Kärsivä hevonen (Hevoset > Hevosten hoitaminen)

08.03.2015 13.17
000100674_r
Viestejä: 13

Heips! Tässä meidän lähellä, noin 1½km päässä asuu perhe joilla on yksi 3lk tyttö. Tytöllä on shetlanninponi ja ex ravuri. Ex ravurilla ei ratsasteta lähes koskaan. Viime kesänä tämä kyseinen perhe oli lomalla ja menin katsomaan hevosia ystäväni kanssa. Hevoset olivat kahdestaan tarhassa. Vettä ei ollut eikä sen puoleen heinääkään. Ravurilla oli kaulassa haava josta vuoti verta ja koko haava kuhisi kärpäsiä. Annoimme hevosille tuoretta heinää ja sen jälkeen lisättiin vettä. Emme mielestämme toimineet väärin esim. veden laitossa koska kuumuutta oli 30 astetta. Sen jälkeen kun tyttö vanhempineen oli palannut lomalta, kävin kysymässä oliko ravurin haavalle tehty mitään? Tyttö vastaa: Juu laitoin siihen vaan ihmisten hyttysenkarkoitusainetta. Mitä mieltä te olette tästä? Itseäni pistää vihaksi aika kovasti. Toimimmeko mielestänne oikein? Mielipidettä tulemaan!

Terv, yks heppalikka.

08.03.2015 16.10
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

No jos minun hevosilleni tulisi joku antamaan vihreätä ilman varmuutta että hevoset ovat siihen tottuneet, saattaisin suuttua pahastikin! Sehän voi pahimmillaan johtaa hevosen kuolemaan.

Älä ikinä lähde itse hoitamaan mitään omin luvin, jos nyt ei ihan aitaan hirttäytyvästä hevosesta ole kyse. Soita aina virkavalta tai eläinsuojeluvalvoja paikalle, ja vaadi raportti siitä että eläimet on hylätty hoidotta. Jälkikäten on nimittäin turhaa mussuttaa että "kyllä ne oli ilman vettä" jos sillä hetkellä asiat ovat hyvin.

Typeriä ja eläimiään huonosti kohtelevia ihmisiä on aina. Pitää myös muistaa että aina asiat eivät ole niin kuin päältä katsoen voisi luulla. Eläinten huono kohtelu on hyvin vaikea aihe ja siksi on parempi että asiaan puuttuu eläinlääkäri tai valvoja kuin yksityinen sivullinen.

Pitää myös muistaa, että laki määrittää minimit jotka eläimen hoidon on täytettävä. Niistä minimeistä on piiiiitkä matka eläimen hyvään hoitoon. Mutta kun minimit täyttyvät, laki on voimaton. Mikään laki kun ei edellytä hoitamaan eläimiään hyvin.

Jos ja kun kyseessä on selvästi nuoren henkilön hoitoon hylätyistä hevosista joiden pidossa on puutteita, voisi kysyä apua myös paikallisesta hevosystäväinseurasta jos alueella sellainen toimii. Usein tuollaiselta kyllin arvovaltaiselta taholta perheen vanhemmille tulleet kehotukset ja tiukat vaatimukset eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi tuottavat tulosta. Eli perhe joka tietää olevansa "silmälläpidettyinä" joko skarppaa tai luopuu hevosista. Monesti kyseessä on tyhmyys, ei ilkeys kun eläinten hyvinvointi laiminlyödään.

08.03.2015 16.49
000100674_r
Viestejä: 13

Kiitos rakentavasta vastauksestasi!(: Hevoset ovat syöneet kyllä vihreää heinää. Minun mielestäni siinä ei ollut mitään pahaa, sillä olisiko hevoset pitänyt jättää nääntymään janoon 30asteeseen? Tiedän kyllä että se oli osaksi väärin mutta en voinut katsella vierestä kun hepat joutuvat kärsimään. 

08.03.2015 22.52
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Tärkeintä tuossa tilanteessa olisikin saada virkavalta paikalle tilanne toteamaan HETI. Jos tilanne vaatii välitöntä puuttumista, pitäisi lähtötilanne olla ainakin valokuvin dokumentoitu. Muuten voi tosiaan olla jälkikäteen vaikeata todistaa, mitä oikein olikaan tapahtunut.

Tiedän ettei eteenkään poliisia ole helppo saada liikahtamaan nääntyvien hevosten takia, mutta näissä jutuissa pitää olla jyrkkänä. Usein nimittäin jo se, että eläinten omistaja kuulee poliisin käyneen pihassa elukoiden vointia katsomassa saa havahtumaan.

Jos omistaja on niin tuttu että puhelinnumero on tiedossa, kannattaa tuollaisissa tilanteissa soittaa suoraan hänelle. Jos hevoset on laiminlyönyt kotomies joka ne kuuluisi huolehtia, ei omistaja huonoimmillaan tiedä itse tilanteesta lainkaan. Jos taas laiminlyöjä on omistaja itse, luulisi että tilanne muuttuisi kun puoli naapurustoa soittelee hädissään elukoiden hyvinvoinnista.

09.03.2015 15.11
000100674_r
Viestejä: 13

Olen vasta 13v että lähdempäs tässä juu poliisille soittelemaan.

09.03.2015 16.36
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Ei hätäkeskus kysy soittajan ikää. Virkavallan on lähdettävä kun käsky tulee, tahtoivat tahi eivät. Välillä tosin pitää olla aika jyrkkä vaatimuksissaan.

Jos on itse noin nuori, voi olla hyväkin pyytää mukaan tilanteeseen joku täysijärkinen aikuinen. Jos tilanne oikein kilpistyisi ja jouduttaisiin käräjille, pitäisi laiminlyönnin todistajan olla täysi-ikäinen.

Toki maalaisjärki pitää säilyttää. Millä hyvään tallilla voi seistä joku hevonen vesisaavi kaadettuna janoissaan ja silloin ei kyse ole mistään rääkkäyksestä, jolloin astian voi kuka hyvään nostaa pystyyn ja täyttää. Sehän on vain naapuriapua. Mutta jos ihan todella on syytä pelätä että hevoset on jätetty täysin hoidotta tai kelvottomasti hoidettuna, pitäisi asialle tehdä jotakin. Aina ei tosin ole helppoa tietää mitä?

09.03.2015 16.50
000100674_r
Viestejä: 13

Kiitos Myrsky! Sinusta on ollut tosi paljon apua (: Tarhassa ei ollut minkäänlaista vesiämpäriä eikä sitä juomislaitetta mistä vettä sitten tulee. Kiitos avuista!:)

31.01.2016 09.07
000114434_r
Viestejä: 1813
Myrsky kirjoitti:

Tärkeintä tuossa tilanteessa olisikin saada virkavalta paikalle tilanne toteamaan HETI. Jos tilanne vaatii välitöntä puuttumista, pitäisi lähtötilanne olla ainakin valokuvin dokumentoitu. Muuten voi tosiaan olla jälkikäteen vaikeata todistaa, mitä oikein olikaan tapahtunut.

Tiedän ettei eteenkään poliisia ole helppo saada liikahtamaan nääntyvien hevosten takia, mutta näissä jutuissa pitää olla jyrkkänä. Usein nimittäin jo se, että eläinten omistaja kuulee poliisin käyneen pihassa elukoiden vointia katsomassa saa havahtumaan.Vanha ketju, mutta..

Täytyy sanoa, että poliisia on saanut ainakin täällä itäisessä Suomessa odotella. Odottelen itseasiassa vieläkin eräässä tapauksessa. Poliisi on voimaton, eläinsuojeluihmiset on voimattomia, läänineläinlääkäri on voimaton ja koittaa vaan ohjeistaa kun muuhunkaan pysty. Vain hyvin räikeissä tapauksissa joku näistä osaa ja pystyy toimimaan, mutta nämä rajatapaukset (noh, käytännössä kaikki muut) saavat olla hoitamatta elukoitaan. Läänineläinlääkäriä kuitenkin suosittelen paikalle aina soittamaan ja valokuvat ottamaan hälle todisteina. Ainakin täällä hää on ollut ainut, joka edes yrittää päästä tulemaan ja raportoimaan eteenpäin poliisille mm.

Se, että hevonen on tarhassa aina ilman vettä ja ruokaa, vaikka sinne soittaisi armeijan paikalle, niin ei sitä hevosta oteta sieltä pois vaikka olisi laiminlyönti jatkunut vuosia. "Mutta kun minimit täyttyvät, laki on voimaton. Mikään laki kun ei edellytä hoitamaan eläimiään hyvin."  Tämäpä juuri :/

01.02.2016 16.17
021541238_r
Viestejä: 4350
Muurame

Vanha joo mutta aina yhtä ajankohtainen :( Suomen laki vaatii minimit eikä muuta. Mikään laki ei tosiaan vaadi hoitamaan eläimiä hyvin. uutta eläinsuojelulakia odotettiin kuin kuuta nousevaa ja nyt sekin vaikuttaa olevan naurettava kaupunkilaisten foliohattuhippien ylilyönti joka ei muuta yhtään mitään.

Hevosten huonoon kohteluun on tavattoman vaikeata puuttua. Meillä seuraa täällä kokonainen kylällinen ihmisiä kolmen hevosen kuolemista nälkään. Kaikki viralliset ja epäviralliset tahot tietävät asian ja käytetty on sekä uhkailua että julkista nöyryyttämistä omistajan havahduttamiseksi mutta turhaan. Laki vaatii minimit ja sen hevoset saavat. Se, ettei se riitä on sitten asia erikseen.

Mutta harva hevosenomistaja on niin kova luu kuin tämä meidän. Yleensä jo se, että paikalle lähetetään osaavaa väkeä neuvomaan ja valistamaan saa ihmiset havahtumaan laiminlyönteihinsä. Minä juttelen usein omien kunnaneläinlääkäriemme kanssa ja juoruan jos on syytä epäillä, että jossakin paikassa omistajien elämänhallinta horjuu tai joku muu on saanut hoidon huonontumaan. He voivat sitten paikassa käydessään vähän zoomailla, pitävätkö epäilykset paikkaansa ja että onko toimenpiteille tarvetta. Usein sellaisessa taloudessa missä eläimet ovat huonolla pidolla, saattaa olla tarvetta myös lastensuojelulle ja sosiaalitoimelle sillä taloudessa voivat olla retuperällä myös ihmiset. Sellainen ongelmapommi voi olla todella haastava purkaa ja siihen tarvitaan monta muutakin viranomaistahoa mukaan.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti