hevosen mahaa korjata piimäkuurilla, ponikin sylki kuppiin, ja jäi piimät syömättä.

Alla kuva Maisasta kaksi viikkoa sitten. Nyt kesäkarvaa on pudotettu pölinällä ja uusi turkki on taas musta. Pömppömaha on edelleen, muuten maha tuntuu olevan kunnossa, lanta on kiinteää, eikä kurapieruja ole kevään jälkeen ollut ollenkaan.

(Muoks: Lisäsin kesäkarvakuvan lisäksi tänään otetun kuvan, josta ehkä noin pienessä koossakin on nähtävillä muutos karvassa.)

 


 

Muokattu viimeksi: 28.07.14 01.04
28.07.2014 16.24
022512519_r
Viestejä: 4350
Muurame

Maisallahan oli hetken ihana kiiltoturkki! Candy on tuollainen pörrö kesälläkin. Eikä se nykyään enää kiilläkkään niin kuin viime kesänä. Alan jo pelätä että jatkuva kuurien syöminen vahingoittaa sen suolistoa parantamisen sijaan. Mutta ei tuollainen överi kiimailukaan tervettä ole.

Koska viime talvena ei täällä ollut lunta, tuntuu että hiekkaa kertyi yhdelle jos toiselle hevoselle. Candykin oli tosi hyvänä vatsansa kanssa ne viikot, kun maa oli jäässä. Tosin se söi juuri sen ajan psylliumkuuria, joten taaskaan ei tiedä mikä on syy ja mikä seuraus.

28.07.2014 20.12
022539301_r
Viestejä: 488

Kiitoksia ! Mulla tosiaan tuo lv-tamma oli vatsahaavainen, sen kanssa tasapainoiltiin kaikkien pikku purkkien kanssa ja toivottiin parasta, niin ei oikeestaan oo kokemusta "terveen" hevosen ruokinnasta.

Tuo mun mini on klipattu ja jouduin sillä sadeloimea alkukesästä pitää kun oli kurjat kelit ja täris kylmästä, joten sen karva on nyt ihan surkeena. Mietin vaan että pitäiskö sille alkaa antaa kivennäisiä (ja jotain ?) jo nyt, että kasvattaa varmasti kunnon turkin talveksi kun pihattoon jää...? Mineraalikivejä kyllä imeskelevät, ja laidun on viljeltyä ja tosi hyvää (ainakin mahan koon ja kasvun mukaan) heinää. Kuivaheinä tulee samoista pelloista, ja on myös hyvälaatusta.

Ostin kokeeksi nyt tosiaan tuota ponya ja mineral plus, Marstall forcea tuo mahahaavanen tamma muuten söi kun oli ainut kivennäinen jota riitti pieni annos. Täytyykin seuraava säkki ostaa sitä kun palautui nimi mieleen !

 

29.07.2014 10.47
022512519_r
Viestejä: 4350
Muurame

Anna ihmeessä kivennäislisää turkkiaan kasvattavalle! Vuosikas kasvaa vielä joten se luultavasti tarvitsee rautaa ja valkuaistakin hyvänä pysyäkseen. En tunne tuota ponirehua mutta usein poneille suunnatut täysrehut ovat ennemmin läskiponien köyhäilyruokaa kuin kasvavalle suunnattuja pitoisuuksiltaan. Se, että poni on mahasta pullea ei tarkoita että se saisi kaikkea mitä tarvitseekin. Siksi tämä on niin kauhean vaikeata.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti