Mikä kissaani vaivaa?? (Kissat > Yleistä keskustelua kissoista)

18.11.2014 12.38
000108404_r
Viestejä: 6

Olen omistanut nyt reilun kuukauden aikaa vähän päälle 4kk ikäisen maatiaispoikakissan. Pidän huolta hänestä niin hyvin kuin voin, enkä mitenkään kohtele kaltoin, mutta kissa maukuu todella paljon ja saa ihmeellisiä "kohtauksia". Hän saattaa yhtäkkiä pistää selän kaarelle ja karvat ihan pystyssä ns. vaanii minua kohti ja pitää omituista maukumista, ja jos otan askeleenkin häntä kohti hän juoksee piiloon, tulee piilostaan tekee saman ja juoksee taas piiloon jne.

Toinen on se, että hän saattaa yhtäkkiä käydä päälle! Ei silleen että se ihan oikeasti vaikuttais aggressiiviselta kun ei hän sähise tai pidä matalaa mouruamista, mutta kuitenkin käy käsiin ja jalkoihin kiinni ja yrittää tosissaan purra ja raapia, ja hän käy aina uudestaan ja uudestaan päälle. Juuri tänäänkin makasin sängyllä ja kissa rauhallisesti hyppäsi viereeni makaamaan ja alkoi kehräämään, MUTTA kuin sormia napsauttamalla hän kävi päälleni taas. Se alkaa olla jo pelottavaa kun ei tiedä miksi hän tekee niin ja miten sen saa loppumaan. Ja tämä on ihan päivittäistä.

Osaatteko te kertoa/neuvoa mistä tämä johtuu, ja mitä minä voisin tehdä?

Muokattu viimeksi: 18.11.14 12.44
18.11.2014 12.58
022700261_r
Viestejä: 1759
Espoo

Minkä ikäisenä pentu on luovutettu ja miten hyvin sosiaalistettu? Usein vähän/puutteellisesti/ei ollenkaan sosiaalistetuilla tai/ja liian aikaisin luovutetuilla esiintyy hellyysaggressiota, eli kissa hämmentyy hellyystilanteesta ja käy kiinni, vaikka hetki sitten oliskin nauttinut silittelystä. Tyypillistä liian vähän käsitellyille kissoille, joille rajoja ei pentukodissa ole tehty selväksi. Käytös voi olla myös vaan suuresta innostumisesta johtuvaa leikinyritystä ihmisen kanssa, kissa ei vaan tiedä ettei ihmistä siinä tilanteessa saa purra tai raapia. 

Ensin mainitsemasi tilanne taas kuulostaa ihan vaan normaalilta penturiehumiselta. 

18.11.2014 13.08
000108404_r
Viestejä: 6

Pentu on luovutettu 12vk iässä. Hänen aiempi elinympäristö oli täysin eri mikä nykyinen ja entisessä kodissa oli äitikissa ja toinen pentukissa sekä koira. Kyllä häntä silittää saa ja hän tykkää olla sylissä, mutta tuntuu että aina välillä vaan flippaa ihan täysin. Leikitän häntä myös joka päivä kun mahdollista ja käymme valjain ulkona.

Kiitos vastauksesta kuitenkin, sain enemmän selkoa kissan käyttäytymiseen. :) Vielä yksi kysymys, mitä siinä tilanteessa kuuluisi toimia oikein kun kissa käy päälle? Olen aina vienyt hänet vain huoneesta pois, mutta eihän se ongelma siitä ole lähtenyt.

Muokattu viimeksi: 18.11.14 13.16
19.11.2014 01.31
022610094_r
Viestejä: 3076
Järvenpää
täällä napannu nenälle tai hellästi niskasta kii ja suhahtanut..
http://blondontheblog.weebly.com/
19.11.2014 08.13
022438131_r
Viestejä: 1638
Helsinki
Kuulostaa normaalilta penkiltä, joka yrittää leikkiä kanssasi tajuamatta, että ihmistä ei saa raapia ja purra kuten kissakaveria. Kun kissa käy kiinni kannattaa esim. kiljahtaa korkealta ja suht kovaa tai suhista pennulle merkiksi kivusta tai lopetus käskystä. Korkea kiljahdus on kissojen merkki kivusta, joten pennun pitäisi alkaa tajuta, että toiminta satuttaa sinua. Hyökkäilykäyttäytymisestä ei kannata palkita tahattomasti eli suhahda tai kiljahda ja poistu paikalta antamatta pennulle huomiota. Pentu ei halua jatkaa toimintaa, jolla seura lähtee välinpitämättömästi pois. Kannattaa hankkia pennulle vaikka pehmolelu tai pari, joiden kanssa saa painia ja purkaa energiaa ja purra niin paljon kuin huvittaa. Riehumiskohtauksen tullessa voi sitten vaikka heittää pehmolelun pienen matkan päähän pennulle painikaveriksi. Huomion siirtäminen esim. leluihin on siis myös hyvä tapa saada hyökkäilyä vähenemään.
19.11.2014 08.48
022690474_r
Viestejä: 985

/muoks
(tuli näköjään nyt monelta samanlaisia asioita mutta haitanneeko tuo :) )

Hyökkäily kuulostaa ihan normaalilta pennun leikkimiseltä ja silittäessä pureminen, sekin on normaalia, semmosen teorian oon kuullu että kissasta tuntuu jo liiankin hyvältä niin se purasee. Tai sitte kissa yksinkertasesti innostuu leikkimään, eikä sille oo opetettu että ihminen ei oo lelu... Mene ja tiiä mutta ei se tosiaan ole mitään epätavallista käytöstä. Kissa vaan ei ymmärrä ettei niin saa tehä.

Kannattaa silitellessä tarkkailla kissan eleitä, jos korvat menee luimuun tai häntä nykii tai heiluu, niin siinä vaiheessa pitää lopettaa. Varsinki semmonen voimakas hännän piiskaaminen lattiaan kertoo että kissa on pahantuulinen tai ei tykkää jostain asiasta. Jos se kuitenkin purasee tai tarttuu käteen, kiljase tosi kimeästi "Ai!" ja vie kissa pois tai käännä sille vaikka selkä äläkä oo huomaavinaankaan. Kiljaseminen kertoo pennulle että käy kipeää. Mahaa ei välttämättä kannata silitellä, se on herkkää aluetta ja monilla kissoilla saa sen käteen tarraamis-reaktion aikaan. Ja muista että kädellä tai jaloilla ei saa koskaan leikittää kissaa, pentu menee hämilleen jos välillä saa leikkiä ja välillä ei. Oo johdonmukainen ja pidä mielessä että se pentu on vasta ihan pieni lapsi ja vielä opettelee ja tutustuu elämään, ei se ilkeyttään niitä ei-toivottuja asioita tee.

Muokattu viimeksi: 19.11.14 08.50
To a cat, "NO!" means "Not while I'm looking"
19.11.2014 08.57
022700261_r
Viestejä: 1759
Espoo

Siinä tapauksessa, kuten sanottu, kuulostaa ihan normaalilta yliaktiivisen pennun touhuilta, eli rajojen opettaminen on nyt tärkeää. :) Mitään väkivaltaa tai luunappeja ei kannata käyttää, se voi joko innostaa kissaa olemaan vielä aggressiivisempi tai muuttaa sen epäluuloiseksi ja pelokkaaksi. Koska pennulle ei vielä ole selkää mikä on ok ja mikä ei, on se tehtävä todella johdonmukaisesti. Nutulta tulikin jo hyviä vinkkejä, mutta muista myös ehdottomasti positiivinen vahvistaminen, eli kun kissa käyttäytyy nätisti ja sopivasti, palkitse sitä herkuilla, hellyydellä ja leikillä. 

21.11.2014 17.43
022598767_r
Viestejä: 3
Jyväskylä

Sama ongelma täälläkin. Todella outoa

04.12.2014 23.07
000108404_r
Viestejä: 6

Kiitos vastauksista. Niistä on ollut apua. :) Eli hän ihan vain leikillään tekee tuota eikä ymmärrä että sattuu. Nyt olen ruvennut heittelemään hänelle pehmotohvelia kun käy päälle, huomio kiinnittyy tohveliin ja saan rauhan. Ja välillä äännähdän voimakkaammin, niin tämä menee ihan hämminkiin eikä tiedä mitä pitäisi tehdä ja tuijottaa vaan päin. :D

Ja joku sanoi että kun kissaa ei kannata silittää mahasta, niin kyllä meidän katti rakastaa sitä! Hän oikeen menee enemmän pitkälleen että silittelisin lisää. :D

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti